30 Nisan 2021 Cuma

Köfteli Patates Püreli Fırın Yemeği Tarifi

 

Köfteli Patates Püreli Fırın Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 6-7 adet haşlanmış patates
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Köfte için;

  • 400 gr kıyma
  • 1 adet yumurta
  • Yarım çay bardağı galeta unu
  • 1 adet soğan
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Toz kırmızı biber

Sos için;

  • 2 adet domates rendesi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 çay bardağı su
  • Tuz

Üzeri için;

  • Kaşar peyniri rendesi
  • Maydanoz

    Köfteli Patates Püreli Fırın Yemeği Tarifi Yapılışı

  • Derin bir kap içerisine haşlanmış patatesleri, süt, tuz ve tereyağını ekleyip patates ezici ya da çatal yardımı ile ezerek püre haline getirelim.
  • Ardından püremizi fırın kabımıza boşaltalım ve  güzelce yayarak üzerini düzeltelim.
  • Köfte için karıştırma kabına kıyma, rendelenmiş soğan, yumurta, galeta unu, karabiber, kırmızı toz biber, kimyon ve tuzu derince bir kaba alarak güzelce yoğuralım.
  • Köfte harcından bir miktar alalım, elimizle yuvarlayarak şekillendirelim.
  • Kızdırdığımız az miktarda yağda köftelerimizi çevirerek kızartalım.
  • Aynı tavaya salça, domates rendesi, su ve tuzu alarak 1-2 dakika kaynatalım.
  • Patates püresinin üzerine köfteleri, domates sosunu, kaşar peyniri rendesini yerleştirip, maydanoz serpiştirerek 190°C fırında üzerleri güzelce kızarana kadar pişirelim. Fırın yemeğimiz servise hazır, afiyet olsun.

Ayran ve Sarımsaklı Yufka Yemeği (Yöresel -Şire Roj) Tarifi

 

Ayran ve Sarımsaklı Yufka Yemeği (Yöresel -Şire Roj) Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için gereken malzemeler:

  • 800 g un
  • 500 ml ılık su
  • 2 çay kaşığı tuz

Ayranı için gereken malzemeler:

  • 600 ml yoğurt
  • 300 ml su
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz

Üzeri için:

  • 150 g tereyağı

    Ayran ve Sarımsaklı Yufka Yemeği (Yöresel -Şire Roj) Tarifi Yapılışı

  • İlk önce unu derin bir yoğurma kabına ilave edin. Daha sonra tuzu ve ılık suyu ilave edip iyice yoğurun.
  • Yoğurduktan sonra hamurdan küçük bezeler koparıp ince yufkalar açın, arkalı önlü tavada veya sacda pişirin.
  • Yufkalar pişirdikten sonra hemen rulo şekline sarıp, iki parmak kalınlık aralıkla kesin.
  • Yufka ruloları dik ve yan yana sıkıca dizerek yerleştirin.
  • Şimdi yoğurdu bir geniş tencere ilave edin, tuz, sarımsak ve su ile kısık ateşte ılık olana kadar iyice karıştırın.
  • Tereyağını küçük bir tencerede eritin.
  • Ilık ayranı yufka rulolarının üzerine dökün.
  • En son tereyağınıda ortasına dökün.
  • Helal hoş olsun.

    ❗️püf noktalar❗️

    • Bezelerin küçük olmasına önem gösterin. Böylece ince yufka acıp, tava veya saç da daha çabuk ve güzel pişer. Benim her bir hamur beze tam 65 g dı (sizin için tartıda ölçtüm) – sizde o civarlarda yapıp yufkalarınızı acabilirsiniz.
    • Tava/sacda ince yufkalarınızı pişirdiğinizde yüksek ateşte tam 15-20 saniye ilk bir taraf sonra çevirip diğer tarafı pişirin.
    • Yufkaları temiz mutfak bezlerine iyice sarın. Eğer yinede kurursa, eliniz ile hafif ıslatıp yumuşayana kadar bekleyin. Çok ıslatmayın, sadece bir iki kere eliniz ile suyu serpin.

Herkesin Kolaylıkla Yapabileceği (New York) Cheescake Tarifi

 

Herkesin Kolaylıkla Yapabileceği (New York) Cheescake Tarifi İçin Malzemeler

  • 600 gram labne peyniri
  • 2 yumurta
  • 150gr şeker
  • 80gr krema (30%-35%)
  • 1 çay kaşığı limon rendesi
  • 2 yemek kaşığı limon suyu

Tabanı İçin

  • 2 paket burçak bisküvi
  • 60 gram tereyağ  

    Herkesin Kolaylıkla Yapabileceği (New York) Cheescake Tarifi Yapılışı

  • Alt tabanı için bisküvileri rondodan un haline gelene kadar çekiyoruz.
  • Eritilmiş tereyağını ilave ediyoruz ve alt tabanımızı şekillendiriyoruz 5 dakika 150 derece fırında bekletiyoruz.
  • İç harcı için çırpma kabına tüm malzemeleri ekliyoruz, pürüzsüz hale gelene kadar çırpıyoruz.
  • Fırına vermeden önce ben tel(demir) tepsi kullandım, altına da tepsiye su doldurdum, buhar olsun diye)
  • Karışımımızı kelepçeli kalıbımıza döküyoruz, önce 10 dakika 210 derece, sonra 1 saat 10 dakika 110 derece fırına veriyoruz.
  • Soğumasını bekleyip bir kaç saat buzdolabında dinlendiriyoruz. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun 😋

Yalancı Panna Cotta Tarifi

 

Yalancı Panna Cotta Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 litre süt
  • 2 çay bardağı şeker
  • 6 yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket sıvı krema
  • İsteğe göre krem şanti  

    Yalancı Panna Cotta Tarifi Yapılışı

  • Ben yarı ölçüden yaptım. Kremşanti hariç bütün malzemeleri tenceremize alıyoruz, kıvam alana kadar karıştırıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra altını kapatıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Soğuyunca kremşantiyi ekleyip mikserle çırpıyoruz, servis için kaselere alıyoruz.
  • Üzerine vişne sos yapabilirsiniz. Ben hem vişne sos hem de çikolata sosu kullandım.
  • Not: Kremşanti daha kremamsı bir tat katıyor. Eklemezseniz de tadı çok güzel oluyor, eklemeden önce tadına bir bakın bence 🤗 Gerçek panna cotta tarifi tabiki bu şekilde değil, zaten o yüzden yalancı 🤭 tarifi aldığım yer bu şekilde isim vermişti ben de o şekilde kullanıyorum. Bir özlem demirdöven kök tarifidir. Afiyet olsun 🤗.

Kaşarlı Ramazan Pidesi Tarifi

 

Kaşarlı Ramazan Pidesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1 paket yaş maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • Yarım su bardağı ılık su
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yumurta+ 1 yemek kaşığı süt (Beyazı içine sarısı üstüne) dilimlenmiş kaşar

Üzerine

  • Susam
  • Çörekotu

    Kaşarlı Ramazan Pidesi Tarifi Yapılışı

  • Hamurumuzu yoğuralım ve 1 saat mayalandıralım.
  • Hamur mayalanınca, güzelce toparlayıp beze alalım.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine koyalım.
  • Yuvarlak şekil vermek için elimizde açalım.
  • Bıçakla görsellerdeki gibi dilim şeklinde çizikler atalım.
  • Daha sonra parmak uçlarımızla pidenin kenarına şekil verelim.
  • Dış kenarlarına da bıçakla çizikler atalım.
  • Dilim şekli verdiğimiz kısımların üzerine dilimlediğimiz kaşarları koyalım.
  • Üzerine temiz bir bez örtüp 15-20 dakika tepsi mayası yapalım.
  • Mayası geldikten sonra yumurta sarısı ve süt karışımını sürelim. Susam ve çörek otu serpiştirelim.
  • Son olarak pidemizi 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Fırında Ağzı Açık Tarifi

 

Fırında Ağzı Açık Tarifi İçin Malzemeler

Hamur İçin

  • 5-5,5 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1/2 (yarım) su bardağı yoğurt
  • 1/2 (yarım) su bardağı ılık süt
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kuru maya
  • 1 tatlı k tuz

İç Harcı İçin

  • 220-250 gram dana kıyma
  • 1 adet soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 1 adet domates
  • 1 adet kapya biber
  • 5-6 dal maydanoz
  • 1/4 (çeyrek) çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1/2 (yarım) yemek kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • Pulbiber  

    Fırında Ağzı Açık Tarifi Yapılışı

  • Hamur malzemeleri ile yumuşak bir hamur yoğurun.
  • Son olarak biraz sıvı yağ ekleyip hamuru toparlayın ve üzeri kapalı 40-45 dakika mayalanmaya bırakın.
  • İç malzemesi için soğan, sarımsak, domates, maydanoz ve biberleri robottan geçirip kıymaya ekleyin.
  • Salçaları, baharatlarını ve sıvı yağının ekleyip karıştırın.
  • Mayalanan hamurdan 6 beze yapın ve her birini merdaneyle yufka büyüklüğünde acın.
  • Bir çorba kasesi yardımıyla yufkaları kesin.
  • Her parçanın ortasına iç harçtan koyup kenarlardan bir parmak boşluk kalacak şekilde yayın.
  • Kenar kısımlarını içe doğru pileli şekilde katlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin.
  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında kızarana kadar pişirin.
  • Fırından aldıktan sonra kenar kısımlara tereyağ sürün. Afiyet olsun ❤️

Kabak Mücver Tarifi

 

Kabak Mücver Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet kabak
  • 1 büyük boy patates
  • 1 büyük boy havuç
  • 1 adet soğan
  • 2 yumurta
  • 1 çay k kabartma tozu
  • 1 tatlı k tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 2-3 dal maydanoz (İnce kıyılmış)
  • 5 yemek kaşığı un

    Kabak Mücver Tarifi Yapılışı

  • Tüm sebzeleri rendeleyin ve suyunu alın. Derin bir kabta yumurtaları baharatlar ve kabartma tozunu ekleyip çırpın.
  • Sebzeleri ve ince kıyılmış maydanozu yumurtaya ekleyin ve karıştırın.
  • Unu kıvamına göre dikkatli ekleyin.
  • Tavaya biraz sıvı yağı koyup kızdırın ardından orta ateşe alın.
  • Yağı çok fazla koymayın tavayı kaplasın ama yüksek olmasın.
  • 1 yemek kaşığı dolusu harçtan, yağın içine koyup düzeltin ve arkalı önlü kızartıp kağıt havlu serili tabağa alın.
  • Soğuk yada ılık servis edebilirsiniz.
    Afiyet olsun 🤗❤️.

Sarımsaklı Köfte Tarifi

 

Sarımsaklı Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1 yumurta
  • 1su bardağı yakın un
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz

    Sarımsaklı Köfte Tarifi Yapılışı

  • 2 şu b ince bulgurun içine yumurta salçaları ve unu katip ılık suyla nemlendirip bırakalım.
  • Yoğurmaya başlayalım bir birine iyice pekiştikten sonra.
  • Küçük küçük yuvarlayıp ortasına hafif bastırarak kenara bırakalım makarna suyu gibi şu kaynamaya başlayınca içine atalım 5 dakika kaynayınca çıkaralım.
  • Kenarda sosunu hazırlayalım sıvı yağ 5 dış sarımsak 1 kaşık biber salçası 1 kaşık domates salçası kekik katıp 1 su bardağı su döküp kaynayınca köfteleri atıp soslayalım afiyet olsun.

Patatesli Rulo Pizza Tarifi

 

Patatesli Rulo Pizza Tarifi İçin Malzemeler

  • İnce doğranmış 35 dilim sucuk
  • 1,5 kilo haşlanmış patates
  • 2 bardak un (200 ml bardakla)
  • 2 yumurta
  • 1,5 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı kara biber
  • 1 kase rendelenmiş kaşar

Üzeri İçin

  • Sarımsaklı yoğurt
  • Fesleğen

    Patatesli Rulo Pizza Tarifi Yapılışı

  • Yağlı kağıt üzerine sucuklarımızı dizelim.
  • Ayrı bir kapta kaşar hariç tüm malzemeleri güzelce ezelim.
  • Karışımımızı sucuklarımızın üzerine yayalım.
  • Üzerlerine kaşarlarımızı ilave edelim.
  • Yağlı kağıt yardımıyla sıkı sıkı rulo şeklinde saralım.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-35 dakika pişirelim.
  • Üzerini sarımsaklı yoğurt ve taze fesleğen ile süsleyerek sıcak sıcak servis edelim. Afiyet olsun 💗🌸.

Meyveli Parfe (Doğum Günü Pastası Tadında Pratik) Tarifi

 

Meyveli Parfe (Doğum Günü Pastası Tadında Pratik) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 paket krem şanti
  • 1,5 su bardağı süt
  • 1 paket kakaolu petibör bisküvi
  • 2 büyük muz
  • 10- 15 adet çilek
  • Yarım su bardağı damla çikolata

Üzeri İçin

  • Çikolata sosu
  • Çilek
  • Pasta süsü (Dilerseniz)

    Meyveli Parfe (Doğum Günü Pastası Tadında Pratik) Tarifi Yapılışı

  • Sütü ve kremşantiyi bir kaba alıp mikserle çırpalım. Koyulaşınca içine kırılmış bisküviyi, damla çikolatayı, küçük doğranmış çilek ve muzu ilave edip iyice karıştıralım.
  • Yuvarlak derin bir kalıba buzdolabı poşeti serelim. Parfeyi içine koyup üzerini düzleştirelim. Kenarlarından sarkan poşeti üzerini kapatıp buzdolabının dondurucu kısmında 4 veya 5 saat bekletelim. (ben plastik saklama kaplarımdan birini kullandım).
  • Parfeyi dolaptan çıkartıp servis tabağına alalım. Üzerini dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz ancak ben hazır çikolata sosu kullandım siz evde yapabilirsiniz. Çikolata süsü ile süsleyip daha sonra pasta süsü serpelim.
  • Ortasına ise bütün çilekler ile de süsleyip servis edebiliriz. (bu tarife ek ceviz, fındık, fıstık ve orman meyveleri de ekleyebilirsiniz. ) afiyet olsun.

Lavaş Böreği Tarifi

 

Malzemeler

  • 6 adet Lavaş
  • Tereyağı

Sosu için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Benin kullandığım çay bardağı: 125ml

İç harcı için;

  • 100g beyaz peynir
  • Yarım su bardağı kaşar peyniri
  • Maydanoz

     Yapılışı

  • İlk olarak sosumuzu hazırlayalım. Bunun için karıştırma kabına yumurta, süt ve sıvı yağı alarak karıştıralım.
  • Kullanacağımız lavaş boyutunda bir tavayı tereyağı ile yağlayalım ve içerisine 1. lavaşımızı yerleştirerek üzerine sostan dökelim.
  • Fırça yardımı ile sosu lavaşın her yerine gelecek şekilde sürelim.
  • Ardından 2. lavaşımızı da yerleştirerek tekrar sosumuzdan bolca sürelim.
  • İç harcımızın yarısını her yerine gelecek şekilde yayalım.
  • Üzerin 3. lavaşımızı alalım ve arasına sos sürerek üzerine 4. lavaşımızı yerleştirelim. Sosumuzu her yerine gelecek şekilde sürdükten sonra kalan iç harcımızı dökerek eşit bir şekilde yayalım.
  • 5. ve 6. lavaşımızı da arasına sos sürerek tavamıza yerleştirelim. Son olarak en üst kısma kalan sosu dökelim ve tavamızı ocağa alarak kapağı kapalı olacak şekilde orta ateşte pişmeye bırakalım. Yaklaşık 3 dakika içerisinde böreğimiz kızaracaktır. Ara ara kontrol edelim.
  • Alt tarafı pişen böreğimizin üzerini tereyağı ile yağlayalım ve düz bir kabak yardımı ile böreğimizi ters çevirelim.
  • Diğer tarafını da kızartmak için böreğimizi tavaya yerleştirelim ve kızaran tarafına da yağ sürdükten sonra kapağını kapatarak yaklaşık 3 dakika daha pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda kızardığından emin olduğumuz böreğimizi uygun bir tabağa alalım ve pizza şeklinde dilimleyerek servis edelim. Afiyet olsun.

Fırında Pirzola (İftar Menüsü) Tarifi

 

Fırında Pirzola (İftar Menüsü) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo dana pirzola
  • 1 adet patates
  • 2 adet domates
  • 2-3 adet yeşil biber
  • 4-5 diş sarımsak
  • İsteğe bağlı soğan

Pirzola marinesi:

  • Yarım çay bardağı
  • 1 tatlı kaşığı kekik
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • 1 diş sarımsak

    Fırında Pirzola (İftar Menüsü) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle pirzolaları malzemeleri ile marine edip buzdolabında 1-2 saat dinlendirelim.
  • Sonrasında fırın kabına patatesleri soyup doğrayıp dizelim. İsterseniz onları da baharatlayabilirsiniz.
  • Patateslerin üzerine pirzolaları dizelim.
  • Domates, biberleri ve sarımsakları da yerleştirip üzerini folyo ile kapatıp 40 dk 200°de pişirelim sonrasında folyoyu alıp 20 dk da öyle pişirip fırını kapatalım. Deneyenlere afiyet olsun 👍.