19 Kasım 2023 Pazar

Elmalı Çörek Tarifi

 

Elmalı Çörek Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket instant maya
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 4 su bardağı elenmiş un

İç harcı için;

  • 4-5 adet elma
  • Yarım su bardağı şeker
  • 2 çay kaşığı tarçın

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

    Elmalı Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir karıştırma kabın içerisine ılık süt, ılık su, şeker ve mayayı alıp karıştıralım.
  • Yumurta ve sıvı yağını da ekleyelim tekrar karıştıralım.
  • Unu yavaş yavaş ekleyelim ve çırpma teliyle yoğurma kıvamına gelene kadar karıştıralım.
  • Un serpilmiş tezgahın üzerinde hamurumuzu toparlayalım ve yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Kabımızı sıvı yağ ile her yerini yağlayalım ve içine hamurumuzu koyalım.
  • Hamurumuzun üzerini streç filmle kapatalım ve sıcak bir ortamda en az 1 saat kadar mayalandıralım.
  • Elmalarımızın kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkartalım ve minik küpler halinde doğrayalım. Dilerseniz rendeleyebilirsiniz.
  • Elmaları tavaya alalım ve şekerini de ekleyip karıştıralım.
  • Bir kaç dakika kadar orta ateşte pişirdikten sonra, ocaktan alalım tarçını ekleyip karıştıralım.
  • Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya bölelim.
  • Bezelerden birini merdane yardımıyla açalım ve önce 4 parçaya, daha sonra kestiğimiz her parçayı tekrar 4 parçaya bölelim. Toplamda 16 parça olacak.
  • Kestiğimiz hamurların geniş kısmına elmalı harcımızdan bir miktar koyalım ve saralım.
  • Sarmış olduğumuz çörekleri kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim ve diğer ayırdığımız hamur içinde aynı işlemi uygulayalım.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
  • Pişen çörekleri çıkartalım ve soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpelim dilerseniz tarçında ekleyebilirsiniz. 

Sığama Tarifi

 

Sığama Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,300 gram -1,500 gram kuzu but (3 -4 cm kalınlığında kesilmiş)
  • 1 dolu yemek kaşığı tuz
  • 1 silme yemek kaşığı karabiber
  • 1 dolu yemek kaşığı kimyon
  • 3 adet defne yaprağı
  • 1 su bardağı su
  • Arzuya göre biraz kuyruk yağı

    Sığama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Etleri geniş bir tabağa yerleştirin üzerine baharatları döküp güzelce ovarak etlere yedirin.
  • Ardından düdüklü tencereye yerleştirin (ben amc. Deutschland tenceresi kullandım ve kapağını kitlendiği andan itibaren 8 dakika pişirdim) siz normal düdüklüde et yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Etleri suyu ile beraber bir tepsiye dizin üzerine yağlı kâğıt ıslatın hafif sıkıp örtün.
  • 30 dakika 200 derecede alt üst ayarda pişirin ( hafif kızaracak ) ve çıkarın.
  • Suyundan etlerin üzerine gezdirin ve servis yapın. 

Anneanne Usulü Fırın Makarna Tarifi

 

Anneanne Usulü Fırın Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket az alacak fırın makarna
  • 1 âdet hazır yufka

Sosu için;

  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un çok dolu olmayacak
  • 1 türk kahve fincanı sıvı yağ
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1 türk kahve fincanı su (yumurtaları çırpmak için)

Arası için;

  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay bardağı lor peyniri
  • 1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım çay kaşığı tuz karabiber

Üzerine;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

    Anneanne Usulü Fırın Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye 6 su bardağı su koyalım kaynayınca bir çay kaşığı tuzunu serpelim, fokurdayınca makarnayı koyalım 10 dk pişirelim süzelim soğumaya bırakalım.
  • Tavaya sıvı yağ, unu koyalım kısık ateşte 6-7 dk hafif kokusu çıkana kadar kavuralım. Sonra sütü azar azar ekleyerek karıştıralım göz göz pişince ocağın altını kapatalım, mikser kabına alalım.
  • Beş dk soğuduktan sonra su ile çırptığımız yumurtaları ekleyip, hızlıca karıştıralım sonra tuz karabiber tereyağı ekleyip, karıştıralım.
  • Soğuyan makarnanın üzerine bu sosu döküp, karıştıralım.
  • Arası için peynirleri ince kıyılmış maydanozu bir kasede iyice karıştıralım yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine bir adet yufkayı kenarlarını dışarı sarkacak hafif buruşturarak yayalım.
  • Haşladığımız makarnanın yarışı döküp, tepsiye yayalım, üzerine peynirli içi döküp yayalım kalan makarnalı karışımı döküp yayalım üzerine yanlarını yufkayı makarnanın üzerine kapatalım.
  • Bir kasede yoğurt yağı yumurta sarısı iyice çırpalım, yufkanın üzerine gelecek şekilde döküp, yayalım.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30-35 dk pişirelim, sonra kenarlarını bıçakla çizelim.
  • Tepsiyi büyük tepsiye ait üst edelim, tekrar tepsiye yağlı kağıt serelim makarnayı tepsiye alalım, üzerine birazcık sıvı yağ gezdirelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20-25 dk kontrol ederek pişirelim. Afiyet olsun.
  • Not:ben borcamda pişirdiğim için böyle yaptım altını pişirmedi böyle yaptım sizin normal tepside pişiriyorsa böyle yapmanıza gerek yok fırını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Yoğurtlu Havuçlu Semizotu Tarifi

 

Yoğurtlu Havuçlu Semizotu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bağ semizotu
  • 2 salatalık
  • 2 diş sarımsak
  • 3 havuç
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • Dereotu
  • Çörekotu
  • 1/2 (yarım) çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

    Yoğurtlu Havuçlu Semizotu Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Semizotunu saplarından ayırın.
  • Salatalığı dilimleyin.
  • Havuçları ve sarımsağı rendeleyip biraz zeytinyağında yumuşayıncaya kadar kavurun.
  • Soğuyunca tüm malzemeleri karıştırın.
  • Afiyet olsun.

Top Tarhana Çorbası Tarifi

 

Top Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kemikli et (tercihen boyun eti)
  • 5 adet top tarhana
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 küçük kuru biber (tercihe göre koymayabilirsiniz)
  • 1 adet domates
  • 2 litre kadar su
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı pul biber

    Top Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Etimizi düdüklü tencereye alıyoruz kaynayınca üste çıkan etin köpüğünü (kef denir bizde) alıyoruz.
  • Daha sonra içine 5 adet top tarhanayı elimizde parçalayıp atıyoruz, 1 tatlı kaşığı salça, 2 biberi ve domatesi atıp düdüklünün kapağını kapatıyoruz, yaklaşık 1 saat 15 dakika kısık ateşte pişiriyoruz.
  • Tencerenin havası çıktıktan sonra kapağını açıp içine 3 diş sarımsak atıp, 5 dakika kaynatıyoruz
  • Tereyağını kızdırıp içine toz ve pul biberi katıyoruz daha sonra çorbanın içine bu karışımı ekliyoruz.
  • Daha sonra yanında kuru biber ütüp afiyetle yiyoruzzzzz :)

Çikolata Soslu Mazaik Kek Tarifi

 

Çikolata Soslu Mazaik Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 4 su bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu

Kakaolu kısmı için;

  • 2 yemek kaşığı kakao

Üstü için;

  • 1 paket çikolata sosu
  • 2 su bardağı süt
  • İri doğranmış ceviz

    Çikolata Soslu Mazaik Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri bir kapta krema kıvamı alana kadar çırpıyoruz. Üzerine süt, sıvıyağ, kabartma tozu ve unu ilave edip tekrar çırpıyoruz.
  • Kıvamı yerinde olunca ayrı bir kaba hamuru yarı yarıya eşitleyip birine kakaoyu ilave edip, karıştırıyoruz.
  • Yağlanmış kek kalıbına ilk beyaz hamurdan 1 kepçe koyuyoruz sonra 1 kepçe kakaolu hamurdan koyup bitene kadar aynı işlemi yapıyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü şekilde pişiriyoruz, kürdan testi yapıp pişmişse çıkartıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Diğer tarafta sosunu tencereye koyup, koyu akışkan kıvam alana kadar pişiriyoruz.
  • Karıştırarak keki ters çevirip, sosu üzerine döküyoruz daha sonra üzerine cevizi serpiştiriyoruz.

Çikolatalı Cevizli Kek (Browni Lezzetinde) Tarifi

 

Çikolatalı Cevizli Kek (Browni Lezzetinde) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta (eğer küçükse 4 tane)
  • 1.5 su bardağı şeker
  • 1.5 su bardağı süt
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 adet vanilya
  • 2.5 su bardağı un

Üzeri için;

  • 1 paket çikolata (60 gram kullandım)
  • 1 su bardağı iri kıyılmış ceviz

Su bardağım 200 ml 

Çikolatalı Cevizli Kek (Browni Lezzetinde) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Oda sıcaklığındaki yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpalım sıvı malzemeleri ekleyip çırpmaya devam edelim.
  2. Un, kabartma tozu, vanilya ve kakaoyu eleyerek karışıma ekleyip karıştıralım.
  3. Kek harcımızı yağladığımız borcama dökelim üzerine iri iri kıydığımız ceviz ve çikolataları serpiştirelim.
  4. Önceden 180 derecede ısıttığımız fırında 33-38 dk pişirelim dikkat edelim her fırının pişirme süresi farklılık gösterir (benim kekim 37 dakikada pişti) 👍

Not:Biraz yumuşak sufle kıvamında bir kek olacak (kullanacağınız tepsi küçükse biraz daha uzun süre fırında kalması lazım büyük bir tepsiyse pişme süresi daha kısa olacaktır 😉 Daha önce yaptığımda tepsim bir tık daha büyüktü 32 dakikada pişmişti ) kekimiz hazır deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 😋.

Probiyotik Karışık Turşu Tarifi

 

Probiyotik Karışık Turşu Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg kornişon
  • 1 kg karnabahar
  • Yarım kg havuç
  • Yarım kg kelek
  • 1 orta boy kırmızı pancar
  • 200 gram acı arnavut biberi
  • 3 baş sarımsak
  • 10 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 tatlı kaşığı yeşil yada siyah çay
  • 1 çay kaşığı kişniş tohumu
  • 2 adet defne yaprağı
  • 4-5 adet tane karabiber
  • Aldığı kadar içme suyu

8 litrelik kavanoz 

Probiyotik Karışık Turşu Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Sebzeleri genişçe bir leğene koyun üzerini geçecek kadar su doldurun.
  2. 1 tatlı kaşığı karbonat döküp karıştırın. Yarım saat bu şekilde bekletin.
  3. Sarımsakları dişlere ayırın, üzerine su döküp 10 dakika bekletin.
  4. Tuzu 2 litre sıcak suya koyup, arada karıştırarak eritin.
  5. Sebzeleri süzüp, tekrar bol suda yıkayın süzgece alın.
  6. Sarımsakların kabuklarını soyup, iri olanları doğrayın.
  7. Pancarı yıkayıp, kabuğunu soyun.
  8. Genişçe bir leğene sebzeleri iri iri doğrayın.
  9. Eritilmiş tuzlu suyu üzerine dökün, iyice karıştırın.
  10. Kavanozun dibine kişniş tohum karabiber ve defne yaprağını koyun.
  11. Sebzeleri kavanoza sıkı sıkı doldurun. Leğende kalan suyu kavanoza dökün.
  12. Eksik kalan kısmını içme suyu ile tamamlayın.
  13. Küçük bir tül parçasına çayı koyup iplik ile bağlayıp, çıkın yapın.
  14. Kavanoza içine atın üzerine maydanoz yada dereotu dallarıyla kapatın.
  15. Kapağını da hafif kapatıp, orta ısılı güneş görmeyen bir yerde mayalanmasını bekleyin.
  16. İlk etapta kabarmalar çok olacaktır taşma ihtimaline karşı altına geniş bir kap koyun.
  17. Ortamın ısı durumuna göre 2-3 hafta sonra turşumuz hazır.
  18. Ağzını sıkıca kapatıp serin ve karanlık bir yerde bekletin. Afiyet olsun.

Not:İlk 3 gün içerisinde mayalanma hızlı gelişir ve çok kabarır. Büyük servis kaşığıyla sebzelere bastırarak gazını çıkmasını sağlayabilirsiniz hem taşmayıda önlemiş olursunuz. Tuz az gelirse turşunun ilk 3-4 günü içinde ekleme yapabilirsiniz.

18 Kasım 2023 Cumartesi

Pudingli İrmik Topları Tarifi

 

Pudingli İrmik Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı süt
  • 1 paket çilekli puding (İstediğiniz puding yapabilirsiniz)
  • 7 tepeleme yemek kaşığı irmik
  • 7 tepeleme yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Üzerini bulamak için ;

  • Hindistan cevizi

    Pudingli İrmik Topları Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tereyağ ve vanilya hariç tüm malzemeleri tencereye alıp karıştırarak pişirin.
  • Kaynadıktan sonra vanilya ve tereyağ ilave edin. Soğumaya bırakın.
  • Tatlı kaşığı ile küçük parçalar koparıp yuvarlayın.
  • Hindistan cevizine bulayın.
  • Servis tabağına alın dolapta 2-3 saat dinlendirip servis edebilirsiniz. (elinizi ıslatırsanız şekil vermeniz daha kolay olur)
  • Afiyet olsun.