1 Ocak 2021 Cuma

Yeni Yıl Kurabiyesi Tarifi

 Yeni Yıl Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

1 adet yumurta

1 su bardağı pudra şekeri

1 su bardağı mısır nişastası

200 gram margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)

2,5 su bardağı un

2 paket vanilya

1 tatlı kaşığı tarçın

1 portakal kabuğu rendesi

Yarım çay kaşığı kabartma tozu

Süslemek için:


Şeker hamuru

Süsleme glazürü

Yeni Yıl Kurabiyesi Tarifi Yapılışı

Uygun bir kaba un hariç tüm malzemeleri ekleyip yoğuralım.

Azar azar un ilavesi yapalım.

Yumuşak kıvamlı ele yapışmayan bir hamur elde edelim.

Hazırladığımız hamuru yağlı kağıt üzerine alalım.

Merdane yardımıyla bir parmak inceliğinde açalım.

Kalıp kullanarak istediğimiz şekli verdikten sonra yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizelim.

Önceden ısıtılmış 180 derecede 10-15 dakika pişirelim.

Soğuyan kurabiyeleri şeker hamuru ve süsleme glazürüyle süsleyelim. Herkese afiyet olsun. 🧸🎁😇☃️💝🎄🎀🎉🎊.

Arabaşı Çorbası Tarifi

 

Arabaşı Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bütün orta boy tavuk (köy tavuğu tercih ederseniz daha lezzetli olur)
  • 6 su bardağı sıcak su
  • 3 su bardağı su
  • 1 su bardağı kavrulmuş un
  • Yarım limon suyu

Sosu için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1.5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1.5 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pulbiberi
  • 1 tatlı kaşığı acı pulbiberi (acı sevmiyorsanız ilave etmeyin)
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı toz biberi
  • Tuz

Arabaşı Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Önce tavuğumuzu iyice yıkayalım ve düdüklü tencereye tavuğu koyalım üzeri geçene kadar su ve 1 çay kaşığı kadar tuz ekleyelim. (ben defne yaprağı limon dilimi ekledim. Kokusu olmasın istiyorum).
  2. Unu yanmaz tavaya alalım ve kısık ateşte açık kahverengi olana kadar kavuralım. #(ben yaklaşık 1 kilo un kavurup soğuyunca bir kaba alıyorum istediğim zaman kullanıyorum. Sizde benim gibi bu çorbadan sık yapıyorsanız bu şekilde yapabilirsiniz👍😊 #).
  3. Haşlanan tavuğu ayrı bir kaba alalım elimizle küçük parçalar halinde didelim.
  4. Tavuğun suyunuda süzelim.
  5. 6 su bardağı kadar tavuğun suyundan geniş bir tencereye alalım.
  6. Ocağın altını açalım kaynamaya başlayınca 3 su bardağı su ile 1 su bardağı kavrulmuş unu açalım. Ve ekleyelim. 2 -3 dk kıvam alıncaya kadar kaynatalım. 🌺##kontrol edin eğer size kıvamı çok koyu geldiyse su ekleyin. Yada çok sıvı geldiyse tekrar 1 -2 kaşık unu suyla açıp ilave edebilirsiniz. ##🌺.
  7. Sosu için tereyağı iyice eritelim.
  8. Salçalar ilave edelim ve kavuralım baharatları da ekleyip sosu çorbamıza ilave edelim.
  9. Yarım limon suyu ve tuzu ekledikten sonra 5 dk kadar kaynatalım.
  10. Dittiğimiz tavukları çorbamıza ilave edelim 2 dk kadar kaynadıktan sonra çorbamız hazır. Afiyet olsun 😊.

Kremalı Havuçlu Kek Tarifi

 

Kremalı Havuçlu Kek Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağı
  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı rendelenmiş havuç
  • 1 su bardağı kırılmış ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı tarçın
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket hamur kabartma tozu
  • 2,5 su bardağı un

Kreması için;

  • 2 su bardağı süt
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası(mısır nişastasıda olabilir)
  • 2 yemek kaşığı şeker

Kalıp ölçüsü: Orta boy kek kalıbı

Su bardağı ölçüsü; 200ml

Kremalı Havuçlu Kek Tarifi Yapılışı

  1. Önce fırınımızı 180 derecelik alt üst ayarda ısınmaya bırakalım.
  2. Bir kaba yumurtaları ve şekeri koyup iyice karıştıralım.
  3. Sonra sırasıyla sütü, sıvı yağını, vanilyayı, hamur kabartma tozunu, tarçını ve unu ekleyip karıştıralım.
  4. Sonra rendelenmiş havuçları ve kırılmış ceviz içini ekleyip spatula ile karıştırıp tereyağ ile yağlanmış kalıbımıza dökelim.
  5. Önceden ısıttığımız fırının orta katına koyup 40 dakika pişirelim.Yani kürdan testi yapıp kürdan temiz çıkarsa pişmiş demektir.Fırından fırına pişme süresi değişebilir.
  6. Piştikten sonra fırından kekimizi çıkarıp tezgahın üzerine koyup 5 dk ilk sıcaklığı çıksın.
  7. Sonra kalıbımızı servis tabağına ters çevirip bir kenara alıp soğusun.
  8. Kremamız için, bir tencereye bütün malzemeleri koyup karıştırıp orta ateşte karıştırarak muhallebi kıvamına gelene kadar pişirelim.
  9. Muhallebini kıvamına geldikten sonra ocağımızın altını kapatıp 2 dakika karıştırarak ilk sıcaklığını çıkaralım.
  10. Sonra soğumuş olan kekimizin üzerine eşit bir şekilde yayalım.
  11. Sonra bir kenara alıp 30 dakika tezgahta soğusun.
  12. Soğuduktan sonra buzdolabına koyup en az 5 saat ya da 1 gece bekletelim. (ben 1 gece beklettim) dinlendikten sonra süsleyip dilimleyip servis edebilirsiniz afiyet olsun 

Ekler Tarifi

 

Ekler Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağı
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 su bardağı + 1 yemek kaşığı un
  • 1 paket vanilya
  • 4 adet yumurta

Kreması için:

  • 4 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 5 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yumurta
  • 1 paket krem şanti

Üzeri için:

  • Çikolata
  • Süsleme şekeri

Ekler Tarifi Yapılışı

  1. Kreması için tencereye süt, şeker, un, nişasta ve yumurtayı alıp koyulaşıncaya kadar pişirelim.
  2. Pişen kremamızı ocaktan alıp streç film ile sarıp soğumasını bekleyelim.
  3. Hamurunu hazırlamak için tencereye tereyağı ve suyu alalım tereyağı eriyince unu ve vanilyayı da ilave edip pişirelim.
  4. Daha sonra ocaktan alıp 15 dakika kadar soğumasını bekleyelim soğuyan hamura tek tek yumurtaları iyice yedirerek ekleyelim.
  5. Hamurumuz hazırlandıktan sonra sıkma torbasına katalım fırın tepsisine yağlı kağıt serelim ve poşetin ucunu keselim.
  6. Hamurumuzu şeritler halinde sıkalım düzgün olması için parmağınızı suyla ıslatıp düzeltebilirsiniz.
  7. Önceden ısıttığımız 180 derecede pişirelim fırının ağzını açmayalım eklerin sönmemesi için pişen ekleri soğumaya bırakalım.
  8. Soğumuş olan kremamıza krem şantiyi döküp mikser ile çırpalım soğuyan eklerimizi bıçak ile kesip kremamızdan sıkalım.
  9. Benmari usulü erittiğimiz çikolatamıza batırıp servis tabağına alalım üzerini istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Herkese afiyet olsun. 🌸🎄

Bütün Tavuk Dolması Tarifi

 

Bütün Tavuk Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kg tavuk

İç pilav için;

  • 1,5 su bardağı pilavlık pirinç
  • 3 yemek kaşığı ayçiçek yağ
  • 3 yemek kaşığı zeytin yağ
  • 1 orta boy soğan
  • 1,5 yemek kaşığı dolmalık fıstık
  • 2 yemek kaşığı kuş üzümü
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım tatlı kaşığı kadar tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 su bardağı su

Tavuğun üst sosu;

  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • Yarım limon
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber

Garnitür için;

  • 6-7 adet arpacık soğan
  • 2 patates
  • 2 havuç
  • 7-8 adet diş sarımsak

Bütün Tavuk Dolması Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle iç pilavımızı hazırlayalım;pirinçimizi bir kaba alarak güzelce beyaz suyu çıkana kadar yıkayalım sıcak su içerisine bırakalım.
  2. Soğanları küp küp doğrayarak pilav tenceresine alalım.
  3. Zeytin yağ ve ayçiçek yağını ilave ederek kavuralım.
  4. Rengi değişen soğanların içine dolmalık fıstıkları ilave ederek kavrulmasın sağlayalım.
  5. Yeterince rengi değiştiyse içine pirinçi koyup 5 dk kadar güzelce kavuralım kavurma işlemi bitince tereyağını ekleyelim.
  6. 1. 5 su bardağı suyu tuzu koyup kısık ateşte pilavımızı pişirelim.
  7. Kuş üzümünü hafif yumuşayana kadar sıcak su içinde bekletelim.
  8. Pişen pilava baharatları ve kuş üzümünü ekleyip demlenmesi için bekleyelim.
  9. Pilavımız hazır olduğunda bütün tavuğu güzelce yıkayalım.
  10. Uygun bir fırın tepsisi hazırlayıp pilavı çok bastırmadan tavuğun içine dolduralım.
  11. Bacağının kenarından ufak bir delik açarsanız çapraz bir biçimde tavuğun bacaklarını ordan geçirirsiniz bu sayede iç pilavın dökülmesini önleyebilirsiniz yada mutfak ipiniz varda bağlayada bilirsiniz tercih size kalmış.
  12. 180 derecelik fanlı fırında 60 dk üzeri kızarmaya başlayana kadar pişirelim.
  13. Üzeri kızarmaya başlayan tavuğu fırından alıp hazırladığımız sosu her tarafına gelecek şekilde sürelim.
  14. Etrafına hazırladığımız garnitürleri de koyup 40 dk kontrollü şekilde tekrardan fırına atalım. Sebzeleriniz piştiğinde tavuğunuz pişmiş olacaktır.

Afiyet olsun.

Çilek Reçeli (Tam Kıvamında) Tarifi

Çilek Reçeli (Tam Kıvamında) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg  çilek
  • 1 kg şeker
  • 1-2 damla  limon suyu

Çilek Reçeli (Tam Kıvamında) Tarifi Yapılışı

  1. Çilekleri iyice yıkayıp ayıklayalım.
  2. Süzgeçte bekletelim.
  3. Daha sonra tenceremize çilekleri alalım.
  4. Üzerine toz şekerini ilave edelim.
  5. Bir gece ağzı kapalı olarak bekletelim.
  6. Ertesi gün şeker çileklerimizin üzerinde erimiş olacak ve tenceremizi ocağa alalım.
  7. Kaynamaya başladığı andan itibaren on dakika kaynatalım içerisine bir iki damla limon ilave edelim.
  8. Üzerinde biriken köpükleri ara ara temizleyelim kıvam alınca altını kapatalım ve soğumasını bekleyelim.
  9. Bir iki saat güneşte bekletelim son olarak kuru kavanozlarımıza alalım üzerine kağıt havlu koyup ağzını kapatalım.
  10. Tam kıvamında tutan enfes bir çilek reçeli tarifim. Afiyet olsun şimdi den🍓🍓

Közlenmiş Patlıcan Biber Mezesi Tarifi

 

Közlenmiş Patlıcan Biber Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • Közlenmiş 4- 5 adet patlıcan
  • Közlenmiş 4- 5 adet kırmızı kapya biber
  • 3-4 diş sarımsak
  • Tuz
  • 4- 5 kaşık süzme yoğurt

Üzeri için;

  • Kırmızı toz biber
  • Zeytin yağ
  • Ayıklanmış ceviz
  • Biraz maydanoz

Közlenmiş Patlıcan Biber Mezesi Tarifi Yapılışı

  1. Patlıcan ve biberi bir yerde doğrayıp ufaltıyoruz .
  2. Sarımsakları dövüp ekliyoruz.
  3. Bir kapta közlenmiş patlıcanı, kapya biberi ,sarımsağı karıştırıyoruz .
  4. Sonra yoğurdu da ekleyip karıştırıyoruz.
  5. Tuz da istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz.
  6. Şimdi cevizi bir tava da zeytin yağını da ekleyip kavuruyoruz içine kırmızı toz biber ekliyoruz kavurduktan sonra soğuyunca.
  7. Tabağa aldığımız mezenin üzerine maydanozu ve sosu koyuyoruz afiyet olsun 😋.

Başka Börekleri Unutturacak Lezzette Çıtır Börek Tarifi

 

Başka Börekleri Unutturacak Lezzette Çıtır Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram baklavalık yufka
  • 1 şişe maden suyu
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz

İç malzemesi:

  • Peynir

Başka Börekleri Unutturacak Lezzette Çıtır Börek Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle bir kaba maden suyu, süt, sıvı yağ, yumurta ve tuzu ekleyip çırpın.
  2. Baklavalık yufkanın bir tanesini tezgaha serin.
  3. Üzerine çok az olacak şekilde fırça yardımıyla sıvı yağı sürün.
  4. İkinci baklava yufkasını da yağladığınız yufkanın üzerine serin. Tekrar üzerine çok az sıvı yağı sürün.
  5. Üçüncü katı da yağladığınız yufkanın üzerine serin. Bu sefer yapmış olduğunuz sostan yarım kepçe yufkanın üzerine dökün. Sosu yufkanın her yerine gelecek şekilde fırça yardımıyla sürün.
  6. 3. Ve 4. Katlara da sostan sürün.Toplamda 5 kat elde edeceksiniz.
  7. Daha sonra iç hacınızdan yufkanızın kenarına dökün. Elinizle rulo şeklinde katlayın.
  8. Kalan sosu böreklerinizin üzerine fırça yardımıyla sürün. Dilerseniz çörek otu da serpebilirsiniz.
  9. Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirin.

Çilekli Fıstıklı Kurabiye (Çilekli Puding Ve Reçelli) Tarifi

 

Çilekli Fıstıklı Kurabiye (Çilekli Puding Ve Reçelli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 100 gram margarin yada tereyağ ben margarin kullanıyorum
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket çilekli puding
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı kıyılmış fıstık içi
  • Aldığı kadar un (kulak memesi kıvamına gelene kadar azar azar kontrol ederek ekleyin)

Üzeri için;

  • Pudra şekeri
  • Çilek reçeli

Çilekli Fıstıklı Kurabiye (Çilekli Puding Ve Reçelli) Tarifi Yapılışı

  1. Bir kaba yumurta, yağ ,puding, margarin, kabartma tozu ,vanilya ,fıstık içini koyup karıştıralım.
  2. Daha sonra kıvamını kontrol ederek azar azar un ekleyelim.
  3. Kıvamını bulduktan sonra yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine şekil vererek dizelim.
  4. Ortalarını parmağımızla bastırarak oyalım çok derin olmayacak şekilde.
  5. Önceden ısıttığımız fırına yerleştirip 175 derece fırında pişecek kıvama gelen kadar pişirelim sonra fırın kapağını açalım.
  6. Ortalarına çilek reçelinden kıvamlı sekilde birer çay kaşığı koyalım iyice pişmeye bırakalım.
  7. Son olarak pişen kurabiyelerimizin üzerini pudra şekeriyle süsleyip taçlandırılım:). Afiyet olsun.

Kahvaltılık Patates Tarifi

 

Kahvaltılık Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 3.4 adet orta boy patates
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1.5 yemek kaşığı un
  • 2 adet yumurta
  • İsteğe göre kaşar peynir

Kahvaltılık Patates Tarifi Yapılışı

  1. Patatesleri rendeliyoruz.
  2. Yumurta un tuzunu ilave ediyoruz. İyice karıştırıyoruz.
  3. Tavaya bir miktar yağ alıyoruz ,kızgın yağa yuvarlak olacak şekilde döküyoruz.
  4. Ters düz yaparak kısık ateşte pişirelim.
  5. İsteğe göre üstüne kaşar rendeleyebilirsiz. Şimdiden afiyet olsun.

Çiçek Poğaça Tarifi

 

Çiçek Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket instans maya
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 4 buçuk 5 bardak arası un az olursa eklersiniz

Üzeri için ;

  • Yarım çay bardağı pekmez
  • 1 çay bardağı su kavrulmuş susam

Arzuya göre içine;

  • Sucuk, peynir

Çiçek Poğaça Tarifi Yapılışı

  1. Sütü, suyu ,yağı ,bir tencereye koyup ısıtalım.Kaynamayacak şekilde ısınmalı.
  2. Unun üzerine maya, tuz ve şekeri ekleyip karıştırdım .
  3. Daha sonra ortasına havuz açıp sıvı malzemeleri ekleyip güzel bir hamur yoğurdum .
  4. Üzerini kapatıp 1 saat mayalanmaya bıraktım.
  5. Mayalandıktan sonra yuvarlak yapın avucumun içinde ortasına sucuk ,peynir koydum .
  6. Hemen yuvarlayıp önce pekmezli suya sonra kavrulmuş susama batırın.
  7. Kelepçeli kalıbın içine tek tek koyup çiçek şekli verdim .Yarım saatte öyle mayalıyorum .
  8. 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir afiyet olsun.

Kuru Domates Salatası Tarifi

 

Kuru Domates Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 14-15 dilim kuru domates
  • 8 adet ceviz
  • 7-8 dal maydanoz
  • 1 su bardağı sıcak su

Sosu için ;

  • Yarım çay bardağı zeytin yağ
  • 1 çay kaşığı reyhan
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Damak zevkinize göre pul biber
  • Tuz
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi

Kuru Domates Salatası Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle domatesleri bi kaba alarak sıcak suyu üzerine dökelim yumuşacığından emin olalım.
  2. Cevizleri ve maydanozları küçük küçük doğrayalım.
  3. Domatesler yumuşadıysa onları da küçük küçük dilimleyelim salata tabağına alalım.
  4. Üzerine hazırladığımız sosu dökelim.
  5. Cevizleri ve maydanozları üzerine serpiştirerek servis edelim.
  6. Yapması çok kolay yemesi çok lezzetli bir salata afiyet olsun:).

31 Aralık 2020 Perşembe

Arnavut Ciğeri Tarifi

 

Arnavut Ciğeri Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram taze dana ciğeri (Kasapta zarını aldırın veya arnavut ciğerlik hazırlatın )
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tatlı kırmızı biber
  • Yarım su bardağı sıvı yağ

Salatası için :

  • 1 kırmızı soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • 1-2 tatlı kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Küp patatesi için :

  • 2 büyük patates

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

Arnavut Ciğeri Tarifi Yapılışı

  1. Arnavut ciğeri birçok kişi tarafından çok sevilir. Fakat ciğer doğru olarak pişirilmezse sert ve lezzetsiz olur.  ben ciğeri kasabıma hazırlattım. Ciğerinizi küp küp kesin. Ciğeri kesinlikle yıkamayın. Bir süzgece alın ve süzülmesini sağlayın. Benim ciğerimden 2- 3 damla kan süzüldü.
  2. Ciğer süzülürken salatasını ve patatesini hazırlayın.
  3. Patatesleri küp küp doğrayın ve kızartın.
  4. Kızaran patatesleri havlu kağıt üstüne alın.
  5. Salatası için, soğanları piyazlık doğrayın. Maydanozları kıyın. Sumağını ve tuzunu ekleyin ve karıştırın.  1 çay bardağı un ile tuzu karıştırın.
  6. İçine ciğerleri koyup her tarafının una bulanmasını sağlayın.
  7.  tencereye sıvı yağ koyun. Fazla ısınmasına müsaade etmeden ciğerleri koyun ve her tarafının yağa bulanmasını sağlayın.
  8. Diğer bir püf noktamız da ciğeri kızgın yağa koymamalıyız.  5- 8 dakika devamlı karıştırarak kavurun.
  9.  Ocaktan almadan hemen önce kırmızı tatlı biberini ekleyin ve karıştırıp ocaktan alın.
  10. Ciğeri patatesi ve salatasını servis tabağında birleştirip servis edin.  afiyet olsun.