2 Mart 2021 Salı

Tavuk Suyu ile Pirinç Pilavı Tarifi

 

Tavuk Suyu ile Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık baldo pirinç
  • 1 çay bardağı tel şehriye
  • 3 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz

    Tavuk Suyu ile Pirinç Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle pirinci, fazla ovup tanelerini zedelemeden bir kaç su yıkayalım ve bir kaba alıp üzerini geçecek kadar sıcak su ve bir tutam tuz ilavesiyle bir kere karıştıralım ve su soğuyana kadar beklemeye alalım. (15-20 dakika)
  • Sonrasında pirincin suyunu süzelim ve yıkama suyu berraklaşana kadar yıkayalım.
  • Tencereye orta ateşte yağları alarak, erittikten sonra şehriyeleri ekleyelim ve güzelce renk alana kadar kavuralım.
  • Ardından pirinci ekleyip, pirinç taneleri şeffaflaşıp, birbirinden ayrılmaya başladığı ana kadar kavurmaya devam edelim.
  • Sıcak tavuk suyunu ve damak zevkine göre tuzunu da ekleyerek; tencerenin kapağını kapatalım ve kısık ateşte pilavımızı pişmeye alalım.
  • Suyunu çekip, pirinç taneleri piştiğinde, altını kapatıp, tencerenin ağzına havlu kağıt koyalım ve kapağını kapatarak pilavımızı demlenmeye alalım. Afiyet olsun.

Arap Tava Tarifi

 

Arap Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram kıyma
  • 5-6 adet patates
  • 3 adet kapya biber
  • 4 adet yeşil sivri biber
  • 2 adet soğan
  • 3 adet domates
  • 7 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağından bir parmak fazla zeytinyağ
  • Tuz
  • Kara biber
  • Pul biber
  • Kimyon

    Arap Tava Tarifi Yapılışı

  • Kıymamızı geniş bir tepsiye alıyoruz.
  • Patatesleri soyup küçük küçük küp şeklinde doğruyoruz.
  • Diğer sebzelerin hepsini yıkayıp küçük küçük doğrayıp kıymamıza ilave ediyoruz.
  • Domates ,biber salçasını ekliyoruz .
  • Tuz ,karabiber, pul biber, kimyon, zeytinyağ ekleyip güzelce elimizle karıştırıyoruz .
  • Tepsimize yayıyoruz .
  • Üzerini yağlı kağıtla kapatıp 200 derece fırında üzeri kapalı 50 dk pişiriyoruz.
  • Daha sonra tepsimizin üzerindeki yağlı kağıtı alıp 15-20 dk üzeri kızarana kadar tekrar pişirmeye devam ediyoruz .
  • Üzeri kızardıktan sonra fırından alıp servis yapıyoruz deneyenlere afiyet olsun.

Terbiyeli Ispanak Çorbası (Harika Bir Çorba) Tarifi

 

Terbiyeli Ispanak Çorbası (Harika Bir Çorba) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yaklaşık 1 demet ıspanak
  • Yarım Türk kahvesi fincanı şehriye
  • 4 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı un
  • Kaynamış su
  • Ve yeteri kadar tuz

Üzeri için;

  • Tereyağı ya da zeytinyağı
  • Pul biber ve nane

    Terbiyeli Ispanak Çorbası (Harika Bir Çorba) Tarifi Yapılışı

  • Ispanak küçük küçük doğranır ve tencereye alınır.
  • 1 litre kaynamış suda eklenerek 5 dk boyunca ıspanak ile beraber kaynamaya bırakılır.
  • Bu sırada terbiyesi için yoğurt, un ve yumurta karıştırılır.
  • Haşlanan ıspanağın suyundan 1 kepçe kadar alınarak terbiyeye eklenir ve hızlıca çırpılır.
  • Ilıtılan terbiye tencereye eklenir ve kaynayana kadar karıştırılır.
  • Ardından şehriye ve tuzda eklenerek şehriyeler yumuşayana kadar pişirilir.
  • En son üzerine yağda kızdırılan pul biber ve nane gezdirilerek servis edilir.
  • Afiyet olsun🍵🤗.

Cevizli Rulo Poğaça Tarifi

 

Cevizli Rulo Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için:

  • 2 çay bardağı ılık süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket instant maya (yoksa yarım paket yaş maya)
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4 şu bardağı kadar un

İç harcı için:

  • 2 adet yemeklik doğranmış kuru soğan
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2,5 yemek kaşığı susam
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz içi
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tatlı toz biber

Üzeri için;

  • Susam

    Cevizli Rulo Poğaça Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak ılık süt, şeker ve mayayı kabımıza alıp maya eriyene dek çatalla çırpalım.
  • Sıvı yağ ve tuzu ekleyip tekrar çırpalım.
  • Unu azar azar ekleyerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edelim. 45 dakika mayalanmaya bırakalım.
  • Hamur mayalanırken iç harcı hazırlayalım.
  • Soğan küp küp doğrayalım ve sıvı yağda kavuralım.
  • Rengi dönmeye başlayınca salçayı ekleyip karıştıralım ve ardından baharatları, susam ve cevizi ekleyelim.
  • 1-2 dakika kavurup ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Mayalanan hamuru 2 eşit parçaya bölelim.
  • İlk parçamızı alalım ve unlanmış masada ince bir hamur açalım.
  • İçerisine harcımızı ekleyip her yerine yayalım.
  • Kıyılarını katlayıp rulo şeklinde saralım.
  • İstediğimiz genişlikte keselim ve yağlanmış tepsiye dizelim.
  • 15 dk daha mayalandıralım.
  • Üzerine susam serpip önceden ısıtılmış 180 derce fırında hamur hafif kızarana kadar (30 dakika) pişirelim.
  • Deneyecek olanlara şimdiden afiyet olsun inşallah ☺️🌸.

Patatesli Rulo Börek Tarifi

 

Patatesli Rulo Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka
  • 6-7 adet patates
  • 2 adet kuru soğan
  • Yarım su bardağı kadar sıvı yağ
  • Karabiber
  • Tatlı toz biber
  • Tuz

    Patatesli Rulo Börek Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak patates ve soğanları rendeleyelim.
  • Üzerine sıvı yağ, toz biber, karabiber ve tuzu ekleyip iyice karıştıralım.
  • Yufkamızı tezgaha serip her yerine gelecek şekilde patatesli harçtan yayalım.
  • Yufkayı karşılıklı olarak rulo yapalım.
  • Yağlanmış tepsiye sardığımız ruloyu tepsinin ortasından başlayarak dolayalım.
  • Tüm yufkalar için aynı işlemi yapalım.
  • En son üzerine sıvı yağ sürüp susam serpelim.
  • 175 derece önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika kadar pişirelim. Afiyet olsun inşallah 😊.

Etimek Tatlısı (Karamelize Şerbetli) Tarifi

 

Etimek Tatlısı (Karamelize Şerbetli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket tuzsuz etimek

Şerbeti için

  • 1,5 su bardağı toz şeker (200 ml bardak kullandım)
  • 2 su bardağı sıcak su

Kreması için;

  • 1 litre süt
  • 2 yemek kaşığı tepeleme un
  • 2 yemek kaşığı tepeleme mısır nişastası
  • 5 yemek kaşığı tepeleme toz şeker

Piştikten sonra;

  • 1 paket kremşanti (2 li paketlerden bir paketi kullanılacak)
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı margarin yada tereyağı

Üzeri için

  • 1 su bardağından bir parmak eksik süt
  • 1 paket krem şanti (ikili paketten yanlızca 1 tanesi kullanılacak)

    Etimek Tatlısı (Karamelize Şerbetli) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şekeri tencereye alıp ortadan biraz daha kısık ateşte sürekli karıştırarak rengi kahverengi olana kadar pişirin.
  • Sürekli karıştırmak çok önemli yoksa şeker yanar.
  • Rengi istediğimiz şekilde olunca kaynar suyu döküp şeker eriyene kadar kaynatalım.
  • Taş gibi bir görüntü olacak telaş yapmayın kaynadıkça eriyecek.
  • Etimekleri dikdörtgen borcama dizin.
  • Üzerine sıcak şerbeti dökün, hiç kuru yer kalmayacak şekilde dökün.
  • Kreması için kremşanti vanilya ve tereyağı hariç bütün malzemeyi iyice karıştırın.
  • Muhallebi kıvamına gelene kadar pişirin.
  • Vanilya ve tereyağı ekleyip karıştırın, toz krem şantiyi azar azar ekleyip mikserle iyice çırpın, onuda etimeklerin üzerine yayın.
  • Tamamen soğuduktan sonra üzerine kremşantiyi sıvayın, ister kalıpla dilimleyin, ister kare kesip servis yapın.
  • ***Kalıpla dilimyecekseniz her şekil çıkarmada kalıbınızı yıkayıp temizleyiniz.

    ***Artan parçalar ziyan olmadı :) onlarda yeniyor 😊.

Kakaolu Yumuşacık Kek Tarifi

Kakaolu Yumuşacık Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ̆
  • 1 küçük paket kakao
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un

      Yapılışı

  • İlk önce toz şeker ve yumurtayı köpük köpük oluncaya kadar güzelce çırpıyoruz.
  • Ardından sıvı yağ ve yoğurdu ekleyip çırpmaya devam ediyoruz.
  • Daha sonra kabartma tozu, vanilya, kakao ve elenmiş unu ekleyip boza kıvamı olana dek çırpıyoruz.
  • 180 derecelik fırında yaklaşık 30-35 dakika pişiriyoruz.
  • Fırından aldıktan sonra soğuyana kadar kalıpta bekletiyoruz.
  • Soğuduktan sonra kalıptan ters çevirip çıkarıyoruz.
  • Eğer kalıbına sıcakken çıkartıyorsa eğer sıcakken çıkarabilirsiniz benim kalıbımın markası emsan ben fırından alır almaz çıkardım hiç yapışma olmadı.
  • Servisten önce isteğe göre üzerine çikolata sosu da dökebiliriz.
  • Pudra şekeride olur ben süsleme şekerlerinden kullandım bulabilirseniz sizde kullanabilirsiniz bulamazsanız pudra şekeri dökebilirsiniz soğuduktan sonra dilimleyerek servis edebilirsiniz afiyet olsun.
  • Not: kürdan yardımıyla pişip pişmediğini kontrol edebiliriz. Kürdanı keke batırdığımızda temiz çıkıyorsa pişmiş demektir. Keki fırına koyduktan sonra yaklaşık 25 -30 dakika kadar fırının kapağını açmamaya özen gösterelim daha güzel kabarması için.

Çıtır Çıtır Tulumba Tatlısı Tarifi

 

Çıtır Çıtır Tulumba Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Şerbet için;

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • Bir kaç damla limon suyu

Hamuru için;

  • 2 su bardağı su
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 4 yumurta
  • Çay kaşığı ucuyla tuz

Kızartmak için;

  • Sıvıyağ

    Çıtır Çıtır Tulumba Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şerbetimizi yapalım.
  • Tencereye şeker ve suyu alıp kaynamaya bırakalım.
  • Kaynamaya başladıktan 10 dakika sonra bir kaç damla limon sıkıp ocağı kapatalım.
  • Çabuk soğuması için başka bir kaba aktaralım.
  • Hamuru için tencereye tuz, su, şeker ve sıvı yağ ekleyip kaynatalım.
  • Kaynadıktan sonra unu ekleyip, 1 dakika boyunca karıştırıp ocağı kapatıp soğumaya bırakalım.
  • Yumurta kokmaması için hamurun asla sıcak olmaması lazım.
  • Soğuyan hamura 1 adet yumurta ekleyip elimizle iyice yedirelim. Ta ki kek kıvamı alana kadar. Yaklaşık 3 dakika yoğurdum.
  • 2. 3. Ve 4. Yumurtayı da ekleyip aynı işlemi yapıyoruz.
  • Yumurtalar tek tek ekleyip 3 dakika yoğrulacak yoğrulacak.
  • Sıkma torbasına kalın başlık takıp hamuru içine dolduralım.
  • Derin bir tencereye yağ ekleyip hamurdan sıkalım. Ben mutfak makasıyla hamuru kestim.
  • Yağımız soğuk olmalı. Tencereye yeteri kadar hamur koyup ocağı açalım.
  • Hamurlar şişene kadar karıştırma işlemi yapmıyoruz. Şiştikten sonra sürekli karıştıyoruz.
  • Nar gibi kızaran tulumbaları soğuk şerbete batırıp hemen çıkarıyoruz.
  • Şerbeti hemen çektiği için bu aşamaya dikkat edelim.
  • Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 🥳.

36 Böreği Tarifi

 

36 Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı su
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 1/2 (yarım) su bardağı yoğurt
  • 10 gram yaş maya ( 42 gram lık mayanın 1 /4 ü )
  • 2 yumurta sarısı
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Aldığı kadar un ( 6 su bardağı gibi )

Ara katları için:

  • 250 gram tereyağı

İç malzeme:

  • 250 – 300 gram beyaz peynir
  • Yeteri kadar maydanoz
  • 1 yumurta beyazı

Üzeri için:

  • 1 yumurta sarısı + 1 tatlı kaşığı sıvı yağ

    36 Böreği Tarifi Yapılışı

  • İlk önce çukur bir kaba yaş mayayı koyun.
  • Üzerine su ve süt karışımını döküp 15 dakika bekletin.
  • Üzerine yumurta sarıları, tuz, şeker, sıvı yağ ve yoğurt ilave edip karıştırın.
  • Sonra da unu kontrollü olarak ekleyin ve yumuşak kıvamlı bir elde edene kadar yoğurun.
  • Hamuru bekletmeden ( bekletirseniz hamur mayalanmaya başlar ve kat araları birbirine yapışıp tel tel bir kıvam elde edemeyiz. ) 6 bezeye ayırın.
  • Bezenin bir tanesini tezgaha alıp açabildiğiniz kadar ince açın.
  • Erittiğiniz tereyağından 3–4 kaşık, hamurun tamamını kaplayacak şekilde gezdirin ve fırça ile sürün.
  • Diğer tüm bezeleri de tek tek açıp yağ sürerek üst üste dizin.
  • 6 katlı yağlanmış hamuru gözleme gibi katlayın.
  • Üzerini kapatarak yağın donması için buzdolabına kaldırın.
  • En az yarım saat beklettiğiniz kare şeklindeki hamuru dolaptan çıkarın.
  • Merdane ile hamuru dikkatlice açın.
  • Sonra hamuru 6 x 6 olacak şekilde 36 parçaya kesin.
  • Her karenin ortasına hazırladığınız peynir maydanoz karışımından 1 er tatlı kaşığı koyun.
  • 1 tarafı peynirin üzerine katlayıp diğer tarafı onun üzerine katlayın.
  • Tüm 36 parçayı bu şekilde hazırladıktan sonra pişirme kağıdı serilmiş tepsiye dizin.
  • Yine mayalandırmadan üzerlerine yumurta sarısı karışımından sürün.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında iyice kızarıncaya kadar pişirin.
  • Ilık veya soğuk servis yapın.

Çıtır Çıtır Bir Börek (Fazla Fazla Yapıp Difrizde Saklayabileceğiniz Nefis Bir Börek) Tarifi

 

Çıtır Çıtır Bir Börek (Fazla Fazla Yapıp Difrizde Saklayabileceğiniz Nefis Bir Börek) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 1 kase peynir( ben tulum peyniri ve beyaz peynir kullandım )

Sosu için;

  • 1 büyük boy çay bardağı zeytinyağı
  • 1 büyük boy çay bardağı su
  • 2 dolu yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sirke

Üzerine;

  • Yumurta sarısı
  • Susam
  • Çörekotu

    Çıtır Çıtır Bir Börek (Fazla Fazla Yapıp Difrizde Saklayabileceğiniz Nefis Bir Börek) Tarifi Yapılışı

  • Sos malzemelerini bir kaba alın ve çırpın.
  • Yufkaları ortam ikiye bölün ve her parçaya sostan bolca sürüp peynirini bir köşesinden yayın ve rulo yapın.Ne çok sıkı ne de gevşek olmasın .
  • Tüm yufkalara aynı işlemi uygulayın ve istediğiniz büyüklükte kesin ,ben 4 parmak genişliğinde kestim.
  • Tepsiye dizin ve üzerine yumurta sarısı sürüp çörek otu ve susam serpin.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Difrize atmak isterseniz ruloları kestikten sonra difrizde sığacak bir tepsiye börekleri yerleştirin ve yarım saat kadar bu şekilde dondurun daha sonra çıkarıp poşetleyin ve difrize atın.

    Ani gelen misafir için pazar kahvaltıları için çok pratik oluyor.