23 Nisan 2021 Cuma

Biber Dolması Tarifi

 

Biber Dolması Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 adet dolmalık biber
  • 10 yemek kaşığı pirinç
  • 100 – 150 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 4-5 dal maydanoz ve dereotu
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 adet kabuğu soyulmuş domates dolma içine
  • 1 adet domates biberlerin ağzına koymak için
  • Baharatların miktarı isteğe bağlı
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı karabiber+pulbiber+kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Sıvı yağ

    Biber Dolması Tarifi Yapılışı

  • Biberler yıkanır yarım şekilde tepesi kesilip içi temizlenir kenara koyulur.
  • Bir kaba yıkanan pirinç ince doğranmış soğan ,kıyma koyulur ve diğer malzemeler eklenip güzelce karıştırılır.
  • Biberlerin içine doldurulur çok aşırı doldurmayın pirinçlerde şişecek .
  • Üzerlerine dilim domates koyulur.
  • Tencereye yerleştirilir üzerine sıvı yağ ve tuz serpilir .
  • Üzerine ve biberlerin üzerine kaynar su gezdirilir.
  • Biberlerin içinede kaynar su koyulur güzel pişsin.
  • Kapağı kapatılıp kısık ateşte pişirilir.

Kahveli Muhallebi Tarifi

 

Kahveli Muhallebi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 125 gram margarin
  • 1 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 buçuk su bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı granül kahve
  • 1 paket vanilya

Süslemek için;

  • Kakao

    Kahveli Muhallebi Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle margarini tencerede eritelim.
  • Üzerine un ve nişastayı döküp kavuralım.
  • Sütü de ekleyip çırpıcıyla karıştıralım.
  • Şeker ve kahveyi de ekleyip kalınlaşana kadar karıştıralım.
  • En son vanilyayı ekleyip ocağın altını kapatalım.
  • Kasenin dibine kakao serpelim muhallebimizden dökelim.
  • Üzerine de tekrar kakao serpip buzdolabında bir gün kadar bekletelim. Afiyet olsun.

Tavuk Dünyası Bi'köri Tarifi

 

Tavuk Dünyası Bi'köri Tarifi İçin Malzemeler

Makarna için;

  • 500 gram penne makarna
  • 4-5 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı zerdeçal
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım su bardağı çiğ krema

Körili tavuk için;

  • 500 gr göğüs kalça karışık tavuk eti
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım su bardağı çiğ krema
  • 1 çay kaşığı köri
  • Tuz

    Tavuk Dünyası Bi'köri Tarifi Yapılışı

  • Bir tencerede sıvı yağ ve tereyağını eritiyorum ,ardından makarnalarımı ilave edip bir iki tur karıştırıyorum.
  • 4-5 bardak kadar su ilave edip tuzunu ekliyorum.
  • Haşlayarak değil de suyunu çektirerek bir makarna hazırlıyorum ki vitaminleri içinde kalsın.
  • Pişmeye yakın zerdeçal ekleyip biraz kaynatıyoruz altın sarısı rengini ve aromasını veriyor.
  • Ocaktan almadan önce yarım su bardağı krema ve 1 çay kaşığı karabiberi ilave edip karıştırıp ocaktan alıyorum.
  • Sıvıyağımızı kızdıralım, tavuklarımızı ilave edip kızarana kadar soteleyelim.
  • Kavrulduktan sonra köri baharatını ve tuzunu ilave edip karıştıralım ardından yarım bardak kremamızı ekleyip ocaktan alalım.
  • Uzun bir tabağa salata, makarna ve körili tavuk olarak servis ettim. Çok güzel oluyor çok 😍 denemenizi tavsiye ederim afiyetle 🍃.

Arpa Şehriyeli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi

 

Arpa Şehriyeli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 çay bardağından bir parmak eksik arpa şehriye
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı tereyağ (yada 3 yemek kaşığı sıvı yağ)
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet minik doğranmış havuç
  • 7 su bardağı su yada et suyu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • Tuz
  • Karabiber
  • 1 adet rendelenmiş sarımsak

    Arpa Şehriyeli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak mercimekleri tencereye alalım üzerlerini az geçecek kadar su koyalım 10 dakika pişirelim ve suyunu süzelim(dikkat edin mercimekler çok pişip yumuşamasın).
  • Tencereye tereyağ (yada sıvı yağı )alıp eritelim küçük doğranmış soğanı rendelenmiş sarımsağı koyup biraz kavuralım.
  • Salçamızı ekleyelim ve minik doğranmış havuçlarımızı ve şehriyeyi ekleyip bir dakika kavuralım.
  • Suyumuzu ilave edip kaynamaya bırakalım bu esnada mercimekleri ekleyelim tuzumuzu baharatlarımızı da koyalım.
  • Şehriyeler yumuşayıncaya kadar yemeğimizi pişirelim.
  • Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun ❣️.

Böyle Pratiği Yok! Köfteli İskender Kebap -Tarifi

 

Malzemeler

  • 500 gram dana kıyma
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1 yumurta
  • 1 orta boy rendelenmiş soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kişniş
  • Bir tutam ince kıyılmış maydanoz

Sosu için:

  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ

Ayrıca:

  • Yeşil biber
  • Domates
  • Pide veya başka ekmek (bayatlanmış ekmekleri değerlendirebilirsiniz) + 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Yoğurt

    Yapılışı

  • Köfte harcı için tüm malzemeleri geniş bir kaba alıp yoğuruyoruz.
  • Elimizle ufak parçalar koparıp sıktıktan sonra yuvarlıyoruz. Dilerseniz bu şekilde buzluğa atın, dilerseniz de direk pişirin.
  • Tavaya sıvı yağ gezdirip köfteleri güzelce kızartıyoruz.
  • Pişen köfteleri alıp aynı tavada biberleri ve domatesleri de kızartıyoruz.
  • En son sebzeler de piştikten sonra 1 yemek kaşığı tereyağını tavada eritip küp küp doğramış olduğumuz ekmekleri kızartıyoruz.
  • Ayrı bir ufak tencereye domates salçası ve tereyağını alıp ocakta erimesini sağlıyoruz.
  • Servis tabağına ekmekten koyuyoruz, salçalı sostan gezdirip köftelerden koyuyoruz ve tekrar sostan döküyoruz.
  • Tabağa ayrıca kızarttığımız sebzelerden ve yoğurttan da koyup servise sunuyoruz.
  • Not: dileyen servis ederken üzerine yine tereyağ eritip gezdirebilir.

    Yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun 😋.

Kavala Kurabiyesi Tarifi

 

Kavala Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram oda sıcaklığında organik tereyağ
  • 2 tepeleme yemek kaşığı pudra şekeri
  • 3 su bardağı un (1 su bardağı kavrulacak)
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 100 gram kavrulmuş badem

    Kavala Kurabiyesi Tarifi Yapılışı

  • Oda sıcaklığındaki tereyağ ve pudra şekerini iyice karıştırdım.
  • Badem hariç kuru malzemeleri de ekleyerek homojen kıvamda bir hamur yoğurdum.
  • Bademleri de iri iri bıçakla kıydım ve hamura ekledim.
  • Temiz bir tezgaha hamuru transfer edip yaklaşık 3-4 cm olacak şekilde merdane ile açtım.
  • Su bardağıyla yarım ay şeklini verip yağlı kağıt serdiğim fırın tepsisine dizdim.
  • 170-180° derece fırında üzeri pembeleşene kadar kontrollü bir şekilde pişirdim.
  • Hafif ılındıktan sonra bolca pudra şekerine bulayarak servis tabağına aktardım.

3 Malzemeli Şipşak Kurabiye Tarifi

 

3 Malzemeli Şipşak Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket muzlu puding (kakaolu, çilekli tercih sizin)
  • 2 su bardağı un
  • 125 ml sıvı yağ

    3 Malzemeli Şipşak Kurabiye Tarifi Yapılışı

  • Malzemeleri bir kapta karıştırıp kıvam aldıktan sonra 12 eşit parçaya ayırıp elimizle şekil veriyoruz. Malzemeleri kadar anlatması da bu kadar kolay işte.
  • 160 derece ısıtılmış gırında 20-25 dk pişirmek yeterli. Şimdiden afiyet olsun 😋.

Kakaolu Bisküvili Muhallebili Güllaç Tarifi

 

Kakaolu Bisküvili Muhallebili Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

Muhallebi:

  • 1/2 (yarım) litre süt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1/2 (yarım) çay bardağı şeker
  • 1/2 (yarım) çay bardağı un
  • 2.5 yemek kaşığı nişasta
  • 1/2 (yarım) paket vanilya

Güllaç :

  • 12 adet güllaç yaprağı
  • 1.5 litre süt
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 2 su bardağı şeker

Arası için :

  • Kakaolu bisküvi

Süsleme :

  • Çilek

    Kakaolu Bisküvili Muhallebili Güllaç Tarifi Yapılışı

  • Muhallebi için; süt,şeker, yumurta ,un ,nişasta tencereye alınır ve kıvam alıp göz göz olana kadar pişirilir.
  • Ocaktan aldıktan sonra vanilyası eklenip soğumaya bırakılır.
  • Güllaç için; süt ,şeker ve kakao tencereye alınıp şeker eriyene kadar süt ısıtılır fazla ısıtmayın ılık olsun.
  • Arası için kakaolu bisküviler kırılır.
  • Borcama güllaç yaprakları yerleştirilip sütlü karışımla ıslatılır ve bu işlem toplam altı kez olacak şekilde tekrarlanır .
  • Altı kat olduktan sonra kırdığımız bisküviler ve muhallebisi eklenir.
  • Üzerine tekrar altına yaptığımız şekilde güllaç yaprakları eklenir ve altı kat tekrarlanır.
  • Dolapta iki saat dinlendirilip çilek ile süslenerek servis edilir.

Muz Aromalı Güllaç Tarifi

 

Muz Aromalı Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket güllaç
  • 2 litre süt
  • 3 küçük kutu muzlu süt
  • 2 su bardağı şeker
  • Ceviz
  • Muz
  • Dilediğiniz meyvelerle süsleyebilirsiniz

    Muz Aromalı Güllaç Tarifi Yapılışı

  • Sütler tencereye alınır. Şeker ilave edilir.
  • Şeker eriyene kadar süt ısıtılır. Süt orta sıcaklıkta olsun.
  • Isınan süt 1 kepçe tepsiye dökülür.
  • Güllaç yaprağının parlak olan kısmı üste gelecek şekilde tepsiye koyulur ve üzerine yine süt gezdirilir. Yapraklar bu şekilde sütle ıslatılır.
  • 3 yada 4 yaprakta bir ceviz serpilir ve muzlar da yerleştirilir.
  • Bu şekilde güllaç yaprakları bitene kadar devam edilir.
  • En üst kısma da ceviz serpilir muzla veya arzu ettiğiniz meyvelerle süslenir.
  • Dolapta 3-4 saat dinlendirin.
  • Servise hazır afiyet olsun 😋🌼.

    Not: sütün sıcaklığı çok önemli hanımlar çok sıcak olursa güllaç yaprakları hamur olur orta sıcaklıkta olması gerekiyor.

Orman Kebabı Nasıl Yapılır?

 

Malzemeler

  • 750 gr kuşbaşı dana eti
  • 5 su bardağı su
  • 1 kuru soğan
  • 3 orta boy havuç
  • 3 orta boy patates
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 su bardağı haşlanmış bezelye
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 2,5 su bardağı et suyu

    Yapılışı

  • Kuşbaşı dana eti düdüklüye alınır, üzerine su eklenerek düdüklünün kapağı kapatılır. Kaynayana kadar orta ateşte kaynadıktan sonra kısık ateşte düdüklüde 10 dakika haşlanır. ( Düdüklüye kullanmıyorsanız tencerede de olabilir).
  • Haşlama işlemi sürerken patates ve havuç kuşbaşı doğranıp tavada ısıtılan sıvı yağda kızartılır. Kızarttıktan sonra kağıt havlu serili tabağa alınır.
  • Bezelye haşlanır. ( Hazır da kullanabilirsiniz)
  • Bir başka tencerede piyazlık doğranmış soğan sıvı yağda hafif öldürülür.
  • İçine haşlanmış et ve bezelye, kızarmış havuç ve patates de katılır. Tuz, karabiber ve kekik de ilave ederek
  • Son olarak  etin haşlama suyundan dilediğiniz kadar koyulur. Ben 2,5 su bardağı kullandım. Yemeği sulu tercih ederseniz üstünü kaplayıncaya kadar ilave edebilirsiniz.
  • 15 dakika kadar birlikte pişirilir. Tüm malzeme pişmiş olduğu için 15 dakika yeterlidir.
  • Pişen orman kebabımız servise hazır. Yemeğimiz pilav ile çok iyi ikili olacaktır. Afiyet olsun

Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifi

 

Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 2 adet patlıcan
  • 1 adet kapya biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet soğan
  • 2 adet domates
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 3,5 su bardağı sıcak su (Bulgurun cinsine göre su miktarı değişebilir )

    Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle patlıcanları alacalı soyup küp küp doğranır kızgın yağda kızartılır. Uygun tencereye sıvı yağ, yemeklik doğradığımız soğan, biberler ve sarımsak 3-4 kavrulur.
  • İnce doğranmış domates ve salça da eklenip kavrulmaya devam edilir. Tereyağ, bulgur, karabiber ve tuz ekleyip 2 dakika daha kavrulur.
  • Son olarak suyunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz. Suyunu çeken pilavın üzerine kuru nane ve kızarmış patlıcanların bir kısmı koyulur. 10 dakika demlenmeye bırakılır.
  • Demlenen pilav servis tabağına alınır kalan patlıcanlar üzerine koyulur. Deneyecek olanlara afiyet olsun.

Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi

 

Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet patlıcan

Köftesi için;

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet yumurta
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • Maydanoz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz

Sosu için;

  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Tuz

Kızartmak için;

  • Sıvı yağ

    Köfteli Patlıcan Sarma Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle patlıcanları alacalı soyup uzunlamasına ince keselim.
  • Tuzlu suda, patlıcanları 15 dakika bekletelim.
  • Suyunu süzüp, kurutalım.
  • Sıvı yağda arkalı önlü kızartalım ve kağıt havlu üzerine alalım.
  • Köftesi için; kıyma, bladrdan geçirdiğimiz kuru soğan, rendelenmiş sarımsak, maydanoz, yumurta, baharatlar ve tuzu alıp iyice yoğuralım ve yarım saat dinlendirelim.
  • Dinlenen harcı parmak şeklini verelim.
  • Bir patlıcanın kenarına köfteden koyup, rulo şeklinde saralım.
  • Köfte ve patlıcan bitinceye kadar, aynı işlemi uygulayalım.
  • 1 bardak suya domates salçası, biber salçası ve tuz ilave edip, karıştıralım.
  • Sosu yemeğin üzerine dökelim.
  • Önceden ısıtılmış, 180 derece fırında pişirelim.
  • Afiyet olsun.