15 Ekim 2020 Perşembe

Vanilyalı Ay Tarifi

 

Vanilyalı Ay Tarifi İçin Malzemeler

  • 225 gram tereyağı
  • 115 gram un
  • 175 gram badem unu
  • 1 çay kaşığı vanilya veya 5 ml vanilya esansı
  • ¼ çay kaşığı tuz
  • 115 gram toz şeker

Üzerine serpmek için;

  • Pudra şekeri

Vanilyalı Ay Tarifi Yapılışı

  1. Fırını, 160 dereceye ayarlayınız.
  2. Çırpıcı (mikser) ile tereyağını (oda sıcaklığında), şekeri hafif ve kabarık krema haline getiriniz.
  3. Karışıma toz badem, vanilya, tuz ve un ilave edilerek 1-2 dakika karıştırınız.
  4. Çok fazla karıştırmamaya dikkat ediniz. Hamuru 30 dakika buzdolabında soğutunuz.
  5. Hamuru ceviz büyüklüğünde parçalara ayırınız.
  6. Parçalara 5 cm uzunluğunda parmak şeklini veriniz ve iki ucu içe doğru kıvırarak ay şeklini veriniz.
  7. Şekil verilen vanilyalı ay kurabiyelerini tepsiye aralıklı olarak diziniz.
  8. Kurabiyeleri, 20 dakika kadar pişirdikten sonra fırından alarak, tepsilerde dinlendiriniz.
  9. Üzerlerine bolca pudra şekeri serpiniz.
  10. Süsleme için; isteğe göre bitter veya sütlü çikolata benmari usulü eritilir.
  11. Soğumaya başlayan çikolataya, dinlenen kurabiyelerin yarısı batırılır.
  12. Çikolataya batırılmış kısmına file badem serpebilirsiniz.

Karnabahar Graten Tarifi

 

Karnabahar Graten Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy karnabahar
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 tutam maydanoz
  • Yarım su bardağı un
  • 1 çay bardağı  kaşar rendesi

Karnabahar Graten Tarifi Yapılışı

  1. Karnabaharı küçük parçalara koparıp yıkayalım.
  2. Tuzlu suda hafif diri kalacak şekilde haşlayalım.
  3. Geniş kapta sosunu hazırlayalım.
  4. Maydanozu ince ince kıyalım.
  5. Haşlanan karnabahar parçalarını süzelim.
  6. Daha sonra yağlı kağıt serilmiş borcama dizelim.
  7. Sosu üzerine dökelim ve önceden ısıttığımız 190 derece fırında 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirelim.
  8. Üzeri kızarınca fırından çıkartıp rendelediğimiz kaşar peynirini serpip tekrar fırına verelim.
  9. Kaşar peyniri kızarınca fırından alalım.

Yemeğimiz ikrama hazır.

Afiyet olsun 😋.

Sebzeli Gazpacho Çorbası Tarifi

 

Sebzeli Gazpacho Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet büyük boy domates
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 3 diş sarımsak
  • 2 adet salatalık
  • 1 adet orta boy yeşil dolmalık biber
  • 1 adet orta boy kırmızı dolmalık biber
  • 4 dilim ekmek içi
  • 5 su bardağı su
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı üzüm sirkesi
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber

Sebzeli Gazpacho Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Kabuklarını soyduğunuz domates, kuru soğan ve salatalıkları iri küpler halinde doğrayın.
  2. Sarımsakların kabuklarını soyun. Ortadan ikiye kesip, çekirdeklerini çıkardığınız dolmalık yeşil ve kırmızı biberleri gelişigüzel bir şekilde kesin.
  3. Doğramış olduğunuz tüm malzemeleri mutfak robotuna aktarın.
  4. İri parçalar halinde ufaladığınız ekmek içlerini ekledikten sonra tüm malzemeyi püre haline getirin.
  5. Çorba malzemesini derin bir cam kaseye aktarın. Suyu ekledikten sonra metal bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.
  6. Zeytinyağı, üzüm sirkesi, mayonez, tuz ve karabiberi ekledikten sonra karıştırmaya devam edin.
  7. Koyu bir kıvam alan çorbayı, buzdolabında soğuttuktan sonra arzuya göre kruton ekmek ile servis edin. Sevdiklerinizle paylaşın.

Püf noktası: Daha pürüzsüz ve yoğun kıvamda bir soğuk çorba elde etmek isterseniz püre haline getirdiğiniz çorba karışımını süzdükten sonra içebilirsiniz.

Patates Çanağı Tarifi

 

Patates Çanağı Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet orta boy patates
  • Yarım demet maydanoz
  • 2-3 dal taze soğan(isteğe bağlı)
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yoğurt
  • 1-2 diş sarımsak
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tuz

Patates Çanağı Tarifi Yapılışı

  1. Patateslerimizin üzerini geçecek kadar su ilave edip haşlayalım.
  2. Haşlanan patateslerimizin kabuklarını soyup ezelim.
  3. Dilerseniz patates ezeceği kullanarakta kolay bir şekilde ezebilirsiniz.
  4. İçine tuz, karabiber, pul biber, ince kıyılmış maydanoz ve isteğe göre ince kıyılmış taze soğanları ilave edip bir yemek kaşığı yağımızı da ekleyip iyice karıştıralım.
  5. Patatesli harcımızdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elimizde yuvarlayalım ve çanak şekli verelim. Malzemelerimiz bitene kadar bu işleme devam edelim.
  6. Yoğurt, ve sarımsağı karıştırıp çırpalım. Patates çanaklarının içine sarımsaklı yoğurdu dolduralım.
  7. Üzerini yağda biraz pul biber birazda salça ezelim süsleyelim tabi isteğe bağlı :)) sonrada servis edelim :) afiyet olsun.

Patatesli Kabak Mücveri Tarifi

 

Patatesli Kabak Mücveri Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 1 adet patates
  • 2 tane yumurta
  • 3-4 dal taze soğan
  • 1 tutam maydanoz-dere otu
  • Yarım su bardağı un
  • 1  çay kaşığı karabiber
  • 1  çay kaşığı  tuz

Kızartmak için:

  • Sıvı yağ

Patatesli Kabak Mücveri Tarifi Yapılışı

  1. Kabakları alacalı soyup rendeleyelim.
  2. Patatesin kabuğunu soyup rendeleyelim.
  3. Soğan, dere otu, maydanozu ince ince doğrayalım.
  4. Kabak ve patatesin suyunu iyice sıkarak başka bir kaba alalım.
  5. Diğer malzemeleri de ekleyip karıştıralım.
  6. 10 dk dinlendirirseniz daha güzel kabaracaktır.
  7. Tavaya çok az sıvı yağ ekleyip mücverden birer kaşık koyalım. Kaşıkla tavada şekil verebiliriz.
  8. Arkalı önlü güzelce kızartalım.
  9. Dilerseniz sarımsaklı yoğurt ile servis edebilirsiniz☺️ afiyet olsun ☺️.

Ayva Bastısı Tarifi

 

Ayva Bastısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram ayva
  • 45 gram tereyağı
  • 65 gram pirinç
  • 200 gram şeker veya pekmez
  • 180 ml su

Ayva Bastısı Tarifi Yapılışı

  1. Ayvalar yıkanır kabukları soyularak çekirdek yatakları çıkartılır.
  2. Dilim dilim doğranarak kısa kenarlı bir tencereye dizilir.
  3. Suyunu ekleyerek hafif ateşte yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  4. Ayvalar yumuşadıktan sonra yağ ve pirinç eklenir.
  5. Pirinçler de piştikten sonra şeker veya pekmez eklenerek ateşten.

Alınır.

Ayva Tatlısı Tarifi

 

Ayva Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet ayva
  • 3 yemek kaşığı toz şeker(her ayvaya)
  • 1 adet çubuk tarçın
  • 10-12 adet karanfil
  • Yarım su bardağı su

Hazırlık aşamasında ayvaların kararmaması için;

  • 1 adet limon
  • 1 lt kadar su

Servis için;

  • Kaymak
  • Ya da krem şanti

Ayva Tatlısı Tarifi Yapılışı

  1. Ayva tatlısı hazırlamak için ilk olarak derince bir kaba su doldurun ve içerisine limonu sıkın.
  2. Ayvaları ikiye bölerek çekirdeklerin bulunduğu kısmı çıkartın ve ayvanın kabuğunu soyun.
  3. Bu aşamada çıkarttığınız çekirdekleri ayrı bir yerde biriktirin.
  4. Pişirme esnasında tatlımıza renk vermesi için kullanacağız.
  5. Hazırlamış olduğunuz ayvaları limon suda bekletin, ayvaların kararmaması için bu önemli.
  6. Tüm ayvalar için aynı işlemi yaptıktan sonra pişirme kabınıza ayvaların orta kısımları üstte kalacak şekilde yerleştirin.
  7. Tarçın çubuğunuzu, karanfilleri ve ayva çekirdeklerinin tamamını tencereye ekleyin.
  8. Ayvaların her birinin üzerine bir kahve fincanı toz şekeri dökün.
  9. Suyu da tencereye ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak su kaynayana kadar orta ateşte, kaynadıktan sonra da en küçük ocağınızda kısık ateşte 1-1, 5 saat kadar pişirin.
  10. Ayvalar rengini aldıktan ve yumuşadıktan sonra ocaktan alabilirsiniz.
  11. Tatlıları servis kabınıza alın ve 3-4 saat kadar soğuması için bekletin.
  12. Servis ederken kalan şerbetinden ayvaların üzerine gezdirmeyi unutmayın.
  13. Kaymak ve Antep fıstığı ile süsledim siz tercihlerinize göre süsleyebilirsiniz.

Donut Tarifi

 

Donut Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çorba kaşığı şeker
  • 1.5 çay bardağı süt
  • 1 çorba kaşığı maya
  • 1 çorba kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz

Donut Tarifi Yapılışı

  1. Derin bir kabın içine un, süt, maya, sıvı yağ, tuz, yumurta ve şekeri koyup yoğurunuz.
  2. Yoğurduktan sonra 20 dakika kadar dinlendiriniz.
  3. Daha sonra kızgın yağda kızarıncaya kadar kızartıyoruz.
  4. Sonrasında çikolata sosuna bandırarak süslemesini yapıyoruz.

Salatalık Mor Lahana Tarifi

 

Salatalık Mor Lahana Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet mor lahana (900gr civarıydı)
  • 1 yemek kaşığı dolusu kaya tuzu (normal tuz da olur)
  • 2 çay bardağı sirke
  • 1 çay bardağı su
  • Bu ölçülerle 2 kavanoz çıkıyor

Salatalık Mor Lahana Tarifi Yapılışı

  1. Lahana doğranır ve ılık suyla yıkanıp süzülür, üzerine tuz eklenir ve 4-5dakika harmanlanır.
  2. 15dakika kadar kendini salması için beklenir. Kavanozlara doldurulur.
  3. Her kavanoz için 1çay bardağı sirke, yarım çay bardağı su doldurulur. (isterseniz suyu da 1çay bardağı kullanabilirsiniz) ağzı kapatılır.
  4. Yarım saat ters şekilde bekletilir sonra buzdolabına kaldırılır, 2gün sonra tüketebilirsiniz. Afiyet olsun.

Sirkeli Tuzlu Kurabiye Tarifi

 

Sirkeli Tuzlu Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram margarin ya da tereyağı
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı sirke
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Üzeri için;

  • 1 yumurta sarısı
  • Çörekotu
  • Susam

Sirkeli Tuzlu Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. Derin bir kabın içerisine margarin, sıvı yağı, sirke, tuz, şekeri ekleyip karıştırın.
  2. Sonrasında azar azar un ve kabartma tozunu ekleyin kulak memesi kıvamında bir hamur olacak.
  3. Sonrasında istediğiniz gibi şekillendirip, üzerine yumurta sarısını sürüp, susam ve çörek otuyla süsleyebilirsiniz.
  4. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede 10-15 dakika üstü kızarana kadar pişirin.

Fırında Sebze Tarifi

 

Fırında Sebze Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 2 adet patlıcan
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı  karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için:

  • 1adet domates
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı  salça
  • 1 çay kaşığı  kekik
  • 1 çay kaşığı  nane
  • Pul biber karabiber
  • Sıvı yağ

Fırında Sebze Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle patlıcan ve kabaklarımı güzelce yıkayıp saplarından ayırdım .
  2. Sonrasında yuvarlak yuvarlak kestim üzerine 3 yemek kaşığı zeytinyağı , 1 tatlı kaşığı pul biber , 1 çay kaşığı karabiber tuz ekledikten sonra güzelce karıştırdım .
  3. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizdim 180 derece fırında sebzeler hafif kızarana kadar pişirdim.
  4. Sosu için 1 adet domatesi rendeledim tavaya 2 yemek kaşığı sıvı yağ ve rendelenmiş domatesi aldım .
  5. Sonrasında salça ,sarımsak ,kekik , nane,  pul biber ve karabiberi ekleyip güzelce sos haline getirdi isterseniz sarımsaklı yoğurt da da servis edebilirsiniz.

Deneyenlere afiyet olsun.

Kolay Mozaik Toplar Tarifi

 

Kolay Mozaik Toplar Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 su bardağı süt
  • 1,5 pakete yakın petibör bisküvi
  • 1 paket çikolatalı puding

Kolay Mozaik Toplar Tarifi Yapılışı

  1. Tencereye süt ve bir paket puding alınıp karıştırıp koyulaşınca altını kapatın.
  2. 5 dk. İlk sıcaklığının çıkması bekleyin. Karıştırma kabına bisküvileri irice kırın.
  3. Üzerine pudingi döküp tahta kaşıkla çok ezmeden hafifçe karıştırın.
  4. Dilediğiniz kalıba streç film serelim bisküvili pudingi üzerine yayalım.
  5. Streç filmle üzerini örtüp bir gece dolapta dinlendirelim.
  6. Ben küçük bir kaseye streç film sarıp mozaik pastadan yerleştirip ters çevirip dolaba kaldırdım.

Afiyet olsun 😋.

Tarçınlı Ağızda Dağılan Kurabiye Tarifi

 

Tarçınlı Ağızda Dağılan Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 grm oda sıcaklığında tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 yemek kaşığı şeker
  • Yarım çay bardağı nişasta
  • Yarım paket vanilya
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yaklaşık 2, 5 su bardağı un(kontrollü ekleyin)

Piştikten sonra bulamak için;

  • Yarım su bardağına yakın toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Tarçınlı Ağızda Dağılan Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. Bütün malzemeleri bir kaba alıp güzelce yoğuralım.
  2. Yumuşak bir hamur elde ediyoruz sonra hamurdan misket büyüklüğünde toplar yapıp tepsimize dizelim.
  3. Önceden ısıttığımız fırına atalım 175 derecede 25 30 dk. pişirelim .
  4. Çıkarınca o sıcaklıkla şekerle tarçın karışıma bulayalım afiyet olsun😊🌻.