15 Şubat 2021 Pazartesi

Mayasız Yumurtasız Dereotlu Peynirli Poğaça Tarifi

 

Mayasız Yumurtasız Dereotlu Peynirli Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 kase beyaz peynir (süzme)
  • 2 tatlı kaşığı kuru dere otu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1,5 su bardağı un (250ml bardak)

Üzerine:

  • Süt, çörek otu

    Mayasız Yumurtasız Dereotlu Peynirli Poğaça Tarifi Yapılışı 

  • Yoğurt, sıvı yağ, tuz, şeker, limon suyu, kabartma tozu ve 1 bardak unu yoğurma kabına alıp karıştırın.
  • Geriye kalan unu ekleyip yoğurun. (ele yapışmayan yumuşak bir hamur olcak).
  • Dereotunu, küçülttüğünüz peyniri de ekleyip yoğurma işlemini bitirin.
  • Tepsinize fırın kağıdını serin. İster top halinde ister benim verdiğim şekilde şekillendirip tepsilerinize ara ara yerleştirin.
  • Üzerine süt sürüp isteğe göre çörek otu ile süsleyin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece alt üst ayar fırında 20 dakika pişirin.

Ispanaklı Fırın Mantar Tarifi

 

Ispanaklı Fırın Mantar Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram kültür mantarı, soyulmuş, yıkanmış, kurutulmuş ve büyüklüğüne göre 2 ya da 4’e bölünmüş
  • 400 gram ıspanak
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı krema
  • 1 su bardağı kaşar peyniri
  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı muskat
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Tuz

Üzeri için:

  • Pul biber

    Ispanaklı Fırın Mantar Tarifi Yapılışı 

  • Fırını 200 derecede ısıtın.
  • Ispanak yapraklarını bir tencereye alın ve su kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar daha kaynatın, süzün, sıkın ve ince doğrayın.
  • Bir tavada soğanları tereyağında rengi sararana dek kavurun.
  • Ispanakları ilave edip karıştırın ve kremayı ekleyin.
  • Biraz çevirdikten sonra muskat, karabiber ve tuzu katın. Ocaktan alın.
  • 20×25 cm lik bir fırın kabına mantarları alın ve ısıtılmış fırında 10 dakika kadar pişirin.
  • Mantarları fırından alın, tuz serpin.
  • Mantarın üzerine ıspanak karışımını paylaştırın.
  • Ispanağın üzerine rendelenmiş kaşar peyniri ve pul biber serpin.
  • Tekrar fırına atın.
  • Kaşarlar eriyip kızarınca fırından alın.
  • Sıcak servis yapın.
  • Afiyet olsun 😊.

Tam Ölçü Asla Şaşmayan Anne Sütlacı Tarifi

 

Tam Ölçü Asla Şaşmayan Anne Sütlacı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 litre tam yağlı süt
  • 1 su bardağı pirinç (200ml. bardakla ve ayrıca 2 yemek kaşığı pirinç)
  • 2 su bardağı toz şeker( 200ml. bardakla)
  • 5 su bardağı su (200ml. bardakla pirinçi haşlamak için)
  • 1 tatlı kaşığı toz vanilin

Kıvamı bağlamak için;

  • 1 yemek nişasta (buğday mısır fark etmez)
  • Yarım çay bardağı su

    Tam Ölçü Asla Şaşmayan Anne Sütlacı Tarifi Yapılışı 

  • Öncellikle tenceremize yıkanmış olan pirinçi ve suyu alıp üzeri kapalı bir şekilde pirinç suyunu tamamen çekinceye kadar pişirelim.
  • Üzerine sütü ekleyip orta ateşte karıştırarak pişirmeye devam edelim.
  • Kaynamaya başlayınca 15 dakika sık sık karıştırarak pişirelim.
  • 15 dakikanın ardından nişasta ve suyu çırpıp karıştıralım.
  • Isıyı dengelemek için tencereden 2 yemek kaşığı sütten üzerine ekleyip karıştırdıktan sonra karışımı tencereye dökelim ve hızlı bir şekilde karıştırmaya devam edelim.
  • 2-3 dakika bu şekilde pişirdikten sonra vanilin ve şekeri ekleyip karıştıralım .
  • 6-7 dakika da bu şekilde pişirdikten sonra ocağı kapatıp sıcak sıcak kaselere paylaştıralım.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra dikkat edin soğutmadan buzdolabında kaldıralım ve 5-6 saat üzere buruş buruş olana kadar bekletelim .
  • Daha sonra çıkarıp isterseniz üzerine tarçın serperek servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun hoşça kalın allah’a emanet olun.

Çıtır Pizza Çubukları Tarifi

 

Çıtır Pizza Çubukları Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için:

  • 250 gr  un (2 su bardağı)
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tutam tuz
  • 160 ml su 1( 1/2 (yarım) çay bardağı )

Sosu için:

  • 4-5 yemek kaşığı salça
  • 100 gram rendelenmiş peynir
  • Tuz
  • Kekik
  • Fesleğen

Üzerine sürmek için

  • Zeytin yağı

    Çıtır Pizza Çubukları Tarifi Yapılışı 

  • Hamur için tüm malzemeleri  bir kapta yoğurun.
  • Gerekirse biraz su / un ekleyin.
  • Örtün ve yaklaşık 10 dakika ‘dinlenmeye bırakın.
  • Hamuru unlu bir çalışma yüzeyinde dikdörtgen (yaklaşık 35 x 20 cm) şeklinde açın. Hazırladığımız sosu  sürün.
  • Ardından rendelenmiş peynir serpin, biraz bastırın ve katlayın.
  • Hamuru pizza kesici veya çok keskin bir bıçakla 1-2 cm genişliğinde şeritler halinde kesin ve kıvırın.
  • Katlanmış hamur parçasını pişirme kağıdıyla kaplı bir fırın tepsisine kaldırın.
  • Son olarak, pizza çubuklarını zeytinyağıyla fırçalayın ve önceden ısıtılmış fırında 160 ° c’de yaklaşık 15-20 dakika çıtır olana kadar pişirin.
  • Afiyet olsun.

Sıcak Çikolata Tarifi

 

Sıcak Çikolata Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 ml süt
  • 200 ml krema
  • 100 gram bitter çikolata
  • 1 yemek kaşığı şeker (opsiyonel)

Üzeri için;

  • Çırpılmış krema veya krem şanti
  • Çikolata rendesi

    Sıcak Çikolata Tarifi Yapılışı 

  • Bir tencerede krema ve sütü çırpıcıyla karıştırarak kaynama noktasına getirin.
  • İçine bitter çikolatayı ve şekeri de ekleyip karıştırmaya devam edin.
  • Çikolatalar eriyip karışım fokurdayınca bardaklara pay edin. 😍.
  • Çırpılmış krema ve çikolata tozu ile süsleyin.
  • Not: krema eklemek istemezseniz aynı oranda sütü artırabilirsiniz. Ama krema ile kıvamı çok başka oluyor 😍.

    Çok şeker sevmeyen de eklemeyebilir. Çikolatanın şekeri yeterli oluyor ❤️.

Çıtır Çıtır Nefis Pırasa Böreği Tarifi

 

Çıtır Çıtır Nefis Pırasa Böreği Tarifi İçin Malzemeler

İç harcı için;

  • 1 kilo pırasa
  • 3 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber (biberinizin acılığına göre ayarlayabilirsiniz)

Hamuru için;

  • 500 gr un( 4, 5 su bardağı)
  • 100 ml sıvı yağ (yarım su bardağı)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı kadar su (Hafif ele yapışan yumuşak bir hamur olacak)

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı yoğurt

    Çıtır Çıtır Nefis Pırasa Böreği Tarifi Yapılışı 

  • Öncelikle pırasaları yıkayıp kurulayalım ve kuruduktan sonra ince ince kıyalım.
  • Kıyılmış pırasaların içine yoğurt, sıvı yağ ve baharatları ekleyip güzelce harmanlayalım.
  • Hamuru için de su hariç tüm malzemeleri yoğurma kabına alalım ve suyu da yavaş yavaş ekleyerek istediğimiz kıvamı elde edene kadar yoğuralım.
  • Hamuru açacağımız yere biraz un serpip bütün hamuru yoğurduğumuz kaptan çıkartalım ve 3 eşit parçaya ayırarak elimizle yuvarlayarak beze yapalım.
  • 2 bezeyi kenarıya alıp üzerini bir bezle örtelim ve diğer bezeyi açmaya başlayalım.
  • Kullanacağımız tepsi büyüklüğünde açtığımız hamuru yağladığımız tepsiye güzelce yayalım. İç harcının yarısını da üzerine yayalım.
  • 2. Bezeyi de aynı şekilde açıp 2. Kat olarak tepsiye alalım ve üzerine kalan iç harcının hepsini dökelim. Son bezeyi de aynı ölçülerde açıp en üstüne kapatalım.
  • Son olarak 1 yemek kaşığı yoğurdu ayran kıvamında olacak şekilde ezelim ve böreğin üzerine sürelim.
  • Böreği fırına vermeden önce bir kaç yerine bıçak batıralım ve öyle fırına verelim.
  • 200°önceden ısıtılmış fırında alt üst kızarana kadar pişirelim.
  • Çayınız hazır demlenmiş olsun fırından çıkar çıkmaz tüketmek isteyeceksiniz😍.

    Afiyet olsun🤗.

    Not: davul fırın kullandım ben bu yüzden tepsi de biraz büyüktü. Büyük diktörtgen fırın tepsilerine de olur.

Etsiz Çiğ Köfte (Bu Lezzete Bayılacaksınız) Tarifi

 

Etsiz Çiğ Köfte (Bu Lezzete Bayılacaksınız) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ince köftelik esmer bulgur yada sade bulgur
  • 2.5 bardak sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber şalcası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 baş kuru soğan rendelenip suyu sıkılıp kuru olan kısmı kullanılacak
  • 1 adet rendelenmiş domates
  • Yarim çay bardağı sıvı yağ
  • Yarim çay bardağı zeytinyağ
  • 1 çay bardağı nar ekşisi sosu
  • 1 yemek kaşığı sumak
  • 1 tatlı kaşığı isot
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 yemek kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • Lavaş, marul ,domates ve nar ekşisi 

    Etsiz Çiğ Köfte (Bu Lezzete Bayılacaksınız) Tarifi Yapılışı 

  • İlk olarak bulguru bir kabın içine alıyoruz, içerisine tuz ,isot,karabiber ,kırmızı biber, toz biber ,sumak ,kimyon karıştırıp ve sıcak su ile ıslatıyoruz.
  • Birkaç dakika içerisinde bulgur suyu içine çekerek şişmiş oluyor bir beş dak yetiyor.
  • Bulgur dışındaki tüm malzemeleri mutfak robotuna aktarın.  .
  • Mutfak robotu yok ise tepsiye aktarıp çok iyi yoğurmamız lazım ezilene kadar birbirine malzemeler yapışana kadar elimize alıp şekil verdiğimizde asla elimizden malzeme dökülmeyecek sıkı bir kıvamda olması lazım.
  • Bulgur şiştiğinde onu da diğer malzemelere ekleyin ve robotu çalıştırın.
  • Ve malzemeler özlesene kadar karıştıralım.
  • Yoğurduğunuz çığ köfte harcına elinizle sıkarak şekil verin ve servis tabağını streçle örtüyoruz.
  • Diğer yanda eğer elinizde lavaş varsa lavasın içersine marul ,domates ve nar eksisi ekleyip sıkı rulo yapıp şekil benim gibi verebilirsiniz.
  • Hazırladığınız çığ köfteleri buzdolabında soğuttuktan sonra yiyebilirsiniz.
  • Bu çiğ köftelerin kendini daha iyi tutmasını sağlayacaktır.
  • Ayranla birlikte servis edebilirsiniz.
    Afiyetler olsun. .

Zeytin Ezmeli Bükme Poğaça Tarifi

 

Zeytin Ezmeli Bükme Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt (200ml)
  • 1 su bardağı ılık su (200ml)
  • 1 paket instant maya
  • 4 adet küp şeker
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta beyazı ( sarısı üzerine sürülecek)
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un ( ele yapışmayan yumuşacık hamur olucak )

İçı̇ ı̇çı̇n:

  • Yumuşak tereyağ
  • Zeytin ezmesi

Üzerı̇ ı̇çı̇n:

  • Ayırdığımız yumurtanın sarısı 

    Zeytin Ezmeli Bükme Poğaça Tarifi Yapılışı 

  • İlk önce yoğurma kabına ılık su, ılık süt, şeker ve mayayı alıp 2-3 dk kadar bekletelim içerisine yumurta akı, tuz ve sıvı yağ̆ı ekleyip karıştıralım.
  • Yavaş yavaş unu ilave ederek yoğuralım hamurun çok iyi yoğurulmadı lazım ele yapışmayan yumuşacık olması gerekiyor.
  • 1 saat mayanlandırdıktan sonra unlanmış tezgaha 2 parçaya bölüp ilk parçasını dikdörtgen şeklinde açıp içerisine yumuşak tereyağ sürüp üzerine zeytin ezmesini yayalım.
  • Benim yaptığım gibi katlayıp 2 parmak kalınlığında keselim.
  • 1 veya 2 defa tur döndürelim.
  • 15-20 dakika tepsi mayası yapıp yumurta sarısını sürelim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece alt üst ayarında pişirelim .
  • Pişen poğaçaları fırından alıp temiz örtü ile örtüp 5 dk dinlendirelim servise hazır👌🏻👌🏻😋😋.

Muhteşem Bir Tat Yumurtalı Brokoli Ve Patates Kızartması Tarifi

 

Muhteşem Bir Tat Yumurtalı Brokoli Ve Patates Kızartması Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram brokoli
  • 6 tane orta boy patates
  • 6 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber

Kızartmak için;

  • Sıvıyağ

    Muhteşem Bir Tat Yumurtalı Brokoli Ve Patates Kızartması Tarifi Yapılışı 

  • Brokoliyi yıkayıp tek tek çiçekleri ayırın.
  • Patatesleri soyup parmak kalınlığında dilimleyin.
  • Dilimlenmiş olan patatesleri kaynayan tuzlu suda 6 dk haşlayın ve üzerine brokoliyi ekleyip 6 dk daha haşlayın.
  • İkisini süzüp bir tabağa alın.
  • Yumurtayı derin bir tabakta tuz ve toz biber ile çırpın.
  • Tavaya sıvıyağ ilave edin ve ısıtın.
  • Brokoli çiçeklerini yumurtaya bulayıp tavada kızartın.
  • Patatesleride aynı şekilde kızartın.
  • Arzu ederseniz sarımsaklı yoğurt ile servis yapın.
    Afiyet olsun.

Elmalı Pasta Tarifi

 

Elmalı Pasta Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tane yumurta
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 su bardağı un

(bardak ölçüm 200 ml)

Üzeri için;

  • 2 tane elma
  • 1 çay bardağından biraz fazla ufalanmış ceviz
  • 1 tatlı kaşığı dolusu toz tarçın
  • Ayırdığımız bir bardak sos

    Elmalı Pasta Tarifi Yapılışı 

  • Öncellikle yoğurt, şeker, yağ ve vanilya şekeri derin bir kabın içerisin de iyice karıştırılır ve bir bardak kenara ayrılır.
  • Hazırlanan karışıma yumurta eklenerek çırpılır ardından un ve kabartma tozu ellenerek karışımın içine eklenerek karıştırılır.
  • Kalıp sağ sola sallanarak kek harcının eşit şekilde yayılması sağlanır.
  • Tepsi kağıdı açılmış kelepçeli kek kalıbına boşaltılır. (borcamda da yapabilirsiniz)
  • Üzerine ufalanmış cevizle karıştırılan tarçın dan bir avuç serpilir.
  • Kabukları soyulan elmalar yarım ay şeklinde dilimlenir ve kek harcının üzerine dizilir.
  • Kalan cevizle karıştırılan tarçın serpilir.
  • Fırında 180°de alt üst ayarda yaklaşık 40 dakika şekilde kontrollü pişirilir.
  • Gerekirse kürdan testi yapılır. Fırından çıkarılır.
  • İlk sıcaklığı giden kekin üzerine ayırdığımız bir bardak sos dökülür gerekirse fırçayla yayılır.
  • Yaklaşık yarım saat sonra kek kalıbından çıkarılır bir iki saat dinlenen kek dilimlenerek servis edilir. Yapacak olanlara afiyet olsun 🤗.

Kupta Limonlu Muhallebi Tarifi

 

Kupta Limonlu Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 5 yemek kaşığı dolusu nişasta
  • 6 yemek kaşığı dolusu şeker
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 adet limonun kabuğu (rendelenecek)
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 kutu krema
  • 1 paket vanilin

Limon sosu için;

  • 1 adet limonun suyu
  • 1 adet limonun kabuğu (rendelenecek)
  • 1 su bardağı su
  • 3, 5-4 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket 

    Kupta Limonlu Muhallebi Tarifi Yapılışı 

  • Tabanı için de yulaflı bisküviyi rondodan geçirip kullandım. İsteğe göre başka bisküviler de kullanılabilir.
  • Muhallebi için krema ve vanilin hariç diğer bütün malzemeleri bir tencereye alıp göz göz olana kadar pişirdim.
  • Ilımaya yakın buzlukta beklettiğim çırpılmış kremayı ve vanilini ekleyip mikser yardımıyla homojen hale gelene kadar çırptım.
  • Limonlu sos için de vanilin hariç diğer bütün malzemeleri bir tencereye alıp koyulaşana kadar pişirdim.
  • Ocaktan aldıktan sonra da vanilini ekleyip bir süre daha çırptım.
  • Sosu hazırlamadan önce kupları hazırladım.
  • Tabanına bisküviyi, üstüne de muhallebiyi paylaştırıp limon sosunu ocaktan alıp vanilini ekledikten sonra soğumasını beklemeden muhallebilerin üstüne paylaştırdım.
  • Ben en üstünü file badem ve bisküviyle süsledim. Siz başka şekilde de süsleyebilirsiniz.
  • Kremayı bir kaba boşaltıp iyice çırpıyoruz ve muhallebi hazır olana kadar buzlukta bekletiyoruz. Bu önemli bir püf noktası.

    İsteğe göre yarım çay kaşığı zerdeçal rengi daha koyu olsun isteyenler kullanmalı. Ben kullanmadım. Limonun kendi rengi daha hoşuma gittiği için kullanma ihtiyacı hissetmedim.