20 Kasım 2023 Pazartesi

Mütebbel Tarifi

 

Mütebbel Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 bostan patlıcan
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1,5 yemek kaşığı tahin
  • 2 adet limon
  • 2 diş sarımsak
  • Tuz

Üzeri için

  • Maydonoz
  • Sumak
  • Zeytinyağı

    Mütebbel Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Doğranmış patlıcanımızın üzerine 1 bardak ceviz içini rondodan geçirip üzerine ekliyoruz.
  • Ardından 1,5 yemek kaşığı tahin, 2 adet limon suyunu ve 2 diş sarımsağımızı ekliyor güzelce karıştırıyoruz.(eğerki tadı ağır gelirse 1kaşık yoğurtla yumuşatabilirsiniz ama ben tercih etmiyorum).
  • Servis tabağımıza alıp üzerine doğradığımız maydanozları serpip sumak ve zeytinyağı ekleyip servise hazır hale getiriyoruz.

Evde Tavuk Döner Tarifi

 

Evde Tavuk Döner Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 adet tavuk pirzola

Marine için;

  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Kızartmak için:

  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

    Evde Tavuk Döner Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kemiksiz tavuk pirzolalarımızı açalım ve inceltelim.
  • Marinesi için uygun bir kaseye yoğurt, rendelenmiş soğan, salça, rendelenmiş sarımsak, kekik, kırmızı toz biber, karabiber, pul biber ve tuzu alalım.
  • Son olarak ayçiçek yağını ekleyerek marine sosumuzu güzelce çırpalım.
  • Hazırladığımız tavukları güzelce sosa bulayalım.
  • Marinelediğimiz tavuklarımızı pişirme kağıdı üzerine alalım. Rulo şeklinde sıkıca saralım.
  • Tavuklarımızı bu şekilde en az 1 gece buzdolabında bekletelim.
  • Pişireceğimiz zaman tavuğu buzluktan çıkartalım ve ince ince dilimleyelim.
  • Tavaya sıvı yağdan alarak kızdıralım.
  • Tavuk dilimlerini de tavaya alalım ve çevirerek kızartalım.
  • Nar gibi kızaran tavuk dönerlerimiz servise hazır. 

Pirzola Güveç Tarifi

 

Pirzola Güveç Tarifi İçin Malzemeler

  • 10 adet pirzola
  • 2 soğan
  • 2 domates
  • 250 gr mantar
  • 2 kırmızı kapya biber
  • 6 kıl biber
  • 1 baş sarımsak
  • 1 su bardağı su (250 ml)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 er fiske tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Kekik

    Pirzola Güveç Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Güveci tereyağ ile yağlayın.
  • Zemine önce yarım ay şeklinde doğranmış soğanları yerleştirin.
  • Üzerine yarım ay şeklinde dilimlediğiniz domatesleri yerleştirin.
  • Üzerine halka doğranmış biberleri yerleştirin.
  • Üzerine mantarları doğrayıp yerleştirin.
  • Sebzelerin üzerine tuz, karabiber ve pulbiber gezdirin.
  • Pirzolaları sebzelerin üzerine dizin ve üzerine kekik, tuz, karabiber ve pulbiber gezdirin.
  • Salçayı suyla karıştırın. Yemeğinizin üzerine gezdirin.
  • Ardından ortasına bir baş sarımsağı yerleştirin ve güvecin kapağını kapatın.
  • Önceden ısıtılmış 230 derece fanlı fırında pişirin.
  • Pişmeye yakın kapağını açıp 10-15 dakikada üzeri kızarana kadar pişirin.

19 Kasım 2023 Pazar

Patlıcanlı Karnıyarık Börek Tarifi

 

Patlıcanlı Karnıyarık Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet böreklik yufka
  • 1 dolu kaşık eritilmiş tereyağı veya 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt

İçi için gerekli malzemeler;

  • 2 -3 adet patlıcan
  • 1 adet kuru soğan
  • 3-4 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı salça (şart değil)
  • 1 adet domates
  • 2 adet sivri biber
  • Yarım kırmızı biber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Az karabiber
  • Az pul biber

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Kalan sos
  • Susam

    Patlıcanlı Karnıyarık Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle (resimlerde detayları mevcut) patlıcanları soyup, minik doğrayalım tuzlu suda acısı çıkması için 10 dakika kadar bekletelim.
  • Öte yandan uygun bir tavaya sıvı yağı ve doğranmış soğanı alalım kavuralım salça ekleyip, kavuralım patlıcanları yıkayalım suyunu sıkalım tavaya ilave edelim kavuralım.
  • Biber, domates, tuz ve baharatları ilave edelim, kavurmaya devam edelim kapağı kapatalım suyunu çeksin altını kapatalım kenara alalım soğusun.
  • Tezgaha yufkayı serelim yağ ve süt karışımından sürelim, yufkanın üzerine bir yufka daha serelim, üçgen şeklinde keselim geniş kenarlara harçtan koyalım kenarları kıvırıp, saralım pişirme tepsisine alalım.
  • Üstlerine kesik atalım diğer iki yufkayada aynı işlemi yapalım, üzerlerine kalan sos ve yumurta sarısını çırpıp, sürelim susam vs serpelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecede üzerleri kızarana kadar pişirelim sıcak sıcak servis

Lokanta Usulü Mercimek Çorba Tarifi

 

Lokanta Usulü Mercimek Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay kaşığı zerdeçal
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • 5 yada 5,5 su bardağı kaynar su

Sosu için;

  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 yemek yemek kaşığı tereyağ 

    Lokanta Usulü Mercimek Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mercimeği ılık suda 20 dakika bekletin uzun bekletirseniz daha iyi olur.
  • Bol suda ovuşturarak yıkayın. İçindeki siyah pütürler iyice çıksın bu önemli bir detay.
  • Tencereye yağı koyup eritin.
  • Üzerine mercimek ve doğranmış sarımsağı koyun.
  • Kısık ateşte sürekli karıştırarak mercimeği hafif kavurun.
  • Rengi değişip, şeffaflaşınca un ve baharatları koyun.
  • Bir iki tur karıştırdıktan sonra üzerine kaynar suyu döküp kaynamaya bırakın.
  • Varsa et suyu da kullanabilirsiniz çok yakışıyor. Ben 5 su bardağı su koydum.
  • Blenderden sonra yarım su bardağı daha ekledim.
  • Mercimekler iyice şişip, pişince blenderden geçirin.
  • Bir iki dakika daha kaynatıp, ocağı kapatın.
  • Servis yaparken üzerine yağda kızdırılmış toz biber gezdirin

Elmalı Çörek Tarifi

 

Elmalı Çörek Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 paket instant maya
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 4 su bardağı elenmiş un

İç harcı için;

  • 4-5 adet elma
  • Yarım su bardağı şeker
  • 2 çay kaşığı tarçın

Üzeri için;

  • Pudra şekeri

    Elmalı Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir karıştırma kabın içerisine ılık süt, ılık su, şeker ve mayayı alıp karıştıralım.
  • Yumurta ve sıvı yağını da ekleyelim tekrar karıştıralım.
  • Unu yavaş yavaş ekleyelim ve çırpma teliyle yoğurma kıvamına gelene kadar karıştıralım.
  • Un serpilmiş tezgahın üzerinde hamurumuzu toparlayalım ve yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Kabımızı sıvı yağ ile her yerini yağlayalım ve içine hamurumuzu koyalım.
  • Hamurumuzun üzerini streç filmle kapatalım ve sıcak bir ortamda en az 1 saat kadar mayalandıralım.
  • Elmalarımızın kabuklarını soyup, çekirdeklerini çıkartalım ve minik küpler halinde doğrayalım. Dilerseniz rendeleyebilirsiniz.
  • Elmaları tavaya alalım ve şekerini de ekleyip karıştıralım.
  • Bir kaç dakika kadar orta ateşte pişirdikten sonra, ocaktan alalım tarçını ekleyip karıştıralım.
  • Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya bölelim.
  • Bezelerden birini merdane yardımıyla açalım ve önce 4 parçaya, daha sonra kestiğimiz her parçayı tekrar 4 parçaya bölelim. Toplamda 16 parça olacak.
  • Kestiğimiz hamurların geniş kısmına elmalı harcımızdan bir miktar koyalım ve saralım.
  • Sarmış olduğumuz çörekleri kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim ve diğer ayırdığımız hamur içinde aynı işlemi uygulayalım.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirelim.
  • Pişen çörekleri çıkartalım ve soğuduktan sonra üzerlerine pudra şekeri serpelim dilerseniz tarçında ekleyebilirsiniz. 

Sığama Tarifi

 

Sığama Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,300 gram -1,500 gram kuzu but (3 -4 cm kalınlığında kesilmiş)
  • 1 dolu yemek kaşığı tuz
  • 1 silme yemek kaşığı karabiber
  • 1 dolu yemek kaşığı kimyon
  • 3 adet defne yaprağı
  • 1 su bardağı su
  • Arzuya göre biraz kuyruk yağı

    Sığama Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Etleri geniş bir tabağa yerleştirin üzerine baharatları döküp güzelce ovarak etlere yedirin.
  • Ardından düdüklü tencereye yerleştirin (ben amc. Deutschland tenceresi kullandım ve kapağını kitlendiği andan itibaren 8 dakika pişirdim) siz normal düdüklüde et yumuşayıncaya kadar pişirin.
  • Etleri suyu ile beraber bir tepsiye dizin üzerine yağlı kâğıt ıslatın hafif sıkıp örtün.
  • 30 dakika 200 derecede alt üst ayarda pişirin ( hafif kızaracak ) ve çıkarın.
  • Suyundan etlerin üzerine gezdirin ve servis yapın. 

Anneanne Usulü Fırın Makarna Tarifi

 

Anneanne Usulü Fırın Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket az alacak fırın makarna
  • 1 âdet hazır yufka

Sosu için;

  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un çok dolu olmayacak
  • 1 türk kahve fincanı sıvı yağ
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1 türk kahve fincanı su (yumurtaları çırpmak için)

Arası için;

  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay bardağı lor peyniri
  • 1 çay bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım çay kaşığı tuz karabiber

Üzerine;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

    Anneanne Usulü Fırın Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye 6 su bardağı su koyalım kaynayınca bir çay kaşığı tuzunu serpelim, fokurdayınca makarnayı koyalım 10 dk pişirelim süzelim soğumaya bırakalım.
  • Tavaya sıvı yağ, unu koyalım kısık ateşte 6-7 dk hafif kokusu çıkana kadar kavuralım. Sonra sütü azar azar ekleyerek karıştıralım göz göz pişince ocağın altını kapatalım, mikser kabına alalım.
  • Beş dk soğuduktan sonra su ile çırptığımız yumurtaları ekleyip, hızlıca karıştıralım sonra tuz karabiber tereyağı ekleyip, karıştıralım.
  • Soğuyan makarnanın üzerine bu sosu döküp, karıştıralım.
  • Arası için peynirleri ince kıyılmış maydanozu bir kasede iyice karıştıralım yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine bir adet yufkayı kenarlarını dışarı sarkacak hafif buruşturarak yayalım.
  • Haşladığımız makarnanın yarışı döküp, tepsiye yayalım, üzerine peynirli içi döküp yayalım kalan makarnalı karışımı döküp yayalım üzerine yanlarını yufkayı makarnanın üzerine kapatalım.
  • Bir kasede yoğurt yağı yumurta sarısı iyice çırpalım, yufkanın üzerine gelecek şekilde döküp, yayalım.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 30-35 dk pişirelim, sonra kenarlarını bıçakla çizelim.
  • Tepsiyi büyük tepsiye ait üst edelim, tekrar tepsiye yağlı kağıt serelim makarnayı tepsiye alalım, üzerine birazcık sıvı yağ gezdirelim.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 20-25 dk kontrol ederek pişirelim. Afiyet olsun.
  • Not:ben borcamda pişirdiğim için böyle yaptım altını pişirmedi böyle yaptım sizin normal tepside pişiriyorsa böyle yapmanıza gerek yok fırını kendinize göre ayarlayabilirsiniz.