18 Mart 2021 Perşembe

Şambali Tatlısı Tarifi

 

Şambali Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Malzemeler

  • 2.5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 paket karbonat

Şerbeti için

  • 2 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su
  • 2~3 damla limon suyu

Üzeri için

  • Vanilyalı dondurma
  • Badem

Şambali Tatlısı Nasıl Yapılır?

  • Şerbeti için toz şeker ve suyu geniş bir tencereye alıp kaynatın.
  • Limon suyunu ilave edip 3-4 dakika daha kaynatın. Ocaktan alıp soğumaya bırakın.
  • Şambali için gerekli olan tüm malzemeyi geniş bir tencereye alın.
  • Pürüzsüz kıvamlı bir harç elde edinceye kadar bir mikser yardımıyla çırpın.
  • Harcı hafif yağladığınız bir fırın kabına yayın. Üzerine tuzsuz fıstıkları ilave edip önceden ısıtılmış 180 derece fırında 35-40 dakika pişirin.
  • Soğuyan şerbeti sıcak tatlının üzerine dökün. Tatlı şerbeti tamamen çekince dilimleyin. Kakaolu dondurma ve bademle süsleyerek servis yapın.

17 Mart 2021 Çarşamba

Fırında Çipura Tarifi

 

Fırında Çipura Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 tane büyük çipura
  • 2 tane patates
  • 10 tane arpacık soğan
  • 2 tane defne yaprağı

Sosu için;

  • 1 tane limon suyu
  • 3 diş sarımsak (Rendelenmiş)
  • 1/4 (çeyrek) çay bardağı zeytinyağı
  • Kırmızı toz biber
  • Kekik
  • Tuz

    Fırında Çipura Tarifi Yapılışı

  • Balıklar temizlenip, yıkanır.
  • Bıçakla balığın üzerine 2-3 çizikler atılır.
  • Süzgece konup suyunun süzülmesi sağlanır.
  • Patatesler soyulup halka şeklinde doğranır.
  • Sosu için zeytinyağı, rendelenmiş sarımsak, limon suyu, tuz, kekik ve kırmızı toz biber bir kabın içinde karıştırılır.
  • Fırçayla, balığın içine ve dışına bu sosdan sürülür (Çizik atılan yerlere de sosdan sürülür).
  • Balıkların içine dene yaprağı koyulur.
  • Tepsiye ilk önce patatesler dizilir. (Üzerine tuz serpilir).
  • Ardından balıklar ve arpacık soğanlar koyulur.
  • Kalan sos balıkların üzerine gezdirilir.
  • Bir tane yağlı kağıdı ıslatıp balıkların üzerine kapatılır.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık 40 dakika pişirilir.
  • Sonra üzerindeki yağlı kağıdı alıp (üstü açık şekilde) 5-10 dakika arası pişirilir.

Kedili Tatlısı Tarifi

 

Kedili Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket 24’lü kedi dili bisküvi

1 su bardağı süt ıslatmak için

  • 1 tatlı kaşığı nescafe

Kreması için;

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 poşet toz krem şanti

Üzeri için;

  • 1 paket çikolata soslu bitter
  • 2,5 su bardağı süt

    Kedili Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak kremamazı yapalım. Vanilya ve kremşanti hariç önce tencereye süt, un, toz şeker, nişasta koyup karıştıralım.
  • Kaynayınca altını kapatıp, vanilya ve toz krem şantiyi ekleyip, 2-3 dk blender ile çırpalım.
  • Bir kapta süt ve nescafe yi eritip karıştıralım.
  • Kedi dillerini önlü arkalı süte batırıp kaselere dizelim.
  • Üzerine kremayı dökelim. Bu şekilde bitene kadar yapalım.
  • Bir paket çikolata sosunu ölçüsüne göre pişirip ılıyınca üzerine dökelim.
  • Dinlensin buzdolabında.
  • Üstünü süsleyerek servis yapabilirsiniz. 😊.

Yufkalı Ali Nazik Kebabı Tarifi

 

Yufkalı Ali Nazik Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet patlıcan
  • 300 gram kıyma
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet kırmızı biber
  • 1 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 3 adet yufka
  • 1 kase süzme yoğurt
  • Sarımsak

    Yufkalı Ali Nazik Kebabı Tarifi Yapılışı

  • İlk önce patlıcanlarımıza bıçak yardımı ile minik  delikler açıp fırında veya ocakta közleyelim.
  • Patlıcanlarımız közlenirken bir tavaya tereyağ koyup kıymamız ve biberlerimiz kavrulur.
  • Üzerine biber salçası eklenerek çok az su koyup baharatlar ve tuz eklenerek suyu  çekene kadar pişirilir.
  • Diğer yanda yufkalarımız minik minik sigara böreği gibi içine birsey koymadan sarılıp kızartılır.
  • Közlenmiş patlıcanlar bir poşette terletilip kabukları soyulur ve doğrama tahtasında kare kare doğranır.
  • Bir tavada1 tatlı kaşığı tereyağ ile iki iki kez karıştırılarak servis tabağına alınıp üzerine sarımsak  eklediğimiz yoğurdumuz eklenir.
  • Kenarlarına  kızarttığımız sigara börekleri dizilir.
  • Üzerine kıymamız gezdirilir.
  • Kenarlarına domates maydanoz ile süslenebilir. Afiyet olsun.

Kabak Sarma Tarifi

 

Kabak Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 orta boy kabak
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • 1 küçük boy soğan
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Maydanoz
  • Tuz
  • Karabiber
  • Nane

Sosu için

  • 1 tatlı kaşığı salça
  • Sıcak su

    Kabak Sarma Tarifi Yapılışı

  • Tavaya sıvı yağ ve zeytin yağı alınır, üzerine küçük doğranmış soğanlar konulur ve soğanlar kavrulur.
  • Kavrulan soğanların üstüne salça konulur, soğanla birlikte kavrulur.
  • Daha sonra soğanların üzerine pirinç ilave edilir, üzerine 1 çay bardağı sıcak su konulur.
  • Suyunu çektikten sonra baharatlar ve maydanoz ilave edilir.
  • Kabaklar ince ince kesilir.
  • İçine hazırlanan harçtan konulur, sarılır.
  • Salça, sıcak suda açılır. Kabakların üzerine salçalı sos gezdirilir. Suyu az gibi olursa su ilave edilebilir.
  • Pirinçler yumuşayıp kabaklar piştikten sonra ocaktan alınabilir.

Pizza Bir Tepsilik Tarifi

 

Pizza Bir Tepsilik Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için

  • 2, 5/3 su bardağı kadar un
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kuru maya
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su

Sosu için

  • 1 adet domates rendesi
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 çay kaşığı kekik, karabiber, pulbiber
  • 1 diş sarımsak
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı ( hepsini karıştır ve pişir )

Üzeri için

  • 2 yemek kaşığı kadar mısır
  • 1 adet kırmızı biberin yarısı
  • 1 adet yeşil biber
  • 6 adet zeytin çekirdeği çıkarılmış
  • 12 adet ince kesilmiş sucuk
  • 1,5 su bardağı rendelenmiş kaşarı

    Pizza Bir Tepsilik Tarifi Yapılışı

  • Önce ılık süt, su, şeker, tuz ve mayayı bir kabın içine alıp karıştıralım.
  • Karışımı 3 dakika kadar bekletelim, maya açılsın diye.
  • Daha sonra yağı ekleyip tekrar karıştıralım, yavaş yavaş unu ekleyip kulak memesi kıvamında bir hamur elde edip üzerini streçle kapatıp bir saat kadar dinlendirelim.
  • Hamurumuz dinlendikten sonra tezgahın üzerine alıp merdane yardımı ile açalım, benim bu hamurumdan 35 cm bir pizza çıktı, hamuru yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye alalım.
  • Üzerine hazırladığımız sosu döküp yayalım ( sosun hepsini dökmek zorunda değilsiniz çok sulu olmasın ) hazırladığımız kaşarı üzerine dökelim.
  • Daha sonrada diğer malzemeleri ekleyip daha önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim, fırının en üst ızgarasında olsun, afiyet olsun.

Ispanak Graten Tarifi

 

Ispanak Graten Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo ıspanak
  • 1 orta boy soğan
  • 2 orta poy patates
  • 1 adet havuç
  • Tuz
  • Karabiber
  • 3 yemek zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası

Sosu için

  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 su bardağı süt
  • Tuz

Üzeri için

  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar

    Ispanak Graten Tarifi Yapılışı

  • Önce sarımsaklarımızı güzelce yıkayıp keselim.
  • Bir tencereye yağımızı ve ince ince doğradığımız soğanı ekleyip biraz kavurup ıspanakları ekleyelim,.
  • Güzelce kavurduktan sonra salçamızı ve baharatımızı tuzumu ekleyip biraz daha kavurup tencerenin kapağını kapatıp ocağı da kapatalım.
  • Ispanaklar biraz ılımasını bekleyelim.
  • Patatesleri küp küp doğrayıp haşlayalım, havucu da rendeyelip biraz tuz ekleyip karıştıralım.
  • Sonra ıspanakları ekleyip karıştıralım, bir borcama alalım.
  • Sosumuz için tereyağını eritip unumuzu ekleyip kavuralım.
  • Sütümüzü yavaş yavaş ekleyip karıştıralım tuzumuzu da ekleyip bir iki dakika pişirdikten sonra ılımaya bırakalım.
  • Ilıklaşan sosumuzu ıspanakların üzerine dökelim.
  • Rendelenmiş kaşarımızı da ekleyip önceden ısıltılmış 200 derece fırında üzeri kızarana pişirelim. Afiyet olsun 😍.

Beşamel Soslu Karnabahar Tarifi

 

Beşamel Soslu Karnabahar Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 top karnabahar
  • 1 yemek kaşığı tuz

Sosu için

  • 3 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı tereyağ

Üzeri için

  • 2 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

    Beşamel Soslu Karnabahar Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle karnı baharlarımızı haşlıyoruz.
  • Daha sonra tuzlayıp bir tepsiye diziyoruz.
  • Üzeri için sosumuzu hazırlıyoruz, bir tencereye unumuzu ve tereyağımızı alıp kavuruyoruz.
  • Unumuz sararmaya başladığında yavaş yavaş suyumuzu sütümüzü ekleyip sosumuzu pişiriyoruz.
  • Tuzu ve baharatı ekleyip köpüren sosunuzu ocaktan alıp karnabaharlarınızın üstüne dökün.
  • Rendelenmiş kaşarı da üstüne serpip 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirin, afiyet olsun.

Zeytinli Açma Tarifi

 

Zeytinli Açma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağı oda sıcaklığında yoğurt
  • 1 tam yumurta ve 2 yumurta beyazı
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı yağ
  • Alabildiğince un (yaklaşık 1 kg)
  • 2 paket maya
  • Zeytin

Zeytinli Açma Nasıl Yapılır?

  • Tüm malzemeleri karıştırıyoruz, kıvamın yumuşak olması gerekiyor bu yüzden alabildiğince un koyuyoruz ve en son mayayı döküp yoğuruyoruz.
  • Hamurumuzu 20 dk üzerini kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz.
  • Daha sonra bezelere ayırıp tekrar 10 dk üzerini kapatıp mayalandırıyoruz.
  • Mayalandıktan sonra bezelerimizi açıyoruz sıvı yağ sürüp içerisine zeytinlerimizi koyup şekil veriyoruz ve tepsiye diziyoruz.
  • Şekil verdikten sonra tekrar tepsiye koyup 20 dk üzerini kapatıp mayalandırıyoruz.
  • Mayalanma tamamlandıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürüyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında 35-40 dk pişiriyoruz.

Narenciye Reçelli Kurabiye Tarifi

 

Narenciye Reçelli Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gr margarin yada tereyağı
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 2 yumurta
  • Yarım su bardağı mısır unu
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 kabartma tozu 
  • 1 vanilya
  • Un

Üzerine:

  • Narenciye marmelatı

Narenciye Reçelli Kurabiye Nasıl Yapılır?

  • Malzemeleri karıştırıp elle şekil alana kadar hamurumuzu yoğuruyoruz.
  • Elimizde ki hamura ceviz büyüklüğünde yuvarlak şekil veriyoruz.
  • Yuvarlakların ortasına çay kaşığıyla oyuk şekli veriyoruz.
  • Fırında üzeri kızarmadan beyaz olacak şekilde pişiriyoruz.
  • Fırından çıkınca çay kaşığıyla oyuk yerlere hafif hafif tekrar bastırıyoruz.
  • Soğuyunca narenciye marmelatını oyuk yerlere koyup servis ediyoruz.

Lavaş Pizza Tarifi

 

Lavaş Pizza Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 lavaş
  • 1 domates
  • 1 biber 
  • Mantar, mısır, zeytin, dilediğiniz malzemeler

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı su 
  • 1 yemek kaşığı yağ 
  • Baharatlar ve sarımsak 

Lavaş Pizza Nasıl Yapılır?

  • Sosu hazırlayın.
  • Lavaşın üzerine sosu sürün.
  • Malzemeleri ekleyin.
  • Kısık ateşte kapağı kapalı şekilde 10 dakika pişirin.

Dolgulu Enerji Topları Tarifi

 

Dolgulu Enerji Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 su bardağı badem ve fındık karışımı
  • 4 adet hurma (çekirdeği çıkartılmış ve sıcak suda bekletilmiş)
  • 1 yemek kaşığı fıstık ezmesi
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı
  • 1 tatlı kaşığı keçiboynuzu pekmezi (opsiyonel)
  • 3/4 su bardağı yulaf ezmesi (rondodan çekerek un haline getirin. )
  • 1 yemek kaşığı kakao tozu
  • 1 yemek kaşığı keçiboynuzu unu

İç Dolgusu İçin:

  • Fıstık ezmesi
  • Fındıklı keçiboynuzu kreması

Fındıklı Keçiboynuzu Kreması İçin:

  • 1/2 su bardağı çiğ fındık
  • 1 tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı
  • 1/2 su bardağı keçiboynuzu unu
  • 7 yemek kaşığı oda sıcaklığında su
  • 1 yemek kaşığı keçiboynuzu pekmezi
  • 1 yemek kaşığı kakao (opsiyonel)

Dolgulu Enerji Topları Nasıl Yapılır?

  • Fındıklı keçiboynuzu kreması; Öncelikle fındıkları bir tavada hafifçe kavurun, sonrasında kabuklarından ayırarak robota atıp incecik olana kadar çekin.
  • Üzerine hindistan cevizi yağını ekleyin ve çekmeye devam edin.
  • Daha sonra üzerine keçiboynuzu ununu, suyu, keçiboynuzu pekmezini ve isteğe bağlı olarak kakaoyu ekleyerek homojen bir kıvam alana kadar çekin.
  • Enerji toplarının yapılışı; Badem ve fındığı incecik olana kadar rondoda çekin. Üzerine hurmayı ilave edin ve hamur kıvamı alana kadar rondoda çekmeye devam edin.
  • İstediğiniz kıvama geldiğinde içerisine fıstık ezmesi, hindistan cevizi yağı, yulaf unu, kakao tozu, keçiboynuzu ununu ekleyin ve homojen bir kıvam alana dek karıştırın.
  • Daha sonra 20 gr lık parçalara ayırdığınız hamuru elinizde top haline getirin ve başparmağınızı ortasına bastırıp bir delik açın.
  • İçini fıstık ezmesi veya keçiboynuzu kreması ile doldurun.
  • Sonra üzerini kapatarak tekrar yuvarlayın ve dilerseniz hindistan cevizi rendesine batırın.
  • Bu minik enerji toplarını yemeden durabilirseniz eğer 1 hafta buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

Mısır Unlu Poğaça Tarifi

 

Mısır Unlu Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gr tereyağı
  • 1 yumurta 
  • 1 yumurtanın beyazı (sarısını bir kaseye ayırın)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 çay bardağı sıvı yağ 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 su bardağı mısır unu 
  • 2,5 su bardağı un
  • Arası için; beyaz peynir (kaşar peynir, zeytin)

Mısır Unlu Poğaça Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına yumuşamış tereyağını ve 1 tam yumurtayı ekleyin. Diğer yumurtanın beyazını da ekleyin, sarısını ayrı bir kaseye aktarın.
  • Yoğurt ve sıvı yağ ekleyip karıştırın. Mısır unu, kabartma tozu, tuz ve son olarak unu yavaş yavaş ekleyin.
  • Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurdan bir parça alın, uzunlamasına elinizde genişletin, ortasına peynir koyun, kenarlarından birleştirerek kapatın.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye dizin. Hamurun tamamına aynı işlemi uyguladıktan sonra önceden ayırdığınız yumurta sarısını üzerine sürün.
  • Poğaçaların ortasına bıçakla çizikler atın.185 derece fırında 25 dakika kontrollü pişirin. Afiyet olsun!👩🏼‍🍳