8 Şubat 2021 Pazartesi

Kapya Biber Eşliğinde Girit Mezesi Tarifi

 

Kapya Biber Eşliğinde Girit Mezesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet kapya biber
  • 1 yemek kaşığı dolusu krem peynir
  • Yarım çorba kasesi ufalanmış tulum peyniri
  • Yarım çorba kasesi küçük yerinden rendelenmiş kaşar peyniri
  • Bir tutam ince kıyılmış dereotu
  • Bir tutam ince kıyılmış maydanoz
  • Küçük bir çay bardağı ince kıyılmış ceviz
  • 1 diş ezilmiş sarımsak
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı

Üzeri için;

  • Sızma zeytinyağı

    Kapya Biber Eşliğinde Girit Mezesi Tarifi Yapılışı

  • Kapya biberi ortadan ikiye ayırıp temizliyoruz.
  • Közleyip soğumaya bırakıyoruz. Meze malzemelerini bir araya getirip iyice karıştırıyoruz.
  • Biberlerin içine doldurup üzerine zeytin yağı gezdiriyoruz.
  • Peynirin cinsi önemli değil, ben evde olanlarla yaptım.
  • Robottan geçirirseniz daha iyi olur, benim bozuk olduğu için çatalla ezerek karıştırdım

Nefis Bir Fırın Yemeği “Antep Tava” Tarifi

 

Nefis Bir Fırın Yemeği “Antep Tava” Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet patlıcan
  • 2 adet patates
  • Arpacık soğan
  • 5 adet yeşilbiber
  • 2 adet domates
  • 500 kuzu kuşbaşı
  • 7-8 diş sarımsak

Sosu için;

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tuz
  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Nefis Bir Fırın Yemeği “Antep Tava” Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak patlıcanlarımızı bekleteceğimiz suyu hazırlayalım. Bunun için geniş bir kap içerisine suyu dolduralım ve birazda tuz ekleyerek karıştıralım.
  • Daha sonra patlıcanlarımızı alacalı bir şekilde soyalım ve küp küp doğrayalım.
  • Sonrasında hazırladığımız tuzlu suya alarak bekletelim.
  • Patateslerimizin kabuğunu soyalım ve küpler halinde doğrayalım.
  • Soğanlarımızı, biberlerimizi ve domateslerimizi de yine çok küçük olmayacak şekilde küpler halinde doğrayalım.
  • Doğrama işimiz bittikten sonra fırın tepsimizin bir kenarına etlerimizi alalım.
  • Daha sonra patlıcanlarımızı, patateslerimizi, yeşil biberlerimizi, soğanlarımızı ve domateslerimizi de tepsiye alalım.
  • Sarımsaklarımızı da ilave ettikten sonra yemeğimizin sosunu hazırlayalım.
  • Bunun için uygun bir kap içerisine domates salçası, kekik, pul biber, kimyon, karabiber, tuz, su ve zeytinyağını alarak pürüzsüz olacak şekilde tel çırpıcı yardımı ile karıştıralım.
  • Hazır olan sosumuzu tepsimize boşaltalım ve sosun et ve sebzelerle iyice karışması için elimizle malzemelerimizi güzelce harmanlayalım.
  • Yemeğimizin üzerini sar pişir ile kapatalım ve önceden ısıttığımız 200°c fırında yaklaşık 1 saat kadar pişirelim.
  • Süre sonunda pişen yemeğimizi fırından alalım, sar pişiri üzerinden çıkartalım.
  • Yemeğimizin üzerinin kızarması için tekrardan üzeri açık bir şekilde fırına verelim ve 15-20 dakika daha pişmeye bırakalım.
  • Fırından aldığımız antep tavamız servise hazır. Deneyeceklere afiyet olsun.

Tutmaç Çorbası Tarifi

 

Tutmaç Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük kase haşlanmış nohut
  • 1 küçük kase haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 küçük kase erişte
  • 6, 5 su bardağı sıcak su (bardak ölçüsü 200ml)

Sosu için:

  • 1 adet ince doğranmış soğan
  • 1, 5 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

Terbiyesi için:

  • 1, 5 su bardağı yoğurt (süzme ve ev yoğurdu karışık kullandım)
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta sarısı

    Tutmaç Çorbası Tarifi Yapılışı

  •  Öncelikle tenceremizi ocağa alıp, suyu koyalım. Kaynadığında nohut, mercimek ve eriştemizi ilave edelim, pişmeye bırakalım.
  • – Geniş bir kaseye terbiyesi için yoğurt, yumurta sarısı ve unu koyup, çırpıcıyla pürüzsüz çırpalım, hazır olsun.
  • – Sosu için tavamızı ocağa koyalım. Yağını ve incecik doğradığımız soğanı ilave edelim, kısık ateşte kavrula dursun.
  • – Çorbamızın erişteleri pişmek üzereyken (15 nci dakikasında) terbiyesi kesilmesin diye 1-2 kepçe çorbanın suyundan alarak terbiyemizi ılıştırıp, karıştırarak yavaş yavaş çorbaya ilave edelim. (terbiyenin ılık olması çok önemli)
  • Kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. İncecik doğradığımız taze naneyi ilave ederek 3-4 dakika kadar daha kaynamaya bırakıyoruz.
  • – Soğanlı sosumuz da bu arada güzel karamelize oldu.
  • İçine tuz, kuru nane ve pul biberini koyup karıştırarak ocakta kaynamakta olan çorbamıza döküp ocağı kapatıyoruz.
  • – Çorbamız harika oldu eve nefis kokular yayıldı, karıştırıp sıcak sıcak servis yapalım.
  • Afiyet olsun.

    Püf noktası: yoğurtlu çorbalarda evde varsa mutlaka pişmeye yakın taze naneyi incecik doğrayıp çorbama koyuyorum, aroması çok güzel oluyor. Yeşil mercimeği, protein değeri azalmasın diye kesinlikle haşlamıyorum. Akşamdan soğuk suyla ıslatıyorum, sabaha 2 katı kabarıyor ve yemyeşil rengi kalıyor, haşlarsanız rengi kararıyor. Bu çorbamda da ıslatmış olduğum mercimeği kullandım hepsi aynı anda pişti. Buzdolabında haşlanmış nohut ve ıslatıp süzdürerek poşetlenmiş yeşil mercimeğimi her an hazır bulunduruyorum, işim çabuklaşıyor.

Çikolatalı Un Helvası Topları Tarifi

 

Çikolatalı Un Helvası Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gram tereyağı veya margarin
  • 2 su bardağı süt
  • 1, 5 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı un

Üzeri için:

  • 1 paket bitter pul çikolata
  • Fındık içi, antep fıstığı, portakal kabuğu rendesi ve renkli yenilebilir boncuklar (damak zevkine göre çeşitlendirilebilir)

    Çikolatalı Un Helvası Topları Tarifi Yapılışı

  • Önce sütü ve şekeri derin bir kasede şeker eriyinceye kadar çırpalım. Sonra yağı tavaya veya pilav tenceresine alalım.
  • Eridikten sonra unu ilave ederek rengi dönene kadar sürekli karıştırarak orta ateşte kavuralım.
  • Kavrulan helvaya şerbetini ilave edelim hızlı hızlı karıştıralım.
  • Ocağın altını kapayalım. (helvanın kaşığa yapışmayan bir kıvam alması gerekiyor karıştırdıkça toparlanıyor zaten. ).
  • Helva biraz ılıdıktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak servis tabağına dizelim.
  • Benmari usulü erittiğimiz çikolataya helva toplarını batıralım ve dilediğiniz şekilde süsleyerek servis yapalım. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. 😋.

Ayva Tatlısı (Gıda Boyasız) Tarifi

 

Ayva Tatlısı (Gıda Boyasız) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 ayva
  • Her yarım ayvaya 2, 5 yemek kaşığı tozşeker
  • 1 su bardağı vişne veya nar suyu
  • 8-10 adet karanfil
  • 1 tarcın çubuğu

Önemli detay :

  • Soyulan ayva kabukları ve çekirdekleri

    Ayva Tatlısı (Gıda Boyasız) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle ayvaların kabuklarını ince bir şekilde soyalım, ortadan kesip iç kısmını oyalım.
  • Bu esnadan çıkan çekirdekleri kabuklar ile birlikte kenara ayıralım.
  • Kararmaması için ayvaları limonlu suda bekletelim.
  • Kabukların tavana yetecek kadarını tencereye alalım ayvaları üzerine oturtturalım.
  • Çekirdekleri ve karanfili ayvaların üzerine koyalım ve her bir ayva yarısına 2, 5 yemek kaşığı tozşeker ekleyelim.
  • Tarçın kabuğunu ve vişne suyunu ilave edip ocakta ağzı kapalı kaynatalım.
  • Kaynadıktan sonra altını kısalım ve kısık ateşte tencere hafif açık 1. 5 saat kadar pişirelim.
  • Püf noktası: jöle kıvamına gelmesi gerek 👍 arada kontrol edin ve suyundan üzerine gezdirin👍 1 bir saat içersinde renk almazsa korkmayın pişmeye yakın çok güzel renk alıyor👍 soğunca kaymak ile servis önerimdir.

Borcamda Çikolatalı Poğaça Tarifi

 

Borcamda Çikolatalı Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt (ılık olacak)
  • 1 su bardağı su
  • Yarım su bardağı zeytinyağ
  • 2 yumurta (birinin sarısı ayrılacak)
  • 1.5 yemek kaşığı şeker
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağı kadar un
  • Yarım paket yaş maya

Arasına sürmek için:

  • Bol çikolata dilersenizde başka harç ile de yapabilirsiniz 🤎

    Borcamda Çikolatalı Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Hamurumuzu hazırlamak için tüm malzemelerimi sırasıyla koyuyoruz.
  • Önce sıvı olanlar ve hepsinin ılık olmasına dikkat ediyoruz ki yumoş yumoş hamurumuz kadarsın.
  • Ilık süt, su, zeytinyağı, yumurta, şeker, tuz, maya, ekleyip karıştırıyoruz ve unumuzu da yavaş yavaş ekleyip yumuşak bir hamur elde ediyoruz .
  • Ardından üzerini streç ile yada poşetle kapatıp yarım saat hamurun aktifleşmesini bekliyoruz.
  • Sonrasında hamurumuzu 5 eşit parçaya bölüp tepsi büyüklüğünde açıp bi uca çikolata sürüyoruz.
  • Diğer uca çizikler atıyoruz ve rulo haline getirip borcamımıza diziyoruz .
  • Üzerine yumurta sarısı ve susam çörek otu da serpiştirip 180 derecede 30 dakikaya yakın nar gibi kızarıyor ve dilimleyip yanında çay eşliğinde tüketiyoruz afiyetler olsun🤎😋.

Pufuduk Pişi (Hamur Kızartması) Tarifi

 

Pufuduk Pişi (Hamur Kızartması) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 su bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 2 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiği kadarıyla un ( 4.5 )
  • (azar azar ekleyelim sert olmasın )

    Pufuduk Pişi (Hamur Kızartması) Tarifi Yapılışı

  • Uygun kaba su ,şeker, mayayı alalım karıştıralım.
  • Ardından tuzu ve unu kontrollü şekilde ele hafif yapışacak şekilde yoğuralım.
  • 40 dk üstünü güzelce kapatıp kabarmasını sağlayalım.
  • Kabardıktan sonra istediğiniz şekili verelim ,ben yuvarlak yaptım ortasını deldim.
  • Sofra bezinin içine şekil verdiğimiz hamurları koyalım.
  • Üstünü kapatıp 10- 15 dk bekletelim ordada mükemmel kabarıyor arkadaşlar.
  • Son olarak kızgın yağın içine alarak arkalı önlü kızartalım.
  • Puf puf yumuşacık içi yağ çekmeyen pişilerimiz hazır yapanlara afiyet olsun. .

Biskrem Tarifi

 

Biskrem Tarifi İçin Malzemeler

  • 150 gr margarin
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3-3.5 su bardağı un (kontrolü ekleyin lütfen)

İçi için;

  • Kahvaltılık çikolata

    Biskrem Tarifi Yapılışı

  • Uygun bir kaba kabartma tozu ve un hariç tüm malzemeleri karıştırıp iyice birbirine yedirelim.
  • Ardından un ve kabartma tozunu ekleyelim ve yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamuru açıp bardakla keselim içine çikolata koyup tekrar bardakla kestiğimiz boş bi hamurla kapatalım.
  • Spatula veya bıçak yardımıyla hamuru alıp keskin bir bıçak yardımıyla üzerine çizikler atıp tepsiye yerleştirelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında altı üstü kızarana kadar pişirelim.
  • Not📍📍 kullandığım su bardağı ölçüsü 200 ml, çay bardağı ölçüsü 100 ml.

Pizza Tarifi

 

Pizza Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 5 su bardağı un
  • 1, 5-2 su bardağı ılık su
  • 1 paket kuru maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • Yarım yemek kaşığı tuz
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı

Sosu için;

  • 2 su bardağı domates sos
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı fesleğen

Üzeri için;

  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay bardağı rendelenmiş mozarella peyniri
  • 120 gram sucuk
  • 8-9 adet mantar
  • 4 yemek kaşığı konserve mısır
  • 1-2 adet biber
  • 1 diş sarımsak

    Pizza Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle bir kabın içerisine kuru mayayı dökün ve üzerine ılık su ve şekeri ekleyerek güzelce karıştırın.
  • Daha sonra mayalı karışıma, unu, zeytinyağını ve tuzu ekleyip karıştırın.
  • Unu azar azar ekleyin.
  • Hamur kıvama gelince elinizle yoğurmaya başlayın ve ele yapışmayan, yumuşak bir hamur haline gelene kadar yoğurmaya devam edin.
  • Hamur istediğiniz yumuşaklığa ulaştınca, kabın üzerini bir streç film ile kaplayıp en az 30 dakika hamurunuzu dinlendirin.
  • Dinlenen hamurunuzu un serptiğiniz tezgaha alıp, katlayarak havasını çıkarın.
  • Hamuru toparlayıp, 2 ya da 3 parçaya ayırın.
  • İnce hamurlu ve orta boy pizza yapmak istiyorsanız hamurunuzu 3’e bölün.
  • Daha büyük ve kalın hamurlu 2 pizza yapmak istiyorsanız, ikiye bölebilirsiniz.
  • Kestiğiniz parçayı beze haline getirip un serptiğiniz tezgahın üzerinde merdane yardımıyla açın.
  • Dilediğiniz inceliğe ulaştığınızda pişirme kağıdı serdiğiniz tepsinin üzerine alın.
  • Pişirme kağıdının üzerine açtığınız pizza hamurunu yerleştirin.
  • Sos için:tavaya zeytin yağı domates rendesi, sarımsak, fesleğen ve kekik ekleyip suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
  • Hazırladığınız domates sosunu hamurun üzerine sürün.
  • Pizza sosunun üzerine bolca rendelenmiş kaşar ya da mozarella peyniri yerleştirdikten sonra üzerine dileğiniz malzemeleri ekleyin.
  • Malzemeleri yerleştirdikten sonra en üste tekrar rendelenmiş kaşar ekleyip önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirin.
  • Peynirler güzelce eriyip tüm malzemeler piştiğinde pizzanızı fırından çıkarabilirsiniz.
  • 🍀 afiyet olsun. 🥰.

Cızlama (Mayalı Krep - Akıtma) Tarifi

 

Cızlama (Mayalı Krep - Akıtma) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 su bardağı un
  • Üzerini yağlamak için tereyağı

    Cızlama (Mayalı Krep - Akıtma) Tarifi Yapılışı

  • 1 bardak ılık suya mayayı ekleyip karıştıralım.
  • Ayrı bir kapta yumurtayı çırpıp mayalı suyu, sütü, tuz ve şekeri ekleyip çırpalım unu da ekleyip harcımız pütürsüz olacak şekilde karıştıralım ve 10-15 dk dinlendirelim.
  • Isıttığımız tavaya 1 çay kaşığı kadar yağ ekleyip harcımızdan 1 kepçe dökelim orta ateşte üzeri delik olunca ters çevirip diğer tarafını pişirelim.
  • Tabağa aldıktan sonra üzerini tereyağı veya margarin ile yağlayalım(isteğe bağlı).
  • Not:tavayı bir defa yağladıktan sonra tekrar yağlamanıza gerek kalmıyor.

    Afiyet şifa olsun ❤️ 🌼.

Üzümlü Fıstıklı Pastane Kurabiyem Tarifi

 

Üzümlü Fıstıklı Pastane Kurabiyem Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr margarin veya tereyağı (odasıcaklığında)
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yumurta (bir tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı nişasta
  • 1 su bardağı doğranmış fıstık
  • 1 su bardağı doğranmış kuru üzüm
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 -4 su bardağı un (kontrolü bir şekilde hamur kıvamına göre değişebilir)

    Üzümlü Fıstıklı Pastane Kurabiyem Tarifi Yapılışı

  • Kuru üzüm ve fıstık un hariç tüm malzemeleri bir kapta güzelce karıştırılır.
  • Karışıma azar azar un ekleyin, kulak memesi kıvamında olacak şekilde bir hamur elde edilir.
  • Son olarak, kuru üzüm ve fıstık eklenip güzelce yoğurulur.
  • Dört eşit parçaya bölünür her parçası şeritler şeklinde rulo yapılır.
  • Bıçakla kesilip tepsiye dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülüp çatalla çizikler atılır.
  • Tepsiye dizilir 180 derece kızarana denk pişirilir.
  • Bayılacaksınız mutlaka deneyin.

    Afiyet olsun 😊.

Arnavut Ciğeri (Yaprak Ciğer) Tarifi

 

Arnavut Ciğeri (Yaprak Ciğer) Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram dana yada kuzu ciğeri
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2-3 yemek kaşığı un
  • Toz kırmızıbiber ve tuz

Soğan salatası için;

  • 2 Adet kuru soğan piyaz doğranmış
  • 5-6 dal maydanoz doğranmış
  • Zeytinyağ ,sumak ve tuz

    Arnavut Ciğeri (Yaprak Ciğer) Tarifi Yapılışı

  • Ciğerin sinirlerini temizleyelim zar kısmını soyalım (eğer zar alınmazsa ciğer sert olur).
  • Yıkayıp süzdürelim.Fazla kanı gitsin.
  • Döner yaprağı gibi dilimlere ayıralım(bunu yapmadan önce buzlukta dondurup yaparsanız istediğiniz incelikte jülyen doğrayabilirsiniz). Dilerseniz küp küpte doğrayabilirsiniz.
  • Tavaya sıvı yağı koyup kızdıralım.
  • Unladığımız ciğerleri arkalı önlü 1-2 dk kızartalım(dolap poşetine un koyup ciğerleri içine atalım sallayarak unun her yanına bulaşmasını sağlayalım Bu şekilde etraf kirlenmemiş oluyor).
  • Daha sonrada tel süzgeçten eleyerek fazla ununu atalım.
  • Kızaran ciğerleri kapaklı bir kaba koyalım.
  • Ciğerler bittikten sonra kalan yağa çok az kırmızı biber atalım yağı çok yakmadan ciğerlerin üzerine dökelim.
  • Yanında kurusoğanı ve maydanozu doğrayalım sumak zeytinyağ ve tuz ile karıştıralım (Dilerseniz soğan salata marine edilmiş edilmiş tarifimde var) birlikte servis yapalım.
    Deneyeceklere afiyet olsun.
    Not;
    Ciğer kızarttıktan sonra kapaklı bir kaba alın daha yumuşak olur.
    Tuzu piştikten sonra üzerine sıcakken serpiştirin.
    Ciğer hem sıcak hem soğuk tüketilebilir.
    Dinlendiği zamanda da lezzetli olur.
    Yanında patates kızartması güzel gider.