29 Mayıs 2023 Pazartesi

Mahlepli Poğaça Tarifi

 

Mahlepli Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 şişe maden suyu
  • 4 çorba kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1.5 tatlı kaşığı mahlep
  • 1 paket instand maya
  • 2 su bardağı sarı un (durum buğday unu)
  • Aldığı kadar beyaz un
  • 1 adet yumurta (üzeri için)

    Mahlepli Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ilık sütü ,şekeri ,mayayı kaba alıyoruz.
  • 5 dakika mayalanmaya bırakıyoruz .
  • Daha sonra maden suyunu boşaltıyoruz .
  • Ardından sıvı yağ ,tuz, mahlebi ekliyoruz karıştırıyoruz .
  • Ardından sarı unu ekliyoruz tekrar karıştırıyoruz ve beyaz unu yavaş yavaş ekliyoruz .
  • Kulak memesi kıvamına gelen hamuru 15 dakika mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Mayalanan hamuru mandalina büyüklüğünde yumaklar yapıyoruz yağladığımız bir tepsiye diziyoruz ve üzerine fırça yardımı ile sıvı yağ sürüyoruz.
  • 10 dakika daha mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Mayalanan hamuru tezgah üzerinde yuvarlak şekilde açıyoruz iki taraflı büküp sarıyoruz.
  • Yumurta sarısına bir çorba kaşığı süt ekliyoruz ve poğacaların üzerine sürüyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Not: dileyen dilediği iç harcı ile yapabilir.

Lokum Gibi Pişen Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi

 

Lokum Gibi Pişen Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo ayşe kadın fasulye
  • 2 adet orta boy soğan
  • 3 yemek domates sos
  • 2 adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı dolusu biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağından 2 parmak az zeytinyağ

    Lokum Gibi Pişen Zeytinyağlı Taze Fasulye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Fasulyeyi yıkayıp, ayıklayalım. Mümkünse kurulayalım.
  • Tencereye zeytinyağ koyalım ısınınca salçayı kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Soğanı sarımsağı ve domates sosu ekleyelim. 1-2 tur karıştıralım.
  • Ben soğanı yemeklik doğranmış şekilde sevmiyorum fasulyenin içinde. Videodaki gibi ya 1-2 parçaya bölüyorum. Yada küçükse bütün halde atıyorum içine.
  • Fasulyeyi, tuz, karabiber ve şekeri ekleyelim. 1-2 tur karıştıralım.
  • Suyunu ilave edip, halka hakla kesilmiş domatesi üzerine dizelim.
  • Yağlı kağıdı ıslatalım. Tencerenin üzerine örtelim ve tencerenin kapağını kapatalım.
  • Kısık ateşte, 45 dk – 1 saat arasında pişirelim.
  • *İlk 45 dakika tencerenin kapağını açmamaya çalışalım ama suyunu da çekmesin, yanmasın yani:) çok az kapağı açmaya çalışalım. Düdüklüde pişmiş gibi oluyor bu şekilde.

Simit Lezzetinde Poğaça Tarifi

 

Simit Lezzetinde Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Un

Üzeri için;

  • Yarım çay bardağı pekmez
  • 1,5 su bardağı su
  • Susam

    Simit Lezzetinde Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle hamurunu yoğurmak için karıştırma kabına sütü,suyu,mayayı,tuzu ve şekeri alıp çırpıcıyla güzelce çırpın .
  • Daha sonra unu azar azar ilave ederek elinizle yoğurun ele yapışmayan ve biraz sert bir hamur yoğurun.
  • Üzerini streçleyip en az 2 saat mayalandırın, ben akşamdan yoğurup buzdolabına koydum sabah kahvaltısında hazırladım .
  • Dinlenen hamuru 6 eşit parçaya bölün isterseniz 8 parçaya da bölebilirsiniz ben biraz büyükçe yaptım çabuk olsun diye .
  • Böldüğümüz bezeleri daha sonra uzun ve ince şeritler yapın daha sonra iki ucundan da kıvırıp şekil verin temiz bir örtünün üzerine bırakıp üstünü de örtüp yarım saat mayalanmasını bekleyin.
  • O arada pekmezi su ile açın susamı da genişçe bir tabağa doldurun şekil verip dinlendirdiğimiz hamurları önce pekmezli karışıma batırıp daha sonra susama batırın yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında 15 dk kadar pişirin çıtır çıtır ve çok lezzetli poğaçalarımız hazırdır 

Baton Kalıpta Nemli Kek (Herkes Islak Kek Sanıyor) Tarifi

 

Baton Kalıpta Nemli Kek (Herkes Islak Kek Sanıyor) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 pk kabartma tozu
  • 1 pk vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 su bardağı un

Ganaj için;

  • 100 gram krema
  • 40 gram sütlü 40 gram bitter çikolata

Bardağım 200 ml 

Baton Kalıpta Nemli Kek (Herkes Islak Kek Sanıyor) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Önce kek kalıbımızı hazırlayalım baton kalıbımızın her tarafını margarinle yağlayıp buzdolabına kaldıralım bu sayede kekimiz kalıptan çok kolay çıkacak 👍
  2. Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpalım .
  3. Sıvı yağ ve sütü ekleyip çırpmaya devam edelim.
  4. Son olarak un ,kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu ekleyip çırpalım, çok sulu bir kek harcı oluyor un eklemesi yapmayalım nemliliği buradan geliyor zaten 👍🏻
  5. Baton kek kalıbımıza kek harcımızı döküp önceden 180 derecede ısıttığımız fırında pişirelim.
  6. Kontrollü olalım pişme süresi fırınlarda farklılık gösterebilir benim kekim 45 dk pişti.
  7. Fırından çıkardığımız kekimizi soğuyunca ters çevirelim üzerine kürdanla rastgele delikler açalım.
  8. Sos tenceresine kremamızı alıp ısıtalım kaynama seviyesine gelince altını kapatıp çikolataları ekleyip karıştırarak eritelim.
  9. Sosumuz sıcakken kekin üzerine bir kaç kaşık gezdirip sosun deliklerden girmesini sağlayalım.
  10. Kalan sosumuzu soğumaya bırakalım biraz soğuyunca kekin üzerine her yerine gelecek şekilde yayalım. Dilediğimiz gibi süsleyip servis edelim 

Elmalı Kurabiye Tarifi

 

Elmalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 200 gram tereyağı ya da margarin
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 4-4,5 su bardağı un (aldığı kadar)

İç harcı için;

  • 3 adet kırmızı elma (kabuğu soyulmuş ve rendelenmiş)
  • 1/2 (yarım) su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1/2 (yarım) su bardağı çekilmiş ceviz içi
  • 1 paket vanilin

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

    Elmalı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak hamuru hazırlanır.
  • Oda sıcaklığındaki margarin yoğurma kabına alınır.
  • Yoğurma kabına margarinin ardından sıvı yağ, yumurta, yoğurt, pudra şekeri, kabartma tozu ve aldığı kadar un eklenerek iyice yoğrulur.
  • İyice yoğurduktan sonra hamur streç film ile kaplanarak buzdolabına dinlenmeye bırakılır. (20-30 dakika).
  • İç harcı için tavaya rendelenmiş elma, toz şeker, tarçın, vanilin ilave edilerek suyu çekilene kadar elmalar pişirilir.
  • Kavrulmuş iç harç soğumaya alınır soğuduktan sonra çekilmiş ceviz içi ilave edilerek karıştırılır.
  • Dolaptan çıkarılan hamuru istediğiniz şekli vererek iç harcı eklenir ve şekil verilir. (hamuru merdane ile açıp geniş ağızlı su bardağı ile kestim).
  • 180°c de 30 dakika pişirilir. (piştikten sonra 5 dakika fırında beklettim).
  • Fırından çıktıktan sonra üzerine pudra şekeri ilave edilerek servis edilir

Nane Limon Tarifi

 

Nane Limon Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı taze veya kuru nane
  • Yarım limon
  • Yarım tatlı kaşığı şeker (arzuya göre)

    Nane Limon Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Nane limon yapımı için öncelikle suyumuzu, nanemizi ve dörde bölünmüş limonumuzu cezveye alalım.
  • Ardından ocağın altını açalım ve karıştırıp kısık ateşte kaynatalım. (kısık ateşte olmasının sebebi limonun ve nanenin suya daha çok geçmesi).
  •  dakika kadar kaynayan karışımımızı süzerek fincana alalım.
  • Arzuya göre şeker ilave edip sıcak tüketelim. Havaların soğuk olduğu bu günlerde epey ihtiyacımız olacak bir karışım. 

Tam Ölçülü Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi

 

Tam Ölçülü Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo dolma biber

İç harcı için;

  • 3 su bardağı pirinç
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet büyük boy domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Üst kapak için 2 büyük domates

Üzeri için;

  • 1 çay kaşığı kadar tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • Dolmaların üst kısmına gelecek kadar su

    Tam Ölçülü Zeytinyağlı Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak iç harcını hazırlayalım.
  • Pirinci yıkayıp bir kaba alalım.
  • Üzerine ince kıyılmış,domates,soğan ve maydanozu ilave edelim.
  • Salça baharat ve zeytinyağını ilave edip karıştıralım.
  • Biberleri yıkayıp oyalım.
  • İçine iç harcı çok bastırmadan iç harç ilave edelim.
  • Üst kısmında boşluk bırakalım.
  • Pirinçler şişeceği için ve çiğ kalmaması için buna dikkat edelim.
  • Üzerine kapak olarak domates kesip kapatalım.
  • Hepsini bu şekilde tamamlayalım.
  • Üzerine tuz zeytinyağ gezdirelim.
  • Suyunu ilave edelim biberlerin üzerine geçmeyecek şekilde ayarlayalım.
  • Ocağa koyalım.İlk harlı ateşte,kaynayınca kısık ateşte pişirelim.

Hindistan Cevizi Topları Tarifi

 

Hindistan Cevizi Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı Hindistan cevizi (180 gr)
  • 2 paket krem şanti (150 gr)
  • 1 paket vanilya
  • Yarım çay bardağı krema (60 ml)
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri

Bulamak için;

  • Hindistan cevizi

    Hindistan Cevizi Topları Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hindistan cevizi topları için yoğurma kabına Hindistan cevizini alalım.
  • Üzerine toz krem şanti, pudra şekeri ve sıvı kremayı alalım. Bir spatula yardımı ile malzemeleri güzelce karıştıralım. Bu aşamada kıvamı katı gelirse 1 yemek kaşığı kadar daha sıvı krema ekleyebilirsiniz.
  • Spatula ile malzemeleri kabaca karıştırdıktan sonra harcımızı elimizle, toparlanıncaya kadar yoğuralım.
  • Toparlanan harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartalım ve elimizle yuvarlayalım.
  • Şekillendirdiğimiz Hindistan cevizi toplarını tekrar Hindistan cevizine bulayalım ve servis tabağına alalım.
  • Hindistan cevizi toplarımız servise hazır. 

Mercimek Mantısı Tarifi

 

Mercimek Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı mercimek (200 ml bardak)
  • 200 ml su
  • 2-3 yemek kaşığı ince bulgur
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 tutam kimyon
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tutam karabiber
  • 1 çay kaşığı tatlı pul biber

Sarımsaklı yoğurt sos:

  • 5 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 yemek kaşığı su
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tutam tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 tatlı kaşığı tatlı toz biber

    Mercimek Mantısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mercimeği suyla yıkayın tencereye alın.
  • Su ilave edin ve orta ateşte pişirin.
  • İyice piştikten sonra bulgur ekleyin ve güzelce karıştırın.
  • Baharatları ekleyin güzelce karıştırın ve lokmalık küçük toplar şekil verin.
  • Sosunu hazırlayın, yoğurda sarımsak rendeleyin, tuz ekleyin. Güzelce karıştırın.
  • Topların üzerine gezdirin.
  • Yağ,tatlı toz biber küçük tavada kısık ateşte kızartın. Ve üzerine gezdirin.