11 Ekim 2020 Pazar

Zeytinyağlı Kabak Tarifi

 

Zeytinyağlı Kabak Tarifi İçin Malzemeler

  • 5-6 adet küçük kabak (veya 4 orta boy kabak)
  • 1 iri soğan
  • 3 orta boy domates
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 tatlı kaşığı kadar tuz

Üzeri için;

  • Dereotu

Zeytinyağlı Kabak Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle kabaklarımızı güzelce yıkayalım.
  2. Tırtıklı bir bıçak veya çatal yardımıyla kabakların kabuklarını çizelim.
  3. Ortadan boylamasana ikiye kesip yarım cm kalınlıkta ince ince doğrayalım.
  4. Soğanı yemeklik doğrayıp zeytinyağı ilave ettiğimiz tencerede hafif kavrulup kokusu çıkana kadar çevirelim.
  5. Kabakları ve toz şekeri ekleyerek karıştıralım.
  6. 10 dk orta ateşte kapağı açık şekilde arada karıştıracak kavuralım.
  7. Kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesleri ve ince doğranmış sarımsakları, tuzu da ilave ederek tencerenin kapağını kapatıp arada karıştıralım.
  8. Domatesler kavrulunca 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyerek yemeğimizi pişmeye bırakalım.
  9. Pişen yemeğimizin üzerine ince ince kıydığımız dereotunu serpelim.
  10. Mevsiminde domatesler olgun olunca salça kullanmıyorum. Siz isterseniz bir tatlı kaşığı kadar salça ekleyebilirsiniz.

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

 

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo salamura yaprak
  • 4 su bardağı baldo pirinç
  • 2 orta boy soğan
  • 1.5 su bardağı zeytinyağı
  • 2 iri domates
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 4-5 dal taze nane
  • 1.5 limon
  • 3 çorba kaşığı domates salçası
  • 1. çorba kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı çelikmiş tane karabiber
  • 2 tatlı kaşığı kuru nane
  • 2 çay kaşığı tuz

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi Yapılışı

  1. Bende bulunan salamura yapraklar taze ve ince olduğu için ayrıca sıcak suyla haşlama yada bir gece önceden ıslatmama gerek yoktu ben sadece 1 saat öncesi ılık suda bekletip tuzunu arındırdım. Siz yaprağınızın cinsine göre işlem yapabilirsiniz.
  2. Yapraklar suda beklerken bir tavaya 1 su bardağı zeytinyağını döküp doğranmış soğanları kavuruyoruz.
  3. Soğanlar kavrulunca salçaları ekleyip birkaç dakika salça kokusu gidene kadar karıştırıyoruz.
  4. Küçük küp şeklinde doğradığımız domatesleri atıp bir iki çevirdikten sonra yıkanmış pirinçimizi atabiliriz.
  5. Pirinçler domates ve salçalı sosla kavrulurken karabiber, kuru nane, tuz ve sıkılmış yarım limon suyunu ekliyoruz.
  6. Üstüne 1 çay bardağı kadar sıcak su ekleyip kısık ateşte suyun çekmesini bekliyoruz. Zaten 5-6 dakikaya suyunu çekecektir ocağı kapattığınız gibi ince kıyılmış maydanoz, nane ve dereotunu ekleyip karıştırınız.
  7. Daha sonra ağzını kapatıp bir 15 dakika demlenmeye bırakabilirsiniz.
  8. Sarma işlemi bittikten sonra ben özellikle tencereye dik yerleştiriyorum ki bütün yapraklar eşit pişsin.
  9. Tencerede ufak bir boşluk kalırsa; harcınız yada yaprağınız bittiyse kalan boşluğu kenara ayırdığınız saplarla doldurabilirsiniz hem ekşi güzel bir tat verecektir.
  10. Hatta ben özellikle 7-8 sırada bir birkaç sap koyarım aralara.
  11. En son üstüne dilimlediğiniz limonları dizip yarım su bardağı zeytinyağı ve bir tutam tuz serpip 4 bardak sıcak su ekleyerek kısık ateşte pişirebilirsiniz.

🔹salamuranız çok tuzluysa iç harcına tuz attığınız için tekrar yaprakların üstüne atmanıza gerek yoktur.

🔹yaprağın kalınlığına cinsine göre değişmekle beraber su fokurdamaya başladıktan sonra 1-1. 5 saat kısık ateşte kontrollü pişecektir.

🔹yıllardır bu tarifle yaparım sarmalarımı henüz parmaklarını yemeyen çıkmamıştır. 🤗.

Afiyet olsun👩‍🍳.

Ağızda Dağılan Nefis Elmalı Kurabiye Tarifi

 

Ağızda Dağılan Nefis Elmalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 125 gram sanayağ veya tereyağ
  • 1 çay bardağı sıvı yağı
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un
  • 1 vanilya
  • 1 su bardağından biraz eksik şeker
  • 1 yemek kaşığı nişasta

İçi için:

  • 2 elma
  • Yarım su bardağı şeker tarçın

Servis için;

  • Pudra şekeri

Ağızda Dağılan Nefis Elmalı Kurabiye Tarifi Yapılışı


  1. Elmaları soyun rendeleyin bir tavaya ocağa koyun.
  2. Sonra elmalar suyunu salacaktır.
  3. Şekeri ilave edin.
  4. Suyunu çekene kadar pişsin, tavayı ocaktan alırken tarçını ilave edin soğumaya bırakın.
  5. Bütün malzemeleri bir kaba ilave edin. Yoğurun.
  6. Kulak memesi kıvamına gelene kadar un ilave edin.
  7. İstediğiniz şekil verin.
  8. Ceviz büyüklüğünde alın hamuru açın içine  elmalı harcı koyun.
  9. Yarım ay şekilde örtün
  10. 180-200 derece fırına verin.
  11. Servis için pudra şekeri dökün afiyet olsun. ☺️.

Pratik Tatlı Tarifi

 

Pratik Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

Muhallebi için:

  • 1 lt süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • Ilıdıktan sonra yarım sade paket krem şanti
  • Kek için geçen tariften kalan Kekimizi buzluktan çıkaralım

Arası için ;

  • Muz ve fındık vs.

Pratik Tatlı Tarifi Yapılışı

  1. Muhallebi için tüm malzemeleri karıştıralım ve pişirelim.
  2. Ilıdıktan sonra krem şantiyi ekleyip güzelce karıştıralım.
  3. Keki elimizle minik parçalara ayıralım.
  4. Kupların en altına biraz kek parçaları paylaştıralım.
  5. Muhallebi ekleyelim.
  6. Muzu tekrar kek parçaları ve fındık ekleyelim.
  7. Tekrar muhallebi ekleyelim.
  8. Süslemek için ben yine kek parçaları kullandım.
  9. Dövülmüş fındık, ceviz  kullanilabilir.

Doğrama Tarifi

 

Doğrama Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram dana kuşbaşı
  • 1 çay bardağı nohut
  • 4 adet orta boy patlıcan
  • 3 adet sivri biber
  • 3 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı sıvı sumak ekşisi
  • 1 yemek kaşığı limon tuzu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı nane
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Doğrama Tarifi Yapılışı

  1. Düdüklü tencereyi ocağa alıyoruz. Etleri mühürlüyoruz.
  2. Et suyunu salıp çektikten sonra bir yemek kaşığı zeytinyağı ekliyoruz.
  3. Etler çıtırdamaya başladığında salçayı ekliyoruz ve bir iki tur karıştırıp 7-8 saat suda beklettiğimiz nohutları ekliyoruz.
  4. Üzerine yaklaşık 2 lt sıcak su ekliyoruz ve kaynamaya bırakıyoruz.
  5. Yemeğimiz kaynayınca içerisine çok küçük doğradığımız soğan ve biberleri ekiyoruz.
  6. Tuz ve karabiber ayarı yapıyoruz ve düdüklü tencerenin ağzını kapatıyoruz.
  7. Kaynara çıkınca altını kısıyoruz ve 30 dk pişiriyoruz.
  8. Bu sırada patlıcanları alacalı soyuyoruz ve tuzlu suda 20 dk bekletiyoruz.
  9. Domateslerin kabuklarını soyuyoruz ve yemeklik doğruyoruz.
  10. Düdüklü tencerenin ağzını açıyoruz ve tekrar kaynayınca ilk olarak patlıcanları sonra da domatesleri ekliyoruz.
  11. Sonrasında ince kıydığımız sarımsakları ekliyoruz.
  12. Kısık ateşte yaklaşık 30 dk pişiriyoruz.
  13. Patlıcanlar pişmeye yakın limon tuzu ve sıvı sumak ekliyoruz.
  14. Patlıcanlar piştiğinde yemeğimiz hazır.
  15. 2 yemek kaşığı zeytinyağında 1 yemek kaşığı naneyi ve 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biberi kızdırarak yemeğin üzerine ekliyoruz.
  16. Yemeğimizi şehriyeli bulgur pilavı ile servis ediyoruz. Afiyetle.

Garantili Sufle Tarifi

 

Garantili Sufle Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • Yarım su bardağı şeker
  • Bir çimdik tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağ (50 gr)
  • 80 gram bitter çikolata
  • Yarım su bardağı un

Garantili Sufle Tarifi Yapılışı

  1. İlk öncelikle 180 dereceye fırınımızı fansız çalıştıralım.
  2. Küçük bir tavada tereyağ ve bitter çikolatamızı sürekli karıştırarak eritelim.
  3. Eriyen çikolatamıza yarım su bardağı unumuzu ekleyelim ve güzelce karıştıralım.
  4. Ayrı bir kapta yumurta ve şekeri iyice beyaz olana kadar karıştıralım.
  5. Bir çimdik tuzumuzu atalım ve karıştırmaya devam edelim.
  6. En son çikolata sosumuzu ekleyip güzelce çırpalım.
  7. Sufle kaplarımıza ya da ısıya dayanıklı kaplarımızı yağlayalım ve karışımımızı eşit şekilde dağıtalım.
  8. 7-8 dk önceden açtığımız fırınımızda pişirelim.
  9. İster çevirerek servis edin ister kaplarınızda pudra şekeri serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun😘.

Tek Lokmalık Tuzlu Kurabiye Tarifi

 

Tek Lokmalık Tuzlu Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • Dilerseniz 1 tatlı kaşığı mahlep
  • Yarım kahve fincanı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 2 yumurta ( 1 inin akı üstüne )

Tek Lokmalık Tuzlu Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. Oda sıcaklığındaki tüm malzemeleri karıştırıp yumuşak bir hamur elde edelim.
  2. Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarladıktan sonra sırasıyla yumurta akına ve susama batırıp yağlı kağıt koyduğunuz tepsiye dizelim.
  3. 180 derecede yaklaşık 30 dk pişirelim.

10 Ekim 2020 Cumartesi

Dereotlu-Peynirli Kıyır Poğaça Tarifi

 

Dereotlu-Peynirli Kıyır Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta ( sarısı üzerine beyazı hamuruna )
  • 1 paket sıvı krema
  • 2 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 çay kaşığı sirke
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı+ 1 yemek kaşığı un. ( kontrollü bir şekilde unu ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin un markamıza göre o miktar değişebilir)
  • Bir tutam incecik doğranmış dereotu

İçi için;

  • Dilediğiniz peyniri kullanabilirsiniz

Dereotlu-Peynirli Kıyır Poğaça Tarifi Yapılışı

  1. Derin bir kabın içerisine krema, yumurta akı, sıvı yağ, kabartma tozu, tuz, sirkeyi alarak karıştırın.
  2. Un ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin. Son olarak dereotunu ekleyin.
  3. Hamurdan küçük parçalar kopartarak tezgah üzerinde açın.
  4. Tam ortasına peyniri koyarak avuç içinde uzunlamasına açın.
  5. Peynir harcından koyup kapatın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin
  6. Üzerine yumurta sarısını sürüp pizza kesici ya da bir bıçak yardımı ile ortalarından hafifçe kesin ve 180°derece de önceden uzatılmış fırında kızarana kadar pişirin.

Afiyet şifa olsun. 💚.

Nefiss Sebzeli Mercimek Çorbası Tarifi

Nefiss Sebzeli Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 orta boy kurusoğan
  • 1 adet küçük boy havuç
  • 1 orta boy patates
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • Pulbiber, nane, tuz
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 litre su ( kıvamına göre arttırabilirsiniz )

Nefiss Sebzeli Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Tencereye zeytinyağı konur küp küp soğanlar kavrulur.
  2. Üzerine küp küp doğranmış havuç ve patatesler konup kavrulur .
  3. Mercimek yıkanıp eklenir 1 dk kadar kavrulur sıcak su konur 10 dk orta ateşte kaynatılır .
  4. Sonra kısık ateşte pişirilir pişince bir tavada sosu hazırlanır.
  5. Sosu için : tavada tereyağ eritilip içine pul biber ve nane konur kavrulur.
  6. Sos çorbaya eklenip tuzu ayarlanır. Pişince blendırdan geçirilip çorbanın kıvamı ayarlanır.

Afiyet şifa olsun 😍.

Soubis Sos Tarifi

 

Soubis Sos Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 küçük soğan
  • 1 çorba kasesi beşamel sos

Beşamel sos;

  • 250 gram süt
  • Çeyrek soğan
  • 2 adet karanfil
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Soubis Sos Tarifi Yapılışı

  1. Soğanları tereyağında, kısık ateşte kavuruyoruz.
  2. Daha sonra blenderda beşamel sos ile Cçeviriyoruz.
  3. Beşamel sos soğana karanfilleri saplıyoruz ve sütün içine atıyoruz ve sütün kaynamasına yakın ocağı kapatıp.
  4. 20 dakika soğan ve karanfillerin tadının süte nüfuz etmesini bekliyoruz.
  5. Unu tereyağın da kavuruyor ve sütümüzü yavaş yavaş unun içine çırpıcı ile yediriyoruz.
  6. En son tuz ve varsa bir çimdik muskat ilave ediyoruz.

Simit Ve Haşhaşlı Çörek Aynı Hamurla Tarifi

 

Simit Ve Haşhaşlı Çörek Aynı Hamurla Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 paket kuru maya (1 yemek kaşığı)
  • 2 silme yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 5-6 su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Simit üzerine;

  • 2 yemek kaşığı pekmez
  • 2 yemek kaşığı su
  • Kavrulmuş susam

Haşhaşlı içi :

  • 4 -5 yemek kaşığı haşhaş ezmesi
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı pekmez

Simit Ve Haşhaşlı Çörek Aynı Hamurla Tarifi Yapılışı

  1. Hamuru yukarıdaki malzemeleri ile hazırlayın. 1 sa sonra mayalanmış hamuru ikiye bölün.
  2. Yarım parçasını tekrar 4 hamura bölüp bir kapta 10 dk daha mayalandırın.
  3. Bu arada diğer yarım hamuru 3 parçaya bölüp, her birini yemek tabağı büyüklüğünde merdane ile açın ve hazırladığımız içini üzerine sürelim.
  4. Rulo şeklinde sarıp sonra yuvarlak şekilde sarıp yağlı kağıt serdiğimiz kelepçeli kek kalıbının ortasına yerleştirin.
  5. Sonraki iki hamuru rulo şeklinde sardıktan sonra 2, 5 parmak genişliğinde parçalar halinde hamur kesici ile kesin.
  6. Ortadaki yuvarlak çöreğin etrafına hafif aralıklı yerleştirin. Tepsi mayası için üzerini kapatın kenara alın.
  7. Şimdi simit için hazırladığımız hamuru alıp elimizle tezgah üzerinde uzatıp sonra ortasından itibaren birbiri üzerine örgü yapıp uçlarından birleştirip fırın tepsisine koyun.
  8. Diğer 3 hamuru da bu şekilde hazırlayın tepsiye koyun.
  9. Tepsi mayası için beklerken haşhaşlı çörek üzerine yumurta sarısı veya pekmezi su sürüp 200 derecede 20 dk pişirin.
  10. Mayalanan simitleri önce pekmezli suya sonra susama batırıp onları da 200 derecede 20 dk da pişirin.

İkisini de kahvaltıda afiyetle yiyin:).

Domatesli Fesleğenli Makarna Tarifi

 

Domatesli Fesleğenli Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 (yarım) paket penne makarna
  • 1 domates
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 1 çay kaşığı sirke
  • 1 adet kesme şeker
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı kuru fesleğen

Domatesli Fesleğenli Makarna Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle makarnayı 8 dakika haşlayıp suyunu süzün.
  2. Sosu için domatesi rendeleyin. Sarımsağı doğrayın.
  3. Makarna tencerenize tereyağını ekleyin.
  4. Sarımsağı kokusu çıkana kadar hafif kavurun.
  5. Domatesi ekleyip hafif pişirin. Salçayı, sirkeyi, tuzu, şekeri ve fesleğeni ekleyip hafif kavurun.
  6. Makarnayı ekleyip tüm malzemeler özdeşleşene kadar bir kaç kez karıştırın.

Afiyet olsun 😋.

Supangle Tarifi

 

Supangle Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 çorba kaşığı  tepeleme un
  • 1 çorba kaşığı tepeleme nişasta
  • 3 çorba kaşığı  tepeleme kakao
  • 1 su bar şeker
  • 1 yumurta
  • 1 litre süt + 1 su bar soğuk süt piştikten sonra kullanılacak
  • 1.5 çorba kaşığı  tereyağ
  • 100-150 gram bitter veya sütlü çikolata yada damla çikolata
  • 1 paket vanilya

Supangle Tarifi Yapılışı

  1. Kuru malzemeleri ve yumurtayı tencereye koyalım.
  2. Sütü yavaş yavaş çırpıcıyla karıştırarak ekleyelim, ocağa alalım koyulaşana kadar pişirelim.
  3. Göz göz olunca ocaktan alıp tereyağ ve çikolatayı ekleyelim.
  4. Çikolata ve tereyağ eridikten sonra 1 su bar soğuk sütü ekleyelim ve üzeri kabuk tutmaması için karıştırarak soğutalım.
  5. Supangle soğuyunca veya ılıkta olabilir kaselere koyarak servise hazır hale getirelim.
  6. Buz dolabında 2 3 saat dinlendikten servise hazır.

Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun 😊.