12 Nisan 2021 Pazartesi

Beze (Mereng) Tarifi

 

Beze (Mereng) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta akı
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı vanilin
  • Turuncu gıda boyası (isteğe bağlı)

    Beze (Mereng) Tarifi Yapılışı

  • İlk önce yumurtaları sarılarından ayırıyoruz.
  • Yumurtanın akını kullanıyoruz. Kesinlikle bir damla dahi sarısı olmamalı.
  • Yumurta aklarını çırpacağımız kaba alalım.
  • Birkaç dk mikserle çırpıp yavaş yavaş şekeri ekleyelim.
  • Bir taraftan çırpmaya devam edelim.
  • Şekeri tamamen ekleyince vanilini ekleyelim.
  • Yaklaşık 7-8 dk mikserin yüksek devirinde çırpalım.
  • Traş köpüğü kıvamına gelince olmuş demektir.
  • Ben hazırladığım köpüğü ikiye böldüm.
  • Birazına gıda boyası ekleyip tekrar çırptım.
  • Sonrasında köpükleri sıkma torbasına yerleştirip tepsiye sıkalım.
  • 90 derece fırında 1 saat kurutalım.
  • Fırından çıkarmadan önce kontrol edelim.
  • Bezeler elimize yapışmıyorsa olmuş demektir.
  • Yapışıyorsa biraz daha kurutabilirsiniz. Deneyecek olanlara şimdiden afiyet şeker olsun🥰.

Lotus Bisküvili Meyveli Muhallebi Tarifi

 

Lotus Bisküvili Meyveli Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 7 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı labne
  • 1 paket vanilya
  • İçine ve üzerine lotus bisküvi
  • Çilek, muz

    Lotus Bisküvili Meyveli Muhallebi Tarifi Yapılışı

  • İlk önce bir tencereye muhallebi için labne ve vanilya hariç malzemeler konularak pişirilir.
  • Muhallebi çok yoğun bir kıvamda olmayacaktır, sulu oldu diye korkmayın.
  • Muhallebi kaynayınca altı söndürülür. Labne ve vanilya eklenir karıştırılır.
  • Çilek, muz ve lotuslar doğranır. Kaselerin altına üçünden konulur.
  • Daha sonra muhallebi sıcakken üzerlerine dökülür.
  • Süslemek için istediğiniz gibi hareket edebilirsiniz. Toz antep fıstığı ayrı bir görüntü sağlıyor.
  • Buzdolabında 2-3 saat dinlendirilir.

Enfes Lezzetli Sosuyla Fellah Köftesi Tarifi

 

Enfes Lezzetli Sosuyla Fellah Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı köftelik ince bulgur
  • 1 su bardağı irmik
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yumurta
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Kimyon
  • Ilık su

Sos için;

  • Yarım su bardağı bardağı zeytin yağı
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 adet domates rendesi
  • 5’6 diş ezilmiş sarımsak
  • Süslemek için maydanoz
  • Yarım çay bardağı kaynar su

Köfteleri haşlamak için;

  • 2 litre su
  • 1 çay kaşığı tuz,Yarım çay kaşığı limon tuzu 

    Enfes Lezzetli Sosuyla Fellah Köftesi Tarifi Yapılışı

  • Köfte için ayrılan tüm malzemeleri ılık su yardımı ile karıştırıp güzelce yoğuralım.
  • Macun kıvamında olmalı çok sert bir hamur yada çok cıvık olmayacak şekilde ayarlayalım (çok sert olursa içi pişmez, çok yumuşak olurda dağılır)
  • Elde edilen hamurdan küçük parçalar kopartılıp elimiz hafif ıslatılarak ortasında yuvarladıktan sonra serçe parmağımız ile ortasını bastırıp düğme şekli vererek küçük köfteler dökülür.
  • Unlanmış tepsiye dizilir.
  • Sosumuz için bir tavaya yağımızı, dövülmüş sarımsağımızı ,salçalarımızı alıp hafif kavuralım .
  • Ardından domates rendesi ve yarım çay bardağı kaynar suyumuzu ilave edip iki üç dakika kadar kaynatıp kenara alalım.
  • Tencereye kaynar suyumuzu tuz ve limon tozunu ekleyelim kaynayan suyumuza köftelerimizi atıp beş dakika kadar kaynatıp servis tabağına alalım.
  • Üzerine sosumuzu döküp maydanoz ile süsleyebiliriz afiyet olsun.


Güveçte Mantar Sote Tarifi

 

Güveçte Mantar Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kültür mantarı (400 gr)
  • 1 soğan
  • 1 kırmızı kapya biber
  • 2 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
  • Zeytinyağı
  • Kaşar peyniri
  • 1 kase sıcak su
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Karabiber, kekik, pulbiber
  • Tuz

    Güveçte Mantar Sote Tarifi Yapılışı

  • Soğanımızı piyazlık, biberimizi julyen doğrayalım.
  • Tavamıza yağ ilave ederek sırasıyla soğan, biber ve mantarı 2-3 dakika ölecek sekilde kızartalım.
  • Kızarttığımız malzemeleri güvecimize eşit şekilde paylaştıralım.
  • Sıcak suda salçamızı eritelim içine baharatlarımızı atalım.
  • Salçalı sosumuzu yemeğimizin üzerinde gezdirelim.
  • Önceden ısıttığımız 180 derece fırında sürelim.
  • Yemeğimiz yarım saat piştikten sonra rendelediğimiz kaşar peynirini ilave edim.
  • Kaşar peyniri eridikten sonra yemeğimizi fırından alalım.
  • Sıcak sıcak servis yapalım. Afiyet olsun💐.

Mutlaka Yapılması Gereken Harika Kıvamlı Çiğköfte Tarifi

 

Mutlaka Yapılması Gereken Harika Kıvamlı Çiğköfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 buçuk su bardağı köftelik bulgur (elimde esmer bulgur yoktu kullanamadım isterseniz esmer bulgur kullanabilirsiniz)
  • 2 adet kuru soğan (rendelenip suyu sıkılmış)
  • 3- 4 diş sarımsak
  • 3 adet domates (rendelenmiş)
  • 1 dolu yemek kaşığı biber salçası
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 çay bardağı hakiki zeytinyağı
  • 5-6 dal ince kıyılmış maydanoz
  • 3 tatlı kaşığı çiğ köfte baharatı
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 2,5 tatlı kaşığı sumak
  • 3 çay kaşığı tatlı kırmızı toz biber
  • 1 buçuk su bardağı sıcak su
  • 2 tatlı kaşığı tuz

    Mutlaka Yapılması Gereken Harika Kıvamlı Çiğköfte Tarifi

  • Köftelik bulgur tuz ve baharatlar bir kabın içine alınır.
  • Üzerine sıcak su ilave edilir üzeri örtülüp bir kenara beklemesi için bırakılır(10 dakika).
  • Bulgurumuz bekledikten sonra bir kaşık yardımıyla karıştırılır üzerine domatesin yarısı ,soğan,sarımsak ve salçalarımız ilave edilerek yoğrulmaya başlanır.
  • Kıvam almaya başlayan çiğköftemize domatesin kalanı eklenir bu sırada nar ekşisinde ekleyerek yoğurmaya devam edilir.
  • Yaklaşık yarım saat sonra kıvamı olmaya başlayan çiğköftemize 1 çay bardağı zeytinyağı azar azar ilave edilerek yoğrulur. Bu sırada ince kıyılmış maydanozlar da eklenir.
  • Hamur gibi yumuşacık elde kıvam alan çiğköftelerimiz hazır. İstediğiniz gibi servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun 💕.

    Not;ben hamur yoğurma makinasında 5- 6 dakikada bir dinlendirerek yaklaşık 50 -55 dakikada hazırladım. Siz elde yaparsanız bu süre el sıcaklığından dolayı daha da azalır. Karşınıza eşinizi alıp çalıştırmak için iyi bir fırsat olabilir 😂.

    Yada karantina etkinliği de diyebiliriz 😅.

    Sonrası missss gibi ev yapımı tertemizdi çiğköfte😋😋😋.

Ev Yapımı Doğal Meyve Suyu Tarifi

 

Ev Yapımı Doğal Meyve Suyu Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet limon
  • 2 adet ince kabuklu sıkma portakal
  • 1 çay kaşığı limon tuzu
  • 1 buçuk su bardağı toz şeker (arzuya göre artırabilir veya azaltabilirsiniz)
  • (siz dilerseniz hiç şeker kullanmayıp bal ile de tatlandırabilirsiniz)
  • 3 litre su

    Ev Yapımı Doğal Meyve Suyu Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle meyveleri mevsiminde buzluğa atmanızı tavsiye ederim.
  • Dondurulmuş limon ve portakallar buzları çözülmeden küçük küçük doğranır (hafiften çözülmüş olabilir doğranacak sertlikte olsun yeter).
  • Daha sonra buzlu buzlu robottan çekilir ve 3lt suya tamamı eklenir karıştırılır bu şekilde bi 5 dakika bekletin ve sonra süzün.
  • Ardından meyve suyuna şeker veya bal, 1 çay kaşığı da limon tuzu ekleyip karıştırın.
  • Şişelere doldurup buzdolabında muhafaza edin.
  • Tüketmeden önce mutlaka çalkalayın. Bu kadar 🤗afiyet olsun.
  • Not:siz dilerseniz sadece limon veya sadece portakal suyu da yapabilirsiniz. Ben karışık yaptım💐.

Kıyır Poğaça (Kabartma Tozu İle)Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay bardağı beyaz peynir
  • 1 paket kabartma tozu
  • 8-10 dal maydanoz

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı

    Yapılışı

  • Uygun bir yoğurma kabına yumurta, süt, sıvı yağ ve tuzu alarak çırpma teli ile çırpalım.
  • Daha sonra unun bir kısmı, kaşar peyniri rendesi, beyaz peynir, kabartma tozu ve kıyılmış maydanozu ilave edelim ve bir kaşık yardımıyla malzemelerimizi karıştıralım.
  • Ardından unumuzdan biraz daha ekleyerek elimizle yoğurmaya başlayalım. Unu bu şekilde hamur toparlandıkça eklerseniz hamuru yoğurmanız çok daha kolay olacaktır. Ele yapışmayan bir hamur elde edeceğiz.
  • Hazır olan hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparalım ve elimizle yuvarlayarak şekillendirelim.
  • Hamur bitene kadar aynı işlemleri tekrarlayalım ve pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim. Ben bu ölçülerle hazırladığım hamurdan 11 adet poğaça elde ettim. Dilerseniz miktarları aynı oranda arttırarak daha fazla poğaça elde edebilirsiniz.
  • Son olarak poğaçalarımızın üzerine yumurta sarısı sürelim. 175 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar yaklaşık 25-30 dakika pişirelim. Maydanozlu peynirli poğaçalarımız servise hazır.

İçli Köfte (45-50 Adet) Tarifi

 

İçli Köfte (45-50 Adet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kıyma(az yağlı)
  • 1 kg soğan
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Çeyrek demet maydanoz (arzuya göre ben eklemedim)
  • 250 gram tereyağ yada margarin
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay bardağı karabiber
  • Tuz(salçanın tuzunu dikkat edin)
  • Ceviz (arzuya göre)

Hamuru için;

  • 1 kg bulgur
  • 2 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı un(kontrollü)
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    İçli Köfte (45-50 Adet) Tarifi Yapılışı

  • İç harcımız için soğanları küçük küçük doğrayalım.
  • Blandrdan çekip suyunu sıkabilirsiniz.
  • Geniş bi tencereye kıymayı alıp kavuralım ara ara karıştıralım tüm kalmasın.
  • Suyunu salıp tekrar çekince margarini ilave edip eritene kadar karıştırıyoruz.
  • Doğradığımız soğanları ekleyip pembeleşene kadar kavuralım.
  • Biber salçasını ekleyip karıştıralım.
  • En son baharatları ve ince kıyılmış maydanozu ilave edip ocaktan alalım.
  • Ben harcı 1 gece önceden hazırlıyorum. Aynı gün hazırlayacaksınız kıymayı soğuduktan sonra buz dolabında dinlendirin. Harcımız donmalı.
  • Diş harcı için irmik ve bulguru geniş ağzı kapaklı bi kaba alıp karıştıralım.
  • Üzerine gelecek şekilde sıcağa yakın su ilave edip karıştıralım.
  • Bu şekilde 20 dakika dinlendirelim.
  • Dinlenen harcı geniş bi kaba alıp elimizle önce biraz karıştıralım.
  • Ardından yumurta salça ve tuzu ilave edip karıştıralım.
  • En son unu kontrollü olarak ilave edip yoğuralım.
  • Elimizi suda ıslata ıslata yapıyoruz yoğurma işlemini.
  • Bulgurun oluşumuna göre sakız kıvamında bi harç olmalı.
  • Fındık kadar koparıp suya attığınızda dağılmıyorsa harcımız hazır.
  • Cevizden biraz büyük parçalar koparıp işaret parmağınız ortasına bastıralım.
  • Ben şeklini salatalıkla verdim.
  • Ara ara ıslatıp içini oyuyoruz.
  • Ardından iç harçtan 2 yemek kaşığı kadar içine doldurup şekil veriyoruz.
  • İster yuvarlak ister limon şeklinde hazırlayabilirsiniz.
  • Bütün malzemeleri bu şekilde hazırlayıp tepsi tepsi dondurucuda dondurup buz dolabı poşetlerini yerleştirin.
  • Servis aşamasında ister bol yağda kızartın isterseniz haşlayıp üzerine kızdırılmış tereyağ gezdirebilirsiniz. İki şekildede nefis 👌.
  • Afiyet olsun.

11 Nisan 2021 Pazar

Şifa Çorbası (Et Suyu Çorbası) Tarifi

 

Şifa Çorbası (Et Suyu Çorbası) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 buçuk su bardağı et suyu
  • 2 buçuk su bardağı sıcak su
  • 1 çay bardağı şehriye
  • 1 yumurta
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 buçuk yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım tatlı kaşığı pulbiber

    Şifa Çorbası (Et Suyu Çorbası) Tarifi Yapılışı

  • Et suyunu ve sıcak suyu bir tencereye alıp kaynatalım.
  • Kaynadıktan sonra şehriyeleri ilave edelim ve ocağın altını biraz kısarak pişmeye bırakalım.
  • Şehriyelerin tencerenin dibine yapışmaması için ara ara karıştırmayı unutmayalım.
  • Bu sırada terbiyemizi hazırlayalım.
  • Bir kabın içerisine un, yumurta ve yoğurdu alarak güzelce çırpalım.
  • Daha sonra bu karışıma kaynayan çorbadan 1-2 kepçe kadar ilave edip yeniden çırpalım.
  • Hazırladığımız terbiyeyi pişen çorbaya kontrollü bir şekilde ekleyelim ve hızlı hızlı çırpmaya devam edelim.
  • Altını kısarak sürekli karıştıralım ve çorbamız yeniden kaynayınca tuzunu ekleyelim.
  • Üzeri için küçük bir tavada tereyağını eritip içine pulbiber koyalım ve çorbaya dökelim.

Peynirli Milföy Külah Tarifi

 

Peynirli Milföy Külah Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet uzun milföy hamuru
  • Labne peyniri (istenilen başka peynirde olur)
  • Maydanoz
  • 1 adet yumurta

    Peynirli Milföy Külah Tarifi Yapılışı

  • Milföy hamurlarını buzluktan çıkartıp yumuşaması için tezgaha koyun.
  • Uzunlamasına aralıklı 6 şerit kesin.
  • Külah aparatına sarıp yağlı kağıt serili tepsiye dizin. (yağlı kağıda külah şekli verip saranlarda var)
  • Hepsi bitince üzerine yumurta sarısı sürün.
  • Önceden ısıtılmış 180°c fırında üzeri kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkınca biraz bekleyin.
  • İçine istenilen peynirden koyup ağız kısmını ince kıyılmış maydanoza bulayın. Kişi sayısına göre arttırabilirsiniz. Afiyet olsun.

Köfteli Beyti Tarifi

 

Köfteli Beyti Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için malzemeler;

  • 400/500 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yumurta
  • Galeta unu
  • Tuz
  • Karabiber

Sarmak için;

  • 1 /2 yufka
  • 2/3 yemek kaşığı tereyağ

Üzeri için;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı domates salçası
  • Az sıcak su

    Köfteli Beyti Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle soğan ve sarımsak rendelenir ve diğer köftelik malzemeler eklenerek köfteler uzun şeritler halinde hazırlanır.
  • 190 derece fırında 15 dakika pişirilir.
  • Köfteler pişmeye yakın tereyağ eritilir. Ve yufkalar ortadan ikiye bölünerek hazırlanır. Yufkalar yağlanır.
  • Pişen köfteler kesilen yufkanın düz olan kısmına sırası ile yerleştirilir.
  • Katlayarak sarılır ve küçük küçük kesilir.
  • Kesilen parçalar fırın tepsisine yerleştirilir ve üzerleri yağlanır.
  • Fırında 15 dk kadar üzerleri kızarana kadar pişirilir. (kontrollü olmakta fayda var).
  • Tereyağı eritilir, üzerine domates salçası eklenir, biraz sıcak su eklenerek sos hazırlanır.
  • Tabağa alınan beytilerin üzerine domates sosu ve tercihe göre yoğurt ile servis edilir.
  • Afiyet olsun 💫.

Peynirli Salatalık Tarifi

 

Peynirli Salatalık Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 veya 3 adet salatalık
  • 2 yemek kaşığı lor peyniri
  • 2 yemek kaşığı koyu yoğurt
  • 100 gram süzme peynir veya
  • 100 gram labne peyniri
  • Biraz taze soğan yeşil kısmı
  • Bir dış ezilmiş sarımsak
  • Bir tutam taze nane
  • Bir tutam dereotu
  • Acı kuru biber (Sevenleri için )

    Peynirli Salatalık Tarifi Yapılışı

  • Lor, süzme peynir, yoğurt bir kabın içinde ezerek karıştırılır.
  • Ezilmiş sarımsak eklenir veya varsa bir tane taze sarımsak doğranır.
  • İnce kıyılmış taze soğan, dereotu ve taze nane eklenerek tekrar karıştırılır.
  • Kuru süs biberi elle ufalanır içine ilave edilir. Acıyı sevenler içine mutlaka ilave edin. Derim 🥰.
  • Peynirin tuzuna dikkat ederek gerekirse tuz eklenir ve iç malzemesi hazırlanır.
  • Salatalıklar çok ince olacak şekilde kesilir, sarılacak kadar ince olmalıdır.
  • İnce bir dilim salatalığın ucuna tatlı kaşığı ile peynirli harç konur ve sarılır.
  • İç malzeme bitinceye kadar devam edilir, bittikten sonra tabağa yerleştirilir. Afiyetler olsun.