4 Ekim 2023 Çarşamba

Et Haşlama (Sebzeli) Tarifi

 

Et Haşlama (Sebzeli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gram kemiksiz parça et kuzu but, kol ya da kemiksiz dana eti
  • 1 adet iri kuru soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 100 gram tereyağı
  • 2 adet iri büyük havuç
  • 4-5 adet iri patates
  • 1 limonun suyu (limon büyükse yarım limon kullanın)
  • 1 adet defne yaprağı (şart değil ama varsa kullanın derim)
  • 1-2 tatlı kaşığı tuz (tuz miktarı sizde)
  • 1 çay kaşığı karabiber (silme)
  • 6-7 dal kıyılmış maydanoz

    Et Haşlama (Sebzeli) Tarifi Nasıl Yapılır?YEMEĞİN DÜDÜKLÜ TENCEREDE yapılış şekli:

    1. Etleri yıkayıp 1 saat kadar soğuk çeşme suyunda bekletin..
    2. Küp küp doğradığınız soğanları ve tüm haldeki sarımsakları  tereyağında orta ateşte pembeleşene kadar kavurun..su da bekleyen etleri süzün…
    3. Suyu süzülmüş etleri tencereye ekleyerek ikiliyi yüksek ateşte kontrollü şekilde 5 dakika  kavurun…
    4. Daha sonra ilk önce 4’e bölünmüş sonrada  ortadan verev kesilmiş  havuçları  4’e bölünmüş patatesleri, baharatları ve defne yaprağını da tencereye ekleyin..
    5. Tencereye 5-6 bardak sıcak su koyup yemeği pişirin (su etlerin üstünü 1 parmak kadar aşmalı)
    6. Yemek pişince buharı çıkmış düdüklünüzün kapağını  açın…
    7. Yemeğin ilk sıcağı geçince tencereye sıkılmış limon suyunu ekleyip ikiliyi kısık ateşte 3-4 taşım kaynatıp ocağın altını kapatın..
    8. Yemeği  tabaklara paylaştırdıktan sonra tabaklarda ki  yemeklerin üstüne kıyılmış maydanoz yaprakları serpip yemeğinizi hemen sıcak sıcak servis  yapın…(Lütfen !! yemek pişince içinden defne yaprağını çıkartmayı unutmayın)

    YEMEĞİN TENCEREDE yapılış şekli:

    1. Etleri yıkayıp 1 saat kadar soğuk çeşme suyunda bekletin.
    2. Küp küp doğradığınız soğanları ve tüm haldeki sarımsakları  tereyağında orta ateşte  pembeleşene kadar kavurun..
    3. Suda bekleyen etleri süzün…suyu süzülmüş etleri tencereye ekleyerek ikiliyi yüksek ateşte kontrollü şekilde 5 dakika  kavurun…
    4. Daha sonra tencereye etlerin üstünü 2 parmak aşacak kadar sıcak su ,baharatlar ve defne yaprağını ekleyerek tencereyi kaynayana kadar yüksek ateşte kaynadıktan sonra ağır ateşte 40-50 dakika kadar kaynatın. (kaynarken suyun üstünde  oluşan köpükleri almayı unutmayın)
    5. 40-50 dakika  sonra ilk önce 4’e bölünmüş sonrada  ortadan verev kesilmiş  havuçları tencereye ekleyin…
    6. Havuçlar biraz pişince (10 dakika sonra) patatesleri de tencereye ekleyerek yemeği kısığa yakın orta ateşte pişirin (gerekirse yemeğe sıcak su ilavesi yapabilirsiniz).
    7. Yemeğin pişmesine 2-3 dakika kala ocağın altını iyice kısın  limon suyunu da  tencereye ilave edin..
    8. Tabağa aldığınız yemeğin üstüne kıyılmış maydanoz yaprakları  serpiştirdikten sonra yemeğinizi sıcak sıcak  servis yapın….

    Et haşlamanızı “TERBİYELİ ET HAŞLAMA” olarak yapmak isterseniz.

    1. Etiniz ve sebzeleriniz güzelce  pişti yemek hazır.
    2. Şimdi pişmiş yemeğin ağzını açın yemeğin ilk sıcağı çıksın.
    3. 1 yumurta sarısı,1 küçük limon suyu ile çırpılır.
    4. Bu karışıma 1 tatlı  kaşığı (silme) un eklenerek hepsi karıştırılır devamında  karışımın içine  1/3  su bardağı su  eklenerek karışım yine karıştırılır.
    5. Devamında karışıma yemeğin haşlama suyundan da yavaş yavaş eklenerek terbiyeli karışım iyice ama iyice  inceltilerek açılır..
    6. Bu terbiyeli karışım  süzgeç yardımı ile yavaş yavaş  tencereye eklenir tencere kendi ekseninde  1-2  sallanır..
    7. Devamında  tencere ocak üstünde 3-4 taşım kaynatılarak  ocaktan alınır…
    8. Maydanoz ince  ince kıyılıp  yemeğin üstüne serpiştirilerek yemek sıcak sıcak servis yapılır…

    Ben yemeği düdüklü tencerede “terbiyeli et haşlama” şeklinde pişirdim…

    Afiyetler olsun..

    NOT: Et haşlamayı terbiyeli ya da terbiyesiz yapmak tamamen kişisel tercihe kalmış bir durum… Terbiyeli yapılan yemeğin suyu daha kıvamlı ama daha bulanık olur. Sade limonlu yapılan ise daha duru sulu olur..

    Kuzu eti daha erken, dana eti daha geç pişer.. yemeğe ekleyeceğiniz su miktarını ona göre ayarlamalısınız. Ben parça etlerde kuzu sevdiğim için yemekte  kuzu eti kullandım..

    İsteyen yemeğe yarım su bardağı bezelye,1 adet  domates,1 adet dolma biber,1 küçük adet kereviz  ekleyerek yemeğinin içeriğini  zenginleştirebilir desem de bu malzemeleri eklemeyi tercih etmedim….. ben bu haşlamanın sebzeli ama daha sade yapılmasından yanayım yine de  son tercih sizin..

    Yemeğe eklenen limon suyu çok büyük bir limonun suyu  olmamalı eğer limonunuz çok büyükse yemekte yarım limon suyu kullanmalısınız hatta istemiyorsanız  yemeğe hiç limon suyu eklemeden yemeğinizi limon suyu olmadan da  hazırlayabilirsiniz sorun olmaz…

    İsteyen tabaktaki yemeğin üstünde  maydanoz yerine dereotu da kullanabilir..

    Önemli olan etlerin yumuşaması, iyi pişmesi. Etler pişmediği takdirde yemeğe sıcak su eklemesi yapılabilir..

Sodalı Tepsi Böreği (Su Böreğine En Yakın Lezzette) Tarifi

 

Sodalı Tepsi Böreği (Su Böreğine En Yakın Lezzette) Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka
  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı yoğurt
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz (peynirinizin tuzunu göre koymayabilirsiniz)

Arası için;

  • Peynir
  • Maydanoz

Üzerine;

  • 1 şişe maden suyu

    Sodalı Tepsi Böreği (Su Böreğine En Yakın Lezzette) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sosu için; verilen malzemeleri karıştırıp hazırlıyoruz. Hazırladığımız sostan küçük bir kase üzerine sürmek için ayırıyoruz.
  • Yufkalardan birini tepsiye serip kenarlarından sarkıtıyoruz. İki yufkayı parçalara ayırıp her parçayı sosa batırıp tepsiye seriyoruz.
  • İki yufka bittikten sonra arasına peynir maydanoz karışımını serpiyoruz. Kalan iki yufkayı da sosa batırıp serdikten sonra kenar kısımlarından sarkan yufkaları böreğin üzerine kapatıyoruz.
  • Ayırdığımız sosu fırçayla böreğin üzerine sürüyoruz. En son bir şişe sodayıda böreğin üzerine gezdirdikten sonra biraz dinlendirin.
  • Önceden ısıtılmış 190 derecelik fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Şifa Kaynağı Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi

 

Şifa Kaynağı Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 orta boy kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı erişte
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı karabiber

    Şifa Kaynağı Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yeşil mercimeği iki saat önceden ıslayalım. Daha sonra yıkayıp haşlamaya bırakalım.
  • Diğer tarafta 1adet yemeklik doğranmış soğan ve sarımsağı zeytinyağında pembeleştirelim.
  • Ardından salçaları ilave edip kokusu uçana kadar bir iki defa karıştıralım.
  • Erişteyi ekleyip bir iki defa karıştırarak kavuralım.
  • Diğer taraftaki haşlanan mercimeği süzelim. Onuda ilave edelim yüzüne geçecek kadar kaynar su ekleyelim.
  • 10-15 dk daha pişirelim en son tuz ve baharatları ekleyelim.
  • Yarım saat dinlendirip servis yapalım.Çorbamız hazır afiyet olsun 

Kiremitte Mantar Tarifi

 

Kiremitte Mantar Tarifi İçin Malzemeler

  • 15 adet mantar
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

    Kiremitte Mantar Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Zeytinyağında temizleyip doğradığımız mantarları soteleyelim.
  • Tam pişmeden suyunu çektiği anda baharatlarını ilave edip karıştırılalım.
  • Uygun bir fırın kabına alıp üzerine kaşar peynirini koyalım.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında alt üst ayarda kaşarlar kızarana kadar pişirelim.
  • Üzerine maydanoz serpip servis edelim.Afiyet olsun.

Sebze Dolgulu Beşamelli Tavuk Tarifi

 

Sebze Dolgulu Beşamelli Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet tavuk göğüsü ( tavuk bonfile de olur)
  • 1 adet soğan
  • 1 adet kırmızı kapya biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet havuç
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber
  • Zeytinyağ

Besamel sos için:

  • 1 tepeleme yemek tereyağ
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • Tuz
  • Karabiber
  • Muskat rendesi (varsa şart değil)

Üzerine;

  • Kaşar peyniri

    Sebze Dolgulu Beşamelli Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk göğüsünü uzunlamasına kesip 2 ince parçaya kesin, çok kalın ise 3 dilim de çıkarabilirsiniz.
  • Üzerinde biraz vurup hafif inceltin.
  • Biraz sıvı yağ içine tuz karabiber ve kırmızı toz biber karıştırp bir sos hazırlayın, etlerin üzerine sürün.
  • Zeytinyağlı tavada, ince doğranmış soğanı, havuç ve biberleri kavurun, çok yumuşamasına gerek , son olarak sarımsağı ve baharatları ekleyip iki tur karıştırıp altını kapatın.
  • Tavukların bir tarafına harcı bolca doldurun.
  • Boş tarafını dolgulu kısmına kapatın.
  • Kalan sostan üzerine sürün.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 30-35 dakika kadar pişirin.
  • Sürenin sonunda fırından tavukları çıkarıp tavukları yavaşça açıp içine hazırladığınız besamelden birer kaşık dökün.
  • Kapatıp üzerine kalan beşameli döküp kaşar peyniri ekleyip tekrar fırına verip kaşarlar kızarınca devam pişirelim. Deneyeceklere afiyet olsun 

Bayat Ekmek Köftesi (Mükemmel) Tarifi

 

Bayat Ekmek Köftesi (Mükemmel) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 büyük ufalanmış bayat ekmek
  • 1 tane yumurta
  • 1 tane rendelenmiş soğan (suyu sıkılmış)
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Bayat ekmeği ıslanmak için 1 su bardağı süt
  • Galeta unu
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 çay kaşığı tuz

    Bayat Ekmek Köftesi (Mükemmel) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ufalanan ekmekleri bi kaba alalım.
  • Sütümüzü boşaltalım.
  • Bi 5 dk bekledikten sonra bütün malzemeleri ilave edelim.
  • Galeta ununu da kontrollü ekleyelim.
  • Toparlanıncaya kafar iyice yoğuralım.
  • Bi kaba biraz su alalım. Elimizi ıslatarak köfte şekli verelim.
  • Yaklaşık 39-40 tane çıktı.
  • Dolapta bi yarım saat beklettikten sonra,bol yağda arkalı önlü kızartalım.
  • Ketçapla servis edelim.
  • Kıymalı köftede neymiş bunu yedikten sonra kıymalı köfteyi unutun derim.

    Çok lezzetli. Şimdiden deneyelere afiyet olsun. Yorumlarınızı ve fotoğraflarınızı bekliyorum. Sağlıcakla kalın.

10 Dakikada Tavada Börek Tarifi

 

10 Dakikada Tavada Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 adet yufka
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • Rendelenmiş kaşar
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • Karabiber

İçi için:

  • Peynir

    10 Dakikada Tavada Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Süt,sıvı yağ,yumurta,kaşar,tuz,peynir ve karabiberi çırpalım.
  • Yufkaları kesip karışıma ekleyip karıştıralım.
  • Tavaya eşit miktarda dağıtıp alt üst pişirelim.
  • Arada kapağı kapatalım kabarması için. Afiyet olsun.

Tako Tarifi

 

Tako Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet lavaş (hazır)
  • 1 adet tavuğun göğsü
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kapya biber (büyükse bi adet yeter)
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 silme yemek kaşığı salça
  • Köri
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Kekik
  • Tuz

    Tako Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavuğumuzu küçük küpler halinde doğrayıp ocağa alıyoruz.
  • Suyunu çekince yağ ekleyip kızartıyoruz.
  • Yemeklik doğradığımız soğanları ekliyoruz .
  • Diğer yandan jülyen doğradığımız biberleri ve rendelediğimiz sarımsakları da ekleyip kavuruyoruz.
  • Salça ve baharatları da ekleyip 5 dk kadar kavurup altını kapatıyoruz.
  • Lavaşları dilenen boyutta bardak veya kase yardımıyla kesiyoruz.
  • İçerisine tavuklu harçtan koyup yuvarlak tepsiye diziyoruz.
  • Son olarak üzerine kaşar rendeleyip fırına atıyoruz.
  • Kaşarlar eriyince çıkarıyoruz. Servise hazır afiyet olsun

Fırında Sebzeli Kanat Tarifi

 

Fırında Sebzeli Kanat Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler kanat için:

  • 1 kilo kanat
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 2 yemek kaşığı ketçap
  • 1 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı karabiber (silme)
  • 1 yemek kaşığı tuz (silme)

Sebze kısmı:

  • 2 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kapya biber
  • 1 küçük patlıcan
  • 3 adet patates
  • 3 orta boy domates
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım su bardağı zeytinyağ
  • Yarım su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber

    Fırında Sebzeli Kanat Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kanatları tuzlu suda 1 saat bekletip süzelim, sonra kaba alıp diğer tüm malzemeleri ekleyip karıştırın ( sarımsağı rendeleyin).
  • Üzerini streçleyip 2 saat buzdolabında bekletin.
  • Sebzeleri küp küp doğrayın.
  • Soğanı yarım ay şeklinde doğrayın. Sarımsaklar bütün kalacak.
  • Tepsiye sırayla sebzeleri ekleyin.
  • Zeytinyağı, su, baharatlar ve salçaları ekleyip karıştırın, tepsiye bastırın.
  • Üzerine kanatları dizin ve kalan sosu üzerine gezdirin.
  • 200 derece fırında pişirin.💖Afı̇yet olsun