Haşhaşlı Çörek Tarifi

 

Haşhaşlı Çörek Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta beyazı
  • Aldığı kadar un ( yumuşak kıvamlı bir hamur olmalı )

Aralarına sürmek için:

  • 7-8 yemek kaşığı çekilmiş haşhaş
  • Yarım paket margarin
  • Yarım su bardağı sıvı yağ

Üstüne sürmek için:

  • 1 adet yumurta sarısı

    Haşhaşlı Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şeker, ılık süt ve suyu mayayı karıştırarak beş dakika bekletelim.
  • Diğer malzemelerini de ekleyerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuralım ve mayalanmaya bırakalım (unu kontrollü ekleyin) yumuşamış margarin, sıvı yağ ve haşhaşlı iyice karıştıralım.
  • Hamurumuz mayalanınca 10 eşit beze yapalım. Her bezeyi oklava ile tatlı tabağı büyüklüğünde açalım ve haşhaşlı karışımı sürelim.
  • Haşhaş sürdüğümüz bezenin üzerine açtığımız diğer bezeyi koyalım ve yine haşhaş sürelim. Bezeler bitinceye kadar aynı işlemi tekrar edelim.
  • En üste koyduğumuz bezeye haşhaş sürmeden elinizle biraz bastıralım ve oklavayla inceltelim. Açtığımız hamuru enine şeritler halinde keselim.
  • Kestiğimiz her şeridi ikiye katlayıp iki ucundan çevirerek yuvarlak şekilde dolayalım. Tepsiye dizip tepsi mayası için bir miktar bekleyelim.
  • Üstlerine yumurta sarısı sürerek 190 derece fanlı ayarda pişirelim.

Şeftalili Turta Tarifi

 

Şeftalili Turta Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram katı yağ
  • 1 adet  yumurta
  • 4 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
  • 2 su bardağı un (klasik su bardağı 200 ml 3 su bardağı da un alabilir ,yağın cinsine ,yumurtanın büyüklüğüne göre değişir )

Şeftali dolgusu için;

  • 3-4 adet şeftali
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 çay bardağı su
  • 1 paket vanilya

    Şeftalili Turta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şeftali dolgusunu hazırlayın soğumaya bırakın. Şeftalileri soyup, küp şeklinde doğrayın.
  • Şeftatileri genişçe bir tavaya aktarın, üzerine şeker gezdirin. Ocakta pişmeye bırakın.
  • Şeftaliler suyunu çektiğinde bir çay bardağı suyun içine bir tatlı kaşığı nişasta ekleyin karıştırın eriyen nişastalı suyunu şeftalilerin üzerine gezdirin.
  • Vanilya ilave edin karıştırın. Koyulaşan şeftalileri ocaktan alın soğumaya bırakın.
  • Hamur için; oda sıcaklığında katı yağı, yumurta, şekeri derin bir kaba alın karıştırın. Unu azar azar ekleyin ,kabartma tozunu ilave edin Ele yapışmayan bir hamur yoğurun.
  • Hamurdan portakal büyüklüğünde bir parça alın sürece sarın buzluğa atın.
  • Kalan hamuru buzdolabında 15 dakika dinlendirin.
  • Dinlenmiş hamuru borcam ya da kalıbınıza elinizle bastırarak yayın çatalla delikler açın.
  • Ortasına şeftali dolgusu ekleyin.
  • Üzerine buzlukta beklemiş hamuru elinizle parçalayarak gezdirin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika pişirin. Her fırına göre süre değişebilir.
  • Kızardığında fırından çıkarın soğuyunca ister pudra şekeri serpin ister meyve sosları ya da dondurmayla servis edin 

Meyhane Pilavı Tarifi

 

Meyhane Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım kuru soğan
  • Yarım yeşil biber
  • Yarım adet kırmızı kapya biber
  • Yarım domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 su bardağı bulgur
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 3,5 su bardağı su (kaynamış, kaynamamış farketmez)

    Meyhane Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye sıvı yağı alıp doğradığımız küçük soğanları ilave ediyoruz ve hafif pembeleşinceye kadar kavuruyoruz.
  • Biberleri ekleyip 3-4 dk kavuruyoruz ve domatesleri ekleyip, bir iki tur karıştırıp salçayı da ekleyip, 2 dk kavurup bulgurları ekleyip tuzunu atıp suyunu ekliyoruz.
  • Kaynadıktan sonra altını kısıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz. Afiyetle.

Sarımsak Soslu Mantar Tarifi

 

Sarımsak Soslu Mantar Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 paket kültür mantarı
  • 3 adet kuru soğan
  • Maydanoz
  • Tereyağ
  • Sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı toz biber

Sarımsaklı sos için;

  • 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 3 diş sarımsak

    Sarımsak Soslu Mantar Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mantarları sapının yarısından kesip güzel yıkayalım ,tavaya koyup suyunu salıp çekene kadar pişirelim.
  • Suyunu çekmiş olan mantara tereyağ, sıvı yağ ve julyen doğranmış soğanı ince doğranmış maydanozu ilave edip 5 dakika kadar kavuralım .
  • Diğer tarafta sosu için gerekli malzemeleri karıştıralım .
  • Servis tabağına boşaltalım ve birazcık soğutmuş olduğumuz mantarı yoğurdun üzerine koyalım afiyet olsun.

Çift Katlı Tavuklu Patlıcan Yemeği Tarifi

 

Çift Katlı Tavuklu Patlıcan Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 7 adet patlıcan
  • 300 gr tavuk göğsü
  • 1 adet soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 diş sarımsak
  • 2 adet domates
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 tatlı kaşığı toz biber

Beşamel sos için;

  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı un
  • 100 gram tereyağ
  • Karabiber
  • Tuz
  • Kaşar peyniri

    Çift Katlı Tavuklu Patlıcan Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları alaca soyup acı suyunu aldıktan sonra uzunlamasına 3 eşit parçaya kesiyoruz, daha sonra fırın tepsisine dizerek sıvı yağ tuzu karıştırıp üzerlerine fırça yardımıyla sürüyoruz .
  • Fırında 180 °kızartıyoruz.
  • İç harçı için tavukları küp küp doğruyoruz, tavada suyunu çektiriyoruz .
  • Daha sonra soğanları ,biberleri ,sıvı yağ ekleyerek kavuruyoruz .
  • Domatesleri, salçayı, tuz ,baharatları da ekleyerek pişiriyoruz .
  • Kızaran patlıcanlara tavuklu harçtan koyuyoruz.
  • Tüm patlıcanları doldurmuyoruz.
  • Kapak olarak sayarak boş bırakıyoruz .
  • Beşamal sosu tereyağ, un kavrulur, süt ekliyoruz ,katılaşınca karabiber ,tuz eklenerek ocaktan alıyoruz .
  • Patlıcanların üzerine gezdirilir ,rendelenen kaşar peyniride en üst kata gezdirerek 180 ° kaşarlar eriyene kadar pişirilir .(ben kenarlara bir iki patates dizip aynı şekilde yapmıştım oğlum için patates patlıcan karışıkta yapılabilir afiyet olsun 

Sütlü Mercimek Çorbası Tarifi

 

Sütlü Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 su bardağı süt
  • 1,5 litre sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı uz

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı kadar tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

    Sütlü Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tereyağı ve sıvı yağı tencereye alarak eritelim.
  • Soğanları yemeklik olacak şekilde küçük küçük doğrayalım ve tenceremize ekleyerek orta ateşte pembeleşene kadar kavuralım.
  • Unu ekleyelim ve rengi dönene kadar yakmadan kısık ateşte karıştırarak kavuralım.
  • Yıkayıp suyunu süzdüğümüz mercimekleri ekleyelim ve güzelce karıştıralım.
  • Üzerine suyu ekleyip tekrar karıştıralım.
  • Tencerenin kapağı kapatalım ve çorbayı kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte ara ara karıştırarak pişirelim.
  • Çorbamızı mercimekler yumuşayana kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim.
  • Mercimekler piştikten sonra çorbamızı pürüzsüz olana kadar blenderdan geçirelim.
  • Süt ve tuzu da ekleyerek, 4-5 dakika kısık ateşte pişirelim ve çorbamızı ocaktan alalım. Çorbanın kıvamı koyu gelirse, sıcak su ya da tavuk suyu ilave edebilirsiniz.
  • Çorbanın sosu için uygun bir tavaya tereyağını alalım ve eritelim.
  • Ardından üzerine kırmızı toz biberi ekleyelim ve karıştırarak ocağı kapatalım.
  • Çorbamızı kaselere alalım, üzerine sostan gezdirerek servis edelim.

Biber Dolması Tarifi

 

Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram kıyma
  • 12-13 dolma biber
  • 2,5 su bardağı pirinç
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 adet kapya biberi
  • 3 adet yeşil biber
  • 2 adet domates
  • 3 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı dolusu domates salçası
  • 1 yemek kaşığı dolusu biber salçası
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 2 adet limon suyu

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 çay kaşığın yarısı karabiber ve tuz
  • 4 yemek kaşığı kadar sıvı yağ
  • 2 su bardağı sıcak su
  • İsteğe bağlı 1 tatlı kaşığı nane

    Biber Dolması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle malzemeleri doğrayalım ardından pirinci yıkayıp, üzerlerine ilave edelim kıymayı ve diğer malzemeleri karıştırma kabında iyice karıştıralım.
  • Biber dolmaların içini çıkarıp içlerini dolduralım üzerlerini domates veya kapya biberi ile kapatalım pişireceğimiz fırın tencerenin içine dizip hazırladığımız salçalı sosu karıştırıp, biberlerin üzerine dökelim.
  • İsterseniz tencerede ocakta pişirin isterseniz de benim gibi kapaklı bir tencerede 200° derece fırında alt üst ayarda ortalama 45 dakika pişirin.
  • Sonra kapağını açıp biberlerin üzeri kızarınca 15 dakika kadar daha kızarsın ve çıkarın yanına yoğurt ile servis ettim tercih sizin ☺️ deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Taze Fasulye Turşusu Tarifi

 

Taze Fasulye Turşusu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg taze fasulye
  • 15 tane kadar domates (kabukları soyulmuş)
  • 10 diş sarımsak
  • 1 su bardağı üzüm sirkesi
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı iri tuz (damak tadınıza göre)
  • Yarım demet maydanoz

    Taze Fasulye Turşusu Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Taze fasulyeyi iki uç kısmını keselim, güzelce yıkadıktan sonra kaynamış suyun içine atıp, ezilmeden yaklaşık 5-7 dakika kaynasın o esnada ayrı bir kaba soğuk su koyalım kaynama sonrası fasulyeleri sıcak sudan çıkarıp, soğuk suya koyun şoklansın.
  • Daha sonra domateslerin kabuklarını soyalım elinizle minik doğrayalım sarımsağıda minik doğrayın, maydanozun sap kısmını kesin sadece yaprak kısımlarını doğrayın.
  • Uygun bir kaba domatesleri fasulyeyi ve diğer bütün malzemeleri ekleyip güzelce karıştırdıktan sonra kavanozlara doldurun kapaklarınız kesinlikle yeni olsun ve sıkıca kapatın.
  • Not:Ağzına kadar doldurmayın taşar. 2 gün kadar dışarda bekletin sonra ister buzdolabında ister serin bir yerde muhafaza edin. Deneyeceklere afiyet şifa olsun😍 Verdiğim ölçülerden 4 tane 800ml kavanoz çıktı ölçüyü azaltıp artırabilirsiniz.

Şeftali Reçeli Tarifi

 

Şeftali Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg şeftali
  • 2 kg şeker
  • 1 çay kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Kabuk tarçın
  • 4 5 adet karanfil

    Şeftali Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şeftalileri soyup, küp küp doğrayın üzerine şekeri ekleyip, bir kapak kapatın 1 gece bekletin. Suyunu salan şeftaliyi ocağa alın şeker eriyip köpürmeye başlayınca yağ ekleyip, bir 3-4 dk daha kaynatın.
  • Daha sonra tüm şeftaliyi süzgeçle içinden başka bir kaba alın ve kalan suyu 20-25 dk kaynatıp, çektirin tekrar şeftalileri ekleyip yeniden kaynamasını bekleyin.
  • Kaynamaya başlayan şeftalinizi 5 dk daha kaynatın, kıvam aldığını anlamak için suyunu bir tabağa alıp hafif soğuyunca anlayabilirsiniz ama durdukça daha da koyulaşır ona göre ayarlayın.
  • Benim reçelimin kıvamı tam tadında oldu.

Ev Yapımı Etli Pizza Tarifi

  Ev Yapımı Etli Pizza Tarifi İçin Malzemeler Hamuru için: 5 su bardağı un 1 paket instant maya veya 1/2 (yarım) paket yaş maya 1 yemek kaşı...