12 Haziran 2023 Pazartesi

Kayseri Yağlaması Tarifi

 

Kayseri Yağlaması Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 4 su bardağından az un
  • 1,5 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığından az tuz

Kıymalı harç için;

  • 300-400 gram kıyma
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 adet soğan
  • 3 adet domates (rendelenmiş)
  • 4,5 adet biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tozbiber
  • Pulbiber
  • Karabiber
  • 1 su bardağı sıcak su

Üzeri için;

  • Sarımsaklı yoğurt

    Kayseri Yağlaması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ben hamurun hepsini pişirdim kalanını dondurucuya attım sizde öyle yapabilirsiniz.
  • İlk olarak hamuru yapalım. Un hariç tüm malzemeleri karıştırıp unu kontrollü ekleyip ele yapışmayan bir hamur oluşturuyoruz. Un az gelirse ekleme yapabilirsiniz.
  • Hamur yarım saat dinlenirken iç harcını yapalım.
  • Soğanı biberi doğruyoruz küçük küçük olacak şekilde tavaya zeytinyağını alıp kavuruyoruz.
  • Üzerine kıymayı ekleyerek pişiriyoruz.
  • Ardından baharatlar, salça ve rendelenmiş domatesi ekliyoruz pişirmeye devam ediyoruz.
  • En son içine tereyağ ve sıcak su ekleyip, biraz daha pişiriyoruz ocaktan alıyoruz. Harcımız soğurken lavaşları pişiriyoruz.
  • Hamuru bezelere ayırıp, yuvarlıyoruz.
  • Oklava ile tabak büyüklüğünde açıp, yağsız tavada arkalı önlü pişiriyoruz.
  • Pişen lavaşları temiz bir örtünün arasına alırsanız kurumazlar.
  • Lavaşlarda hazır olunca lavaşı 3-4 e katlayıp geniş olan ucunu kıymanın sosuna batırıp tabağa koyuyoruz (lavaşların kenarları soslanmış olacak)
  • Üzerine kıymalı karışımı koyup, lavaşlar bitinceye kadar aynı işlemi uyguluyoruz.
  • En son üzerine sarımsaklı yoğurt yapıp döküyoruz.

11 Haziran 2023 Pazar

Orman Meyveli Kıtırlı Kek Tarifi

 

Orman Meyveli Kıtırlı Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı tozşeker
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım paket kabartma tozu
  • 300 gram un (2,5 su bardağı)

Üzerine;

  • 350 gram orman meyveleri

Kıtırları için;

  • 4 yemek kaşığı tereyağ
  • 5 yemek kaşığı tozşeker
  • 1 su bardağı un (110 g)

    Orman Meyveli Kıtırlı Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurta, şeker ve vanilya köpük köpük olana kadar çırpın.
  • Sıvıyağ, süt ekleyip biraz daha çırpın.
  • Kabartma tozu ve unu eleyerek ekleyip hamuru söndürmeden karıştırın.
  • Kalıba döküp üzerine meyveleri serpin.
  • Kıtırları iç 3 malzemeyi elinizle ufalayıp kıtırlar yoğurup meyvelerin üzerine serpin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika kadar pişirin. Kürdan testi yapın.
  • Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin.

Domatesli Pizza Hafta Sonu Kahvaltıya Tarifi

 

Domatesli Pizza Hafta Sonu Kahvaltıya Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 su bardağı un + biraz daha un
  • Yarım paket insant maya
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı tozşeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı su

Üzerine;

  • 4 yemek kaşığı ketçap
  • 8-10 adet minik boy mantar
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet büyük boy domates
  • 7-8 yaprak taze fesleğen
  • 150 gram rendelenmiş kaşar peyniri
  • 4 yemek kaşığı dolusu zeytinyağı

    Domatesli Pizza Hafta Sonu Kahvaltıya Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un, tuz, tozşeker ve mayayı yoğurma kabına alın üzerine suyu döküp hamuru yoğurun.
  • Beş dakika kadar iyice yoğurun bu aşamada ele yapışıyorsa biraz daha un ilavesi yapın, hamur toparlanınca üzerini kapatın ve 15 dakika kadar bekletin.
  • Üst malzemesini hazırlayın, biberleri doğrayın, domatesleri dilimleyin, ve domates dilimlerini fazla suyunu çekmesi için kağıt havlu üzerine bırakın.
  • Mantarları dilimleyin, taze fesleğen yapraklarını ince ince kıyın.
  • Hamuru tezgah üzerinde elinizle biraz daha yoğurup gazını alın, sıvı yağ ile yağlanmış borcam tepsiye elinizle açtırarak yerleştirin.
  • Üzerine dört yemek kaşığı ketçap sürün, mantar dilimlerini, biberleri, fesleğeni ve domatesi dilimlerini yerleştirin.
  • Üzerine 4 yemek kaşığı zeytinyağı gezdirin, önceden ısıtılmış fırında 200 derecede yaklaşık 20 25 dakika pişirin.
  • Fırından çıkarın rendelenmiş kaşar peynirini serpin ve tekrar fırında peyniri eriyinceye ve kızarıncaya kadar pişirin, 

Patatesli Milföy Mantı Tarifi

 

Patatesli Milföy Mantı Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 yaprak milföy
  • 3 büyük patates küçük ise 4 tane
  • 2 tane soğan
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı salça (biber salçası kullandım)

Yeteri kadar sıvı yağ üzeri için;

  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • Sıvıyağ

Üzerinin sosu için;

  • Kırmızı pul biber

    Patatesli Milföy Mantı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri soyup küp küp doğrayın ve yumuşayana kadar pişirin.
  • Soğanı minik minik doğrayıp tavaya alın sıvı yağ ekleyip kısık ateşte kavurun. Ardından salça, tuz ve baharatları ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Son olarak haşlanan patateslerin suyunuda süzüp ilave edin ve karıştırın.
  • Patates ezme aparatı ile veya çatal ile güzelce ezip.
  • Patatesleri püre haline getirin. İlk olarak tezgaha uzunlamasına milföyü koyun, üç eşit parçaya kesin, daha sonra orta kısmından kesip bir hamurdan 6 parça elde edin.
  • Üzerine püreyi her yerine gelecek şekilde yaydırın. Rulo şeklinde sarıp, tepsiye dizin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkardıktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda yakılmış yağlı biberi dökün. Dilerseniz maydanozda serpip servis edebilirsiniz.

Sucuklu Menemen Tarifi

 

Sucuklu Menemen Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 biber
  • 3 adet domates
  • Sucuk
  • 2 adet yumurta
  • Karabiber
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

    Sucuklu Menemen Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Biberleri ince ince doğrayalım.
  • Domateslerin kabuğunu soyup küp küp doğrayalım.
  • Tavaya yağı alıp önce biberleri kavuralım.
  • Ardından dilimlediğimiz sucukları ilave edelim. Hafif kızartıp domatesi ilave edelim.
  • Baharatları ilave edelim.
  • 5-6 dakika pişirdikten sonra yumurtasını ilave edelim.
  • Hafif karıştırıp pişirelim. 

Unsuz Pankek Tarifi

 

Unsuz Pankek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet muz
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi
  • 2 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı ucuyla karbonat veya kabartma tozu

Üzeri için;

  • Benmari usulü eritilmiş çikolata
  • Kuruyemiş
  • Meyve

    Unsuz Pankek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Un yok, şeker yok hem sağlıklı hem lezzetli 😍😍.
  • Bütün malzemeleri rondo, mikser, blender ya da çatal yardımıyla ezin karıştırın.
  • Tavaya çok az yağ koyarak ön arka pişirin.
  • Üzeri için isteğe bağlı olarak benmari usulü çikolata eritip dökün ve dilediğiniz meyve ya da kuruyemiş ile süsleyin ve kendinizi şımartın

Tek Tava Makarna Tarifi

 

Tek Tava Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram makarna
  • 6-7 adet çeri domates
  • Yarım soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2 tatlı k domates salçası
  • 200 ml süt veya krema
  • 400 ml su
  • 2 yemek kaşığı labne peyniri
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı sebze tozu
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 avuç kıyılmış maydanoz

    Tek Tava Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak makarnaları tuzlu suda halayın.
  • Süzmüş olduğumuz makarnaları kenara alın.
  • Uygun bir tavaya sıvı yağını alıp yemeklik doğranmıs soğanı ve ezilmiş sarımsağı ekleyip kavurun.
  • Domates salçasını ekleyip kavurmaya devam edin. Krema ve sütü ekleyip karıştırın. Baharatları, makarnaları, ortadan ikiye bölünmüş domatesleri ve ince kıyılmış maydanozları ekleyin. 10-15 dk pişirin altını kapatın sıcak servis edin. 

Pratik Simit Poğaça Tarifi

 

Pratik Simit Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 60 gram kadar tereyağ
  • Çeyrek su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 su bardağı un

İçine koymak için;

  • Kaşar peyniri

Dışına bulamak için;

  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • 3 yemek kaşığı ılık su
  • Susam

    Pratik Simit Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tereyağ kızgın olmayacak şekilde eritilir (erimeye başladıktan bir kaç dakika sonra ocak altı kapatılır) un, kabartma tozu hariç tüm malzemeler çırpma teliyle homojen kıvam olana kadar karıştırılır.
  • Un, kabartma tozu eklenir ve güzelce yoğurulur.
  • Ceviz büyüklüğünde hamur alınıp yuvarladıktan sonra kaşar ekleyip tekrar yuvarlayalım.
  • Önce pekmezli suya sonra susama bulayalım.  Tepsimize dizdiğimiz poğaçalara bıçakla kesikler atalım.
  • Önceden ısıttığımız 180derecelik fırında alt üst ayarda altı kızarana kadar pişirelim.

Limonlu Muhallebi Tarifi

 

Limonlu Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı mısır nişastası (daha kıvamlı isterseniz 3 yemek kaşığı)
  • 6 yemek kaşığı tozşeker
  • 2 adet limon kabuğu rendesi
  • Yarım çay kaşığı toz zerdeçal
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • Hindistan cevizi
  • Fıstık içi veya fındık

    Limonlu Muhallebi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye süt, un, nişasta, tozşeker, limon kabuğu rendesi ve zerdeçalı koyup çırpıcı ile iyice çırpın ve ocağın altını açın.
  • Kaynayıp göz göz olduktan sonra içine tereyağ, limon suyu ve vanilyayı ekleyin biraz daha çırpıp hepsi karışınca altını kapatın ve servis edeceğiniz kaplara eşit olarak bölün.
  • Soğuyunca üzerine hindistan cevizi, fındık & fıstık dilediğiniz gibi süsleyin.
  • En az 2 saat buzdolabında beklettikten sonra servis yapın.