20 Nisan 2020 Pazartesi

Şifa Kaynağı Mercimek Çorbası (Soslu) Tarifi

Şifa Kaynağı Mercimek Çorbası (Soslu) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı mercimek
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 1 adet orta boy patates
  • 1 adet knor et suyu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 2,5 litre sıcak su
Sosu için
  • 4 5 diş sarımsak
  • 1/2 (yarım) yeşil nane
  • 4 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım limon suyu
  • Çay kaşığı ile  kara biber, kırmızı biber ,kimyon ,toz biber ,tuz

Şifa Kaynağı Mercimek Çorbası (Soslu) Tarifi Yapılışı

Merhabalar bu benim evde sık sık yaptığım bir çorba çok faydalı ve hastalıklara karşı bağışıklığı güçlendiriyor şu sıralar ihtiyacımız olan bir çorba mutlaka denemenizi isterim çocuklarımla severek içiyoruz rabbim bizleri korusun. 🤲🏻Başlayalım
  1. Mercimeği güzelce yıkıyoruz resimde görüldüğü gibi.
  2. Patates ve soğanı doğrayıp düdüklü tencereye ekliyoruz yağını ,tuzunu, knor et suyunu ilave ediyoruz.
  3. Son olarak 2. 5 litre sıcak suyu ekleyip orta ateşte 20 dakika pişiriyoruz.
  4. Sosu için sarımsağı rendeliyoruz yeşil naneyi doğruyoruz bir kaseye alıp üzerine yağ baharatları limon suyunu ekleyip güzelce karıştırıyoruz sosumuz hazır.
  5. Düdüklünün havası çıkınca açıp rondodan geçiriyoruz. Servise hazır sosunu üzerine ilave edip afiyetle yiyebilirsiniz. :) Şifa olsun inşallah 🤲🏻.

Patates Püreli Rosto Köfte Tarifi

Patates Püreli Rosto Köfte Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için:
  • 500 gr kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 6-7 dal maydanoz
  • 1 adet yumurta
  • 1, 5 çay bardağı galeta unu
  • Yarım çay bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber, pulbiber ve kekik
  • Tuz
Sosu için:
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 su bardağı su
  • Tuz, karabiber
Patates püresi için:
  • 4 orta boy patates
  • 1 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ yada margarin
  • Tuz
  • Muskat rendesi ( koymaya bilirsinizde)

Patates Püreli Rosto Köfte Tarifi Yapılışı

  1. Kıymayı karıştırma kabına alıyoruz.
  2. Soğanı, sarımsağı ve maydanozu mutfak robotunda çekiyoruz.
  3. Kıymaya ekliyoruz.
  4. Üzerine yumurta, galeta unu, suyu, tuzu ve baharatları ekliyoruz.
  5. Yaklaşık 7-8 dk özleşene kadar güzelce yoğuruyoruz.
  6. Bu çok önemli!!! ( uzun yoğurmamızın sebebi rosto köftemizin dağılmaması içindir).
  7. Harcımızı rulo şekline getiriyoruz, elinize yapışıyorsa, elinizi ıslatarak rulo yapın.
  8. Yağlı kağıda sarıp yaklaşık 30 dk buzdolabında dinlendiriyoruz.
  9. Dinlenen köfteyi yağlı kağıda sarılmış şekilde tepsiye alıyoruz yanmasını önlemek için yağlı kağıdın üzerini hafif ıslatıyoruz.
  10. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yaklaşık 30-35 dk pişiriyoruz.
  11. Fırından çıkarıp yağlı kağıdı çıkarıyoruz. İlk sıcaklığı gidene kadar yani 10 dk kadar bekletiyoruz.
  12. Keskin bir bıçak yardımıyla 1 parmak kalınlığında kesiyoruz. Borcama diziyoruz.
  13. Sosumuz için, 1 yemek kaşığı zeytinyağında 2 yemek kaşığı salçayı kavuruyoruz.
  14. Üzerine 2 su bardağı su, tuz ve karabiberi ekliyoruz ve pişiriyoruz.
  15. Sosumuzu borcamdaki rostoların üzerine gezdiriyoruz üzerini tepsiyle yada ıslatılmış yağlı kağıtla kapatıyoruz.
  16. Tekrar fırına verip yaklaşık 25 dk pişiriyoruz.
  17. Patates püresi için, patatesleri soyup eşit parçalara doğruyoruz. Tuzlu suda yumuşayana kadar pişiriyoruz.
  18. Patatesleri süzüyoruz ve ezici yada çatal yardımıyla eziyoruz.
  19. Tereyağını muskat rendesini ve tuzunu ekliyoruz. Isıtılmış sütümüzü azar azar ekleyip karıştırıyoruz.
  20. Sütü kıvamına göre azalta bilir yada çoğalta bilirsiniz.
  21. Servis tabağına patates püresini yayıyoruz.
  22. Üzerine rosto köftelerimizi diziyoruz. Sosumuzu üzerine gezdiriyoruz. İnce kıyılmış maydanozla süslüyoruz.
Afiyet olsun 🤗.

İlikli Kemik Suyu Tarifi

İlikli Kemik Suyu Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg kemik yaklaşık
  • 2 adet havuç
  • 1/2 (yarım) demet maydanoz
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 defne yaprağı

İlikli Kemik Suyu Tarifi Yapılışı

Tam bir şifa deposu🥣😊💯.
Evinizde zaten var olan kemikleriniz varsa onları kasapta kemik testeresiyle küçük halkalar şeklinde kestirmenizi tavsiye ederim yada satın alacaksanız zaten kasaplarda ve büyük marketlerde çorbalık diye satılan geniş halka şeklinde ilikli kemikler var ben onlardan almayı tercih ediyorum. Çünkü kemikler büyük olursa içinden iliği çıkartmak da çok zor oluyor bu yüzden yine et suyu elde edersiniz ama ılık tam anlamıyla özünü vermiş olmaz. Özellikle faydalı kısmı iliği çocuklarınız varsa her fırsatta yemeklerine katın derim👌🥣👩‍🍳.
  1. Kemiklerimizi bir kabin içine koyup üzerini geçecek kadar su koyarak 15-20dk kadar bekletiyoruz ki kanlı suyu çıksın.
  2. Orta boy havuçlarımızla soğanı 4er parçaya sarımsaklarımızı yarıya bölüp hazırlıyoruz.
  3. Varsa döküm tencerede yada düdüklüde yaparsanız daha güzel olur.
  4. Önce kemiklerimizi tencereye diziyoruz üzerine doğradığımız malzemeleri maydanoz ve defne yaprağını da koyup üzerini 3 -4 parmak geçecek kadar su soyup yüksek ateşte kaynatmaya başlıyoruz.
  5. Yaklaşık 15 dk kadar sonra üzerinde köpüklü kısmı çıkmaya başlıyacaktır onu kaşıkla alıyoruz.
  6. Yarım saat kadar kaynadıktan sonra kemikleri bir tabağa alıp sebzeleri tencerede bırakıyoruz kemiklerimiz halka şeklinde ise içindeki ilikler yumuşayıp kolayca çıkacak bunları bıçakla kokoreç gibi minik minik doğrayıp kemiklerle birlikte tekrar tencereye atıyoruz.
  7. Böyle yaptığımızda ılık daha güzel eriyip özleşiyor.
  8. Köpüklerinden ayırdığımız suyumuzu ben döküm tencerede yapmayı tercih ediyorum yaklaşık 3. 5- 4 saat kısık ateşte kaynatmaya devam ediyoruz.
  9. Arada kontrol edebilirsiniz tencerenizin kapağı tam kapatmıyorsa suyu azalabilir biraz azalması normaldir.
  10. Pişirme işlemi bittikten sonra sebzelerimizi ve kemikleri tencereden alıyoruz.
  11. Süzgeçle suyu süzüp biraz ılınmaya bırakıyoruz süzgeçte kalan ılık parçaları olabilir onları elinizle geçirin ziyan olmasınlar😊.
  12. Hafif ılıyan suları ben şeffaf plastik bardaklara doldurup dondurucuda donduktan sonra hepsini bir poşete doldurup kullanacağım zaman birer birer alıyorum çok pratik oluyor.
  13. Hazır bu kadar uğraşmışken bi çobada yapılır zaten eğer kemikleriniz biraz etliyse etlerini didikleyip mükemmel bir düğün çorbası yapabilirsiniz aynı yalancı paça çorbası gibi oluyor nefis.
    Miniklerimize şifa bizede afiyetler olsun.

Bol Peynir Soslu Makarnam (Herkezin Bayildigi Bı Lezzet) Tarifi

Bol Peynir Soslu Makarnam (Herkezin Bayildigi Bı Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım paket makarna
  • Su
  • Tuz
Peynir sosu için;
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı kaşar
  • Karabiber
  • Tuz
  • Muskat (kullaniyorsaniz)

Bol Peynir Soslu Makarnam (Herkezin Bayildigi Bı Lezzet) Tarifi Yapılışı

  1. Makarnayı tercihe göre sevdiğiniz çeşidi seçe bilirsiniz ben linguine tercih ettim
  2. Makarnalarımız haşlanırken bir sos tenceresinde tereyağını eritiyoruz.
  3. Eriyen tereyağımızın üzerine unumuzu ekleyin.
  4. Çok fazla kavurmuyoruz ben bu işlemi kısık ateşte kontrollü yapıyorum .
  5. Kavurma işlemi bitince sütümüzü ekliyoruz.
  6. Topaklanmaması için bu işlem sırasında çırpıcı kullanırsanız daha iyi olur aslında.
  7. Kaynamaya başlayıp kıvam alınca üzerine karabiber, muskat ,tuz ve kaşarımızı ekleyip erimesini sağlıyoruz.
  8. Daha sonra ocağın altını kapatıp haşlanmış makarnalarımızı ekleyip karıştırıyoruz .
  9. Servise hazır çok pratik çok lezzetli oluyor yapanlara şimdiden afiyet olsun .
    Not; (isteğe bağlı sevdiğiniz bi peyniri ekleye bilirsiniz dil peyniri eriyen bi peynir olması tercihim bi kaç çeşitte peynirleride karıştırıp yapa bilirsiniz ben bu seferlik kaşar tercih ettim daha çok peynirli seviyorsanız peynir miktarını çoğalta bilirsiniz ).

Altın Ayran Kürü Tarifi

Altın Ayran Kürü Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bardak ayran
  • 2 çay kaşığı zerdeçal
  • 1,5 çay kaşığı pulbiber
  • 1 çay kaşığı nane
  • İstediğiniz kadar limon suyu

Altın Ayran Kürü Tarifi Yapılışı

  1. Ayrana baharatları katın.
Afiyet olsun 👌🏻

1 Taşla 2 Kuş Keki ( Kuru Meyveli Ve Portakallı) Tarifi

1 Taşla 2 Kuş Keki ( Kuru Meyveli Ve Portakallı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • Aldığı kadar un
Portakallı kısmı için;
  • 1 adet portakal kabuğu rendesi
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
Kuru meyveli kısmı için;
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 çay bardağı ince doğranmış günkurusu ya da kuru kayısı (isteğinize göre başka kuru meyveler de ekleyebilirsiniz.)

1 Taşla 2 Kuş Keki ( Kuru Meyveli Ve Portakallı) Tarifi Yapılışı

Kalabalık misafir geleceği zaman birden fazla ikramlık yapmanın kolay yolu. Bu şekilde aynı anda 2 çeşit yapmış oluyorum. İşimi kolaylaştırıyorum :).
  1. Yumurtanın sarısını ve beyazını ayırıyoruz.
  2. Yumurtanın beyazını köpük köpük olana kadar çırpıyoruz ve bir kenara ayırıyoruz.
  3. Yumurtanın sarısına şekerimizi ekliyoruz ve çırpıyoruz.
  4. Ardından yağ, portakal suyu, kabartma tozu, vanilyayı da ekliyoruz.
  5. Son olarak kontrollü olarak unumuzu ekleyip üzerine ayrı bir kapta çırptığımız yumurtanın beyazını köpüksü kıvamı geçmeyecek şekilde ekliyoruz. ( tahta bir kaşıkla yavaşça karıştırmak daha uygun olacaktır. ).
  6. Hazırladığımız karşımı iki ayrı kaba bölüyoruz.
  7. Bir kaba una bulamış olduğumuz kuru meyveleri ekliyoruz.
  8. **(kuru meyveleri karışıma koymadan önce 1 yemek kaşığı kadar una bularsak pişme sırasında dibe çökmenin önüne geçmiş oluruz. ).
  9. Diğer kabımıza portakal kabuğu rendesi ve zerdeçalı ekliyoruz. ( zerdeçal koyunca rengi altın gibi oluyor ve asla zerdeçal tadı gelmiyor. ).
  10. Önceden yağladığımız kabımıza iki ayrı kaptaki kek hamurlarımızı aynı anda döküyoruz.
  11. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 45 dakika pişiriyoruz.
  12. İlk 20 dakika fırınımızı açmayalım ki kekimiz güzel kabarsın :).
Afiyet olsun :).

Fellah Köfte Tarifi

Fellah Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 2/5 su bardağı ılık su
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
Sosu için;
  • 1 yemek kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 3 orta boy domates
  • Bir tutam maydanoz
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 3/4 (bir yarım+bir çeyrek) diş sarımsak

Fellah Köfte Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle burgulu irmiği ılık su ile ıslatalım 5 dakika bekletelim. Ardından yumurta salça baharatları unu ekleyip yoğuralım.
  2. Bulgurun çok yumuşamasına gerek yok çünkü haşlanacağı için. şekil alabiliyorsa toparlanıyor ise  tamamdır.
  3. Elinize küçük küçük parçalar alıp yuvarlayın ardından ortasına bastırın.
  4. Ardından orta boy tencerenin yarısına kadar ılık su ekleyip her atmada köfteleri 5/10 dakika haşlayın ara ara kontrol edin pişmesini.
  5. O arada domatesleri sarımsağı rendeleyin. Maydanozları ince ince doğrayın.
  6. Ayrı bir tavada yağ ekleyip domatesleri sarımsağı salçayı ekleyip sosunu hazırlayalım.
  7. Hepsi bittikten sonra köfteleri sos ile birleştirip iyice karıştırın servis tabağına alıp üzerini maydanoz ile süsleyin.

Püf Noktalarıyla Pastacı Ganajı Tarifi

Püf Noktalarıyla Pastacı Ganajı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket 200 ml sıvı krema
  • 400 gr bitter çikolata

Püf Noktalarıyla Pastacı Ganajı Tarifi Yapılışı

Merhabalar, pasta kaplamalarında kullanabileceğiniz harika bir tarifim var. İster üstüne şeker hamuruyla kaplama yapın (çok güzel yapışıyor) ister benim yaptığım gibi direk süslemeler yaparak kullanın. İster çikolata kaplı çilek olarak kullanın çok lezzetli 😋.
  1. Kremayı tencereye alıp 1 taşım kaynatıyoruz ve altını kapatıyoruz. (ben 80 gr lık normal aktüel market çikolatalarından 5 paket kullandım ama pul bitter çikolata veya kurvertür çikolata da kullanabilirsiniz).
  2. Çikolataları minik minik doğrayıp veya rendeleyerek kremamızın içine atıyoruz. Eridikten sonra karıştırıp çikolata ve kremanın tam özdeşleşmesini sağlıyoruz.
Not: Pasta kaplayacaksanız pastayı soğukken kaplamanızı öneririm. Kaplamadan önce 1-2 saat pastayı buzdolabında bekletmenizi öneririm (dondurucuya koymayın çünkü kreması veya çilekler eriyince sulanabilir).
Çilek kaplayacaksanız çilekleri yıkadıktan sonra güzelce kurulayın ki çikolata tam yapışsın ve yağlı kağıda koymanızı öneririm kolay çıkıyor.

Yumurtalı Ekmek Kızartması (Yağsız) Tarifi

Yumurtalı Ekmek Kızartması (Yağsız) Tarifi İçin Malzemeler

  • 12 tane tost ya da tam buğday dilimli ekmeği
  • 7 tane yumurta
  • 1 silme çay kaşığı tuz

Yumurtalı Ekmek Kızartması (Yağsız) Tarifi Yapılışı

Bismillahirrahmanirrahim diyerek başlayalım.
  1. Yumurtaları tuz ile bi kapta çırpalım.
  2. Sonra ekmekleri bandırıp kızdırılmış tost makinasına dizelim ve basalım.
  3. Pişince alalım afiyet olsun

Fırında Soslu Köfte Ve Patates Tarifi

Fırında Soslu Köfte Ve Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet büyük patates
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı kekik
Köfte için ;
  • Yarım kilo dana kıyma
  • 2 orta boy kuru soğan
  • 1 su bardağı çekilmiş kuru ekmek
  • 1 tatlı kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı kekik
  • Çok az karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • İsteğe göre maydonoz
Sosu için;
  • 2 yemek kaşığı domates sosu (domates sosunuz yoksa toplamda 2 kaşık salça koyabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı biber
  • Kekik
  • Üzerine domates ve biberle süsleyebilirsiniz.

Fırında Soslu Köfte Ve Patates Tarifi Yapılışı

Herkese merhaba :) bugün sizlere müthiş bir yemek tarifi ile geldimmm :)
Eminim köfte ve patates ikilisini sevmeyen yoktur :)
Tarifini detaylı videosu için linke tıklayabilirsiniz 😊destek olmak için kanalıma abone olmayı unutmayın lütfen💓
  1. İlk önce kuru soğanları rendeliyoruz. Üzerine baharatlarımızı, kıymamızı ve karbonatımızı ekliyoruz.
  2. Yoğurmaya başlıyoruz. İsteğe göre içerisine salçamızı ekliyoruz. Ben bir tatlı kaşığı ekledim sizlerde dilerseniz ekleyebilirsiniz.
  3. Güzelce yorduğumuz köftemizi streçle kapatıp dolapta bekletiyoruz.
  4. Bu sırada patateslerimizi soyup dilediğimiz boyda doğruyoruz.
  5. Bir kabının içerisine alıp üzerine sıvı yağ ve baharatlarımızı ekleyip güzelce karıştırıyoruz.
  6. Hazır olan patateslerimizi bir tepsinin dibine diziyoruz. Dolapta beklemiş olan kıymamıza şeklini verip patateslerin üzerine yerleştiriyoruz.
  7. Daha sonra sosumuz için bir kasenin içerisinde malzemelerin hepsini güzelce karıştırıyoruz ve homojen bir sıvı elde ediyoruz.
  8. Hazır olan sosumuzu hepsinin üzerine gelecek şekilde döküyoruz. Dilerseniz üzerini biber ve domates ve süsleyebilirsiniz.
  9. 180 derece fırında 35-40 dk kadar pişiriyoruz.
♥♥Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun ♥♥.

Çok Kolay El Yapımı Etli Mantı El Açması Tarifi

Çok Kolay El Yapımı Etli Mantı El Açması Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 su bardağı un
  • 2 yumurta
  • 2 su bardağı ılık su
  • Tuz
İçi için;
  • 400-500 gr. kıyma
  • Tereyağ
  • Salça
  • Yoğurt
  • Sarımsak
  • Nane
  • Sumak
  • 1 adet kuru soğan
Üzerine;
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım tatlı kaşığı nane

Çok Kolay El Yapımı Etli Mantı El Açması Tarifi Yapılışı

Merhaba güzel insanlar.
Bu tarifi dilerseniz yarıya azaltarak 2-3 kişilikte yapabilirsiniz.
  1. Kuru soğanı küp küp olacak şekilde doğrayın. İçine kıyma tuz karabiber ve dilerseniz pul biber ekleyin ve karıştırın. İç harcımız hazır.
  2. Yoğurma kabının içine un, yumurta ve suyu alarak yoğurun iyice. Kulak memesi kıvamına getirin. Hamur cıvık bir hamur olmayacak. Buna dikkat edelim.
  3. Hamur kendini toparlayınca tezgahınıza un serperek hamuru birse tezgahta toparlayın ve ince uzun hale getirin.
  4. Ben büyük açmakla uğraşmak istemediğim için minik minik bezeler halinde yaptım. Hamurunuzu bezelere bölün bu tariften ben toplamda 8 beze çıkardım.
  5. Daha sonra bir bezeyi merdane yardımı ile unladığınız tezgahta çok kalın kalmayacak şekilde aşırı da inceltmeden açabildiğiniz kadar açın.
  6. Sonra keskin bir bıçak yardımı ile açtığınız hamuru bir parmaktan biraz daha kalın olacak şekilde şeritler halinde kesin.
  7. Unutmayın kare kare katlamayacağız.
  8. Kestiğiniz bir şerite boydan boya hazırladığınız kıymalı harçtan koyun aralıksız bir şekilde.
  9. Resimlerde görebilirsiniz. Daha sonra şerit şeklinde olan hamuru harç içinde kalacak şekilde cimcikler gibi kenarları birleştirin. Kapalı pide yapar gibi düşünün.
  10. Daha sonra keskin olan bir bıçak yardımı ile hamuru istediğiniz büyüklükte küp küp kesin.
  11. Fırın tepsinize pişirme kağıdı serip biraz un atın. Kestiğiniz bütün hamurları tepsiye alın ve 50-60 derecede 5 dakika kadar kavrulması için fırına koyun.
  12. Ben hamurlar birbirine yapışmasın diye 3-4 ayrı tepside fırınladım.
  13. Daha sonra ilk sıcağı çıkınca kaynattığını bir tencere suda mantılarınızı haşlayın. Benim ocağım elektrikli 10 dakika da pişirdi. 10-15 dakika içinde pişmiş olacaktır.
  14. Ocakta sos tencerenizde tereyağı ya da sıvı yağ kullanarak salça ekleyin ve içine pişen mantının suyunda bir iki kaşık ekleyin kaynasın sos hazır.
  15. Yanına sarımsaklı sos, üzerine nane ve sumak ekleyerek servis yapabilirsiniz.
Afiyet olsun güzel insanlar.

Ödüllü tasarım: Kendi kendini temizleyen kapı kolu

Gündem konumuz uzun bir süredir Corona virüsü ve etkilerinin insanlar üzerinde bıraktığı tahribat. Salgının önlenmesi adına birçok ülke ve kuruluş önemli çalışmalar yapıyor. Apple, Microsoft ya da Samsung gibi şirketler bile teknoloji alanındaki güçlerini Corona virüsü kapsamında harcıyor. Şu günlerde el yıkama ve hijyen gibi konular oldukça görünür olmuş durumda. Salgın durumlarından etkilenen birçok tasarımcı tasarımlarına da bunları taşıyor ancak şimdi tekrar gündeme gelen öğrenciler ve ödüllü tasarımları olan kendi kendini temizleyen kapı kolu.

Kendini temizleyen kapı kolu oldukça yaratıcı

İlk kez yıllar önce karşımıza çıkan bu akıllı kapı kolu tasarımı, Corona virüsü salgını sonrası tekrar alevlenmeye başladı.
Kendi kendini temizleyebilen kapı kolu fikri Hong Kong’lu öğrencilerin aklına yine birçok insanın hayatını kaybettiği SARS salgınından gelmiş. Corona virüsünün SARS salgını kadar ölümcül olmadığı söylense de yine de bütün dünyayı evine kapatmayı başarmış bir salgın olarak karşımıza çıkıyor.
Sum Ming Wong ve Kin Pong Li adlı iki öğrenci, kendini temizleyebilen kapı kolu tasarımının temizliğinde ” ışık” kullanılmasını sağlıyor. Akıllı kapı kolu olarak da adlandırılan bu tasarım, şu anda kullanılan kimyasal bazlı temizlik işlemlerinden çok daha iyi bir hijyen sonucu veriyor.
Kapı kolunun tasarımına baktığımızda ise karşımıza cam bir malzeme çıkıyor. Kol, her iki ucu alüminyum kapaklı cam bir tüpten oluşuyor.
Bu cam tüp ise titanyum dioksit adı verilen güçlü bir mineralden yapılmış ve toz haline getirilmiş özel bir kaplama ile kaplanmış. Bakteriler ve virüsler ise cam tüp üzerindeki o özel kaplama ile reaksiyona giren ultraviyole ışığıyla tepkimeye giriyor bu sayede ise yüzey bakteri ve virüslerden temizlenmiş oluyor.
Kapı kolunun bu işlemleri kendi kendisine yapmasını sağlayan şey ise kinetik enerji. Kapının açılma ve kapanma hareketleriyle enerji dolan kapı kolu mekaniği, bu açma kapama hareketinden yakalanan enerjiyi ışık enerjisine dönüştürebiliyor.
Bu sistem sayesinde mikropların yüzde 99.8’nin yok olduğunu gören öğrenciler kolları sıvadı. Geçen yıl bu kapı kolu tasarımıyla zaten James Dyson Ödüllerini kazanmış olan öğrencilerin buluşu oldukça umut verici duruyor.

MIUI 12 ekran görüntüleri sızdırıldı!

Telefon üreticileri kendilerine özgü kullanıcı arayüzleri ile artık sadece tasarımı değiştirmekle kalmıyor, rakiplerinin önüne geçebilmek için birçok yeni özelliği kullanıcılara sunuyor. Merakla beklenilen arayüzlerden birisi de, Xiaomi MIUI 12.
Android 10 güncellemesi yayınladığı tüm telefonlarını MIUI 11 ile buluşturan Xiaomi, MIUI 12 için kolları sıvamış durumda. Ne zaman duyurulacağı henüz bilinmezliğini korurken, test sürecinde olan Ayarlar uygulamasının sızdırılması ile bazı ekran görüntüleri ortaya çıktı.

MIUI 12 ekran görüntüleri sızdırıldı!

Çinli üreticinin ekran yenileme hızının değiştirildiği menüyü yeniden tasarladığı görülüyor. Yeni tasarımda yenileme hızlarını seçerken, bunun pil süresi ve cihazın performansı üzerindeki etkisi hakkında bilgi veriliyor. Ekran süresinin gösterildiği alanda ve renk ayarlarının yapıldığı bölümün tasarımında da değişikliğe gidilmiş.
Tabi, geliştirme sürecinin devam ettiğini ve bu tasarımların baştan aşağı değişebileceğini hatırlatmak isteriz. Xiaomi bu görüntüler ortaya çıktıktan kısa süre sonra Ayarlar uygulamasının betasını güncelleyerek bu seçenekleri kaldırdı.
Bugüne kadar iki geliştirici önizleme sürümü yayınlanan Android 11 ile sunulan yenilikler Xiaomi’nin yeni kullanıcı arayüzüne entegre edilecek.