13 Şubat 2021 Cumartesi

Mısırlı Pirinç Pilavı Tarifi

 

Mısırlı Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kase mısır (Konserve)
  • 2 su bardağı pirinç (Ben yasemin kullandım)
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay bardağı zeytinyağı (1 parmak eksik )
  • 3 su bardağı su (Sıcak)

    Mısırlı Pirinç Pilavı Tarifi Yapılışı

  • 2 su bardağı pirince, 1 tatlı kaşığı tuz ekleyip soğuk su ile yaklaşık bir saat ıslatalım.
  • Nişastasından arındırmak için 3-4 kere yıkayalım.
  • Süzgece alıp suyunu süzdürelim.
  • Teflon tencereye tereyağı ve zeytinyağını ekleyip eritelim.
  • Süzdüğümüz pirinci ekleyip 3-4 dk kavuralım.
  • Konserve mısırları da ekleyip, mısırla birlikte de 2-3 dk kavuralım.
  • 2 bardak pirince 3 bardak kaynar su ekleyelim. 2 tatlı kaşığı tuz ekleyip kapağını kapatalım.
  • 1-2 dk yüksek ateşte sonrasında kısık ateşte pişirelim.
  • Göz göz olup suyunu çektiğinde kapatıp 10-15 dk dinlendirelim. 

Püreli Et Sote Tarifi

 

Püreli Et Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kuşbaşı dana eti
  • 1 adet soğan
  • 5 adet çeri domates
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Tuz, kekik

Püre için

  • 3 adet patates
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • Tuz

    Püreli Et Sote Tarifi Yapılışı

  • Çelik olan düdüklü tencereyi 3 dakika ısıtalım.
  • Kuşbaşı etleri cosss sesini duyarak içine alalım.
  • Suyunu hızlıca bırakıp çekmesini sağlayalım.
  • Mühürlenme işleminin ardından 1 şu bardağı ılık suyu ekleyelim ve yaklaşık 25 dakika düdüklü tencerede eti kısık ateşte haşlayalım.
  • Düdüklü tencereniz fissler tarzı bir tencere ise daha kısa sürebilir. Benimki normal bir düdüklü tencere.
  • Kenarda wok tavada sıvıyağla soğanı kavuralım.
  • Pembeleşmem soğanın üzerine domatesleri ekleyelim.
  • Sarımsağına ekleyelim.
  • Haşlanan etleri koyalım ve birkaç dakika soteleyelim. Kekik ve tuz ilave edelim.
  • Püre için patatesleri haşlayalım. Ezelim.
  • Tereyağ ve süt ilave ederek yayılacak kıvama getirelim. Ocakta karıştırarak 1 dakika tutalım.
  • Katı olursa süt ilave edebilirsiniz. Karabiber ilave edelim. Muskatta çok yakışır ama evde olmadığı için koymadım.
  • Alta püre üste et sote gelecek şekilde servis edelim.
    Afiyet olsun.

Pırasalı Börek Tarifi

Pırasalı Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg pırasa
  • 3 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4 adet yufka
  • 1.5 yemek kaşığı salça
  • Tuz kara biber damak tadına göre
  • 1 s sıcak su

Sosu için

  • 1 su bardağı su
  • 1 çay bardağından bir parmak eksik sıvı yağ

Üzerine sürmek için

  • Yumurta sarısı
  • Çeyrek çay bardağı süt
  • Çörek otu

    Pırasalı Börek Tarifi Yapılışı

  • Pırasa ve soğanı küçük bir şekilde doğrayalım.
  • Soğanları yağda pembeleşene kadar kavuralım.
  • Salçayı ekleyip kokusu çıkana kadar kavuralım.
  • Ardından pırasayı ekleyip 10 dakika kadar kavuralım.
  • Sıcak suyu ekleyip pişirelim iyice ve suyunu çekene kadar pişirelim ve soğumaya bırakalım.
  • Sosunu hazırlayalım su ve sıvı yağ bir tabağa alıp karıştıralım.
  • Yufkanızı tezgaha alıp sostan fırça yardımı ile sürelim ve ortadan ikiye bölelim kenarlarına harçtan koyup salalım yuvarlak tepsiye dizelim.
  • Önce üzerine hazırladınız sostan sürelim.
  • Sonrada yumurta sarısı ve sütten karıştırıp sürelim.
  • Çörek otu serpelim.
  • 200 derecelik fırında pişirelim afiyet olsun.

Elmalı Turta Tarifi

 

Elmalı Turta Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • Yarım paket oda sıcaklığında tereyağı yada margarin (125 gr)
  • 1 adet yumurta
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (Yaklaşık 2 su bardağından 2 çorba kaşığı fazla un)

Elmalı harç için:

  • 4 adet orta boy elma  (Büyükse 3 adet yeterli)
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Üzerine:

  • Pudra şekeri

    Elmalı Turta Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak elmalı harcımızı yapıyoruz. Çünkü harcımızın soğuması gerekli.
  • Elmalarımızı soyup ortalarını temizleyip rendeliyoruz. Pişirmek için bir tencereye alıyoruz.
  • Üzerine şeker ve tarçını ilave edip suyunu bırakıp çekene kadar pişiriyoruz.
  • Hamuru hazırlamak için tüm malzemeleri derin bir karıştırma kabında birleştirip yoğuruyoruz.
  • Hamurumuzun üzerini birşeyle örtüp 15 dk dinlendiriyoruz.
  • Dinlenen hamurumuzdan portakal büyüklüğünde bir parça ayırıyoruz. Kalan hamuru yağlı kağıt arasında tart kalıbımızın ölçüsü kadar açıyoruz. Kalıba yerleştirip kenarlarını düzeltiyoruz.
  • Çok kabarmasını istemiyorsanız çatalla tabanına delikler açmalısınız.
  • Kalıba yerleştirilen hamurun üzerine elmalı harcın tamamını yayıyoruz.
  • Ayırdığımız hamur parçasını yağlı kağıt arasında açıyoruz ve eşit 4-5 cm lik parçalara ayırıp kesiyoruz.
  • Şekil vermek için kestigimiz hamurumuzu eşit aralıklarla tartın üzerine koyuyoruz.
  • Hazır olan tartımızı önceden 180° de ısıttığımız fırınımıza sürüp ortalama 40 dk üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Üzeri kızaran tartımızı fırından alıyoruz.
  • Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpip servise hazır hâle getiriyoruz. Deneyen herkese afiyet olsun ♥️.

Pırasalı Tavuklu Üçgen Börek Tarifi

 

Pırasalı Tavuklu Üçgen Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 1 tavuk fileto (Göğüs)
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 3 adet pırasa
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1-2 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber
  • Sevdiğiniz baharatlı çeşnileri

Arası için

  • Eritilmiş margarin veya tereyağı (Karışık)

Üzeri için

  • Yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı sıvı yağı

    Pırasalı Tavuklu Üçgen Börek Tarifi Yapılışı

  • Tavuklar, küçük  küp veya jülyen şeklinde kesilir.
  • 1-2 kaşık kadar sıvı yağ ile rengi dönene kadar çevrilir.
  • Yemeklik doğradığımız soğan ve sarımsak ilave edilir.
  • Yuvarlak veya uzun istediğimiz şekilde kesip hazırladığımız pırasa ve yeşil biber konulup sebzeler hafif rengi dönene kadar karıştırılır.
  • En son iri tarafı ile rendelediğimiz havuç  konup 1 -2 sefer karıştırıp ocaktan alınır.
  • Tuz ve baharatları konulur.
  • Yufkanın biri tezgaha açılır.
  • Üzerine erimiş margarin sürülür (isteyen tereyağı koyabilir). 4 -5 cm genişliğinde uzun şeritler halinde kesilir.
  • Kenarına hazırladığımız harçtan koyup üçgen şeklinde sarılır. Diğer 2 yufkada aynen yapılır.
  • Hemen pişirilecekse börekler su ile ıslatılıp yağlı kağıt konmuş tepsiye dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Not: (önceden hazırlayıp streçle sararak, derin dondurucuda bekletebilirsiniz.
  • Ertesi günü donu çözmeden ıslatıp yumurta sarısı sürerek pişirebilirsiniz) sevgiyle kalın.

Mantarlı Pilav Tarifi

 

Mantarlı Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • Tavuk but (Adedi sizin tercihinize kalmış haşlandıktan sonra 3 su bardağı tavuk suyu pilavda kullanılacak)
  • 2 su bardağı basmati pirinç
  • Yarım su bardağı kabuğu soyulmuş badem
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 400 gram ince dilimlenmiş mantar
  • Yarım demet ince doğranmış dereotu
  • 1 adet soğan
  • 1 çay kaşığı yenibahar
  • Karabiber, tuz

Pirinci ıslatmak için

  • 1/4 (çeyrek) limonun suyu

Tavuk butların üzeri için

  • Dil/kaşar peyniri

    Mantarlı Pilav Tarifi Yapılışı

  • Pirinçleri ılık ve limonlu suda ıslatalım.
  • Tavuklarımızı haşlayalım.
  • Bir tencerede tereyağını eritelim.
  • İnce ince doğranan soğanları kavuralım.
  • Ardından bademleri kavuralım.
  • Mantarları ilave edip kavurmaya devam edelim.
  • Mantarlar suyunu salıp çekene kadar tencerenin kapağı kapalı pişirelim. (ara sıra karıştırmayı unutmayalım).
  • Pirinci de ilave edip kavuralım.
  • 3 su bardağı tavuk suyunu da döküp kısık ateşte pişirelim.
  • Altını kapattıktan sonra dereotunu ilave edip karıştıralım ve pilavı demlenmeye bırakalım.
  • Haşlanan tavukların üzerine dilimlenmiş peynir koyup 200 derece fırına verelim.
  • Peynir eriyip üzeri kızardıktan sonra pilavla birlikte servis edelim. Afiyet olsun 🥰.

Portakallı Pastane Kurabiyesi Tarifi

 

Portakallı Pastane Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram un (4, 5 su bardağı)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1/2 (yarım) su bardağı kuru üzüm
  • 2 adet yumurta
  • 1,5 paket kabartma tozu
  • 1 portakal kabuğu rendesi

Üzeri için

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 çay bardağı iri çekilmiş fındık

    Portakallı Pastane Kurabiyesi Tarifi Yapılışı

  • Unun ortasını açalım üzüm hariç tüm malzemeleri koyup hamuru yoğuralım.
  • En son üzümü koyup karıştıralım. Eğer stant mikseri varsa tüm malzemeleri koyup onda da yoğurabiliriz. Hamur yumuşak olacak.
  • Tezgaha çok az un serpelim, hamuru 90- 100 gramlık, 11 veya 12 bezeye ayıralım.
  • Hamur yumuşak olduğundan dolayı, yapışmaması için elimize sıvı yağ sürüp, yuvarlak şekil verelim.
  • Tepsiye biraz aralıklı koyalım.
  • Üzerine yumurta sarısı sürüp, fındık serpelim.
  • Önceden  ısıtılmış 180 derece fırında pişirelim. Kek gibi yumuşacık şahane bir lezzet. Sevgiyle kalın.

Kremalı Tavuklu Mantarlı Makarna Tarifi

 

Kremalı Tavuklu Mantarlı Makarna Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 1 parça tavuk göğsü
  • 15 adet mantar
  • 200ml sıvı krema
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım paket penne makarna

Makarnayı haşlamak için;

  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Kaynar su

    Kremalı Tavuklu Mantarlı Makarna Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak makarnamızı haşlayacağımız tenceremize suyu alarak kaynamaya bırakalım.
  • Kaynamaya başladığında zeytinyağı ve tuzu ilave edelim.
  • Ardından makarnamızı da ekleyerek karıştıralım ve 8-10 dakika kadar haşlanmaya bırakalım. Burada siz makarna paketinizin arkasında yazan süreye göre haşlayabilirsiniz.
  • Ocağa aldığımız ayrı bir tencere içerisine zeytinyağımızı alalım.
  • Üzerine yemeklik doğradığımız soğanımızı ekleyelim ve pembeleşene kadar kavuralım.
  • Kuşbaşı doğradığımız tavuk göğsümüzü de ekleyelim ve tavuklarımız suyunu salana kadar kavuralım.
  • Dilimlediğimiz mantarları da ekleyerek mantar ve tavuklar suyunu çekene kadar kavuralım.
  • Mantar ve tavuklarımız suyunu çektikten sonra kremamızı ekleyelim, 3-4 dakika kadar orta ateşte karıştırarak pişirelim. Burada kremanın kaynayıp yoğunlaşması gerekiyor.
  • Daha sonra üzerine kekik, tuz ve karabiberi ekleyerek 1-2 dakika daha pişirelim. Dilerseniz fesleğende kullanabilirsiniz.
  • Suyunu süzdüğümüz makarnalarımızı da üzerine ekleyelim ve güzelce karıştırarak ocağımızı kapatalım.
  • Kremalı tavuklu mantarlı makarnamız servise hazır. Afiyet olsun.

Hem Kahvaltıda Hem De Tatlı Olarak Tüketebileceğiniz Enfes Elma Reçeli Tarifi

 

Hem Kahvaltıda Hem De Tatlı Olarak Tüketebileceğiniz Enfes Elma Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet orta boy elma(çekirdeleri de konacak)
  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 adet kabuk tarçın veya toz tarçın (isteğe bağlı)
  • Yarım limonun suyu
  • Karanfil de kullanabilirsiniz

    Hem Kahvaltıda Hem De Tatlı Olarak Tüketebileceğiniz Enfes Elma Reçeli Tarifi Yapılışı

  • Elmaları soyup bir tencereye doğrayın.
  • Kalan malzemeleri ekleyin ve kaynatın.
  • Kaynadıktan sonra altını kısıp kıvam alana kadar pişirin.
  • Ocaktan alın. (çok yoğun olmamasına dikkat edin. Soğuyunca katılaşacaktır. ).
  • Afiyet olsun. 😋.

Yumuşacık Kaşarlı Kumru Poğaça Tarifi

 

Yumuşacık Kaşarlı Kumru Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 125g tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı yoğurt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 paket instant maya
  • 5 su bardağı un

Arası için;

  • Kaşar Peyniri

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Susam

    Yumuşacık Kaşarlı Kumru Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Uygun bir yoğurma kabına tereyağı, sıvı yağ, süt, yumurta, yoğurt, tuz, şeker ve instant mayayı alarak tel çırpıcı yardımı ile karıştıralım.
  • Üzerine yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurmaya başlayalım, yumuşak bir hamur elde edelim.  Hamurumuz istediğimiz kıvama gelip toparlandığında üzerini streçleyerek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
  • Sürenin sonunda mayalanan hamurumuzun üzerini açalım ve bir kaç kez yoğurarak havasını alalım.
  • Hamurumuzu tezgah üzerine alarak toparlayalım ve 10 eşit parçaya ayıralım. Ayırdığımız parçaları elimizle toparlayarak beze haline getirelim.
  • Bezelerden bir tanesini alıp elimizle çay tabağı büyüklüğünde açıp ortasına kaşar peyniri koyalım ve uç kısımlarını ortada birleştirerek kapatalım ve ters çevirelim. Tüm bezelerimiz bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Şekillendirdiğimiz hamurlarımızı pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim.
  • Poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürelim ve susam serpelim. Ardından bıçak ile çizikler atalım.
  • Poğaçalarımızı  180°C ısıtılmış fırında kontrollü bir şekilde yaklaşık 30 dakika boyunca pişirelim.
  • Sürenin sonunda pişen poğaçalarımız servise hazır. Deneyeceklere afiyet olsun.

Nefis İncecik Hamuruyla Kars Gevreği Tarifi

 

Nefis İncecik Hamuruyla Kars Gevreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 su bardağı un
  • 2.5 su bardağı süt
  • 1 adet yaş maya
  • 1.5 su bardağı eritilmiş tereyağı ve margarin toplamı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı şeker

    Nefis İncecik Hamuruyla Kars Gevreği Tarifi Yapılışı

  • Önce sütü ılıtıyoruz.
  • Yaş mayayı bir kaseye alıp üzerine şeker ve yarım çay bardağı su ilave edip karıştırıyoruz.
  • Derin bir kaba sütü, mayayı, yağı ve yavaş yavaş unu ekleyip kıvamını alıncaya kadar yaklaşık 10 dk yoğuruyoruz.
  • Üzerini bir örtüyle örtüp 1 saat dinlendiriyoruz.
  • Bezelere ayırıyoruz.
  • Tezgaha biraz un serpip hamurumuzu merdaneyle açıp ısıttığımız tavada pişiriyoruz.
  • Herkese afiyet olsun😋.