Tutmaç Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 küçük kase haşlanmış nohut
- 1 küçük kase haşlanmış yeşil mercimek
- 1 küçük kase erişte
- 6, 5 su bardağı sıcak su (bardak ölçüsü 200ml)
Sosu için:
- 1 adet ince doğranmış soğan
- 1, 5 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
Terbiyesi için:
- 1, 5 su bardağı yoğurt (süzme ve ev yoğurdu karışık kullandım)
- 1 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
Tutmaç Çorbası Tarifi Yapılışı
- Öncelikle tenceremizi ocağa alıp, suyu koyalım. Kaynadığında nohut, mercimek ve eriştemizi ilave edelim, pişmeye bırakalım.
- – Geniş bir kaseye terbiyesi için yoğurt, yumurta sarısı ve unu koyup, çırpıcıyla pürüzsüz çırpalım, hazır olsun.
- – Sosu için tavamızı ocağa koyalım. Yağını ve incecik doğradığımız soğanı ilave edelim, kısık ateşte kavrula dursun.
- – Çorbamızın erişteleri pişmek üzereyken (15 nci dakikasında) terbiyesi kesilmesin diye 1-2 kepçe çorbanın suyundan alarak terbiyemizi ılıştırıp, karıştırarak yavaş yavaş çorbaya ilave edelim. (terbiyenin ılık olması çok önemli)
- Kaynayana kadar karıştırmaya devam ediyoruz. İncecik doğradığımız taze naneyi ilave ederek 3-4 dakika kadar daha kaynamaya bırakıyoruz.
- – Soğanlı sosumuz da bu arada güzel karamelize oldu.
- İçine tuz, kuru nane ve pul biberini koyup karıştırarak ocakta kaynamakta olan çorbamıza döküp ocağı kapatıyoruz.
- – Çorbamız harika oldu eve nefis kokular yayıldı, karıştırıp sıcak sıcak servis yapalım.
Afiyet olsun.
Püf noktası: yoğurtlu çorbalarda evde varsa mutlaka pişmeye yakın taze naneyi incecik doğrayıp çorbama koyuyorum, aroması çok güzel oluyor. Yeşil mercimeği, protein değeri azalmasın diye kesinlikle haşlamıyorum. Akşamdan soğuk suyla ıslatıyorum, sabaha 2 katı kabarıyor ve yemyeşil rengi kalıyor, haşlarsanız rengi kararıyor. Bu çorbamda da ıslatmış olduğum mercimeği kullandım hepsi aynı anda pişti. Buzdolabında haşlanmış nohut ve ıslatıp süzdürerek poşetlenmiş yeşil mercimeğimi her an hazır bulunduruyorum, işim çabuklaşıyor.