2 Şubat 2021 Salı

Zeytinli Ekmek Tarifi

 

Zeytinli Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2 yumurta (1 sarı üstüne)
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 silme yemek kaşığı kuru maya (11 gr)
  • 1 çay kaşığı çekilmiş kekik
  • 1 kase ayıklanmış siyah zeytin
  • 2 yemek kaşığı keten tohumu
  • 4 yemek kaşığı çekilmiş ceviz
  • 4-5 su bardağı un (Son bardağı dikkatli ekleyin)

    Zeytinli Ekmek Tarifi Yapılışı

  • n hariç tüm malzemeleri cam derin bir kapta iyice karıştırın.
  • Unun üç bardağını ekleyin tahta kaşığın tersiyle karıştırın.
  • Katılaşın a 4. Bardağı ekleyin artık elinizle yoğurmaya başlayın. Son bardak size kalmış hamur çok sert olmamalı ama ele de yapışmamalı.
  • Bu şekilde üstüne streç film sarıp 1 saat mayalandırın.
  • Sonra tezgaha alıp hafif un serperek 5-6 dakika yoğurun.
  • Üstüne az zeytinyağı gezdirin ve kaba tekrar alın. Ilık bir ortama alın.
  • 1 saat sonra fotoğraftaki gibi şekil verdim ve üstüne yumurta sarısını sürün ve bu şekilde kapalı fırında 1 saat daha mayalandırdım. ‼️o sürede bu şekilde kabarmazsa 1 saat daha bekletin. Bazen ortam ısısı farklılık gösterebilir.
  • Bu şekilde büyüdüklerinde fırını 180 dereye alın ve üstü kızarana kadar pişirin. Ben de 25-30 dakika sürdü.
  • Farklı ekmek denemek isteyenlere gerçekten güzel bir alternatif. Zeytinleri ayıklayıp parçalayın. Bu arada siyah yerine yeşil zeytin de kullanabilirsiniz 👍🏻.Herkese afiyet olsun 🙏❤️😘😍👍🏻.

    Su bardağı ölçüsü ; 240 ml su bardağı

    Not ; 16 adet minik ekmek çıkıyor.

Bisküvili İrmik Tarifi

 

Bisküvili İrmik Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • 1 paket şekerli vanilya
  • 1 paket kakaolu petibör bisküvi

    Bisküvili İrmik Tarifi Yapılışı

  • Bisküvi hariç tüm malzemeleri pişirelim ve kaynayınca altını kapatalım.
  • Uygun bir kabın içini streçleyelin ve muhallebiyi dökelim.
  • İçine bisküvileri saplayalım.
  • Ve tamamen strecleyip dolapta 2 saat bekletelim.
  • Sonra kalıpta çıkarıp hazır çikolata sosuyla süsleyebilirsiniz.

Patatesli Milföy Tarifi

 

Patatesli Milföy Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 tane milföy hamuru
  • 1 orta boy soğan
  • 3 orta boy patates
  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • 1 çorba kaşığı salça
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Üzeri için;

  • 1 su bardağı yoğurt
  • Kuru nane

    Patatesli Milföy Tarifi Yapılışı

  • Milföyler buzluktan çıkarılıp yumuşamaya bırakılır.
  • Patatesler haşlanıp ezilir.
  • Doğranan soğanlar zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Salça da eklenip kavrulur.
  • Son olarak patateslerle beraber karabiber de eklenip iyice karıştırılıp ocaktan alınır ve soğumaya bırakılır.
  • Milföyler sağdan soldan çekilerek biraz esnetilir.
  • Milföylerin üzerine patatesli harçtan bir miktar koyulur.
  • Rulo şeklinde sarılır ve küçük küçük kesildikten sonra fırın tepsisine alınır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzerleri kızarana kadar pişirilir.
  • Milföyler fırından çıkarıldıktan sonra soğumaya bırakılır.
  • Servis yapmaya yakın üzerine çırpılmış yoğurt dökülür ve nane serpilir. Afiyet olsun.
  • Not: milföyler sıcakken ya da servisten çok önce.

    Yoğurt dökülürse hamurlar yumuşar.

Tavuklu Sultan Kebabı Tarifi

 

Tavuklu Sultan Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket tavuk göğsü (Yaklaşık 500 gram kadar)
  • 1 su bardağı bezelye
  • 1 tane büyük boy havuç
  • 1 tane büyük boy patates
  • 1 tane soğan
  • 2-3 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı salça
  • Yarım su bardağı domates sosu yada 1 tane büyük boy domates
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı kekik
  • 1 yemek kaşığı tuz

Sarmak için;

  • 2 tane yufka

Beşamel için;

  • 2,5 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığının ucuyla karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Biraz muskat rendesi

Üzeri için;

  • Rendelenmiş kaşar

    Tavuklu Sultan Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Tavukları kuşbaşı şeklinde doğrayalım.
  • Ocağa alalım ve zeytinyağı ile suyunu çekene kadar kavuralım.
  • Ardından küçük doğranmış soğan, sarımsağı ve salçayı ekleyip kavurmaya devam edin.
  • Havuç, bezelye ve patatesi de ekleyelim ve kavurmaya devam edelim.
  • Domates sosunu ve 1 bardak suyu, tuzu ve kekiği ilave edip pişirelim.
  • Pişen iç harcımızı bir kenarda soğumaya bırakalım.
  • 1 yufkayı 4 eşit parçaya bölelim.
  • Çorba kasesinin içine yayalım.
  • Soğumuş olan tavuklu iç harcı içerisine ilave edelim (yaklaşık 3 yemek kaşığı kadar) ve iç harcı yufka ile kaplayalım.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye ters çevirip koyalım. Benim malzememe göre 7 tane çıktı. Yemeğimiz bir kenarda beklerken beşameli hazırlayalım.
  • Tereyağı ile unu kavuralım. Kokusu çıktıktan sonra sütünü ekleyelim, tuz ve baharatları ilave edelim.
  • Göz göz olup bir taşım kaynadıktan sonra soğumaya bırakalım.
  • Üzerinin kabuk tutmaması için ara ara karıştıralım.
  • Ilıyan beşameli yufkaların üzerine yayalım.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 15 dakika kadar pişirelim.
  • Daha sonra rendelenmiş kaşarı ilave edip yaklaşık 5 dakika kadarda pişirelim. Değinecek arkadaşlara afiyet bal olsun ☺️.

Hakiki Adana Usulü Soğan Salatası Tarifi

 

Hakiki Adana Usulü Soğan Salatası  Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet orta boy soğan
  • Bir tutam maydanoz
  • 2 yemek kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı ya da sıvı yağ
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay kaşığı tuz

    Hakiki Adana Usulü Soğan Salatası Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle soğanları ikiye bölüp halka halka doğrayıp uygun bir kase içerisine alalım. Üzerini geçecek kadar su ekleyerek 5 dakika kadar elimizle ovalayarak yıkayalım.
  • Daha sonra soğanlarının suyunu süzgeç yardımıyla süzelim.
  • 5 dakika kadar suyunun süzülmesini bekleyelim. 👉Soğanları yıkamazsanız acı suyunu bırakır ve salatanızda istediğiniz lezzeti bulamazsınız.
  • Suyu süzülen soğanları kabımıza alalım.
  • Maydanozları doğrayıp soğanın üzerine ekleyelim.
  • Yarım limonu sıkalım ve zeytinyağıyla diğer baharatları ekleyelim ve karıştıralım. (Tuzu ve pul biberi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)
  • Salatamız servise hazır. Afiyet olsun.
    Püf noktası : Soğan salatasına lezzetini veren sumaktır.
    Sumak ne kadar bol olursa salatanız o kadar lezzetli olur. 👌
    Salatanızın suyunu bırakmaması için tuzunu yemeye başlayacağınız zaman atmalısınız. 👌

Çikolatalı Kurabiye Tarifi

 

Çikolatalı Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram tereyağı veya margarin
  • 1 çay bardağı sıvı yağı
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1.5 çay bardağı damla çikolata
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

    Çikolatalı Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Un ve damla çikolata hariç bütün malzemeleri bir kaba koyup güzelce karıştıralım.
  • Sonra yavaş yavaş ununu ilave edelim.
  • Ele yapışmayacak bir kıvamda olması gerekiyor.
  • Hamur kıvam alınca damla çikolatayı ekleyip son kez daha yoğurun ceviz büyüklüğünde parçalar koparın.
  • 160° derece fırında 20 dk alt üst ayarda pişirelim. (pişme süresi fırından fırına değişebilir. ).
  • Fırından çıkaralım ve 10-15 dk geçtikten sonra üstüne istediğiniz süslemeyi yapıp servis edebilirsiniz. (süsleme yapmadan da yiyebilirsiniz. ).
  • Afiyet olsun 😍💙.

Selver Paşa Tatlısı Tarifi

 

Selver Paşa Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 200 gr ekmek içi
  • 3 yumurta
  • 3 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı
  • 1 çorba kaşığı toz şeker
  • 4 çorba kaşığı file antep fıstığı

Şerbet için:

  • 1.5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

Selver Paşa Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Ekmek içini bir tencereye alıp sütü ekleyin. Ekmek sütü çekinceye kadar bekletin. Yumurta, şeker ve yağı ekmek içine ilave edip karıştırın.
  • Karışımı yağlanmış tepsiye yayın ve orta ısılı fırında üstü pembeleşinceye kadar yaklaşık 1 saat pişirin. Şayet kabarırsa bir bıçakla kabaran yerleri delin.
  • Şeker ve suyu bir tencerede kaynatın. Limon suyunu ilave edip karıştırın ve 15 dakika kaynatın. 
  • Tepsiyi fırından çıkarıp sıcak şerbeti üzerine gezdirerek dökün ve soğumaya bırakın. Baklava dilimi şeklinde kesip tabaklara alın ve file fıstıkla süsleyin servis yapın. Afiyet olsun.

Karidesli Dip Sos Tarifi

 

Karidesli Dip Sos Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr ayıklanmış karides
  • 4 su bardağı su
  • 1 limon
  • 125 gr tereyağı
  • 2 yumurta
  • 2 çorba kaşığı mayonez
  • Birkaç damla

Tabasco sosu:

  • 1 çay kaşığı kekik
  • Tuz
  • Karabiber

Süsleme için:

  • 1 yeşil elma
  • 6 dilim tost ekmeği
  • Birkaç nane yaprağı

Karidesli Dip Sos Nasıl Yapılır?

  • Dört su bardağı suyu tencerede kaynatın. 1 limonun suyunu sıkıp kaynamakta olan suya ilave edin. Karidesleri ekleyip 4 dakika haşlayın.
  • Süzüp soğumaya bırakın. Robota alıp ezerek püre haline getirin.
  • Tereyağını oda ısısında yumuşatın. Hazırladığınız karides püresine ekleyip köpüklü bir krema kıvamına gelinceye kadar robotta 2 dakika karıştırın. Karışımı derin bir kâseye alın. 
  • Yumurtaları ayrı bir kâseye kırıp çırpın. Mayonez, tabasco sosu, tuz, karabiber ve kekiği ilave edip düzgün bir karışım oluncaya kadar çırpmaya devam edin. Elmayı kabuğuyla dilimleyin.
  • Mayonezli sosu karides püresiyle karıştırıp buzlukta 2 saat bekletin. Çözülünce küçük sos kaselerine alın.
  • Ekmekleri kalp şeklinde kesip kızartın. Nane, ekmek ve elma dilimleriyle süsleyip servis yapın. Afiyet olsun.

İki Renk Soslu Kalkan Filetosu Tarifi

 

İki Renk Soslu Kalkan Filetosu Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • Dikdörtgen kesilmiş kalkan fileto (180 gr) 1 orta boy kabak 1 orta boy havuç 5 çorba kaşığı süt kreması 1 kırmızı dolmalık biber 4

5 dal maydanoz 50 gr tereyağı Süslemek için: Birkaç dal dereotu ve maydanoz

İki Renk Soslu Kalkan Filetosu Nasıl Yapılır?

Kabak ve havucu soyup kibrit çöpü şeklinde doğrayın. Tuzlu suda haşlayıp süzün.
Maydanozu ayıklayıp kaynar suda 4 dakika kadar haşlayın. Mikserden geçirip püre yapın.

Dolmalık biberi ayıklayıp hafif tuzlu suda yumuşayana dek 30 dakika kadar haşlayın. Kabuklarını soyup püre haline getirin. Püreye biraz tereyağı, tuz, biber ekleyin.

Tereyağını tavada eritip kalkan filetoyu kızartın. Tuz ve biber ekleyin.

Servisten önce haşlanmış kabak ve havucu bir miktar tereyağında sote edin. Ye��il sosa kremayı ekleyin ve koyulaşana kadar kaynatın.

Servis tabağına sotelediğiniz sebzeleri yerleştirin. Üzerine balığı yerleştirip sosları yanına ilave edin. Üzerini maydanoz ve dereotuyla süsleyin. Sıcak olarak servis yapın. Afiyet olsun.

Midye Çorbası Tarifi

 

Midye Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gr ayıklanmış midye
  • 25 gr margarin
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 çorba kaşığı süt kreması
  • 3-4 dal maydanoz
  • 6 su bardağı su
  • 2 çorba kaşığı limon suyu
  • Tuz
  • Karabiber

Midye Çorbası Nasıl Yapılır?

  • Suyu tencereye doldurup kaynatın. Midyeleri yıkayıp süzün ve kaynamakta olan suya ilave edin. Margarini oda ısısında yumuşatın. Maydanozu temizleyip kıyın.
  • Un, margarin ve süt kremasını ayrı bir kapta iyice çırpıp bulamaç haline getirin.
  • Tencereye unlu karışımı ekleyip tuz ve karabiber serpin. 25 dakika daha kaynatıp limon suyunu ekleyin. Kıyılmış maydanozla süsleyip sıcak olarak servis yapın.

Çikolatalı Parçacıklı Granola Topları Tarifi

 

Çikolatalı Parçacıklı Granola Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı yulaf ezmesi
  • 1 su bardağı kuru meyve parçacıkları (incir, kayısı, üzüm)
  • 1 su bardağı dut kurusu, kabak çekirdeği, fıstık, cranberry karışımı
  • 2 yemek kaşığı organik Hindistan cevizi yağı
  • 6-7 adet Brezilya cevizi
  • 2 yemek kaşığı karamelli Hindistan cevizi cipsi
  • 2 adet orta boy muz
  • 60 g şekersiz vegan çikolata

Çikolatalı Parçacıklı Granola Topları Nasıl Yapılır?

  • Bitter çikolata ve Brezilya cevizlerini bıçak ile dilimleyin ve sonra tüm kuru malzemeleri bir araya getirip bir kapta karıştırın.
  • Daha sonra çatalla ezdiğiniz muzları ve Hindistan cevizi yağını karışıma ekleyip güzelce karıştırın.
  • Karışım sıktığınızda şekil alabilen bir kıvamda olmalı.
  • Dilerseniz düz bir tepsiye rastgele yayarak ya da ceviz büyüklüğünde toplar şeklinde fırınlayabilirsiniz.
  • Önceden 150 derece ısıtılmış fırında 20 dakika tutup, yaklaşık 10 dakika da 175 derecede pişirin.
  • Son 10 dakika kontrol etmenizi öneririz, fırından fırına farklı sonuçlar alınabiliyor.
  • Pişirme süreniz de aynı şekilde zevkinize ve fırınınıza göre değişecektir.
  • Amaç; yakmadan, hafif kızarmış, kıtır yapıda bir granola elde etmek.

Fit Raffaello Tarifi

 

Fit Raffaello Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı organik rende Hindistan cevizi (250 ml)
  • 2 yemek kaşığı organik agave şurubu
  • 3 yemek kaşığı organik Hindistan cevizi unu
  • 1 yemek kaşığı organik Hindistan cevizi yağı (katı halde)
  • 100 g Hindistan cevizi sütü (dolaptan çıktığında üzerindeki kısım-1/2 su bardağından 1 parmak az)

Üzeri için:

  • Organik Hindistan cevizi rendesi

Fit Raffaello Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri karıştırın ve 10 dakika dolapta bekletin.
  • Ardından elinizle yuvarlak şekil verip rende Hindistan cevizine bulayın.

Zerdeçallı Glütensiz & Vegan Ekmek Tarifi

 

Zerdeçallı Glütensiz & Vegan Ekmek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı organik badem unu
  • 1,5 su bardağı glütensiz un
  • 1 tatlı kaşığı organik psyllium tozu
  • 1 su bardağı içme suyu
  • 1 çay kaşığı Himalaya tuzu
  • 2 yemek kaşığı avokado yağı
  • 1 yemek kaşığı zerdeçal tozu
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu

Üzeri için:

  • Susam, biberiye, haşhaş tohumu

Zerdeçallı Glütensiz & Vegan Ekmek Nasıl Yapılır?

  • Önce psyllium ile suyu jöle kıvamına gelene kadar çırpın.
  • Kuru malzemeleri de bir yerde harmanlayıp jöle formundaki harçla karıştırın.
  • Minik yuvarlak şekiller verip tepsiye dizin. üzerine susam, biberiye, haşhaş tohumu serpin.
  • Önceden 175 derecede ısıtılmış fırında 20-25 dakika pişirin.
  • Artanları buzlukta muhafaza edip, daha sonra ısıtarak da tüketebilirsiniz.