27 Nisan 2021 Salı

Ezme Köz Salata Tarifi

 

Ezme Köz Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet patlıcan
  • 4-5 adet biber
  • 2 adet kırmızı kapya biber
  • 1 kuru soğan
  • 1 büyük domates
  • Nane
  • Maydanoz
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 limon suyu
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • Tuz
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber

    Ezme Köz Salata Tarifi Yapılışı

  • Patlıcan ve biberleri közleyelim. Kabuklarını soyalım, biberlerin çekirdeklerini temizleyelim közlediğimiz sebzeleri. İnce bir şekilde doğrayalım.
  • Kuru soğan, nane, maydanoz ve domateside ince olacak şekilde doğrayıp. Hepsini karıştırma kabına alalım.
  • Üzerine zeytinyağı, limon suyu, pul biber, rendelenmiş sarımsak, sumak nar ekşisi toz kırmızı biber ve tuz ilave edip karıştıralım.
  • Sunum yapacağımız servis tabağına alıp servis edelim. Afiyet olsun.

Bursanın Meşhur Pideli Köftesi Tarifi

 

Bursanın Meşhur Pideli Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

Köfte için

  • 500 gr kıyma
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 1 çay bardağı soğuk su
  • 1 soğanın suyu (Posa kullanmıyoruz)
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Karabiber, kimyon
  • Tuz
  • 1 adet pide

Sosu için

  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı toz biber
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 2 yemek kaşığı su

    Bursanın Meşhur Pideli Köftesi Tarifi Yapılışı

  • Kıymayı, baharatları ve galeta ununu güzelce yoğurun ardından su ve soğan suyunu ekleyin. Tekrar yoğurup dolapta dinlendirin.
  • Elinizle minik parçalar koparıp yuvarlayın ve iyice bastırın, incecik olsun.
  • Çoook kızgın tavada önlü arkalı pişirin. Ben döküm tava kullandım. Çok ince olduğundan hemen pişiyor, dikkatli olun.
  • Bu arada küp küp doğranmış pideleri az tereyağında biraz döndürün.
  • Sos için, tereyağını eritin toz biberi ve salçayı ekleyip kavurun, suyu ilave edin.
  • En alta pideler, üstüne köfteler, onun üstüne de muhteşem sosu ekleyin.
  • Köfte pişerken yanına domates ve biber de ekleyebilirsiniz, çok yakışıyor. Afiyetle 💞.

Erişteli Yoğurt Çorbası Tarifi

 

Erişteli Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 5 su bardağı kadar su
  • 1 su bardağı et suyu (Varsa)
  • 1 su bardağı erişte
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı un
  • Tuz

Üzeri İçin

  • Tereyağı
  • Nane

    Erişteli Yoğurt Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Kaynayan suya erişteyi atar, erişteler pişince önceden haşladığımız nohutu ekleriz, 15 dakika kadar daha pişer.
  • Bir kasede çırptığımız yoğurt ve unun üzerine çorbadan aldığımız sıcak sudan hafifçe ekler, karıştırırız. Ta ki yoğurt kasesinin tabanı alttan dokunduğumuzda ılıyana kadar.
  • Sonra yavaşça yoğurdu çorbaya ekler, sürekli karıştırırız. Kaynadıktan sonra altını kapatırız, tavada erittiğimiz tereyağında naneyi kavurur ve çorbaya ekleriz.
  • Bir tatlı kaşığı kadar tuzu da ekleyerek çorbayı karıştırırız. Çorbamız servise hazır. Afiyet olsun:).

Kabak Sandal Tarifi

 

Kabak Sandal Tarifi İçin Malzemeler

  • Kişi sayısı kadar kabak
  • 250 gr kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz, karabiber

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 3.5 su bardağı süt
  • Tuz ,karabiber

Üstüne rendelemek için;

  • Kaşar peyniri rendesi

    Kabak Sandal Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kabakları boyuna ikiye bölelim.
  • İçlerini bir kaşık yardımıyla oyalım, sandal şekli verelim.
  • Kaynayan suya atalım on dakika kadar.
  • Kıymayı ocağa alalım suyunu çekene kadar kavuralım.
  • Yağımızı ekleyip, soğanı da küp küp doğrayın, ardından salçayı ilave edin. Çok az su ekleyip, bir on dakika pişirelim.
  • Beşamel sos için;  Tereyağını eritin, unu ilave edin kavurun güzelce, sütü yavaş yavaş ekleyin.
  • Altını kısın, tuz ve karabiber ekleyerek kapatın.
  • Akışkan bir kıvamı olmalı, duruma göre biraz daha süt ekleyebilirsiniz.
  • Sandal şekli verdiğimiz kabakların, içine kıymalı harcı koyup, üstüne beşamel sos, onun üstüne de kaşar peyniri rendesi ilave edip fırına verelim.
  • Kaşar peyniri eriyene kadar durması yeterli.

Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur(ölçüyü azaltma ve çoğaltma yapabilirsiniz)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 2 adet kapya biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 1 adet orta boy soğan
  • 2 adet domates
  • 1 yemek kaşığı dımatesı salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz, karabiber, kırmızı pul biber
  • Yeteri kadar su

    Sebzeli Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle soğan ve biberleri küp küp doğrayalım.
  • Tereyağ ve sıvı yağ ilave edip kavuralım.
  • Üzerine domates ekleyelim birazcık pişsin.
  • Salça ve baharatları ekleyip karıştırın.
  • Bulguru ilave edip 2 dk kavuralım.
  • Yeteri kadar suyu ilave edip kısık ateşte çekene kadar pişirelim.
  • Afiyet olsun 🌼.

Hurmalı Muhallebili Tatlı Tarifi

 

Hurmalı Muhallebili Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

  • 20- 22 tane çekirdekleri çıkarılmış hurma
  • 1 su bardağı süt (püresi için)

Muhallebisi için;

  • 5 su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı şeker
  • 3 buçuk yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket sıvı krema (200ml)

    Hurmalı Muhallebili Tatlı Tarifi Yapılışı

  • Önce püresini hazırlıyoruz. 1 su bardağı sütü küçük bir tencereye alalım kaynamadan alalım .
  • Çekirdekleri çıkarılmış hurmaları içine ekleyelim.
  • 25 dk kadar hurmaların yumuşamasını bekleyim. Blendırdan geçirelim.
  • Muhallebimiz için ;süt ,şeker ,un ve nişastayı derin bir tencerede yoğunlaşıncaya kadar pişirelim.
  • İyice katılaştıktan sonra vanilya krema ve hurma püresini ekleyelim iyice karıştıralım .
  • 2 dk daha pişirelim ve hemen kuplara alalım.
  • İlk sıcağı geçince buzdolabında en az 5 saat beklettikten sonra süsledim.
  • Üzerini ben çekilmiş fındık çilek yaban mersini ile süsledim siz istediğiniz gibi süsleyebilirsiniz yapanlara afiyetler olsun.

Söğürtme Kebabı Tarifi

 

Söğürtme Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet rendelenmiş ve suyu sıkılmış soğan
  • 2 adet sarımsak
  • 2 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 2 tutam kıyılmış maydanoz
  • 1 ‘er çay kaşığı karabiber, kırmızı tozbiber, kimyon
  • 4-5 adet patlıcan
  • 2-3 adet kapya biber
  • 1 adet domates
  • 1 adet soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • İsteğe bağlı pul biber

Üzeri için ;

  • 1 yemek kaşığı tereyağ dolu dolu

    Söğürtme Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Köfte için malzemeleri bir kaba alıp güzelce yoğuralım.
  • Şekil verip buzdolabında yarım saat ya da bir saat kadar dinlendirelim.
  • Patlıcan ve biberleri birkaç yerinden bıçakla delelim.
  • Soğanı ortadan ikiye bölelim.
  • Domatesle birlikte hepsini fırın tepsisine koyup 200 derecelik fırında közleyelim.
  • Közlendikten sonra üzerini streçle kapatıp ya da bir buzdolabı poşeti içine koyarsanız nemlenir ve soyulması kolay olur.
  • Patlıcanı biberleri domatesi ve soğanı ince ince doğrayın.
  • Sarımsağını rendeleyip iki yemek kaşığı zeytinyağı ve tuzu da ekleyip hepsini güzelce karıştırın.
  • Servis tabağına alın güzel yayın.
  • Köfteleri ister fırında istersenizde tava da pişirin.
  • Ben az yağda tava da pişirdim.
  • Pişen köfteleri de servis tabağında ki sebzelerin üzerine dizin.
  • Sos tenceresinde tereyağını kızdırın ve üzerine dökün.
  • Közlenmiş domates ve kıyılmış maydanoz ile süsleyip servis yapın. Deneyenlere afiyet olsun 🌿.

Tulumba Tatlısı Tarifi

 

Tulumba Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti için;

  • 3 su bardağı su
  • 3 su bardağı şeker
  • 1 küçük dilim limon

Hamur malzemeleri için;

  • 4 adet yumurta
  • 2,5 su bardağı un ( ölçü 200ml)
  • 2,5 su bardağı su
  • 3 yemek kaşığı irmik (silme)
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 çay kaşığı ucuyla tuz
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • Kızartmak için sıvı yağ

    Tulumba Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle 3 su bardağı şeker su ve bir dilim limonu tencereye alalım.
  • Kaynama noktasına geldikten sonra kısık ateşde yaklaşık 25-30 dakika yine kaynatalım.
  • Ardından kenara alıp soğutalım tam soğuduktan sonra bir püf noktası buzdolabına alalım şerbeti kullanırken çok soğuk olması gerekiyor tatlılarımızın çıtır çıtır olması için.
  • Diğer taraftan hamur kısmı için ocağa tencereye alalım .
  • 2, 5 su bardağı su, 1 çay kaşığı şekeri ,1 yemek kaşığı tereyağı ve 1 çay kaşık ucuyla tuzu ekleyip ocağın altını açıp kaynama noktasına gelmeye yakın 2, 5 su bardağı unu ekleyip kaşığımızın ucuyla bastırarak kavuralım topaklanmaması için iyice bastıralım hamur kıvamı.
  • Şekli alana kadar bu şekil devam edelim ardından kenara alıp soğumasını bekleyelim ılık olmasıda yeterli olacaktır.
  • Bu kısımda önemli püf noktası 4 adet yumurtayı teker teker hamura ekleyip çırpalım tamamen hamura karışmadan diğer yumurtayı içine kırmayalım ister bir mikserle ister mutfak şefiyle istersenizde bu kısmı elinizlede yoğurup yapabilirsiniz bütün yumurtaları ekledikten sonra 3 yemek kaşığı irmiğide (tepeleme olmasın)ekleyip cıvık bir hamur elde edelim.
  • Ardından krema torbasına alıp yıldız ucunu kullanalım önemli bir püf noktası yine soğuk sıvı yağa sıkıp sonra ocağın altını açalım her tarafını güzel kızardıktan sonra soğuk şerbetin içine tatlımızı alalım ,1-2 dakika içinde beklemesi için yeterli olacaktır afiyet olsun.

Saray Lokumu (Saray Sarma) Tarifi

 

Saray Lokumu (Saray Sarma) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı dolu dolu tereyağı (50 gr)

Su bardağı ölçüsü 200 ml

Üzeri için ;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt

Tepsiyi kaplamak için;

  • 2 su bardağı hindistan cevizi

    Saray Lokumu (Saray Sarma) Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak fırın tepsisinin tabanını iyice örtecek şekilde hindistan cevizi yayılır.
  • Ardından süt, un ve toz şekeri tencereye alıp çırpma teli ile topaklanmaması için iyice çırpılır.
  • Orta ateşte çırpma teli ile sürekli karıştırarak pişirilir.
  • Muhallebi kıvam alıp göz göz olmaya başlayınca içine tereyağı ve vanilya eklenir.
  • 1-2 dakika tereyağı eriyene kadar karıştırıp muhallebi ocaktan alınır.
  • Pişen muhallebiyi hindistan cevizi serptiğimiz tepsiye eşit şekilde yayarak spatula yardımıyla düzeltilir.
  • Oda sıcaklığında soğuduktan sonra 2 saat buzdolabında bekletilir.
  • İyice soğumaz ise sararken kırılma olur.
  • Muhallebi soğurken krem şanti de çırpılır ve buzdolabında bekletilir.
  • Muhallebiyi buzdolabından alıp üzerine krem şantisini yayarak uzunlamasına ve enine tam ortadan artı şekilde kesilir.
  • Her parça 3-4 parmak eninde kesilip içe doğru rulo yaparak katlayıp yuvarlanır.
  • Toplam 12 eşit dilim çıkıyor. Dilerseniz sarmadan önce fındık veya ceviz serpebilirsiniz.
  • Afiyet olsun 🧡.

En Pratiğinde Peynir Tatlısı (Tahinli Fındıklı) Tarifi

 

En Pratiğinde Peynir Tatlısı (Tahinli Fındıklı) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket peynir tatlısı
  • 3,5 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su

Üzeri için ;

  • 1 paket kaymak tadında krem şanti
  • 1 çay bardağı süt

Tavsiye Servis yapılırken;

  • Tahin ve fındık (Aşırı yakışıyor benden söylemesi 😉)

    En Pratiğinde Peynir Tatlısı (Tahinli Fındıklı) Tarifi Yapılışı

  • Geniş bir tencereye şeker ve suyu alalım.
  • Şeker eriyip su kaynayınca paketin tamamını boşaltalım.
  • Kısık ateşte kontrollü ters düz yaparak 15 dk kaynatalım.
  • Her birini nazikçe alıp tabağa koyalım.
  • Soğumaya bırakalım.
  • Üzeri için kremayı çırpalım.
  • Tatlı soğuyunca üzerine kremadan bir parça koyalım.
  • Dilediğiniz gibi süsleyip servis yapabilirsiniz 😍.

    Afiyet olsun ❤️.

Tavuk Tantuni Tarifi

 

Tavuk Tantuni Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg tavuk göğsü
  • Zeytinyağı/sıvı yağ
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Tuz
  • Lavaş ekmeği

    Tavuk Tantuni Tarifi Yapılışı

  • Tavukları yüzünü geçecek kadar suda iyice haşlayın.
  • Haşlandıktan sonra suyunu süzün ve zeytinyağına baharatlarını ekleyip biraz karıştırdıktan sonra tavukları ekleyin ve iyice kızartın.
  • Lavaşı tavukların üzerindeki yağa bastırın ve sonrasında içine tavuğu ve maydanoz, domates ve soğandan hazırladığınız salatayı koyup sıkıca dürüm yapın.
  • Not: tantuniyi en lezzetli kılan şeylerin başında yanındaki mezeleri gelir. Soğanları piyazlık doğrayıp tuz ve maydanoz ekleyip güzel bir meze hazırlayıp dürümün içine sarın. Bir de bol bol limon sıkıp tantuninin lezzetini artırmayı unutmayın🥰.

    Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun🙃.

Havuçlu Tarçınlı Kek Tarifi

 

Havuçlu Tarçınlı Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 yumurta
  • 1 dolu su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağına yakın kuru üzüm
  • 3 orta boy havuç
  • 1 su bardağına yakın iri doğranmış ceviz
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 2.5 su bardağı un

    Havuçlu Tarçınlı Kek Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şeker ve yumurtayı bir karıştırma kabına alıp köpük köpük olana kadar mixer yardımıyla karıştırın.
  • Ardından kabartma tozu, vanilya, tarçın, süt, sıvı yağ ekleyip yine çırpın. Unu da ekleyip pürüzsüz kıvam olana kadar çırpın.
  • Son olarak rendeleyip suyunu sıktığınız havuçları, cevizi ve kuru üzümü ekleyip güzelce kaşık yardımıyla karıştırıp yağladığınız kek kalıbınıza karışımı dökün.
  • 175 derece fırında pişirin. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun. 🥰.