10 Haziran 2023 Cumartesi

Mercimek Mantı Tarifi

 

Mercimek Mantı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı mercimek
  • 2 su bardağı içme suyu haşlamak için
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı toz biber

Üzerine;

  • 1 çay kaşığı sarımsak tozu veya ince doğranmış bir adet sarımsak
  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 yemek kaşığı dolu tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı toz biber

    Mercimek Mantı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mercimeği güzelce yıkıyoruz. Tencerenin içerisine iki su bardağı su ekleyip, suyu çekip mercimekler iyice açılıp yoğunlaşana kadar pişiriyoruz.
  • İçerisine baharatları ilave edip, yoğuruyoruz ve şekil veriyoruz.
  • Servis tabağına dizdiğimiz mercimek mantıların üzerine su ile açtığımız ve çok az da tuz eklediğimiz süzme yoğurdunu ilave ediyoruz.
  • Tereyağ ve toz biberi tavada eritip, üzerine döküp, 

Sarımsaklı Ekmek Tarifi

 

Sarımsaklı Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 8-10 adet baget ekmek
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz
  • Karabiber

    Sarımsaklı Ekmek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Donmuş baget ekmekleri 180 derece fırında kızarana kadar pişirdim.
  • Ekmekler kızarırken oda sıcaklığındaki tereyağına, rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış maydanoz, rendelenmiş kaşar ve baharatları ekleyip karıştırdım.
  • Kızaran ekmekleri ortadan kesip aralarına hazırladığım harçtan sürdüm, hesap bu kadar çıtır çıtır enfes lezzetli ekmekler oldular 🤗
  • Baget ekmek yerine evdeki bayatlamaya başlayan ekmeklerinizi dilimleyip, yine hafif kizaracak şekilde fırınlayarak aynı işlemi uygulayabilirsiniz.

Zeytinyağlı Bezelye Tarifi

 

Zeytinyağlı Bezelye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet soğan
  • 1 büyük kase bezelye (ben dondurulmuş kullandım
  • 1 büyük patates
  • 1 büyük havuç
  • 1 domates
  • Yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Dereotu

    Zeytinyağlı Bezelye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye zeytinyağı ekleyip doğranmış soğanı kavuralım küp küp doğranmış havuç ve patatesi ekleyip bir iki tur karıştıralım.
  • Bezelyeyi, domatesi tuzunu ekleyip 1 su bardağından biraz fazla su ekleyerek pişirelim. Kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirelim.
  • En son karabiber ekleyip dereotuyla servis edelim

8 Haziran 2023 Perşembe

Mısır Ekmeği Tarifi

 

Mısır Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 2 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • Tuz
  • 1 kilo mısır unu

    Mısır Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un harici bütün malzemeleri katıştıralım. Yavaş yavaş un ekleyip cıvık ele yapışmayan bir hamur yapalım.
  • İster bütün olarak tepsiye yayın isterseniz benim gibi yuvarlayarak altı parçaya bölüp fırın tepsisine dizin.
  • Üzerine bıçak ile kesikler atın.
  • 200 dereceli fırında yaklaşık yarım saat pişirelim. 

Fındık Katmanlı Kurabiye Tarifi

 

Fındık Katmanlı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin / tereyağı
  • 2 yumurta sarısı (Akları fındıklı harca konulacak)
  • 1 su bardağına yakın pudra şekeri
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı nişasta
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 4-5 su bardağı un (Yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak kontrollü ekleyin)

Fındıklı harç:

  • 1 su bardağı fındık içi
  • 1 yumurta akı
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri

Üzeri için :

  • Çikolata

    Fındık Katmanlı Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle fındıklı harcı hazırlayalım. Bütün malzemeleri karıştırıp harcımızı kenara alalım.
  • Sonra hamur için malzemelerin tamamını ekleyip hamuru yoğuralım.
  • Merdane yardımıyla açıp yuvarlak kalıp ile keselim.
  • Kestiğimiz kurabiyelerin üzerine kaşık yardımıyla fındıklı harca koyup 165 derecede 15-20 dk kontrollü pişirelim.
  • Soğuduktan sonra çikolata ile süsleyelim. Bi tutam sevgi ile servis edelim 

Çilekli Semizotu Salatası (Aradığınız Yaz Salatası) Tarifi

 

Çilekli Semizotu Salatası (Aradığınız Yaz Salatası) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 demet semizotu
  • 10 adet çilek
  • 100 gram beyaz peynir
  • 10 – 15 adet ceviz içi

Sosu için;

  • Yarım limon suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım çay kaşığı tuz

Üzeri için;

  • Limon kabuğu rendesi

    Çilekli Semizotu Salatası (Aradığınız Yaz Salatası) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Semizotunun yapraklarını ayırıp servis tabağına koyalım.
  • Üzerine dilimlediğimiz çilekleri, peyniri ve iri iri böldüğümüz ceviz içlerini koyalım.
  • Sos malzemelerini bir kasede karıştırdıktan sonra üzerine ekleyelim.
  • Limon kabuklarını da üzerine rendeledikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
  • Not: semizotu kabuklarını atmayalım. Onlarla cacık yapacağız :)

Patlıcanlı Menemen Tarifi

 

Patlıcanlı Menemen Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy patlıcan
  • 1 soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 4 adet domates (Kabuğunu soyun)
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Biraz karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 3 adet yumurta

Patlıcanları kızartmak için

  • Ayçiçek yağı

    Patlıcanlı Menemen Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce patlıcanları küp küp kesin ve geniş bir kaseye boşaltın.
  • Üzerini geçecek kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz ekleyin.
  • 15 dakika bekletin, suyunu süzün ve patlıcanları iyice kurulayın.
  • Kızdırmış olduğunuz yağda patlıcanları iyice kızartın.
  • Üzerine biraz tuz ekin ve mutfak havlusu ile serili tabağa alın.
  • Diğer sebzeleri de küp küp kesin, ayrı bir tavada zeytinyağı, soğan ve biberleri biraz kavurun.
  • Ardından domates ve baharatlari ekleyin ortak kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin.
  • Patlıcanları ekleyin karıştırın ve son olarak yumurtaları üzerine ilave edin ve kısık ateşte pişirin.

Çıtır Çıtır Patlıcan Dilimleri Tarifi

 

Çıtır Çıtır Patlıcan Dilimleri Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet orta boy patlıcan
  • 3 adet yumurta
  • 1/2 (yarım) su bardağı un
  • 1,5 su bardağı galeta unu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik
  • Kızartmak için bol ayçiçek yağı

Ayrıca:

  • 3 adet domates
  • 150 gram mozarella peyniri yada beyaz peynir (Kaşar dilimlerinde olabilir)
  • 6-7 yaprak fesleğen

Üzerine

  • Biraz balsamik kreması

    Çıtır Çıtır Patlıcan Dilimleri Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları yıkayıp saplarını kesin ardından 1,5 -2 cm kalınlıkta kesin.
  • Üç ayrı ayrı kaselere yumurta, un ve galeta unu hazırlayın,.
  • Yumurtanın içine biraz tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
  • Galeta ununa biraz tuz karabiber ve biraz da kekik ekleyip karıştırın.
  • Patlıcan dilimlerini her iki tarafına ilk önce una ardından yumurtaya son olarak galeta ununa bulayıp bir tabağa alın.
  • Tavada kızdırmış olduğunuz yağda güzelce kızartın ve tabağa alın, burada isterseniz mutfak havlusu kullanın, fazla yağını aldırmış olursunuz.
  • Domates ve peynirleride halka şeklinde kesin ve servis tabağına sıralayarak dizin.
  • Üzerine fesleğen yaprağı ve arzuya göre balsamik kreması gezdirip servis yapabilirsiniz. 

Balkız Tatlısı Tarifi

 

Balkız Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin veya tereyağ (Oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Üzeri için

  • 1 su bardağı irmik

Şerbet için

  • 3 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker

    Balkız Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlamak için, şeker ve su tencerenin içerisine konularak karıştırılır ve kaynamaya bırakılır.
  • Yaklaşık 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra, soğuması için bir kenara bırakılır.
  • Karıştırma kabına tereyağ sıvı yağ ve diğer malzemeler konulur.
  • Şeker ve diğer malzemelerde eklenip yavaş yavaş un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığı kıvamında bir hamur hazırlanır. İrmik, geniş bir tabağın içerisine konulur.
  • Eller hafif yağlanarak hamur şekillendirilir.
  • Daha sonra irmiğe bulanarak yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Ve tatlı hamurları biraz aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış olan 180° fırında üzerileri pembeleşinceye kadar pişirilir.
  • Pembeleşmeye başladığı gibi hemen fırından alın hızlıca yanabilir.
  • Fırından çıkarıldıktan 5 dakika kadar sonra üzerine soğuk şerbet ilave edilir. İyice şerbetini çekip soğuyan balkız tatlısı servis hazır.

Tarçınlı Kremalı Berliner Tarifi

 

Tarçınlı Kremalı Berliner Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı erimiş tereyağı
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 5-6 su bardağı un (Kontrollü ekleyin)

Krema için:

  • 750 ml süt
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağından 1 parmak eksik nişasta
  • 1 yumurta
  • 50 gram tereyağı
  • 1 paket vanilya

(Tercihe göre kremaya soğuyunca yarım paket/100 ml kutu krema ve 1 paket toz krem şanti ekleyip çırpabilirsiniz daha lezzetli olur)

Bulamak için:

  • Tarçın
  • Toz şeker karışımı

    Tarçınlı Kremalı Berliner Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Krema hazırlamak için vanilya ve tereyağı hariç tüm malzemeleri orta ateşte pişirin.
  • Kaynayınca altını kapatıp içine tereyağı vanilya ekleyin.
  • Üzerine değecek şekilde süreç film kapatıp soğumaya bırakın.
  • Hamuru için yoğurma kabına süt şeker maya alıp karıştırıp 5 dk mayalandırın.
  • Üzerine diğer malzemeleri ekleyip 5 -7 dk yoğurun.
  • Üzerini kapatıp 1 saat mayalandırın.
  • Mayalanan hamuru açıp 2 cm kalınlığında bardak ya da kalıp yardımıyla kesin.
  • Şekillendirdiğiniz hamuru yağlı kağıt üzerine dizip üzerini örterek yarım saat mayalandırın.
  • Sonrasında hamurları orta ateşte yağda kızartın.
  • Kızaran berlinerlerin ilk sıcağı çıkınca şeker tarçın karışımına bulayıp içine krema sıkın.
  • Bi tutam sevgiyle servis edin