2 Aralık 2023 Cumartesi

Humus Tarifi

 

Humus Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 su bardağı haşlanmış nohut
  • 4 yemek kaşığı tahin
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2-3 diş ezilmiş sarımsak (boyutuna göre artırıp azaltabilirsiniz)
  • 1 limonun suyu
  • Bir tutam maydanoz yaprağı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Karabiber
  • Tuz
  • Yarım su bardağı buz gibi su

    Humus Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Nohutları akşamdan ıslatalım ve ertesi gün düdüklü tencerede 40-45 dakika haşlayalım. (nohutunuzun cinsine göre az ya da çok pişebilir, kontrollü haşlayınız. Benim nohutlarım 40 dkda ezilmeden ve diri kalmadan tam piştiler. ).
  • Haşladığımız nohuttan 2,5 su bardağı kadar ayırıp kabuklarını soyalım.
  • Kabuklarını soyduğumuz nohutlara su ve limon suyu hariçinde diğer tüm malzemeleri ekleyelim ve pürüzsüz bir kıvam alana dek blend edelim.
  • Bu aşamada ister el blenderıyla ister robotta yapabilirsiniz, ben el blenderı kullandım.
  • Başlarda katı ve zorlayıcı bir kıvam gibi olsa da devam ettikçe kıvamı açılıyor.
  • Limon suyunu da tadına bakarak ekleyip lezzetini ayarlayabilirsiniz.
  • Kıvamını biraz daha açmak için buzlukta beklettiğimiz sudan kontrollü bir şekilde ekleyelim.
  • Dilediğiniz kıvama geldiğinde servis tabağına alıp zeytinyağı ve ayırdığınız nohutlarla süsleme yapabilirsiniz. 

Yoğurtlu Tantuni Tarifi

 

Yoğurtlu Tantuni Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram tavuk göğsü
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı kara biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz
  • 1 çay bardağı su

Diğer malzemeler;

  • 5 adet lavaş
  • 3 adet kırmızı piyazlık doğranmış soğan
  • 3 adet domates küçük küçük doğranmış
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz

Üzeri için;

  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Yoğurtlu Tantuni Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk etini küçük küçük doğrayıp uygun bir tavaya alıyoruz rengi dönene kadar kavuruyoruz .
  • Daha sonra suyunu çekene kadar pişiriyoruz .
  • Pişen etimize tereyağ, zeytinyağ ,tuz ve baharatları ekleyip karıştırıyoruz.
  • 1 çay bardağı su ilave edip 2 dk daha pişiriyoruz .
  • Lavaşımızı etin üzerine koyup suyuna bandırıyoruz .
  • Daha sonra arasına tavuk eti ,domates ,soğan ,maydanoz koyup dürüm şeklinde katlıyoruz.
  • Dilimleyip servis tabağına alıyoruz .
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt gezdirip zeytinyağ ve toz biberi ocakta kızdırıp en son üzerine gezdirip servis yapıyoruz ,

Taze Sebzelerle Tarhana Çorbası Tarifi

 

Taze Sebzelerle Tarhana Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tane domates
  • 2 tane kuru soğan (büyükse 1 tane)
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 tane kapya biber
  • 3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı yoğurt (sulu olmasın)
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ veya zeytin yağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 7 su bardağı sıcak su

    Taze Sebzelerle Tarhana Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle sebzeleri soyup iri parçalar halinde doğrayıp hazırlayalım.
  • Tenceremize yağımızı ekleyip, üzerine soğan sarımsak biberleri atıp, bir iki dakika kavuralım.
  • Onun üzerine domates ve salça ekleyip karıştıralım.
  • Onun üzerine yoğurt, un, tuz, nane, pul biber ekleyip karıştıralım.
  • Bir iki dakika kavurup sıcak su ekleyip orta ateşte tencerenin kapağını yarım kapatıyoruz on dakikada pişiyor.
  • Sebzeler yumuşayıncaya blendır yardımıyla iyice çekiyoruz.
  • Tarhana çorbamız servise hazır. Afiyet olsun.
  • Not; Yemek piştikten sonra tencerenin kapağını kapatmayalım. Soğusun kapatalım.

Bal Kabağı Tatlısı (Fırın Poşetinde) Tarifi

 

Bal Kabağı Tatlısı (Fırın Poşetinde) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kilo bal kabağı
  • 6 kepçe şeker
  • 12 kakule
  • 2 çubuk tarçın
  • 2 tatlı kaşığı şeker

Üzeri için;

  • Tahin
  • Ceviz

2 adet fırın poşeti 

Bal Kabağı Tatlısı (Fırın Poşetinde) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Kabakları koyup, yıkayıp, istediğiniz şekilde doğrayın.
  2. 2 kilo kabak olduğu için 2 poşet kullanıyoruz rahat pişebilsinler.
  3. Doğranan kabakları poşetlere paylaştıralım.
  4. Üzerlerine her birine 3 kepçe şeker, 6 adet kakule koyup, poşetin içinde şeker ve kabaklar güzelce karışması için çalkalayalım.
  5. Daha sonra her poşete 1 adet çubuk tarçın ve 1 tatlı kaşığı tereyağı ilave edip poşetin ağzını kapatıp üstünü kürdan ile delip fırın tepsisine yerleştirelim.
  6. 200 derece fırında 40-45pişirelim.
  7. Pişen kabakları suyu ile birlikte borcama koyup üstün kızarması için fırına tekrar gönderelim.
  8. 10 dk böyle piştikten sonra soğumaya bırakalım. Servis ederken üstüne tahin ve ceviz koyup ikram edelim. Ağız tadıyla yemek dileğiyle 

Bonibonlu Kurabiye Tarifi

 

Bonibonlu Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı nişasta
  • 1 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1.5 su bardağı bonibon
  • 1 çay bardağı pul çikolata

Su bardağı ölçüm = 200 ml. Çay bardağı ölçüm = 150 ml. 

Bonibonlu Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Yoğurma kabına yumurta, şeker ve sıvı yağı ekleyip çırpalım.
  2. Nişasta, kakao, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edelim.
  3. Üzerine 1 su bardağı un ekleyip yoğurmaya devam edelim. Hamur oldukça yumuşak ve ele yapışır sekilde kalacak daha fazla unu eklemeyelim.
  4. Hamur kıvam aldıktan sonra 1 su bardağı bonibonu ekleyelim ve karıştıralım. 30 dk buzdolabında bekletelim.
  5. Dondurma kaşığı ile hamurdan parçalar alalım kurabiyelerin içine 3’er adet pul çikolata koyalım.
  6. Sekil alan kurabiyeleri fırın tepsisine yerlestirelim.
  7. Kalan yarım bardak bonibon ile kurabiyelerin üzerini süsleyelim ve önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 10-12 dk pişirelim.
  8. Daha fazla pişirmeyelim ki kurabiyenin içi sertleşmesin bu süre yeterli oluyor.

Beyaz Haşhaşlı Sultan Tatlısı Tarifi

 

Beyaz Haşhaşlı Sultan Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin ya da tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 adet vanilya
  • Alabildiği kadar un (yaklaşık 3-3.5 su bardağı)

Bulamak için;

  • 1 su bardağı süt
  • Beyaz haşhaş (mavi haşhaşta olur)

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı şeker
  • 3.5 su bardağı su
  • Yarım limon suyu

    Beyaz Haşhaşlı Sultan Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce şerbeti hazırlayalım suyu ve şekeri karıştırıp ocağa alalım kaynamaya başlayınca altını kısıp 15 dakika kadar kısık ateşte kaynatalım.
  • 15 dk kaynayınca yarım limon suyunu sıkıp birkaç dakika daha kaynatıp altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
  • Tatlının hamuru için un, kabartma tozu, vanilya hariç diğer malzemeleri karıştıralım karışıma kabartma tozu ve vanilyayı ekleyelim.
  • Daha sonra kontrollü bir şekilde unu yavaş yavaş ekleyelim yumuşak ele yapışmayan bir hamur olacak.
  • Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayıp önce süte batırıp sonra bolca haşhaşa bulayalım yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim, üzerine fıstık badem ya da ceviz batıralım.
  • Önceden 180° ısıttığımız fırında kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkan tatlımızın ilk sıcaklığı geçince soğuk şerbeti üzerine gezdirelim 4-5 saat dinlendikten sonra tatlımız hazır deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun.
  • Not:Ben son aşamada fıstığı çıkarıp beyaz çikolata sos sıkıp fıstığı tekrar üzerine yerleştirdim

Starbucks Kurabiye Tarifi

 

Starbucks Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta sarısı
  • 150 gram margarin yada tereyağ
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 1 su bardağı çekilmiş ceviz içi
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yarım paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı su
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tarçın

    Starbucks Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamuru için; oda sıcaklığındaki yumurta sarısı margarin ve pudra şekeri bir kaba alınır ve çırpılır.
  • Daha sonra içine ceviz içi, damla çikolata, kabartma tozu, vanilya, su, tarçın ve unu ekleyip yoğuruyoruz.
  • Yoğurduktan sonra streç film serip rulo şeklinde sarıyoruz. Elinizle şeklini düzeltebilirsiniz.
  • Rulo şeklinde sardığınız hamuru 20 dakika buzlukta bekletiniz.
  • Buzluktan çıkartınca bıçakla istediğiniz kalınlıkla kesiniz.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizdikten sonra önceden ısıttığımız 180 derece fırında 25-30 dakika pişiriniz. Çok kızarmamasına dikkat ediniz.
  • İlk sıcaklığı geçince servis edebilirsiniz.

Patates Çanağında Yumurta Tarifi

 

Patates Çanağında Yumurta Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • tuz

Kızartmak için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Ortaları için;

  • 5-6 adet yumurta

Üzeri için;

  • 1 dal maydanoz. (süsleme olarak)

    Patates Çanağında Yumurta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patateslerin kabuklarını soyup, derince bir kap içerisinde rendeliyoruz.
  • Havucun dış yüzeyini tıraşlayıp, aynı kap içerisine rendeliyoruz.
  • İçine yumurta, un, karabiber, pul biber ve tuzu ilave edip hafifçe karıştırıyoruz.
  • Yanmaz yapışmaz bir tava içerisine sıvı yağı ekleyip tavanın ısınmasını bekliyoruz.
  • Isınan tavaya patatesli havuçlu harcımızdan porsiyonlar halinde parça parça koyup ortalarını bir kaşık yardımıyla yumurtanın rahatlıkla sığabileceği oyuklar oluşturuyoruz.
  • Daha sonra tavanın üzerini bir kapakla kapatıp kısık ateşte alt taraflarının pişip kızarmasını sağlıyoruz.
  • Altları pişen patatesli yuvayı bir spatula yardımıyla tersini, dağılmasına mahal vermeden dikkatli bir şekilde çeviriyoruz.
  • Tam orta kısmına yumurtalarımızı taşmayacak şekilde kırıyoruz. Ortasına 1 yumurta çok büyük geldiğinden yumurtanın sığabilmesi adına ben akından biraz alıp, hepsini koymadım.
  • Dilerseniz şık durması için yumurtaların üzerine pul biber ekleyebilirsiniz.
  • Yine bir kapakla üzerini örtüp, yumurtaların tamamen pişmesini sağlıyoruz.
  • Tamamen piştiğinde bir servis tabağına alıp, üzerine ince kıyılmış maydanoz ilave ederek servise sıcak vaziyette sunabilirsiniz. Pratik ve lezzetli bir tarif.