18 Eylül 2023 Pazartesi

Sarımsaklı Pilav Tarifi

 

Sarımsaklı Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı pirinç
  • 1,5 su bardağı sıcak su (300 ml)
  • 10 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

Pirinçleri bekletmek için;

  • Ilık su
  • 1 çay kaşığı tuz

    Sarımsaklı Pilav Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle uygun bir kaba pirinci alalım. Tuzu da ekledikten sonra pirinçlerin üzerini geçecek kadar ılık suyu ilave edelim.
  • Yaklaşık 15 dakika boyunca pirinçleri bu şekilde beklettikten sonra nişastası geçinceye kadar bol su ile yıkayalım.
  • Kabuklarını soyduğumuz  sarımsakları iri parçalar halinde keselim.
  • Pilav tenceresine zeytinyağını alalım. Yağ ısınmaya başladığında suyunu iyice süzdürdüğümüz pirinçleri ilave edelim.
  • Tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak pirinçleri kavurmaya başlayalım.
  • Yaklaşık 3-4 dakika kavurduktan sonra sarımsakları,  toz şekeri,  tuzu ve tereyağını ilave ederek yine pirinçleri kavurmaya devam edelim.
  • İsteğe bağlı olarak biraz da karabiber serptikten sonra sıcak su ekleyelim.
  • Karıştırarak tencerenin kapağını kapatalım. Pilavımızı kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşe alarak pirinçler tamamen suyunu çekinceye kadar pişmeye bırakalım.
  • Pilavımız suyunu tamamen çektikten sonra ocağı kapatalım.
  • Üzerine temiz bir bez veya kağıt havlu örterek yaklaşık 10-15 dakika boyunca pilavımızı dinlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda nazikçe karıştırdığımız sarımsaklı pilavımız artık servise hazır.

Tahinli Ve Nohutlu Kuru Cacık Tarifi

 

Tahinli Ve Nohutlu Kuru Cacık Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 adet salatalık
  • Yarım çay bardağı tahin
  • 6-7 yemek kaşığı süzme yoğurt (arttırılabilir)
  • 1 diş sarımsak
  • 1 küçük kase haşlanmış nohut
  • Tuz
  • Zeytinyağ

    Tahinli Ve Nohutlu Kuru Cacık Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Geniş bir kasenin içine yoğurt,sarımsak,tahin,nohut ve minik minik doğranmış olduğumuz salatalıkları ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  • Kıvamına göre yoğurt eklemesi yapabilirsiniz.
  • Servis kasesine alıp üzerine biraz salatalık ve zeytinyağ ilavesi yapıp servise sunuyoruz.
  • Mutlaka soğuk tüketin.Afiyet şeker olsun 

İzmir Köfte Tarifi

 

İzmir Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için;

  • 1 kg kıyma
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 adet rendelenmiş soğan
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz karabiber pul biber kimyon
  • 6-7 adet patates
  • 2-3 adet çarliston biber
  • 5-6 adet çeri domates

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • Tuz karabiber
  • 1 su bardağı su

    İzmir Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kıymamızın içine bütün malzemeleri ekleyip yoğuruyoruz 2-3 saat buzdolabında dinlendirin.
  • Köftelerimize uzunlamasına oval şekil veriyoruz patatesleri soyup elma dilimi şeklinde dilimliyoruz.
  • Tavaya sıvı yağı alıyoruz ocakta yağ kızdıktan sonra patatesleri hafiften kızartıyoruz, ardından köfteleri kızartıyoruz.
  • Tepsiye sıra sıra diziyoruz üzerini biber ve domatesle süslüyoruz.
  • Sosu için; salçayı uygun bir kaba alıyoruz baharatları ve suyu ekleyip karıştırıp, köftelerin üzerine gezdiriyoruz.
  • 180 derece fırında patatesler yumuşayana kadar pişiriyoruz deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Kabak Çorbası Lezzet Garantili Bayılacaksınız Tarifi

 

Kabak Çorbası Lezzet Garantili Bayılacaksınız Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 2 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1, 5 yemek kaşığı tereyağı
  • 6 su bardağı su
  • Bir tutam dereotu
  • Tuz, Karabiber

    Kabak Çorbası Lezzet Garantili Bayılacaksınız Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Çorba tenceresinin içine tereyağını koyun ve 2-3 damla sıvı yağ damlatın tereyağı yanmaması için, yağ eriyince unu ekleyin 1 dakika kadar kavurun.
  • Üzerine küp küp doğranmış havuçları koyun. 2 dakika kavurun ve küp küp doğranmış kabakları ekleyin 1-2 dakika karıştırın hepsi bir kavrulsun.
  • Üzerine tuz ve karabiber ekleyin(damak lezzetinize göre)
  • Kabaklarda yumuşayınca üzerine bir su bardağı su ekleyip karıştırın ve kalan suyuda ekleyip tencerenin kapağını kapatıp 20 dakika kadar pişirin.
  • Daha sonra ocağın altını kapatın blenderdan pürüzsüz olana kadar geçirin.
  • Üzerine İnce kıyılmış dereotunu serpin karıştırın. Mükemmel çorbamız hazır🤗
    Afiyet Olsun👌😋😋
  • 📌Kabak Sevmeyen Yemeyen Kalmayacak Harika bir çorba

Nefis El Açması Su Böreği Tarifi

 

Nefis El Açması Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet yumurta
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Aldığı kadar un (hamur ne çok sert nede yumuşak olacak)

Haşlamak için;

  • Yeteri kadar su
  • 2 yemek kaşığı tuz

Arasına;

  • 125 gram tereyağı + 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Beyaz böreklik peynir (istediğiniz çeşit olur)
  • Maydanoz

    Nefis El Açması Su Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurtayı, suyu, tuzu, sıvı yağı bir kapta karıştırıp üzerine azar azar un ilave edelim.
  • Kulak memesi kıvamında, poğaça hamurundan biraz daha sert bir hamur yoğuracağız.
  • İyice yoğurduğumuz hamuru 10 parçaya ayırıp bezeler yapalım. Hepsini üzeri örtülü olarak 1 saat dinlendirelim.
  • Dinlenen bezeleri un serperek tepsi büyüklüğünde açalım. Açtığımız her bezeyi bir sofra bezi üzerine alıp bekletelim.
  • Büyük bir tencereye suyu alalım ve kaynamaya bırakalım. İçine tuzunu atalım.
  • Başka bir büyük leğene soğuk su koyalım.
  • Bir tavada tereyağını eritelim, soğumaya bırakalım. Sıvı yağ ekleyip karıştıralım.
  • Peyniri ezelim ve ince kıydığımız maydanozları ekleyip karıştıralım.
  • Haşlanan hamuru büyük bir süzgeçle sıcak sudan alalım ve hemen soğuk suya atalım.
  • Hamuru soğuk sudan çıkarıp ya bir süzgeç üzerine bırakıp süzdürelim yada elimizle yukardan aşağı sıkarak suyunu alalım.
  • Yağladığımız tepsiye hamuru yerleştirelim.
  • 4 adet haşladığımız yufkayı aralarına tereyağı sürerek tepsi boyutuna göre oranlayıp serdikten sonra peynirli harcın yarısını serpelim. Tekrardan 4 adet yufkayı haşlayıp yine yağ sürüp yine peynirli harcı koyalım. Yani orta iki kata peynir koymuş olacağız. (peynirli harç işlemi bitiriyor, toplamda 8 katı tamamlamış oluyoruz).
  • Kalan 2 yufkaları da haşlayalım ve yine tereyağı sürerek tepsiye yerleştirelim. (10 kat tamamlanmış oluyor, bitti demek) ✅.
  • En son kalan yağ sosunun içine yumurta sarısı kırarak karıştıralım ve hamurun üzerine sürelim.
  • Önceden ısıttığımız 180 derece fırında altı üstü iyice kızarana kadar pişirelim.
  • Dilimleyerek servis edelim.

Konserve Biber Kızartması Tarifi

 

Konserve Biber Kızartması Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 kilo domates
  • 1,5 kilo sivri biber
  • 6-7 diş sarımsak
  • Turşuluk tuz

Kızartmak için;

  • Sıvıyağ

    Konserve Biber Kızartması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Domateslerin kabuklarını soyup doğrayalım.
  • Pişirme tenceresine domatesleri alalım ve ocağı açalım.
  • Biberleri de doğrayıp sıvı yağda kızartalım.
  • Domates kaynadıktan sonra 5 dakika daha karıştırıp pişirelim sonrasında kızarttığımız biberleri tuz ve doğradığımız sarımsağı ilave edelim.
  • 10 dakikada bu şekilde pişirdikten sonra kavanozlara sıcak dolduralım.
  • Kapağını sıkıca kapatıp soğuyana kadar ters çevirelim.
  • Bu kadar kolay ve lezzetli bir kışlık deneyenlere şimdiden afiyet olsun 

Kuru Meyveli Kek Tarifi

 

Kuru Meyveli Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet limon rendesi
  • Yarım limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı kuru meyve (kayısı,üzüm,kuru elma,ceviz kullandım ben sizde dilediğiniz meyveyi kullanabilirsiniz)
  • 2,5 su bardağı un

    Kuru Meyveli Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri çırpalım.
  • Daha sonra süt, sıvı yağ, limon suyunu ekleyip çırplım sonrasında vanilya, kabartma tozu ve unu ekleyelim tekrar çırpalım.
  • Son olarak kuru meyveleri küçük küçük doğrayıp bir yemek kaşığı una bulayalım.
  • Limon kabuğu rendesi hindistan cevizi ve kuru meyveleri kek hamuruna ekleyip karıştıralım.
  • Kek hamurunu yağlanmış kek kalıbına dökelim.
  • 160 derece fırında yaklaşık bir saat pişirelim kontrol edip fırından alalım.
  • Biraz dinlenince kalıptan çıkaralım.
  • Mis gibi kekimiz hazır deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun

Tzaziki (Yunan Usulü Kuru Cacık) Tarifi

 

Tzaziki (Yunan Usulü Kuru Cacık) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet salatalık (orta boy badem)
  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • Yarım limonun suyu
  • 1 diş sarımsak (ezilmiş)
  • 1 demet iri kıyılmış dereotu
  • Bir tutam taze nane
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1,5 çay kaşığı tuz

Üzerine gezdirmek için;

  • Zeytinyağ

    Tzaziki (Yunan Usulü Kuru Cacık) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Salatalıkların uç kısımlarını kesip yıkayın kabuğu ile birlikte rendeleyin.
  • Bir tülbent veya mutfak bezi ile suyunu iyice sıkın.
  • Suyunu atın veya için ☺️ diğer tüm malzemeler ile harmanlayın.
  • Servis tabağına alıp üzerine zeytinyağ gezdirin. Afiyet olsun

Şekli Şahane Düğüm Poğaça Tarifi

 

Şekli Şahane Düğüm Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta akı
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • Alabildiği kadar un

Üzeri için;

  • 1 yumurta sarısı
  • Susam
  • Çörek otu

    Şekli Şahane Düğüm Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mayamızı, ılık su ve şeker ile iyice çırpalım,  sonra üzerine süt, sıvı yağ, yumurta akı ve tuzu ekleyip tekrar çırpalım.
  • Son olarak unu azar azar ekleyerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  • Hamurumuzu 1 saat dinlenmeye bırakalım.
  • Şeklini verir iken ilk önce hamuru elimizde yuvarlayıp uzatıyoruz, uzun rulo şeklinde, daha sonra kurdele yapar gibi dolayıp içe kıvrımlarını yapıyoruz, şekil oluyor zaten.
  • 1 saatin sonunda şeklini verip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp susam ve çörek otu serpelim 180 °c fırında alt üst pişirelim.
  • Deneyecek olanlara afiyet olsun 

Muhteşem Rengiyle Mürdüm Eriği Reçeli Tarifi

 

Muhteşem Rengiyle Mürdüm Eriği Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg orta sertlikte mürdüm eriği
  • 750 gram toz şeker
  • 2 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 çay bardağı su

    Muhteşem Rengiyle Mürdüm Eriği Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Erikleri yıkayın.Çekirdeklerini ayıklayın.
  • Ortadan ikiye bölün.Çok büyükse dörde bölebilirsiniz.
  • Yayvan tencereye erikleri koyun.
  • Üzerine şekeri dökün.
  • Suyu da döküp şeker sulanıncaya kadar 4-5 saat bekletin.
  • Akşamdan hazırlayıp sabah da pişirebilirsiniz.
  • Tencereyi ocağa alın kaynamaya başlayınca üzerindeki köpükleri temizleyin.
  • Kısık ateşte erikler yumuşayıp şerbeti kıvam alıncaya kadar pişirin.
  • Kıvamını anlamak için azıcık tabağa koyup dondurucuda biraz bekletin.
  • Reçelin kıvamını bu şekilde ayarlayabilirsiniz.
  • İnmeye yakın limon suyunu ilave edin.
  • 5 dakika kadar daha kaynatıp ocaktan alın.
  • Kavanozlara doldurup kapağını kapatın.
  • Uzun süreli saklayacaksanız kaynar şekilde kavanoza doldurup sıfır kapak ile kapatın.
  • Afiyet olsun.

    Not;

    Erik çok tatlı bir meyve olduğu için şekeri normal reçelde kullandığım şekerden daha az kullandım.

    Buna rağmen tadı ve yoğunluğu çok güzel oldu.