2 Ocak 2021 Cumartesi

Elazığ Usulü Etli Köfte (Harput Köftesi) Tarifi

 

Elazığ Usulü Etli Köfte (Harput Köftesi) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo tavuk kıyması (İsteğe bağlı dana kıyma da kullanabilirsiniz)
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı reyhan
  • 1 yemek kaşığı kuru maydanoz (Taze de kullana bilirsiniz)
  • 1 tane yumurta
  • Kıymayla eşit olacak şekilde bulgur
  • 4 yemek kaşığı salça
  • Göz kararı su

Elazığ Usulü Etli Köfte (Harput Köftesi) Tarifi Yapılışı

  1. Yukarda saydığımız bütün malzemeleri yoğurma kabına alıp karıştırıyoruz.
  2. Daha sora ılık suyla yoğurmaya başlıyoruz. Bu işlem yaklaşık 20 dk sürüyor.
  3. Daha sonra köftelerimizi yuvarlama ya başlıyoruz.
  4. Yuvarladığımız köfteleri baş parmağı ve işaret parmağımız arasında yuvarlayıp iki parmağınızla bastırarak şekil veriyoruz.
  5. Bütün köfteler bittikten sonra ayrı bir kap içerisine sıvı yağımızı koyup salçamızı kavuruyoruz.
  6. Üzerine suyunu ekleyip kaynamasını bekliyoruz.
  7. Kaynamaya başlayınca 5 dk sonra köftelerimiz ekleyip 10 dakika da öyle pişirip daha sonra servis ediyoruz Afiyet olsun arkadaşlar 🤗

Profiterol Tarifi

 

Profiterol Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 125 gram margarin
  • 3 adet yumurta

Kreması için;

  • 2, 5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1, 5 çay bardağı şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • 1 paket çikolata sosu

Profiterol Tarifi Yapılışı

  1. İlk önce hamurumuzu hazırlıyoruz. Bir tencereye 1 su bardağı suyu ve margarini oyup kaynatıyoruz.
  2. Daha sonra bir su bardağı unu ekleyip iyice karıştırıyoruz. 2-3 dakika karışımı sürekli karıştırarak pişiriyoruz.
  3. Ocağı kapatıp 10-15 dakika hamurun soğumasını bekliyoruz.
  4. Hamur biraz dinlendikten sonra 3 adet yumurtayı hamura yediriyoruz. (yumurtaları tek tek kırıp yedirmemiz gerekiyor. Birini iyice hamura yedirmeden diğer yumurtayı kesinlikle kırmıyoruz) yumurtalarımızı iyice yedirdikten sonra yapışkan bir hamur elde ediyoruz.
  5. Hamurun kabarması için iyice karıştırmış olmamız önemli. Yumurtalarımızı hamura yedirip iyice karıştırdıktan sonra hamurumuzu 10 dakika dinlendiriyoruz.
  6. Hamurumuz dinlendikten sonra pişirme kısmına geçebiliriz.Yağlanmış tepsiye kaşık yardımıyla hamurumuz dan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp tepsimize koyuyoruz. (elinizle şekillendirmeye çalışmayın)
  7. Hamurların arasında 2-3 cm boşluk olmasına dikkat edelim çünkü kabaracak.
  8. Daha önceden 180°’de ısıttığımız fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 40 dakika pişiriyoruz.
  9. Hamurlar piştikten sonra kremasını hazırlıyoruz. Vanilya hariç tüm malzemeleri tencereye alıp pişiriyoruz.
  10. Kremayı ocaktan aldıktan sonra vanilyasını da ekleyip karıştırıyoruz.
  11. Şimdi sıra geldi kremayı profiterol hamuruna doldurmaya.Profiterolün hamurlarını ikiye bölerek veya varsa krema sıkma torbası ile içlerini krema ile doldurup tepsiye diziyoruz.
  12. Üzerine çikolata sosu döküp servis edebilirsiniz. Afiyet olsuunn.

Tavada Patates Pizza Tarifi

 

Tavada Patates Pizza Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet orta boy patates
  • 80 gram kaşar peyniri
  • 1 adet kırmızı biber
  • 6-7 tane mantar
  • Yarım su bardağı tane mısır
  • Yarım su bardağı domates sosu
  • 1 orta boy domates

Tavada Patates Pizza Tarifi Yapılışı

  1. 2 adet orta boy patatesi rendeledikten sonra yağsız tavaya veya yapışmaması için yağladığımız normal tavaya pişmesi için koyalım.
  2. Bir tarafı piştikten sonra kapak yardımıyla öbür tarafına çevirelim.
  3. Daha sonra domates sosunu üzerine ekleyip 1 tane domatesi küçük küçük doğrayalım.
  4. Üzerine rendelediğimiz kaşar peynirini ekleyelim.
  5. Tane mısır, dilimli kırmızı biber ve mantarı da koyduktan sonra kapağını kapatıp kısık ateşte 5-10 dk kadar pişirelim.

Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. Kahvaltılar için pratik doyurucu bir tarif 🌺.

Fesleğenli Kıymalı Spagetti Tarifi

 

Fesleğenli Kıymalı Spagetti Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket spagetti makarna
  • 300 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet yeşil biber
  • 1 bardak hazır domates sos veya rendelenmiş domates
  • 1 çorba kaşığ domates salçası
  • 1 çorba kaşığı biber salçası
  • Zeytinyağı
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kuru fesleğen
  • Tuz

Fesleğenli Kıymalı Spagetti Tarifi Yapılışı


  1. Tencerede suyu kaynatıp makarnayı ekleyin.
  2. Orta ateşte 8-10 dakika pişirin ve suyunu süzün. (sosu sulu seviyorsanız yarım bardak kadar suyundan ayırıp sosa ekleyebilirsiniz).
  3. Sos için kuru soğanı piyazlık, biberleri jülyen doğrayın ve tavada zeytinyağı ile soteleyin.
  4. Soğanlar ve biberler kızarınca kıymayı ekleyin.
  5. Kıyma pişince domates sosu, salçaları, pul biberi, karabiberi, tuzu ve fesleğeni ilave edin. Dilerseniz bu aşamada yarım bardak makarna suyunu da ekleyebilirsiniz.
  6. 5 dakika kadar piştikten sonra ocağı kapatın ve sosu makarna ile birleştirip karıştırın. Afiyet olsun. ❤.

1 Ocak 2021 Cuma

Ispanaklı Pasta Tarifi

 

Ispanaklı Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Kek için:

  • 4 yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1/2 (yarım) (Yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 1 bağ ıspanak
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 2 paket kabartma tozu

Muhallebi için:

  • 2,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta (mısır, buğday fark etmez)
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı margarin

Üzeri için:

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt
  • Arasına tercihinize göre muz, çilek ekleyebilir; üzerine yine tercihinize göre meyve, çikolatalı sos (biraz ağır oluyor) ekleyebilirsiniz.

Ispanaklı Pasta Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle ıspanağı haşlamalısınız. Ispanağın yapraklarını alıp, sirkeli suda bir süre bekletin.
  2. Ardından sıcak suya attığınız ıspanakları tamamen yumuşayana kadar (ben yaklaşık olarak 20 dakika haşlıyorum) haşlayın.
  3. Sonrasında soğuk suya alın.
  4. Soğuk suda ısısını vermiş olan ıspanağın suyunu elinizle sıkarak küçük bir kaba alın.
  5. El blender’ı ile ıspanağı püre haline getirin.
  6. Tüm bu işlemler bittikten sonra elinizde 1, 5-2 su bardağı kadar ıspanak püresi olacak.
  7. Ardından kek yapımına başlayın. Oda sıcaklığında bekletilmiş yumurtaları ve şekeri beyaza yakın bir renk alana kadar çırpın.
  8. Yumurtanın oda sıcaklığında beklemiş olması hamurunuzun daha çok kabarmasını sağlayacaktır.
  9. Sonra hazırladığınız ıspanak püresini, sıvı yağı, vanilyayı, kabartma tozunu ekleyin ve çırpmaya devam edin.
  10. Yeşil renginin hamurunuza eşit olarak dağılmasından sonra unu da ekleyin ve çırpmaya devam edin. Harcınız hazırlandıktan sonra fırına verebilirsiniz.
  11. Orta boy yuvarlak borcam, dörtgen borcam, kek kalıbından herhangi birini margarinle yağlayın ya da yağlı kağıt kullanın.
  12. Yağlı kağıt kullanmadığınız takdirde ıspanak ıslaklık vereceğinden kekinizi kalıptan çıkarmada sorun yaşayabilirsiniz.
  13. Yağlı kağıdınız yoksa margarin bu konuda sorun yaşamanızı en az seviyeye indirir. Elinizde sadece sıvı yağ varsa bunu da kullanabilirsiniz ancak keki çıkarma konusunda en çok bu yöntemde sorun yaşarsınız.
  14. Kekinizin pişip pişmediğini kürdanla delerek kontrol edin. Eski fırınlarda daha az derecede, yeni fırınlarda daha yüksek derecede pişirilmesi gerektiğinden derece ve dakika süresi herkeste aynı olmayacaktır. Ancak fırının ağzını kekiniz tam kabarmadan açmayın. Açarsanız kekiniz inecektir.
  15. Kek piştikten sonra kalıptan sıcak sıcak çıkarın ve soğumaya bırakın.
  16. Bu arada muhallebiyi hazırlamaya başlayın.
  17. Margarin ve vanilya dışındaki tüm malzemeleri tencereye alın ve mikserle karıştırarak pişirmeye başlayın.
  18. En başlarda ve muhallebinin pişmesine yakın zamanlarda mikser kullanmanız yeterli olacaktır.
  19. Arada kaşık kullanabilirsiniz.
  20. Muhallebi kalın bir hal aldıktan sonra ocaktan alın, vanilya ve margarini ilave edip yavaş yavaş karıştırın. Sonra soğumaya bırakın.
  21. Kek soğuduktan sonra kekinizin yüksekliğine göre ikiye ya da üçe bölün.
  22. Kurumuş ya da fazla pişmiş yerleri bıçağınızla kesin, bu pastayı servis edeceğiniz zaman keserken size kolaylık sağlayacaktır.
  23. Soğumuş muhallebiyi çok kısa bir süre mikserden geçirin. Kekleri az miktarda sütle ıslatıp muhallebiyi sürün.
  24. Bu işlemler bittikten sonra krem şanti ve sütü çırpıp pastanızın her yerine sürün.
  25. Kekten aldığınız bir miktar parçayı rondodan geçin. Bu, keke antep fıstığı görünümü verecektir.
  26. Krem şantinin her yerine ya da istediğiniz bölgelerine rondodan çektiğiniz parçaları dökün. İstediğiniz süslemeleri yapabilirsiniz.Afiyet olsun.

Portakallı Kurabiye Tarifi

 

Portakallı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram tereyağı
  • 2 yumurta
  • 1 çay bardağı yoğurt veya süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 portakalın kabuğu ve suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Üzeri İçin

  • 3 yemek kaşığı şeker

Portakallı Kurabiye Tarifi Yapılışı

  1. Oda sıcaklığında erimiş tereyağını yoğurma kabına alalım diğer sıvı malzemeleride ekleyelim ve karıştıralım.
  2. Unuda ekleyip kurabiye hamurumuzu yoğuralım yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  3. Ufak kaseye 3 yemek kaşığı şekeri koyalım yuvarladığımız kurabiyeyi şekere batırıp tepsiye dizelim.
  4. 200 dereceli fırında (25 dakika) pembeleşene kadar pişirelim. Muhakkak denemenizi tavsiye ederim.

Meyhane Pilavı (Domatesli Bulgur Pilavı –) Tarifi

 

Meyhane Pilavı (Domatesli Bulgur Pilavı –) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1/3 çay bardağı sıvı yağ (4 yemek kaşığı)
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet orta boy domates ya da 8 adet çeri domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon

Meyhane Pilavı (Domatesli Bulgur Pilavı –) Tarifi Yapılışı

  1. Yemeklik doğradığımız soğanı yağda kavuralım.
  2. Ardından halka halka doğradığımız sivri biberi ve kırmızı biberi ekleyip kavuralım, ben biberin çekirdeklerini çıkarmıyorum.
  3. Ardından salçayı, tuzu, karabiberi, pul biberi ve kimyonu ekleyelim ve birkaç dakika bu şekilde kavuralım.
  4. Doğradığımız domatesleri de ekleyelim, ezmeden karıştıralım.
  5. Ardından, yıkanmış bulguru da ekledikten sonra tekrar karıştıralım.
  6. 3 su bardağı sıcak su ekleyelim, karıştırarak tencerenin kapağını kapatalım ve bulgurlar göz göz olana kadar önce yüksek ateşte, sonrasında ise orta ateşte pişirelim.
  7. Suyunu çektikten sonra ocağı kapatalım, üzerine kağıt havlu kapatarak 10 dakika kadar dinlenmeye bırakalım.
  8. Dinlenen pilavımızı karıştırdıktan sonra servise hazır.

Afiyet olsun.

Çöp Şişte Köfte Patates Tarifi

 

Çöp Şişte Köfte Patates Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet orta boy patates
  • 1 adet büyük boy sivribiber
  • 7 adet çeri domates
  • Kızartmak için sıvı yağ

Köftesi için

  • 250 gram dana kıyma
  • 1 adet orta boy soğan (Robottan yada rendeden çekip suyunu sıkarak sadece posası kullanılacak)
  • Yarım çay bardağı galeta unu
  • Yarım çay bardağı soğuk su
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Toz kırmızı biber, karabiber, kimyon, tuz

Sosu için

  • 1 tatlı kaşığı silme domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı silme biber salçası
  • Pulbiber karabiber kimyon kekik tuz
  • 1 su bardağı su

Çöp Şişte Köfte Patates Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle köftemizi hazırlayalım, bunun için bütün malzemeleri iyice yoğuruyoruz yaklaşık 10 dk yoğuralım, bu şekilde dolapta dinlendirelim.
  2. İstediğimiz boyutta yuvarlayıp bu şekilde de biraz dinlendirelim, patatesleri orta boy dilimleyelim, ben yuvarlak küçük kalıbımla şekiller çıkardım tabi ki ziyan olmadı kalan parçaları başka bir tarifte değerlendirdim, yada isterseniz bebek patateste kullanabilirsiniz.
  3. Hazırlanan patatesleri kızartalım, tamamen kızartmıyoruz, fırında da pişeceği için yarı kızartma yeterli, köftelerimizi de az sıvı yağda kızartalım köfteyi kızarttığımız yağı dökmeyin.
  4. Çöp şişe önce patates sonra köfte şeklinde araya da sivribiber koyarak dizelim tüm şişleri bu şekilde hazırlayıp borcama dizip sosunu hazırlayalım.
  5. Köfte kızarttığımız yağda salçaları güzelce kavuralım.
  6. Baharatları ekleyip kavurmaya devam edelim.
  7. Son olarak suyu ekleyip sislerin üzerine dökelim.
  8. Üzerine ıslatıp sıktığımız yağlı kağıt ile kapatıp önceden ısıtılmış 180 derecede pişirelim. Deneyecek olanlara afiyet olsun.

Bu ölçülerle 7 çöp şiş çıktı.

Humus Tarifi

 

Humus Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 g koçbaşı nohut(Haşlanmış,kabukları alınmış hali ile,yaklaşık 2-3 su bardağı)
  • 1,5 çay bardağı ılık su

Humus için;

  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1/2 (yarım) çay bardağı tahin
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 4 çorba kaşığı limon suyu
  • 3-4 diş sarımsak(ezilmiş)
  • Tuz

Süslemek için:

  • Kimyon
  • Kırmızı pul biber
  • Sumak
  • Kıyılmış maydanoz
  • Arzuya göre salatalık turşusu ve turp

Humus Tarifi Yapılışı

  1.  Nohutlarınızı bir gece önceden ıslatın, düdüklü tencereye alın.
  2. Bir taşım kaynatın,çıkan köpüklü suyu dökün.
  3. Tekrar sıcak su ekleyip düdüklü tencerenizde tam pişirin(hafif çatlasın ve kabukları kolay çıkabilecek hal alsın)(Yaklaşık 15-20 dk)
  4. Nohutların kabuklarını temizleyin,ölçüdeki nohutu elde edin..
  5. Kabuksuz nohutları,1,5 çay bardağı su ile orta derinlikte bir tencereye alın
  6. Tekrar ocağa koyun,tahta kaşıkla ezerek suyunu hafifçe çektirin.Ilınmış nohutunuzu el püre yapıcınızdan geçirerek pürüzsüz hal almasını sağlayın.
  7. Nohutunuz katı bir hal alacak.(bu aşamada derin dondurucuda saklayabilirsiz)
  8. 2.kez kısık ateşe aldığınız nohutunuza 1 çay bardağı ılık su ekleyin
  9. Yumuşatın,sürekli karıştırarak açılmasını sağlayın.(1 dk).Ateşten aldığınız sıcak nohutunuza tahin ,limonsuyu,ezilmiş sarımsak tuz ve kimyonu ekleyin.Çok iyi karıştırın.
  10. Servis tabağınıza aldığınız ve yaydığınız humusunuzu kimyon,pul kırmızı biber,sumak,kıyılmış maydanoz ile süsleyin.
  11. Üzerine incecik zeytinyağı gezdirin.
  12. Humus mezesini ılık servis yapın.

Ölçü 7-8 Kişiliktir.Afiyet olsun.

Not: Antakya /Harbiye ‘de yediğim “pütürsüz” humusu ustalarına nasıl yaptıklarını sorduğumda nohutu 5-6 saat kaynattıklarını söylemişlerdi.Bu pişirme şeklinin evde çok ekonomik olmadığını düşündüğüm için haşlamadan sonra 2 kez pişirme yöntemini denedim,sonuç olumlu olunca da sizle bu yöntemi paylaştım.Nohut özellikle 2.kez ateşe alındığı zaman eklenen malzemeleri ılık halde çok iyi çekiyor ve iyi karıştırma sonunda özleniyor.Tercih sizin..

Sebzeli Krema Çorbası Tarifi

 

Sebzeli Krema Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 1 adet kabak
  • 1 çay bardağı bezelye
  • 2 yemek kaşığı un
  • 8 su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı konserve mısır
  • 200 ml sıvı krema
  • Tuz
  • Karabiber

Sebzeli Krema Çorbası Tarifi Yapılışı

  1. Tenceremize zeytin yağını, doğranmış soğanı, patatesi, doğranmış havucu, kabak ve bezelyeyi ilave ediyoruz ve 5 dakika soteliyoruz.
  2. Üzerine unu ekleyerek 2 dakika kavuruyoruz.
  3. Tenceremize sıcak suyu ilave ederek karıştırıyoruz.
  4. Sebzeler yumuşayana kadar  pişmeye bırakıyoruz.
  5. Üzerine konserve mısır ekleyip karıştırıyoruz.
  6. Tencereye krema, yeteri kadar tuz ve karabiberi ilave edip tekrar karıştırıyoruz.
  7. Çorbamızı 5 dakika daha kaynattıktan sonra ocağı kapatıyoruz.
  8. 10 dk dinlendirdikten sonra çorbamız servise hazır. Afiyet olsun…

Kabak Tatlısı Tarifi

 

Kabak Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • Orta boy bal kabağının yarısı
  • 1 kg toz şeker

Üzeri için

  • Tahin
  • Ceviz veya fındık içi

Kabak Tatlısı Tarifi Yapılışı

  1. Bal kabağı güzelce soyup parçalara bölelim yıkayıp süzüldükten sonra tencereye alalım.
  2. Üzerine şekeri ilave ediyoruz.
  3. Vaktiniz varsa bir gece şekeriyle buzdolabında dinlendirin. Ben öyle yaptım.
  4. Daha sonra buzdolabından çıkardığımız bal kabağını yüksek ateşte pişirelim kaynamaya başlayınca altını kısık ateşte 20 dakika pişirelim.
  5. Daha sonra fırın tepsimize alıp üzeri kızarana kadar pişirelim üzerini süsleyip servis yapalım. Afiyet olsun ❣️.

Ev Yapımı Kefir Tarifi

 

Ev Yapımı Kefir Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 tatlı kaşığı kefir mayası
  • 1 litre süt
  • Yarım çay bardağı süt (Maya için)

Ev Yapımı Kefir Tarifi Yapılışı

  1. Yoğurt mayalama sıcaklığı kadar ısıttığımız yarım çay bardağı süte 1 tatlı kaşığı mayayı ekliyoruz karıştırıyoruz.
  2. Ağzını peçete ile kapatıp 1 gün karanlık bir ortamda mayalanmaya bırakıyoruz. Ben fırının içinde mayalandırdım.
  3. Ertesi gün cam kavanoza ısıttığımız sütü alalım. Çay bardağında mayaladığımız kefir mayasını süte ekleyip katıştıralım.
  4. Ağzını peçete ve lastik yardımı ile kapatalım. Üzerini saralım. 2 gün karanlık bir ortamda bekletelim. Ben yine fırına koydum.
  5. 2 gün sonra mayalanmış yoğurt kıvamındaki kefirimizi ya tülbentte ya da plastik bir süzgeçte süzelim. Süzgecin üzerinde kalan tanecikli kefir bizim mayamız o maya ile tekrar tekrar kefir mayalayabilirsiniz.
  6. Süzülen kefir ayran kıvamında oluyor.

Afiyet, şifa olsun 🙏🏻

Not: Kefir yaparken her aşamasında mutlaka dikkat etmemiz gereken şey hiç bir metalin sütümüze ve mayamıza temas etmemesidir. İşlemleri porselen veya tahta kaşıklar ile yapalım. Süzme işlemini ise plastik bir süzgeç veya temiz bir tülbent ile yapalım🤗

Katlama Tarifi

 

Katlama Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet katlama yufka
  • Tereyağı
  • Sucuk (İsteğe göre kasar peyniri)

Katlama Tarifi Yapılışı

  1. Katlama yufkamızın heryerini güzelce ıslatıyoruz. Arasına sucuk (İsteyen kaşar peyniri koyabilir) koyuyoruz.
  2. Her iki dış tarafını tereyağ sürüyoruz. Normalde yağda kızartılıyor. Ancak öyle çok yağ çekip ağır olduğu için ben tost makinesinde yaptım.
  3. Tost makinesinde pişirip afiyetle yiyebilirsiniz. Afiyet olsun😊.