15 Nisan 2024 Pazartesi

Tahinli-Fındık Ezmeli Baklava Tarifi

 

Tahinli-Fındık Ezmeli Baklava Tarifi İçin Malzemeler

İç harç için;

  • ️1,5 su bardağı tahin
  • ️3,5 su bardağı fındık/ceviz (ben iri kıyılmış ceviz kullandım)
  • ️1 kavanoz fındık ezmesi

Şerbeti için;

  • ️5 su bardağı su
  • ️6 su bardağı şeker
  • ️Yarım limon suyu
  • ️1 kg baklavalık yufka (her rulo için 3 adet yufka kullanacağız)
  • ️200 gram margarin 100 gram tereyağ
  • ️Yarım çay bardağı sıvı yağ

    Tahinli-Fındık Ezmeli Baklava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için; öncelikle tatlımızın şerbeti için tencereye 6 su bardağı toz şeker ve 5 su bardağı suyu alalım. Ara ara karıştırarak şekerin erimesini sağlayalım.
  • Şerbetimizi orta ateşte kaynamaya bırakalım.
  • Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 10 dakika daha kaynatmaya devam edelim.
  • İçerisine yarım limon suyunu ilave edip 5 dakika daha kaynatalım ve ocağı kapatarak şerbetimizi soğumaya bırakalım.
  • Baklavanın iç harcı için; gerekli bütün malzemeleri uygun bir kap içerisine alıp karıştıralım. 200 gram margarin ve 100 gram tereyağ eritilip üzerine sıvı yağ ilave ederek karıştırılır.
  • Her rulo için 3 adet yufkalar araları yağlanarak üst üste dizilir. Son kat yağlandıktan sonra iç malzeme eklenir. Baklava hamurunun yarısına kadar iç harç yayılır. Rulo şeklinde sıkıca sarılır.
  • Sarılan yufkaların üzerine tereyağ karışımından sürülür ve dilediğiniz büyüklükte kestikten sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan tatlı 5 dakika kadar dinlendikten sonra soğuk şerbet üzerine dökülür. Şerbeti çeken tatlıyı dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz. Deneyeceklere afiyet olsun. 😋
  • Not:Vermiş olduğum ölçüler büyük boy baklava tepsisi içindir.

Karamelize Soğan Mezesi Tarifi

 

Karamelize Soğan Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • İstediğiniz kadar arpacık soğan
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tuz (isteğinize göre ayarlayın)
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 6 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 diş sarımsak

    Karamelize Soğan Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yağınızı tavaya döküp soğanları ekleyip karamelize edene kadar kavurun.
  • Soğanlar karamelize olunca barahatları ekleyin ocağı kapatıp üzerine nar ekşisi koyup karıştırın ve soğumasını bekleyin.
  • Soğuduktan sonra hazırladığınız sarımsaklı yoğurdu altına dökünüz üzerine soğanları ve isteğe bağlı dereotu koyabilirsiniz. 

Ispanaklı Peynirli Börek Tarifi

 

Ispanaklı Peynirli Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3,5 adet yufka

İç harcı için;

  • 1 kg ıspanak
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 200 gr peynir
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için;

  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 2-3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı sirke

Üzeri için;

  • Kalan sos
  • 1 adet yumurta
  • Susam
  • Çörek otu

    Ispanaklı Peynirli Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için öncelikle soğanı yemeklik olacak şekilde doğrayalım.
  • Ardından tencereye sıvı yağımızı alarak doğradığımız soğanları ilave edelim ve hafif pembeleşinceye kadar kavuralım.
  • Domates salçasını da ilave ederek güzelce karıştıralım.
  • Daha sonra güzelce yıkadığımız ve doğradığımız ıspanağı ekleyelim ve  tencerenin kapağını kapatarak ıspanaklar yumuşayana kadar pişirelim. Ara ara karıştırmayı unutmayalım.
  • Pişen ıspanaklarımızı ayrı bir karıştırma kabına alalım ve üzerine karabiber, tuz, pul biber ve lor peynirini ekleyerek karıştıralım.
  • Böreğin sosu için uygun bir karıştırma kabına sıvı yağ, un ve sirkeyi alarak karıştıralım.
  • Yufkamızı ortadan bölelim ve yarısını tezgaha alarak hazırladığımız sostan bolca sürelim.
  • Ardından iç harcından 2-3 yemek kaşığı kadar serpiştirelim.
  • Yufkamızı rulo şeklinde saralım ve rulomuzu da kendi etrafında dolayarak gül şeklini verelim.
  • Hazırladığımız böreğimizi sıvı yağ sürdüğümüz tepsimizin ortasına yerleştirelim.
  • Diğer yufkaları da aynı şekilde sardıktan sonra tepsinin ortasındaki böreğin etrafına dolayalım. Benim yufkalarım büyük olduğu için 3,5 adet tam geldi ancak sizin yufkalarınıza göre bu sayı değişiklik gösterebilir.
  • Kalan sosumuza yumurta kırıp çırpalım ve hazırladığımız böreğimizin üzerine güzelce sürelim.
  • Son olarak çörek otu ve susam serperek önceden ısıttığımız 180°C alt üst fansız ayardaki fırınımızda 40-45 dakika pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen böreğimizi fırından alalım ve ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edelim. 

Acem Pilavı Tarifi

 

Acem Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram kuzu kuşbaşı (sırt bölümünden kullanıyorum)
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet havuç
  • 2 su bardağı pirinç
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Çay kaşığı ucuyla karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2-3 damla limon
  • 2 yemek kaşığı tereyağı

    Acem Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak küp şeklinde doğranmış etleri suyunu salıp, çekene kadar pişirin.
  • Suyunu çektikten sonra soğanları 4 parçaya bölüp, ince ince doğrayın yine aynı şekilde ince doğranmış havuçlar ile birlikte tavaya alın. 2 yemek tereyağını da ekleyip kavurun.
  • Soğanlar yumuşayınca üzerine yıkanmış pirinci ekleyip, 2 dk kadar kavurun.
  • Son olarak üzerini geçecek kadar sıcak su doldurup, baharatları ekleyip suyunu çekene kadar pişirin.
  • Üzerini havlu kağıt ile örtüp 15 dk kadar dinlendirip servis edebilirsiniz.

Havuçlu Patates Çorbası Tarifi

 

Havuçlu Patates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kuru soğan
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 3, 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz, karabiber

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Havuçlu Patates Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğanlar kabaca doğranır tencereye alınıp 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte hafif sotelenir.
  • Üzerine yine kabaca doğranmış patates ve havuçlar eklenerek 3-4 dk hepsi birlikte kavrulur.
  • Üzerine 3. 5 su bardağı su eklenerek haşlamaya bırakılır.
  • İyice yumuşadıklarında blender ile ezilip tekrar ocağa alınır.
  • Üzerine 1 su bardağı süt, tuz ve karabiber eklenip bir taşım kaynatılır.
  • Ayrı bir sos tavasında tereyağı ve nane yakılıp çorbanın üzerine gezdirilir ve servise hazır

Kıymalı Közlenmiş Patlıcan Yemeği Tarifi

 

Kıymalı Közlenmiş Patlıcan Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet patlıcan
  • 1 adet patates
  • 250 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet yeşil biber
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 300 ml zeytinyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Toz biber
  • Pul biber
  • Nane
  • Kekik
  • Kimyon

    Kıymalı Közlenmiş Patlıcan Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patatesi ince bir şekilde keselim, bir yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, toz biber ve pul biber ile karıştırıp borcamın tabanına dizelim.
  • Ardından közlenmiş patlıcanları doğrayıp patateslerin üzerine yayalım.
  • İç harcı için zeytinyağı koyduğumuz tavaya kıymayı alıp biraz kavuralım.
  • Üzerine ince kıyılmış soğanı koyup karıştıralım.
  • Soğanlar biraz yumuşayınca sarımsağı ve biberleri ekleyelim.
  • Salçamızı ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • En son baharatları ve suyu ekleyip beş dakika daha pişirelim.
  • Ocağın altını kapattıktan sonra ince ince kıyılmış maydanozları ekleyelim ve harcımızı borcama boşaltıp her tarafına eşit şekilde yayalım.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 25-30 dakika pişirelim.
  • İlk sıcağı çıktıktan sonra servis edebilirsiniz.

Kıymalı Milföy Böreği Tarifi

 

Kıymalı Milföy Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket dikdörtgen miföy hamuru yada dört adet dikdörtgen milföy hamuru

İç harcı için

  • 200 gram kıyma
  • 1 adet ortaboy patates ince rendelenmiş
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 avuç içi ince kıyılmış maydanoz
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

    Kıymalı Milföy Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç harcı için gerekli malzemeleri güzelce yoğurun yumuşak bir kıyma harcı oluyor.
  • Bir paket milföy hamurunu yada dört adet milföy hamurunu birbirine yapıştırıp oklava yardımıyla dikdörtgen olacak şekilde çok inceltmeden hafif açabilirsiniz.
  • Hamuru tezgaha alın üzerine kıymalı harcı eşit olacak şekilde yayın ve çok sıkmadan rulo halinde sarın iki parmak aralıklarla kesin sekiz dokuz adet olarak.
  • Tezgaha biraz un serpiştirin kesmiş olduğunuz milföy homurunun üzerine bastırın biraz un serpiştirin ve oklava ile yuvarlak şekilde pasta tabağından küçük olacak şekilde açın bütün parçaları bu şekilde bitirin.
  • Uygun bir tavaya biraz sıvı yağ ilave edin ısınınca böreklerinizi önlü arkalı kızartın sıcak sıcak tüketmenizi tavsiye ederim.
  • Not; İsterseniz kızartmadan hamurların üzerine yumurta sarısı sürüp fırındada pişirebilirsiniz 

Patlıcan Mezesi, Vegan Tarifi

 

Patlıcan Mezesi, Vegan Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet patlıcan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
  • 200 gram konserve domates (veya taze, közlenmiş kabuksuz domates )
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı beyaz sirke
  • Tuz

Üzerine gezdirmek için;

  • Nar ekşisi

    Patlıcan Mezesi, Vegan Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patlıcan ve kırmızı kapya biberi güzelce yıkayalım, saplarını keselim, biberin iç çekirdeklerini alalım.
  • Patlıcana birkaç yerinden sivri bıçakla darbe atılır ve sebzeleri airfryer da 20 dakika ( ara ara çevirerek ) 200 derecede közlenir.
  • Közlenen sebzeyi biraz dinlendirip kabuklarını soyalım. Sebzeleri ince ince doğrayalım ve kâseye alalım.
  • Üzerine sarımsak ezelim, konserve domates ilave edelim.
  • Bu arada iri domatesiniz varsa domatesi de ikiye bölüp ızgarada  airfryer da) közleyebilirsiniz ve konserve domates yerine közlenmiş, kabuğu soğulmuş domatesi de üzerine doğrayabilirsiniz. Doğranmış maydanozu da ilave edelim, tuz ile tatlandıralım.
  • Sirke ve zeytinyağ da ilave edelim ve karıştıralım. Üzerine nar ekşisi de gezdirelim ve ekmekle banıp banıp 

13 Nisan 2024 Cumartesi

Kumlu Pasta Tarifi

 

Kumlu Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Kek için;

  • 4 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 adet kabartma tozu
  • 1 adet vanilya
  • 3 kaşık kakao

Krema malzemeleri;

  • 1 litre süt
  • 100 gram çikolata
  • 1 su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket vanilya

Keki ıslatmak için;

  • 1 su bardağı süt

Üzeri için;

  • Yarım paket kakaolu bisküvi

    Kumlu Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri mikser yardımı ile köpürene kadar çırpalım. Ardından diğer kek malzemelerini ekleyerek güzelce karıştıralım.
  • Yağladığımız borcama hazırladığımız kek karışımını dökelim, önceden ısıtılmış 180° fırında 30 dakika pişirelim.
  • Kek pişerken kremasını hazırlayalım. Krema için çikolata hariç diğer bütün krema malzemelerini tencereye alalım. Sürekli karıştırarak göz göz olana dek pişirelim ve ocağın altını kapatıp çikolatayı ekleyip eriyinceye kadar karıştıralım.
  • Keki fırından aldıktan sonra biraz ılımaya bırakalım, daha sonra 1 bardak sütle keki ıslatalım. Üstüne hazırladığımız kremayı güzelce yayalım.
  • Robottan geçirdiğimiz bisküvileri en üstüne serpiştirelim. Buzdolabında dinlendirdikten sonra üzerini dilediğiniz şekilde süsleyip servis edebilirsiniz.