8 Haziran 2023 Perşembe

Çilekli Semizotu Salatası (Aradığınız Yaz Salatası) Tarifi

 

Çilekli Semizotu Salatası (Aradığınız Yaz Salatası) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 demet semizotu
  • 10 adet çilek
  • 100 gram beyaz peynir
  • 10 – 15 adet ceviz içi

Sosu için;

  • Yarım limon suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım çay kaşığı tuz

Üzeri için;

  • Limon kabuğu rendesi

    Çilekli Semizotu Salatası (Aradığınız Yaz Salatası) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Semizotunun yapraklarını ayırıp servis tabağına koyalım.
  • Üzerine dilimlediğimiz çilekleri, peyniri ve iri iri böldüğümüz ceviz içlerini koyalım.
  • Sos malzemelerini bir kasede karıştırdıktan sonra üzerine ekleyelim.
  • Limon kabuklarını da üzerine rendeledikten sonra afiyetle tüketebilirsiniz.
  • Not: semizotu kabuklarını atmayalım. Onlarla cacık yapacağız :)

Patlıcanlı Menemen Tarifi

 

Patlıcanlı Menemen Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy patlıcan
  • 1 soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 4 adet domates (Kabuğunu soyun)
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Biraz karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 3 adet yumurta

Patlıcanları kızartmak için

  • Ayçiçek yağı

    Patlıcanlı Menemen Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk önce patlıcanları küp küp kesin ve geniş bir kaseye boşaltın.
  • Üzerini geçecek kadar su ve bir tatlı kaşığı tuz ekleyin.
  • 15 dakika bekletin, suyunu süzün ve patlıcanları iyice kurulayın.
  • Kızdırmış olduğunuz yağda patlıcanları iyice kızartın.
  • Üzerine biraz tuz ekin ve mutfak havlusu ile serili tabağa alın.
  • Diğer sebzeleri de küp küp kesin, ayrı bir tavada zeytinyağı, soğan ve biberleri biraz kavurun.
  • Ardından domates ve baharatlari ekleyin ortak kısık ateşte 5 dakika kadar pişirin.
  • Patlıcanları ekleyin karıştırın ve son olarak yumurtaları üzerine ilave edin ve kısık ateşte pişirin.

Çıtır Çıtır Patlıcan Dilimleri Tarifi

 

Çıtır Çıtır Patlıcan Dilimleri Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet orta boy patlıcan
  • 3 adet yumurta
  • 1/2 (yarım) su bardağı un
  • 1,5 su bardağı galeta unu
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik
  • Kızartmak için bol ayçiçek yağı

Ayrıca:

  • 3 adet domates
  • 150 gram mozarella peyniri yada beyaz peynir (Kaşar dilimlerinde olabilir)
  • 6-7 yaprak fesleğen

Üzerine

  • Biraz balsamik kreması

    Çıtır Çıtır Patlıcan Dilimleri Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları yıkayıp saplarını kesin ardından 1,5 -2 cm kalınlıkta kesin.
  • Üç ayrı ayrı kaselere yumurta, un ve galeta unu hazırlayın,.
  • Yumurtanın içine biraz tuz ve karabiber ekleyip karıştırın.
  • Galeta ununa biraz tuz karabiber ve biraz da kekik ekleyip karıştırın.
  • Patlıcan dilimlerini her iki tarafına ilk önce una ardından yumurtaya son olarak galeta ununa bulayıp bir tabağa alın.
  • Tavada kızdırmış olduğunuz yağda güzelce kızartın ve tabağa alın, burada isterseniz mutfak havlusu kullanın, fazla yağını aldırmış olursunuz.
  • Domates ve peynirleride halka şeklinde kesin ve servis tabağına sıralayarak dizin.
  • Üzerine fesleğen yaprağı ve arzuya göre balsamik kreması gezdirip servis yapabilirsiniz. 

Balkız Tatlısı Tarifi

 

Balkız Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin veya tereyağ (Oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Üzeri için

  • 1 su bardağı irmik

Şerbet için

  • 3 su bardağı su
  • 2 su bardağı şeker

    Balkız Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbeti hazırlamak için, şeker ve su tencerenin içerisine konularak karıştırılır ve kaynamaya bırakılır.
  • Yaklaşık 10 dakika kadar kaynatıldıktan sonra, soğuması için bir kenara bırakılır.
  • Karıştırma kabına tereyağ sıvı yağ ve diğer malzemeler konulur.
  • Şeker ve diğer malzemelerde eklenip yavaş yavaş un ekleyerek kulak memesi yumuşaklığı kıvamında bir hamur hazırlanır. İrmik, geniş bir tabağın içerisine konulur.
  • Eller hafif yağlanarak hamur şekillendirilir.
  • Daha sonra irmiğe bulanarak yağlanmış fırın tepsisine dizilir. Ve tatlı hamurları biraz aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış olan 180° fırında üzerileri pembeleşinceye kadar pişirilir.
  • Pembeleşmeye başladığı gibi hemen fırından alın hızlıca yanabilir.
  • Fırından çıkarıldıktan 5 dakika kadar sonra üzerine soğuk şerbet ilave edilir. İyice şerbetini çekip soğuyan balkız tatlısı servis hazır.

Tarçınlı Kremalı Berliner Tarifi

 

Tarçınlı Kremalı Berliner Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket kuru maya
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı erimiş tereyağı
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 5-6 su bardağı un (Kontrollü ekleyin)

Krema için:

  • 750 ml süt
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağından 1 parmak eksik nişasta
  • 1 yumurta
  • 50 gram tereyağı
  • 1 paket vanilya

(Tercihe göre kremaya soğuyunca yarım paket/100 ml kutu krema ve 1 paket toz krem şanti ekleyip çırpabilirsiniz daha lezzetli olur)

Bulamak için:

  • Tarçın
  • Toz şeker karışımı

    Tarçınlı Kremalı Berliner Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Krema hazırlamak için vanilya ve tereyağı hariç tüm malzemeleri orta ateşte pişirin.
  • Kaynayınca altını kapatıp içine tereyağı vanilya ekleyin.
  • Üzerine değecek şekilde süreç film kapatıp soğumaya bırakın.
  • Hamuru için yoğurma kabına süt şeker maya alıp karıştırıp 5 dk mayalandırın.
  • Üzerine diğer malzemeleri ekleyip 5 -7 dk yoğurun.
  • Üzerini kapatıp 1 saat mayalandırın.
  • Mayalanan hamuru açıp 2 cm kalınlığında bardak ya da kalıp yardımıyla kesin.
  • Şekillendirdiğiniz hamuru yağlı kağıt üzerine dizip üzerini örterek yarım saat mayalandırın.
  • Sonrasında hamurları orta ateşte yağda kızartın.
  • Kızaran berlinerlerin ilk sıcağı çıkınca şeker tarçın karışımına bulayıp içine krema sıkın.
  • Bi tutam sevgiyle servis edin

Susamlı Simit (Kandil Simidi) Tarifi

 

Susamlı Simit (Kandil Simidi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin veya tereyağ (Oda sıcaklığında)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta sarısı içine beyazı dışına
  • 1 tatlı kaşığı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 kahve fincanı sirke
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un (Yavaş yavaş ilave edilecek)

Üzeri için

  • Susam

    Susamlı Simit (Kandil Simidi) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeyi yoğurma kabına alıp unu yavaş yavaş ilave ederek yumuşak bir hamur yapıyoruz.
  • Elimize yapışmayınca ceviz büyüklüğünde hamur alıp şekil veriyoruz.
  • Önce yumurta akına sonra susama bulayıp hafif unladığımız tepsiye yerleştiriyoruz.
  • Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında yaklaşık 30dk pişiriyoruz.Altı pişip üzeri kızarmadan fırından alıyoruz. 

Boeuf Bourguignon (Fransız Mutfağı) Tarifi

 

Boeuf Bourguignon (Fransız Mutfağı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram iri parça dana eti
  • 2 soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 havuç
  • 250 gram mantar
  • 3 soğan
  • 1 ,5 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığından az salça
  • 3 yemek kaşığı domates sosu
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 küçük bağ kuru kekik
  • 1 tane defne yaprağı
  • Tuz
  • Karabiber

    Boeuf Bourguignon (Fransız Mutfağı) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Düdüklü tencereye yağları koyup eridikten sonra etleri ekleyip mühürleyelim.
  • 2 tane soğan ve sarımsağı doğrayıp kavuralım. Unu ekleyip bir iki tur karıştıralım.
  • Salçayıda ekleyelim biraz kavurduktan sonra doğranmış havuçları ekleyelim.
  • Tuzunu karabiberini ekleyip üzerini geçecek kadar su ekleyelim.
  • Bir bağ kekik ve defne yaprağını koyup düdüklünün kapağını kapatıp kaynadıktan ocağı kısıp 50 dakika pişirelim.
  • Piştikten sonra kapağını açıp kabuklarını soyup ikiye böldüğümüz mantarları ve 3 soğanı ikiye bölüp ekleyelim.
  • 15 dakika daha pişirelim.
  • Varsa taze kekikle servis edelim (afiyet olsun) isteyen döküm tavada 3 saat pişirebilir.

7 Haziran 2023 Çarşamba

Baklavalık Yufkadan Kıymalı Börek (Çıtır Çıtır) Tarifi

 

Baklavalık Yufkadan Kıymalı Börek (Çıtır Çıtır) Tarifi İçin Malzemeler

  • 16 adet baklavalık yufka
  • 300 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Sosu için

  • 1,5 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta sarısı (Sonradan eklenecek)

    Baklavalık Yufkadan Kıymalı Börek (Çıtır Çıtır) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç malzemesini istediğiniz gibi yapabilirsiniz 🫶İlk olarak kıymayı ve zeytinyağını tavaya alıp kavuruyoruz üzerine ince ince doğradığımız soğanları ve baharatları ekleyip biraz daha pişiriyoruz.
  • En sonra tereyağı ekleyip ocaktan alıyoruz.
  • Biraz soğumaya bırakıyoruz.
  • Böreğimizin sosu için.
  • Yumurta hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
  • Baklava yufkasını tezgaha alıyoruz üzerine sos sürüp 2. Kat yufkayı üzerine koyup aynı işlemi 4 kat olacak şekilde tamamlıyoruz.
  • Yufkaların üzerine sostan sürüp kıymayı uzun bir şekilde koyup rulo yapıp geniş geniş kesiyoruz.
  • Börekleri tepsiye diziyoruz.
  • Üzeri için kalan sosun içine bir yumurta sarısı kırıp karıştırıp bol bol sürüyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz 

Şirine Nargili (Hindistan Cevizi Kurabiyesi) Tarifi

 

Şirine Nargili (Hindistan Cevizi Kurabiyesi) Tarifi İçin Malzemeler

  • 120 gram hindistan cevizi (1+1 çeyrek su bardağı)
  • 180 gram pudra şekeri (bir su bardağı dolusu)
  • 90 gram yumurta akı (3 yumurta akına denk)
  • 100 gram sıvı yağ (Yarım su bardağı)
  • 1 çay kaşığı limon suyu
  • 1 çay kaşığı vanilya

    Şirine Nargili (Hindistan Cevizi Kurabiyesi) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sıvı yağ çok kısık bir ateşle ısınmaya bırakıyoruz.
  • Bu sırada ayrı bir kapta hindistan cevizi, pudra şekeri ve 3 yumurta beyazını iyice karıştırıyoruz.
  • Daha sonra ısıttığımız sıvı yağ ekliyoruz hızlı bir şekilde karıştırıyoruz. Burada hızlı olmamız gerekiyor (yağın sıçramamasına dikkat edin ❤️)
  • İyice karıştırdıktan sonra bir saat dolapta dinlendirin.
  • Dinlenen hamuru ya bir kaşık ile ya da dondurma kaşığı ile tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında 20-25 dakika pişirin hafif pembeleşene kadar.
  • Fırından çıkarıp çıkarmaz ellemiyoruz biraz dinlenmesini bekliyoruz.
  • Not: yağ yakmamaya dikkat edin yoksa kokar sadece kızgın olması yeterli.