3 Ekim 2023 Salı

Şam Kurabiyesi Tarifi

 

Şam Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram toz şeker (1,5 su bardağı)
  • 200 gram yoğurt (1 su bardağı)
  • 150 gram margarin veya tereyağı
  • 5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 portakal kabuğu rendesi
  • İsteğe göre üzüm

    Şam Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Karıştırma kabına yumurta ve toz şekeri koyalım.
  • Biraz şekeri eriyip köpük olana kadar çırpalım.
  • Eritip ılıttığımız yağı, yoğurdu, portakal kabuğu rendesini ilave edelim.
  • Çırpma teliyle karıştıralım.
  • Kabartma tozu ve unu koyarak elimizle yumuşak bir hamur yoğuralım.
  • Eğer aldığı una göre yumuşak olursa biraz daha un koyabiliriz.
  • İsteğe göre üzüm ilave edelim.
  • Hamuru sıkma poşetine dolduralım.
  • Yağlı kağıt konulmuş tepsiye aralıklı olarak sıkalım.
  • Üzerine toz şeker koyalım.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında  kontrollü olarak pişirelim.

Mayasız Hamurdan Efsane Lahmacun Tarifi (Taş Fırından Çıkmış Gibi)

 

Mayasız Hamurdan Efsane Lahmacun Tarifi (Taş Fırından Çıkmış Gibi) İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 kg un
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1,5 su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı tuz

Harcı için;

  • 500 gram kıyma ( yağlı daha lezzetli olur )
  • 3 – 4 adet soğan
  • 5 – 6 adet yeşil biber
  • 2 adet kapya biber ( olmasa da olur)
  • 4 adet orta boy domates veya ( 250 gram domates konservesi)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • Tuz ( ben 1,5 – 2 tatlı kaşığı kadar kullandım)

    Mayasız Hamurdan Efsane Lahmacun Tarifi (Taş Fırından Çıkmış Gibi) Nasıl Yapılır?

  • Unu bir kaba alıp tuzunu ekleyin.
  • Sütü ve suyu da ilave edip kulak memesi kıvamına gelene dek yoğurun un az gelirse ekleme yapabilirsiniz.
  • İç harcını yapana dek üzerini kapatıp dinlendirin.
  • İç harcı için soğan, domates, maydanoz, sarımsak ve biberleri robottan geçirin veya rendeleyin.
  • Kıymayı, tuzu, salçayı baharatları ve sıvı yağı da ekleyip elinizle güzelce karıştırın.
  • Hamuru mandalina büyüklüğünde bezeler yapın.
  • Bezeleri unlayıp merdane ile incecik açın.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yanyana ikişerli koyabilirsiniz.
  • Üzerine hazırlamış olduğumuz harçtan koyup her yerine gelecek şekilde kaşık ile yayın.
  • Önceden ısıtılmış yüksek ayar fırının en alt rafında pişirin.
  • Dilerseniz ocakta yağsız tavada da pişirebilirsiniz.
  • Maydonoz ve limon ile servis edebilirsiniz.Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun

Sebzeli Sulu Köfte Yemeği Tarifi

 

Sebzeli Sulu Köfte Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için:

  • 500 g dana kıyma
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • Tuz
  • Pulbiber
  • Karabiber

Kızartmak için:

  • 5 yemek kaşığı zeytinyağ

Sebze kısmı:

  • 3 orta boy patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 5 su bardağı su (200 ml)
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber

    Sebzeli Sulu Köfte Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sebzeleri soyup küp küp keselim.
  • Kabın içerisine kıyma ve diğer tüm malzemeleri ekleyip karıştıralım, elimizle yuvarlayıp orta top şekli verelim.
  • Tavaya zeytinyağını ısıtıp köfteleri arkalı öğünlü kızartalım ve kenara alalım.
  • Aynı tavayanın içerisine tereyağı eritip yemeklik doğradığımız soğanları kavuralım.
  • Üzerine küp küp kestiğimiz sebzeleri ekleyip 1-2 dakika soteleyelim.
  • Ardından domates ve biber salçası, baharatlı, suyu ve bezelyeyi ilave edip sebzeler hafif yumuşayana kadar kapağı kapalı pişirelim.
  • En son köfteleri ekleyip 2-3 dakika daha pişirin.
  • 💖Afiyet olsun💖 dilerseniz salçaları suda karıştırıp direkte ilave edebilirsiniz,.

Velibah (Balon Gibi Kabaran Patatesli Bazlama) Tarifi

 

Velibah (Balon Gibi Kabaran Patatesli Bazlama) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 buçuk- 5 su bardağına yakın un (kontrollü)

İç malzemesi;

  • 4 tane haşlanmış patates ( büyüklüğüne küçüklüğüne göre değişir )
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağı
  • Tuz

    Velibah (Balon Gibi Kabaran Patatesli Bazlama) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak yoğurma kabınızın içine ılık sütü, ılık suyu, şekeri ve mayayı ekleyip güzelce karıştırınız.
  • Sonra unu ve tuzunu ekleyiniz.
  • Yumuşak biraz ele yapışan bir hamur olacak.
  • Sonra hamuru tezgahı hafif unlayınız ve 5 dakika kadar pürüzsüz olana kadar yoğuruz.
  • Tekrar yoğurma kabınızın içine koyunuz ve streçle kapatınız. 30 dakika mayalandırınız.
  • Mayalanan hamuru hafif unlayınız tezgaha alıp 8 eşit bezeye ayırınız.
  • Bir tepsi üzerine koyunuz üstünü hafif unlayınız 15 – 20 dakika kadar bekleyiniz.
  • Bu arada iç malzemeleri olan patatesi önce suda haşlayınız sonra güzelce rendeleyiniz yada benim gibi patates ezme aparatı ile eziniz tuz, kırmızı biber ve 3 yemek kaşığı zeytin yağı ekleyiniz güzelce karıştırınız.
  • Bekletmiş olduğunuz bezeleri elinizle üzerine hafif bastırınız.
  • İç malzemesinden koyup güzelce kapatınız ve tekrar üstünü kapatıp 20 dakika bekletiniz.
  • Sonra kabaran bezeleri fazla bastırmadan merdaneyle açınız.
  • Üstüne bez örtünüz 15 dakika daha bekletiniz 20 dakika daha bekleyiniz.
  • Tavayı ocağa koyunuz 4 -5 defa çevire çevire pişiriniz.
  • Üzerine tereyağını eritiniz bir fırça yardımıyla sürünüz ve biraz maydanoz serperek servis yapınız afiyet olsun.

Sırrı Sosunda Puf Puf Kabaran Börek Tarifi

Sırrı Sosunda Puf Puf Kabaran Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka
  • 350 gram kıyma
  • 3 büyük kuru soğan
  • 2 orta boy patates
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber

Sos için;

  • 1 paket krema
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 bardak sıvı yağ

    Sırrı Sosunda Puf Puf Kabaran Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcını hazırlayalım ve soğutalım.
  • Bunun için geniş bir tavaya kıymayı koyup suyunu salıp çekene kadar pişirelim sıvı yağını ilave edip ince yemeklik doğranmış 3 büyük soğanı alalım.
  • Soğanları iyice öldürdükten sonra soyup rendelediğimiz patatesleri ilave edelim.
  • Birkaç tur karıştırdıktan sonra tuz karabiber ekleyip ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Diğer yandan sos için derin bir kaseye krema maden suyu ve sıvı yağı ilave edip iyice karıştıralım.
  • 5 adet yufkayı teker teker açarak aralarına bu sostan sürüp üst üste dizelim.
  • Tüm yufkalar bittiğinde önce ortadan artı şekilde kesip daha sonra her bir parçayı da 5 eşit parçaya keselim. (aşağıda fotoğraflarda görüldüğü gibi).
  • Küçük üçgenler halindeki yufkaların geniş tarafına iç harcı paylaştırarak bitirelim ve sararak yağlı kâğıt serilmiş tepsiye yerleştirelim.
  • Artan sosu fırça yardımıyla böreklere sürüp önceden ısınmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirelim.

Sütlü Üzümlü Yumuşacık Kek Tarifi

 

Sütlü Üzümlü Yumuşacık Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı +2 yemek kaşığı un
  • 2 pk kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı limon tozu
  • 1 ufak kase kuru üzüm
  • 1 tatlı kaşığı un (üzümlerin üzerine)

Bardak ölçüsü 250 ml

Sütlü Üzümlü Yumuşacık Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Yumurta ,şeker ,süt ve sıvı yağı çırpalım, ununu ilave edelim çırpalım.
  2. Kabartma tozu, vanilya ilave edelim karıştıralım.
  3. 1 tatlı kaşığıyla karıştırdığımız üzümleride ilave edelim yağlı kağıt serili tepsiye dökelim .
  4. 170 derce fırında kontrollü pişirelim.

Deneyecek olanlara afiyet olsun.

Not; varsa eski usül aleminyon tepsi kulanın hiç bir tepsi onun yerini tutmuyor gerçekten.

Ben kıştan yaptığım limon tozunu 1 yemek kaşığı kulandım sizler ya vanilya kulanın 1 tane yada limon kabuğu rendeleyin.

Hatay Usulü Patatesli Köfte Tarifi

 

Malzemeler

  • 2 su bardağı köftelik esmer bulgur
  • 2 yemek kaşığı biber salçası (Hatay usulü dövme biber olmalı yoksa biber salçası olabilir)
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz
  • 1 adet küçük soğan (rendelenmiş)
  • 3 adet orta boy patates (haşlanmış ve püre haline gelmiş olmalı)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

    Nasıl Yapılır?

  • Bulguru yoğuracağımız tepside yarım çay bardağı kadar su ile ıslayalım.
  • Su fazla olursa bulgur çok şişer ona dikkat edelim.
  • 20 dakika ıslanmaya bırakalım.
  • Salçayı, baharatları ve rendelediğimiz soğanı bulguru ısladığımız tepsiye koyalım.
  • Bulgur ıslanınca güzelce yoğuralım.
  • Bulgurlar yumuşayınca haşlayıp püre haline getirdiğimiz patatesi ekleyip yoğurmaya devam edelim.
  • Köftenin şeklini verirken zeytinyağına batırarak verebiliriz.

Fırında Çıtır Pırasa (Pırasa Sevmeyene Bile Pırasa Sevdirecek Harika Bir Tarif) Tarifi

 

Malzemeler

  • 4-5 adet pırasa
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber (isteğe bağlı)
  • 2 yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • 1/2 (yarım) su bardağı rendelenmiş parmesan peyniri (isteğe bağlı)

     Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak pırasaları temizleyin. Bunun için kök kısmını kesin ve yaprakları ayırın.
  • Pırasaları uzunlamasına ikiye bölün.
  • Fırın tepsisine pırasaları yerleştirin.
  • Zeytinyağı, tuz ve karabiberi bir kapta karıştırın.
  • Karışımı pırasaların üzerine dökün ve pırasaları iyice harmanlayın, yağ karışımı her tarafına eşit şekilde yayılsın.
  • Önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında pırasaları yaklaşık 20-25 dakika pişirin veya pırasaların kenarları kızarana kadar pişirin.
  • Arada bir kontrol ederek fırın tepsisini sallayarak pırasaların eşit şekilde pişmesini sağlayın.
  • Pişirme işlemi bittikten sonra, isterseniz üzerine rendelenmiş parmesan peyniri serpebilirsiniz.
  • Peynir eriyene kadar fırına geri koyun ve peynir iyice eriyip hafifçe kızarana kadar 2-3 dakika daha pişirin.
  • * Fırından çıkan çıtır pırasaları sıcak servis yapın.
  • Afiyet olsun! bu tarif, lezzetli ve sağlıklı bir yan yemek veya atıştırmalık olarak servis edilebilir. Dilerseniz diğer baharatlar veya sebzelerle de kişiselleştirebilirsiniz.