Tavuk Burger Ve Ev Yapımı Burger Ekmeği Tarifi İçin Malzemeler
- 200 ml ılık su
- 4 yemek kaşığı süt
- 1 adet yaş maya
- 2,5 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 80 gram yumuşak tereyağı
- 500 gram un
- 1 orta boy yumurta
- Ellerinize biraz sıvı yağ
Bunun dışında;
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı süt
- Beyaz susam
Tavuk burger için;
- 800 gram tavuk göğsü
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı köri
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1/2 (yarım) tatlı kaşığı sarımsak tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Eller için yağ
- 150 gram mısır gevreği (şekersiz)
- 1 tatlı kaşığı toz biber
- Biraz tuz
- Sarımsak tozu
Sosu için;
- 3 yemek kaşığı mayonez
- 1 tatlı kaşığı hardal
- Sarımsak tozu
Tavuk Burger Ve Ev Yapımı Burger Ekmeği Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ilık şu ve sütü bir kaseye dokun, şekeri karıştırın ve mayayı ufalayın. 5 dakika bu şekilde bekletin.
- Daha sonra un, tuz, yumurta ve yumuşak tereyağını ekleyip pürüzsüz bir hamur haline gelinceye kadar yoğurun. Hamur biraz yapışkan olabilir.
- Hamurun üzerini örtüp yaklaşık 1 saat kadar mayalanmaya bırakın. Hamurumuz ikiye katlanması gerekiyor.
- Daha sonra yağlanmış ellerle hamurdan yaklaşık 7 adet top oluşturup, pişirme kağıdı serimiş fırın tepsisine dizin.
- Hamurun üzerini tekrar örtün ve bir saat daha mayalanmaya bırakın. Bu önemlidir çünkü güzel kabarmasını istiyoruz.
- Yumurta sarısı ve sütle karıştırın, kabarma süresi sonunda hamurun üzerine sürün ve susam serpin.
- Daha sonra önceden ısıtılmış 200 derecelik alt/üst ısıdaki fırında yaklaşık 18 dakika, altın rengi oluncaya kadar pişirin. Fırından çıkarıp tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın.
- Tavuğun hazırlanışı için; tavuk göğsü filetosunu iri parçalar halinde kesin ve baharatlarla birlikte mutfak robotunda veya doğrayıcıda kıyma haline getirin.
- Daha sonra kıymayı kısa süre yoğurup 7 adet yuvarlak burger haline getirin.
- Mısır gevreğini elinizle kabaca ufalayın ve kırmızı biber tozu, tuz ve sarımsakla tatlandırın. Köfteleri tek tek paneleyin ve hafifçe bastırarak eşit şekilde kaplayın.
- Daha sonra fırın tepsisine dizin ve üzerine yağ sürün. Daha sonra 190-200 derecede (üst/alt ısıda) 30 dakika altın rengi olana kadar kızartin. 15 dakika sonra bir kez çevirmeyi unutmayin.