Kayseri Yağlaması Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 4 su bardağından az un
- 1,5 çay bardağı su
- 1 çay bardağı süt
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığından az tuz
Kıymalı harç için;
- 300-400 gram kıyma
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 2 adet soğan
- 3 adet domates (rendelenmiş)
- 4,5 adet biber
- 1 yemek kaşığı salça
- Tozbiber
- Pulbiber
- Karabiber
- 1 su bardağı sıcak su
Üzeri için;
- Sarımsaklı yoğurt
Kayseri Yağlaması Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ben hamurun hepsini pişirdim kalanını dondurucuya attım sizde öyle yapabilirsiniz.
- İlk olarak hamuru yapalım. Un hariç tüm malzemeleri karıştırıp unu kontrollü ekleyip ele yapışmayan bir hamur oluşturuyoruz. Un az gelirse ekleme yapabilirsiniz.
- Hamur yarım saat dinlenirken iç harcını yapalım.
- Soğanı biberi doğruyoruz küçük küçük olacak şekilde tavaya zeytinyağını alıp kavuruyoruz.
- Üzerine kıymayı ekleyerek pişiriyoruz.
- Ardından baharatlar, salça ve rendelenmiş domatesi ekliyoruz pişirmeye devam ediyoruz.
- En son içine tereyağ ve sıcak su ekleyip, biraz daha pişiriyoruz ocaktan alıyoruz. Harcımız soğurken lavaşları pişiriyoruz.
- Hamuru bezelere ayırıp, yuvarlıyoruz.
- Oklava ile tabak büyüklüğünde açıp, yağsız tavada arkalı önlü pişiriyoruz.
- Pişen lavaşları temiz bir örtünün arasına alırsanız kurumazlar.
- Lavaşlarda hazır olunca lavaşı 3-4 e katlayıp geniş olan ucunu kıymanın sosuna batırıp tabağa koyuyoruz (lavaşların kenarları soslanmış olacak)
- Üzerine kıymalı karışımı koyup, lavaşlar bitinceye kadar aynı işlemi uyguluyoruz.
- En son üzerine sarımsaklı yoğurt yapıp döküyoruz.