16 Haziran 2023 Cuma

Patatesli Börek (Yumuşak Börek Sevenler İçin) Tarifi

 

Patatesli Börek (Yumuşak Börek Sevenler İçin) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 4 tane orta boy patates
  • 1 orta boy soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Sıvıyağ

Sosu için;

  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • Yarım su bardağı yoğurt (100 ml)
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 1 adet yumurta

    Patatesli Börek (Yumuşak Börek Sevenler İçin) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri haşlayalım. Kabuklarını soyalım. Küçük küçük doğradığımız soğanı yağda kavuralım ocağın altını kapatıp ,içine haşladığımız patatesleri koyalım damak tadımıza göre tuz, karabiber, pulbiber atıp patatesleri ezerek karıştıralım.
  • Ayrı bir kapta süt, yoğurt, yumurta ve sıvı yağı iyice karıştıralım.
  • Yufkayı tezgaha serelim bu karışımdan 5-6 kaşık üzerine döküp, sonra fırçayla her yerine sürelim yufkanın bir ucunu ortaya doğru katlayalım.
  • Katladığımız yere de biraz fırçayla sos sürelim yani yarım ay şeklinde olacak. Katladığımız yere patatesli harçtan uzunlamasına koyalım ve saralım.
  • Yağladığımız tepsinin orta kısmına koyup kendi etrafında dolayalım. Diğer yufkalar içinde aynı işlemi yapalım bütün yufkalar bitince kalan sosu üzerine gezdirelim ve fırçayla sürelim.
  • Zamanınız varsa üzerine streç film geçirip buzdolabında 2 saat kadar bekletelim.
  • Önceleden 180 derecede ısıttığımız fırında üzeri kızarana kadar pişirelim. Fırından çıkınca üzerine temiz bir bez örtüp 5 dk bekleyelim. Yumuşacık böreğimiz hazır 👍🏻.
  • Not:

    1-İçini peynirli yada ıspanaklı yapabilirsiniz.

    2-Aynı sosla 6 yufka ile normal tepsi böreği de yapıyorum her katına sostan sürüyorum 3. katta harcı koyup tekrar aynı işlemi yapıyorum. Kalan sosu üzerine gezdirelim. O şekilde de deneyebilirsiniz.

15 Haziran 2023 Perşembe

Çıtır Börek Tarifi

 

Çıtır Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo yaş yufka
  • 1.5 su bardağı sıvı yağ
  • 1.5 yemek kaşığı sirke
  • 4 yemek kaşığı un

İç harcı için;

  • 7 -8 adet orta boy patates
  • 2 adet soğan
  • Sıvıyağ
  • Nane
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Tuz
  • Salça

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Susam ve çörek otu

    Çıtır Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patatesleri yıkayıp kabuğunu soyup bir tencerede haşlayalım.
  • Haşlanmış patateslerimizin suyunu süzüp ezecek yardımıyla yada çatal ile ezelim.
  • Bir tencereye sıvı yağ, soğanları doğrayıp ve salçamızı da koyup kavuralım.
  • Sonra ezdiğimiz patatesleri de ilave edelim.
  • Üzerine nane, pulbiber ,karabiber ve tuzunu ekleyip iyice harmanlanana kadar karıştıralım.
  • Yufkamızı üçgen olacak şekilde bölelim.
  • Büyük bir kasede un sıvı yağ sirke karışımını iyice çırpalım.
  • Kestiğimin yufkaların her birine hazırladığımız karışımdan fırça yardımı ile sürelim.
  • Daha sonra iç harcımızdan kaşık yardımıyla yufkamızın içine koyup böreğimizi saralım.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine böreklerimizi dizelim.
  • Üzerlerine yumurta sarısını fırça yardımıyla sürüp susam ve çörek otunu serpelim.
  • 180 derecede üzeri kızarana kadar pişirelim. 

Közlenmiş Kapya Biber Mezesi Tarifi

 

Közlenmiş Kapya Biber Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • ️5 adet kırmızı kapya biber (Çekirdekleri çıkarılmış)
  • ️3 adet yeşil çarliston biber (Çekirdekli)
  • ️300 gram doğal yoğurt
  • ️1 diş sarımsak
  • ️1 avuç maydanoz
  • ️1 tatlı kaşığı tuz
  • ️2 yemek kaşığı zeytinyağı

    Közlenmiş Kapya Biber Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Çekirdekleri çıkarılmış biberleri fırın tepsisine yan yana dizin ve 250°’de yaklaşık 30 dakika közleyin.
  • Közledikten sonra kabuğunu soyup küçük küçük doğrayın.
  • İçine yoğurt, maydanoz, bir diş sarımsak, tuz ve zeytinyağını ekleyip iyice karıştırın. Tek kelimeyle muhteşem.

Taze Fasulye Yemeği Tarifi

 

Taze Fasulye Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gr taze yeşil fasulye (çalı fasulye kullandım)
  • 2 adet domates
  • 1 adet soğan
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı (veya sıvı yağ)
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı sıcak su

    Taze Fasulye Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yeşil fasulye yemeği için öncelikle zeytinyağında yemeklik doğranmış soğanı pembeleşinceye kadar kavuralım.
  • Ardından salça, doğranmış domatesler ve baharatları da ekleyip bir iki dakika kavuralım.
  • Yıkayıp ortadan ikiye kestiğimiz ve dilimlediğimiz fasulyeleri ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Fasulyeler renk değiştirip yumuşamaya başlayıncaya kadar kavuralım. Fasulyenin hızlı pişmesi için suyunu eklemeden iyice kavurmak önemli. Pişme süresi fasulyenin cinsine göre değişir, çatal kolay batıyorsa ve gıcırdamıyorsa yumuşamış demektir :) Ben çalı fasulye kullandım bu arada, enli bir fasulye olduğu için ortadan da dikine kesiyorum, siz nasıl tercih ederseniz. Kavururken tencereyi kısık ateşe alıp kapağı kapatmayı unutmayın. Yeterince taze güzel bir fasulye ise su eklemeye gerek kalmadan kendi suyu ile kavrulurken bile pişebilir.
  • Tuzunu ayarlayalım, yeşil fasulye yeterince kavrulunca sıcak suyunu ekleyip pişmeye bırakalım.
  • Arada bir fasulye alıp ısırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz.
  • Ocağı kapatınca 15-20 dk ilk sıcaklığının çıkmasını bekleyelim. Taze fasulye yemeğini sıcak olarak da ılık olarak da servis edebilirsiniz. Zeytinyağlı gibi soğuk servis etmek isterseniz salça eklemeden aynı şekilde pişirebilirsiniz.

Köfteli Yoğurt Çorbası Tarifi

 

Köfteli Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1.5 litre su
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1 adet küçük kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı nane
  • Tuz

Köftesi için;

  • 200 gr kıyma
  • 1 tatlı kaşığı un
  • Tuz
  • Karabiber

    Köfteli Yoğurt Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kıymanın üzerine un tuz ve biberi ekleyip iyice yoğuralım ardından minik parçalar halinde yuvarlayalım yaklaşık 70 tane çıktı.
  • Birbirine yapışmasın diye hafif un atıp sallayalım ve dolaba kaldıralım.
  • Pirinci yıkayıp, haşlayalım haşlanan pirince kaynar suyu ekleyelim.
  • Bir kasede yoğurt un ve yumurtayı çırpalım.
  • Pirinçli sudan yavaş yavaş ekleyip hafif ılıtalım ardından tencereye ekleyelim sürekli karıştırarak kaynatalım kıvam alınca altını kapatalım.
  • Soğanları ince ince küp küp doğrayın tereyağında pembeleşinceye kadar kavuralım köfteleri ekleyelim ve kavurmaya devam edelim.
  • Nanesini de ekleyip ılıyan çorbaya dökelim (ikisinden biri soğuk olsun kesebilir)

Pratik Ve Lezzetli Beyti Kebap Tarifi

 

Pratik Ve Lezzetli Beyti Kebap Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 700 gram kıyma
  • 1 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz kırmızı biber
  • Kimyon (baharatlar isteğe bağlı)

Yufkaya sürmek için;

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı su

Salçalı sos için;

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım yemek kaşı tereyağı
  • 1 su bardağı su
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası tuz karabiber nane toz kırmızı biber 1 diş sarımsak

    Pratik Ve Lezzetli Beyti Kebap Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce köfteyi yoğurarak başlayalım kıyma soğan sarımsak ve baharatları tuzu koyup köfteyi yoğuralım yarım çay bardağı sıvı yağ ve yarım çay bardağı suyu karıştıralım.
  • Yufkanın üzerine sosu sürüp yufkanın kenarlarını yukarıda resimlerde gördüğünüz gibi kıvıralım. Köfteyi yerleştirip saralım. 2 parmak aralıklarla kesip fırın tepsisine yağlı kağıt üzerine dizelim.
  • Diğer yufkalar için de aynı şeyi uygulayıp kalan yağ karışımını üzerine sürelim. Önceden ısıttığımız 180 derece fırında pişirelim.
  • Sos için; sıvı yağı ve tereyağı sos tenceresine koyalım yağ eriyince domates salçasını koyup bir iki dakika karıştıralım. Suyu koyup salçayı açalım ,tuzu ve baharatları ilave edelim arzunuza göre 3-4 dakika kaynatıp ocaktan alalım.
  • Pişen beytileri tabağa dizelim üzerine salçalı sostan dökelim yanına yoğurt koyalım dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz sıcak olarak servis yapalım

Peynir Tarifi

 

Peynir Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 litre süt
  • 1 kg yoğurt

    Peynir Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sütümüzü kaynatıp içine 1 kg yoğurt katıp karıştırıyoruz bir taşım kaynatıp altını kapatıyoruz.
  • Bir bez süzeğe sıcakken boşaltıp süzdürüp peynir bez süzekteyken üzerine 5 litrelik dolu su şişesini koyup bir kaç saat baskıda bırakıyoruz çok güzel sertleşiyor.
  • Sonrada süzekten çıkarıp birkaç parçaya bölüp üzerine kaya tuzu serpip saklama kabında dolaba koyarak tüketiyoruz. Yapacaklara afiyet olsun bu arada kaşar peyniri andıran bir peynir oldu belirteyim dedim.

Pankek Tarifi

 

Pankek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Pişirme aşamasında kullanmak için;

  • Sıvı yağ

Servis önerisi;

  • Kivi
  • Muz
  • Çilek
  • Reçel
  • Bal
  • Çikolata

    Pankek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yumurta ve şekeri beyazlayana kadar çırpalım.
  • Süt, un, kabartma tozu be vanilyayı ilave edip güzelce çırpalım.
  • Kıvamı kekten biraz koyu olacak. Yapışmaz bir tavayı hafif yağlayalım. 1 büyük kaşık ile hamuru döküp hamurun kendi kendine yayılmasını bekleyelim.
  • Üzeri göz göz olunca pankeki spatula ile ters çevirelim.
  • Diğer tarafıda piştikten sonra ocaktan alalım. İstediğiniz gibi servis edebilirsiniz.

Sufle Tadında Islak Kek Tarifi

 

Sufle Tadında Islak Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1,5 su bardağı un

Sosu için;

  • 1,5 su bardağı süt (300 ml)
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ (100 ml)
  • 2 tepeleme yemek kaşığı kakao
  • 1 paket bitter çikolata (60 gr)

    Sufle Tadında Islak Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir kapta yumurta ve şekeri beyazlayana kadar çırpalım. Daha sonra süt ve sıvı yağ ekleyerek tekrar çırpalım.
  • Un, kakao, vanilya ve kabartma tozunu da ilave edip güzel bir şekilde karıştıralım.
  • Borcamın heryerini yağlayıp kek harcımızı dökelim. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında.
  • Kontrollü bir şekilde pişirelim.
  • Sosu için bitter çikolatayı dilimleyelim. Sos tenceresine süt, toz şeker, sıvı yağ ve kakaoyu alarak çırpalım. Daha sonra karıştırarak pişirelim.
  • Sos ısındıktan sonra çikolatayı ilave edip eriyinceye kadar pişirelim. Fırından çıkan kekin ilk sıcaklığı çıkınca 16 eşit parçaya bölelim. Sıcak sosu üzerine gezdirelim.
  • Kek sosu çektikten sonra servise hazır üzerini dilediğiniz gibi süsleyin