22 Nisan 2021 Perşembe

Avokadolu Dilimler Tarifi

 

Avokadolu Dilimler Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 dilim tost ekmeği
  • 1 avokado
  • 2 yemek kaşığı labne veya krem peynir
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 2 diş sarımsak
  • Çok az karabiber
  • Tuz

Üstü için

  • 3 yumurta
  • Çörek otu
  • Kırmızı biber

Yumurta pişireceğimiz suya katmak için

  • 1,5 çay kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı sirke

    Avokadolu Dilimler Tarifi Yapılışı

  • Avokado ezildikten sonra rendelenen sarımsak, labne, zeytinyağı ve karabiber eklenir, karıştırılır.
  • Fırında hafif kızaran tost ekmeklerine sürülür.
  • Bu arada küçük bir tencereye su koyar, biraz tuz ve sirke ekler, kaynadıktan sonra suya kaşıkla girdap oluşturup yumurtaları kırarız (çılbır)
  • Piştikten sonra yumurtaları alır ( suyunu iyice süzmemiz gerekiyor )
  • Avokadoların üzerine koyar; kırmızı biber ve çörek otuyla süsleriz. Mutlaka denemelisiniz.Afı̇yet olsun :).

Enginarlı Taze Bakla Yemeği Tarifi

 

Enginarlı Taze Bakla Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo bakla
  • 6-7 adet enginar
  • 5-6 adet taze soğan
  • Yarım demet dereotu
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2-3 diş sarımsak
  • Tuz, karabiber, pulbiber, un
  • 1 adet limonun suyu

    Enginarlı Taze Bakla Yemeği Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle sebzelerin temizlendikten sonra kararmaması için bir kabın içerisine 1 yemek kaşığı un, bir adet limon suyu, tuz ekleyin.
  • Ardından aşağıdaki fotoğraflarda görüldüğü gibi enginarlarımızı temizleyip ortasındaki tüylü kısmı küçük bir kaşık yardımıyla oyarak temizleyelim. Ve hazırladınız şu dolu kabın içinde bekletelim.
  • Sonra uygun bir tencereye taze soğan ve sarımsakları yemeklik doğrayıp, zeytinyağı ile birlikte kavuralım.
  • Sebzelerin suyunu süzüp tencereye alalım.
  • Baharatlarımızı ekleyelim.
  • Bir tatlı kaşığı un serpin ben bir tatlı kaşığı toz şeker de ekliyorum.Baklanın acısı olmaması için
  • Üzerini hafif geçecek kadar su ilave edip kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirelim.
  • Pişen yemeğin üzerine ince kıyılmış dereotu serpelim. Afiyet olsun.

21 Nisan 2021 Çarşamba

Fındıklı Güllaç Tarifi

 

Fındıklı Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 7-10 adet güllaç yaprağı
  • 1.5 litre süt
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı fındık

    Fındıklı Güllaç Tarifi Yapılışı

  • Süt ve şeker ocağa alınarak şeker eritilerek ılıklaştırılır .
  • Kaynatılmamalı yoksa tatlınız hamur olur.
  • Güllaç yaprakları borcama dizilir ve sütlü karışım ile ıslatılıp fındık serpilir bu işlem tekrarlanır.
  • Dolapta 2-3 saat dinlendirdikten sonra afiyetle yiyebilirsiniz.

Tramisu Tarifi

 

Tramisu Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 ml süt
  • 2 yumurta sarısı (ben 1 tane kullandım)
  • Yarım su bardağı +2 yemek kaşığı şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 180 gram mascarpone (veya 200 gram krempeynir tuzsuz)
  • 1 paket kedidili bisküvi
  • 1 fincan demlenmiş granül kahve
  • (Bu malzemeyle üç adet cup çıkıyor )

    Tramisu Tarifi Yapılışı

  • Un, nişasta, yumurtayı tencerede karıştıralım.
  • Sütü yavaş yavaş ilave edip karıştıralım pürüzsüz oluncaya kadar devam edelim.
  • Ocağa alıp karıştırarak pişirelim kaynayınca kenara alıp ara sıra karıştırarak soğutalım
  • Soğuyan muhallebi ye mascarpone ve vanilyayı ekleyip tekrar güzelce çırpalım( ne kadar çok karıştıralım dedim kafam karıştı😀)
  • Bisküvileri ılınmış kahveye batırıp cuplara dizelim üstüne kremayı yayalım, bir sıra daha bisküvi üzerine tekrar kremayla bitirelim.
  • Servise yakın kakao eleyip meyvelerle süsleyelim (en çok yakışanı çilek oluyor bence)
  • 1 saat dinlenince servis edebiliriz (bir gün önceden yapılırsa daha lezzetli oluyor)
  • Afiyet olsun 🌺🍃

Nefis Böğürtlenli Brownie Tarifi

 

Nefis Böğürtlenli Brownie Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 büyük paket bitter çikolata
  • 2 yemek kaşığı kahvaltılık çikolata
  • 1 yemek kaşığı pekmez ( eğer pekmez koyarsanız kahvaltılık çikolatayı 1 yemek kaşığı kullanın)
  • 100 gr tereyağı
  • 1 su bardağından iki parmak az şeker
  • 1 su bardağı un
  • 2 yumurta
  • Vanilya
  • Bir cimdik tuz
  • 1 kase kadar vişne veya böğürtlen
  • 4 adet çilek
  • 10 adet fındık

    Nefis Böğürtlenli Brownie Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle tereyağı ve çikolatayı benmari usulü eritin.
  • Yumurta ve şekeri bembeyaz olana kadar çırpın.
  • İçine tereyağıyla birlikte erittiğiniz çikolatayı, kahvaltılık çikolatayı ve koyacaksanız pekmezi ekleyip tekrar çırpın.
  • Sırasıyla unu,vanilyayı ve tuzu ekleyip güzelce karıştırdıktan sonra yağlı kağıt serili küçük borcama aktarın.
  • Üzerine böğürtlen çilek fındık ve çikolata parçacıklarını yerleştirin.
  • 160 derecede 25 -30 dakika pişirin.
    (eğer böğürtlen yerine vişne kullanacaksanız 30 dakika pişirin).
    Afiyetle .

İçili Köfte Tarifi

 

İçili Köfte Tarifi İçin Malzemeler

İçli Köfte

  • 4 su bardağı köftelik bulgur (İnce bulgur simit)
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı artı 2 yemek kaşığı irmik
  • 3,5 su bardağı sıcak su
  • 1 yemek kaşığı dolusu salça
  • 1 tane küçük kuru soğan (Minik minik doğranmış)
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kişniş (İsteğe göre)
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • Tuz

İçi İçin

  • 500 gram orta yağlı kıyma
  • 5 tane kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Sıvı yağ
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 su bardağı ceviz

    İçili Köfte Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak içimizi hazırlayalım. Tenceremize kıymamızı alıp iyice suyunu çekene kadar kavuralım suyunu çektikten sonra sıvı yağı ilave edip yemeklik doğradığımız kuru soğanları kıymanın üzerine alıp iyice soğanlar ölene kadar kavuralım.
  • ardından salça ve baharatları ekleyip içimizi soğumaya bırakalım soğuduktan sonra iri kıyım ceviz ve ince kıyım maydanozlarımızı ekleyip kenara alalım.
  • Hamuru için yoğurma kabımıza bulgur ve irmiği alıp üzerine sıcak suyu ekleyip karıştıralım heryerinin ıslanmış olduğundan emin olup streçleyip yarım saat şişmesini bekleyelim.
  • Yarım saat sonra köftesi için olan malzemeleri küçük kıyılmış kuru soğanı ekleyip iyice yoğuralım en son unu ilave edip biraz daha yoğuralım.
  • Yoğururken elimizi ıslatabilir hafif köfteye su serpe biliriz yoğurma işlemi bittikten sonra cevizden biraz büyük parçalar alıp işaret parmağımızla içine bastırarak oyuyoruz içini.
  • İç harcımızdan ekleyip kapatıyor ve yumurta şeklini verip ister difrizde ister hemen yemek için hazırlıyoruz derin bir kap ve ısınmış bol sıvı yağ da kızartıp yiyoruz afiyet olsun💕.
  • Not: Yağ iyi kızmış olmalı yoksa köfteler dağılabilir difrize atacak olanlarda kızartmadan yarım saat önce çıkarıp kızarta bilirler.

Tam Kıvamında Güllaç Ramazan Ayı'nın Güllü Güllacı Tarifi

 

Malzemeler

  • 400 gr güllaç (12-13 yaprak kullandım)
  • 2 litre süt
  • 2 buçuk su bardağı şeker (200 ml bardakla)
  • 1 paket vanilya

Arası için:

  • Ceviz içi

    Yapılışı

  • Şerbetimiz için tenceremize sütü şekeri alıp ocağa koyup karıştıralım.
  • Vanilyayı da ekleyip şekerimiz eriyene kadar sürekli karıştıralım.
  • Şekerimiz eridiğinde ocağın altını kaplayalım şerbetimiz ne sıcak ne soğuk olacak şekilde yani serçe parmağınızı içine batırdığınızda dayanabileceği sıcaklıkta olmalı.Not: bu çok önemli çok sıcak olursa tatlımız hamur olur soğuk olursada şerbeti çekmez içine.
  • Daha sonra borcama 2kepçe süt alalım üzerine güllaç yaprağımızı ikiye bölüp tepsiye koyalım.
  • Üzerine 2kepçe kadar süt gezdirelim.
  • 6’nci kata kadar bu şekilde devam edelim.
  • 6’nci katında içine ceviz içi serpelim.
  • Cevizi serptikten sonra tekrar güllaç yaprağımızı ikiye bölüp dizip her katına iki kepçe kadar süt gezdirelim videoda nasıl yaptığıma bakabilirsiniz.Bu şekilde 12. 13 yaprak kullandım.Tatlımı akşamdan yapıp dolaba kaldırdım bu şekilde dinlenip sütunu içine daha güzel çekiyor.

Bulgur Pilavı Tarifi

 

Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • Yarım çay bardağı tel şehriye
  • Yarım tavuk bulyon
  • Yarım çay kaşığı kekik
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım yemek kaşığı tereyağ
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 4 su bardağı sıcak su

    Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle tencereye yağımızı alalım.
  • Kuru soğanımızı ve tel şehriyemizi katıp kavuralım.
  • Daha sonra salçamızı ekleyip karıştıralım.
  • Bulgurumuzu da ekleyerek karıştıralım.
  • 1 su bardağına sıcak suyu alalım içine yarım tavuk bulyon, kekik, tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım.
  • Bulyon eridikten sonra bulgurun içine katalım.
  • Üzerine 3 du bardağı daha su ekleyerek 1-2 tur karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatalım.
  • Piştikten sonra yarım saat sofra bezine sarılı dinlenmeye bırakırsanız daha bi güzel olur ☺️pilav dinlendikçe daha bi lezzetli oluyor ☺️.
  • Afiyet olsun 😋.

    Not : fikir amaçlı yanına fırında patates köfte yapabilirsiniz. Görselde yaptığım gibi. Yada tavuk enfes olacaktır 😋.

    Kuru soğanı eksik etmeyin yanından 😅.

Saçaklı Poğaça Tarifi

 

Saçaklı Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 (yarım) su bardağı ılık süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı ılık su
  • 1/2 (yarım) paket kuru maya
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
  • 1 yumurta (sarısı üstüne)
  • 2 çay kaşığı tuz
  • Un ( 3 su bardağından sonra kontrollü eklenecek)

İçine sürmek için:

  • Labne ya da krem peynir

Kenarları için:

  • 4-5 dal maydanoz
  • 1 küçük kase rendelenmiş (rendenin ince tarafından) kaşar peyniri

    Saçaklı Poğaça Tarifi Yapılışı

  • Maya ve şekerin üzerine ılıttığımız suyla sütü ekler; birkaç dakika bekler, sonra diğer malzemeleri de ilave eder, ele yapışmayacak bir hamur yoğururuz.
  • 1 saat kadar mayalandıktan sonra minik bezeler alıp yuvarladıktan sonra (benim 23 tane oldu) fırın kağıdı serdiğimiz tepsiye dizer, tekrar mayalanmaya bırakırız.
  • 15 dakika kadar süren tepsi mayasından sonra yumurta sarısı süreiz.
  • 180 derecede ısınmış fırında altı üstü kızarana kadar pişiririz.
  • Poğaçalar ılıyınca kenarlarından tamamen kopmayacak şekilde keser; arasına, biraz da kenarlara (maydanoz ve kaşarın yapışması için) peynir sürer; kenarlarını kıydığımız maydanoza ve rendelediğimiz kaşar peynirine batırır, servis ederiz.
  • Afı̇yet olsun :).

Sıvı Yağlı Cookie Tarifi

 

Sıvı Yağlı Cookie Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet oda sıcaklığında yumurta
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı nişasta (buğday ya da mısır)
  • 2 su bardağı un

Üzeri için:

  • Damla çikolata/ fındık/ ceviz

    Sıvı Yağlı Cookie Tarifi Yapılışı

  • Bir kabın içine yumurta ve toz şekeri koyalım, tel çırpıcı yardımıyla karıştıralım.
  • Ardından diğer malzemeleri ekleyelim ve en son un koyalım. (un miktarı değişebilir. )
  • Hamurumuzu iyice yoğurduktan sonra dilediğimiz şekli verelim. (içinin iyice pişmesi açısından çok kalın yuvarlak şekil verilmemesi faydalı olur. )
  • Üzerine damla çikolata / fındık/ ceviz koyalım.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede yaklaşık 15 dakika pişirelim. (fırın sıcaklığı ve süresi değişebilir.
  • Kısa sürede piştiğinden sık sık kontrol edelim.
  • Afiyet olsun.

Tavuklu Ve Beşamel Soslu Kabak Sandal Tarifi

 

Tavuklu Ve Beşamel Soslu Kabak Sandal Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 1 tavuk göğsü
  • 1 orta boy soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet domates rendesi
  • 2 adet yeşil biber
  • Tuz
  • Karabiber

Beşamel sos;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • Tuz

Üzeri içi;

  • Kaşar peyniri

    Tavuklu Ve Beşamel Soslu Kabak Sandal Tarifi Yapılışı

  • Kabaklarımızı yıkıyoruz ve soyuyoruz ortadan ikiye uzun olacak şekilde kesiyoruz.
  • Kabakların içini kabak oyucağı yada kaşık yardımı ile oyuyoruz ve suya alarak 5-6 dakika haşlıyoruz. (fazla haşlamayın dağılır ).
  • Tavaya doğramış olduğumuz tavukları alıyoruz ve kavuruyoruz.
  • Tavukların üzerine 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ ekliyoruz.
  • Doğramış olduğumuz soğanları ve sarımsakları da ekleyerek kavuruyoruz.
  • Soğanların dirilişi gidince salça ve domates rendesi doğranmış biberleri ekliyoruz. Baharatlarımızı ekleyerek pişmeye bırakıyoruz.
  • Haşlamış olduğumuz kabakları borcama alıyoruz ve pişen tavukları kabaklarımızın içine dolduruyoruz.
  • Beşamel sosumuz için bir tencereye tereyağımızı alıyoruz ve unu ekleyerek kavuruyoruz.
  • Kavrulan una sütümüzü ekliyoruz ve karıştırmaya devam ediyoruz.
  • Beşamel sosumuz göz göz olunca altını kapıyoruz.
  • Tuz ekleyerek karıştırıyoruz.
  • Tavukların üzerine hazırlamış olduğumuz beşamel sosumuzu döküyoruz.
  • 180 derece de fırına veriyoruz.
  • Beşamel sosumuzun üzeri kızarınca sandallarımızı kaşar peyniri ile kaplıyoruz tekrardan fırına veriyoruz.Kızaran kabak sandallarımız servise hazırdır.Afiyet olsun.

Ispanaklı Gül Böreği Tarifi

 

Ispanaklı Gül Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tane hazır yufka

Sosu için;

  • 6-7 yemek kaşığı yoğurt
  • Yar8m su bardağı sıvı yağ
  • 1 tane yumurta

İç harcı için;

  • 750 gram ıspanak
  • 1 tane soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz, karabiber, pulbiber, sıvı yağ

    Ispanaklı Gül Böreği Tarifi Yapılışı

  • İlk önce ıspanaklı iç harcımız için ıspanaklar güzelce temizlenir doğranır.
  • Ardından soğan yemeklik doğranarak sıvı yağda kavrulur.
  • Salça, tuz ve baharatları eklenir.
  • Ispanaklar da eklenerek bir güzel pişene kadar kavrulur.
  • İç harcının çok kuru olmaması gerekiyor.
  • Kuru olur ise biraz su ekleyebilirsiniz.
  • Ardından sosu için yoğurt, sıvı yağ ve yumurta çırpılır.
  • Yufka 4 parçaya bölünür, her parçaya sırayla yoğurtlu sos sürülür ve ıspanaklı iç harcından etrafa serpiştirilir.
  • Yufka rulo şeklinde sarılıp, rulo ile kendi etrafında dolanarak gül şekli verilir.
  • Hazırlanan börekler yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Üzerlerine çırpılmış yumurta sürülerek 190 derece fırında altı üstü kızarıncaya kadar pişirilir. (eğer yoğurtlu sostan artarsa yumurtanızı yoğurtlu sosa kırıp bu şekilde de böreklerin üzerine sürebilirsiniz çok güzel oluyor ben öyle yaptım) afiyet olsun 😌.