Soğuk Baklava Pastane Usulü Tarifi İçin Malzemeler
- 1 paket baklavalık yufka (800 gram)
- 250 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Şerbeti İçin
- 2 su bardağı şeker
- 1 su bardağı su
- 2.5 su bardağı süt
- 1 paket krema
- 1 paket vanilin
Arası İçin
- 1 kase iri çekilmiş antep fıstığı (Dilerseniz fındık ya da ceviz de kullanabilirsiniz)
Üzeri İçin
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 yemek kaşığı süt tozu
Not kakaonun yoğun tadını kırmak için süt tozu ekledim, biraz tatlı olabilir ama pudra şekeri kullanabilirsiniz. nesquik kullanılan tariflere de denk geldim. ya da doğruca üzerine bol çikolata rendesi serpebilirsiniz.
Soğuk Baklava Pastane Usulü Tarifi Yapılışı
- Tatlımızın ilk olarak şerbetini hazırlayalım. Bunun için tenceremize şeker ve suyu alarak kaynamaya bırakalım. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alalım, vanilini ekleyelim ve soğumaya bırakalım.
- Ardından küçük bir sos tavasına ya da küçük bir tencereye tereyağımızı alalım ve eritelim. Yağımız erirken üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık yardımı ile alalım.
- Yağımız eridikten sonra ocaktan alalım ve üzerine sıvı yağımızı ekleyerek karıştıralım.
- Yufkalarımızı alt ve üstte kullanmak için eşit olacak şekilde ayıralım.
- Fırın tepsimizin tabanına yağ karışımımızdan 1 kaşık kadar alalım ve fırça ile her yerine gelecek şekilde sürelim.
- Yufkamızdan yerleştirelim. Üzerine bir kaşık yağ gezdirelim. Bu şekilde yufkaların yarısını tepsimize üst üste sıralayalım.
- Ardından baklavamızın ara malzemesini yerleştirelim. Ben iri çekilmiş fıstık kullandım siz dilerseniz fındık ya da cevizde kullanabilirsiniz.
- Bu aşamada fırınımızı alt üst fansız ayarda 170°c’de ısınmaya bırakalım.
- Fıstıklarımızı yerleştirdikten sonra üst için ayırdığımız yufkalarımızı üst üste, aralarına yağ dökerek aynı şekilde sıralamaya devam edelim.
- Yufkaları yerleştirme işlemi bittikten sonra bıçak ile keselim ve yağımızdan sürelim. Hazırladığımız baklavamızı dilediğimiz boyutta keselim.
- Baklavamızı 170 derece önceden ısıtılmış fırında nar gibi kızarana dek pişirelim. Benim 1 saat 15 dakika sürdü.
- Baklavamız pişerken şerbetimize krema ve sütü ekleyip karıştıralım.
- Kızaran baklavamızı fırından çıkarıp ilk sıcağının çıkması için 10 dakika kadar bekletelim.
- Soğuyan baklavamıza şerbeti her yerine gelecek şekilde döküp 1 saat tezgahta şerbeti çekmesini bekleyelim.
- Sıra geldi baklavamızın süslemesine ben kakao ve süt tozunu karıştırdım kakaonun acısını kırmak için ve süzgeç yardımıyla her yerine gelecek şekilde kapladım. Son olarak üzerine antep fıstığı ile süsleyelim. Afiyet olsun 👩🏻🍳.