2 Mayıs 2021 Pazar

Lokum Kıvamında Tahinli Şerbetli Tatlı Tarifi

 

Lokum Kıvamında Tahinli Şerbetli Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 250 gram tereyağ
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı tahin
  • Yarın su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2, 5- 3 su bardağı un

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı şeker
  • 3 su bardağı su
  • Limon damlası

Servis için;

  • Tahin
  • Hindistan cevizli

    Lokum Kıvamında Tahinli Şerbetli Tatlı Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak şerbetini kaynatıyoruz ki soğusun.
  • Hamuru için un hariç tüm malzemeleri karıştırıyoruz.
  • Tahin oranını arttırabilirsiniz.
  • Unu kontrollü bir şekilde ekliyoruz.
  • Hamur çok yumuşak olmamalı.
  • Şekil verip tepsiye diziyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Tatlı ılık şerbet soğuk olacak şekilde şerbeti tatlıya döküyoruz.
  • Ara ara üzerine kaşık yardımı ile şerbet gezdiriyoruz.
  • Servis ederken üzerine tahin ve hindistan cevizi ilave edin harika oluyor😻.
  • Afiyet şeker olsun 😋.

Porsiyonluk Meyveli Cevizli Fıstıklı Güllaç Tarifi

 

Porsiyonluk Meyveli Cevizli Fıstıklı Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 175 gram güllaç yaprağı
  • 5 su bardağı süt
  • 5 yemek kaşığı bal
  • 5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 kase ceviz içi
  • 1 kase fıstık tozu
  • Muz, çilek, kivi

    Porsiyonluk Meyveli Cevizli Fıstıklı Güllaç Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle süt, şeker ve balı tencereye alıp ısıtalım.
  • Kaynatmaya gerek yok ısınması yeterli.
  • Şeker oranını dilerseniz arttırabilirsiniz.
  • Ben çok şekerli tercih etmediğim için şeker oranını az tuttum.
  • Güllaç yaprağı olarak 100 gram lık en küçük paketlerden 2 paket kullandım.
  • Porsiyonluk olarak yapacağımız kaselere güllaç yaprağını parçalayarak en alt kata yerleştirelim.
  • Sıcak sütten üzerlerine gezdirelim.
  • Ardından ilk kata fıstık tozu yerleştirelim.
  • Tekrar üzerine yapraklardan parçalayıp koyalım.
  • Sıcak sütten tekrar yaprakların üzerine gezdirelim.
  • Ardından kare kare kestiğimiz meyveleri yerleştirelim.
  • Sonra tekrar parçaladığımız yaprakları yerleştirelim ve sütle tekrar ıslatalım.
  • Ardından ceviziçi koyalım.
  • Cevizlerin üzerine tekrar yaprak koyup en son kat olarak yerleştirelim ve tekrar süt ile ıslatalım.
  • Sütü ara ara ısıtıp sıcak olmasını sağlayalım.
  • Üzerlerini dilediğiniz şekilde süsleyip servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

Teremyağlı Pamuk Bazlama (Kabardıkça Kabaran Püf Noktasıyla) Tarifi

 

Teremyağlı Pamuk Bazlama (Kabardıkça Kabaran Püf Noktasıyla) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 2,5 su bardağı su
  • Tuz
  • 1 paket kuru maya (Yarım yaş mayada kullanabilirsiniz)

Üzerine sürmek için

  • Teremyağ  

    Teremyağlı Pamuk Bazlama (Kabardıkça Kabaran Püf Noktasıyla) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle unu yoğurma kabına alalım.
  • Üzerine mayayı ve tuzu dökelim. Suyu yavaş ve kontrollü olarak ekleyelim.
  • Yumuşak güzel özlü bir hamur yapalım. Bu aşamada suyun miktarını biraz da fazlalaştırabilirsiniz.
  • Hamur ne kadar yumuşak olursa o kadar pamuk gibi bazlamalarınız olur.
  • Hamurumuzu mayalanması için 1 saat dinlendirelim.
  • Daha sonra hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler çıkaralım.
  • Her bir bezeyi unla açıp tavada pişirelim (püf noktası olarak buraya dikkat edelim. Bazlamanızın kabarması için tavaya attıktan sonra ufak kabarcıklar olmaya başladığında hemen çevirmeyin. İyice kabarıp balon gibi olunca çevirip arka kısmını pişirin. ) ve tabağa aldığımızda altına ve üstüne bolca teremyağ sürelim.
  • Bütün bezeleri bu şekilde bitirip tabağa yağlayarak üst üste dizelim. Sıcak sıcak servis edelim🤗 afiyet olsun☺️

Kaşık Salatası (veya Gavurdağı Salatası) Tarifi

 

Kaşık Salatası (veya Gavurdağı Salatası) Tarifi İçin Malzemeler

Kaşık Salatası için malzemeler

  • 3 adet olgun domates (orta boy)
  • 2 adet salatalık
  • 1 küçük boy soğan (kırmızı soğan da olur)
  • 1 tutam maydanoz
  • 2 adet sivri biber
  • 10-15 adet ceviz içi (ince kıyılmış)
  • Zeytinyağı
  • Nar Ekşisi (üzüm sirkesi de olur)
  • Tuz

    Kaşık Salatası (veya Gavurdağı Salatası) Tarifi Yapılışı

  • Tüm malzemeyi güzelce yıkadıktan sonra bıçak ile incecik doğrayalım.
  • Tuzu, cevizi, zeytinyağını ve nar ekşisini ekleyerek karıştıralım.
  • Salatanızı sulu seviyorsanız üzerini streç film ile kapatıp dolaba kaldırabilirsiniz. Böylece salatanın tüm tatların birbirine geçmesini sağlayarak daha lezzetli olmasını sağlamış oluruz.  Dilerseniz de hemen servis edebilirsiniz.
  • Deneyecek herkese afiyet olsun.
  • Gavurdağı salatası için salatalığı listeden çıkarıp sumak ve taze nane ilave edebilirsiniz.
    Afiyet Olsun

Elmalı Pastane Kurabiyesi Tarifi

 

Elmalı Pastane Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram yumuşak tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • 1 paket vanilya
  • 4-4, 5 su bardağı un

İç harcı için;

  • 4 adet orta boy elma
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • File badem

    Elmalı Pastane Kurabiyesi Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle iç harcı için elmaları soyup, rendeliyoruz.
  • Tavaya alıp üzerine toz şekeri ekleyelim ve suyunu salıp çekene kadar pişirelim.
  • Suyunu tamamen çekince ocaktan alalım ve tamamen soğuyunca üzerine tarçın ilave edelim.
  • Hamur malzemelerini yoğurma kabına alalım.
  • Ele yapışmayan oldukça yumuşak bir hamur elde edilir.
  • Hamurdan büyük bir parça alıp, üzerine yağlı kağıt sererek merdane ile açalım.
  • Daha sonra ister bardak ile ister yuvarlak bir kalıp ile şekil verelim.
  • İç harcından bir tatlı kaşığı kadar ilave edelim ve görüntülerdeki gibi kapatalım.
  • Fırın tepsisine dizelim.
  • Ben şekerli kurabiyelerde tepsiyi yağlamadan kullanıyorum yapışma olmaz.
  • Hepsi bitince üzerine yumurta sarısı sürülür.
  • Çatal ile çizik atılır ve üzerine file badem eklenir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fansız fırında kızarıncaya kadar pişirilir. Afiyet şifa olsun inşallah 💞.

Tepsi Böreği Tarifi

 

Tepsi Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı mısır yağı
  • 2 su bardağı süt
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 500g Beyaz Peynir
  • Maydanoz
  • 6 adet yufka

Üzeri için;

  • Susam
  • Çörek otu

    Tepsi Böreği Tarifi Yapılışı

  • Böreğimizin sosu için uygun bir karıştırma kabına yoğurt, yumurta, mısır yağı, süt ve tuzu alalım, çırpıcı yardımı ile güzelce çırpalım.
  • Ardından böreğimizin iç harcını hazırlayalım. Beyaz peynirimizi tabağa alalım ve çatal yardımı ile güzelce ezelim.
  • Üzerine ince ince kıydığımız maydanozumuzu ekleyerek karıştıralım.
  • Yağladığımız fırın tepsisine yufkamızdan bir tanesini kenarları dışarı taşacak şekilde serelim ve hazırladığımız sostan fırça yardımı ile güzelce sürelim. Sonrasında tepsimize kenarları dışarı taşmayacak şekilde tekrar yufka yerleştirip soslama işlemimizi 3 kere daha tekrarlayalım.
  • Peynirli iç harcımızı yufkamızın üzerine güzelce serpiştirelim.
  • Tekrardan aralarına sostan sürerek 2 yufkamızı da peynirli harcın üzerine yerleştirelim.
  • Kenarlarda kalan yufka parçaları ile böreğimizin üzerini kapatalım ve kalan sosumuzu üzerine sürelim.
  • Sosumuzu sürdükten sonra bıçak yardımı ile böreğimizi dilimleyelim ve üzerine susam ve çörekotu serpelim.
  • 180°C fırında yaklaşık 35 dakika kadar pişmeye bırakalım.
  • Pişen tepsi böreğimiz servise hazır. Afiyet olsun.

Patates Püreli Et Sote Tarifi

 

Patates Püreli Et Sote Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gram kadar haşlanmış kuşbaşı et
  • 1 adet yemeklik doğranmış kuru soğan
  • 1 adet küçük küçük doğranmış yeşil biber
  • 1 adet rendelenmiş domates
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kekik
  • Tuz
  • 3 yemek kaşığı tereyağı (Arzuya göre zeytinyağı ile de yapabilirsiniz)

Püre için

  • 6-7 adet haşlanmış patates (Sıcak olucak)
  • Yarım çay bardağı kaşar peyniri
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz, karabiber

Patates Püreli Et Sote Tarifi Yapılışı

  1. Öncelikle et sote hazırlayalım. Haşlanmış kuşbaşı eti tavamıza alalım tereyağını ekleyin yemeklik doğranmış kuru soğan ve biberi de ekleyip biraz kavurun.
  2. Ardından salçasını ekleyin onu da kavurduktan sonra rendelenmiş 1 adet domatesi de ekleyip 3-4 dk kadar pişirin.
  3. Baharatlarını ve tuzunu da ekleyip altını kapatın.
  4. Ardından püresi için haşlanmış patatesleri soyun ve ezecekle yada çatalla ezin ezilen patatese ben biraz rendelenmiş kaşar ve tereyağı ilave ettim sütü ise azar azar ilave ettim bir taraftan da ezmeye devam ettim.
  5. 1 çay kaşığı karabiber ve tuzunu da ilave ettim sütü az gelirse ekleme yapabilirsiniz.
  6. Kıvamı kremadan bir tık koyu yaptım ben daha sonra servis tabağına alta püre üstüne de et sote döküyoruz.
  7. Püreli et sotemiz hazırdır deneyecek olanlara afiyet olsun.

Hem Göze Hem Mideye Hitap Eden Soğuk Salata Tarifi

 

Hem Göze Hem Mideye Hitap Eden Soğuk Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet havuç
  • Yarım mor lahana
  • Göz kararı süzme yoğurt
  • İstenilen miktarda sıvı yağ
  • 3 diş sarımsak
  • Tuz

Üzeri için;

  • Dere otu ,ceviz

    Hem Göze Hem Mideye Hitap Eden Soğuk Salata Tarifi Yapılışı

  • Havucumuzu ve mor lahanamızı rendeliyoruz .
  • Ayrı tavalarda soteliyoruz ve soğumaya bırakıyoruz.
  • Ardından sarımsaklarımızı soyup rendeliyoruz ve süzme yoğurdumuza ilave ediyoruz .
  • Damak zevkimize göre tuzumuzuda ilave ederek havuç ve mor lahanamızı sarımsaklı yoğurdumuzla buluşturuyoruz .
  • Daha sonra salatamızı önce havuç sonra mor lahana olarak servis tabağımıza alıyoruz.
  • Üzerini dere otu ve cevizle süslüyoruz. Afiyet olsun🌸.

Sütlü Mantar Çorbası Tarifi

 

Sütlü Mantar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 gram mantar
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 4 dolu yemek kaşığı un
  • 1 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yaklaşık 8 su bardağı su
  • 1 su bardağı süt(200 ml) veya 200 ml krema
  • Tuz

    Sütlü Mantar Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Yağı tencereye alıp eritin, üzerine unu ekleyip hafif kokusu çıkana kadar kavurun.
  • Üzerine karabiber ve rendelenmiş sarımsak ekleyip karıştırın.
  • Çırpma teli ile hızlı hızlı karıştırarak soğuk suyu yavaş yavaş ekleyin.
  • Topaklanma olmaması için hızlı karıştırın.
  • Eğer topaklanma olursa mantarları koymadan önce blender dan geçirebilirsiniz sıkıntı olmaz.
  • Kaynamaya bırakın.
  • Suyun kaynamasına yakın mantarları nemli peçete ile silip kabuklarını soyun.
  • Ve istediğiniz gibi doğrayın.
  • Mantarlar kesilmiş halde çok beklemesin kararmasınlar.
  • Su kaynayınca doğranmış mantarı ekleyip karıştırın.
  • Mantarlar yumuşayıp küçülene kadar orta ateşte pişirin.
  • Ocaktan almadan 10 dakika önce sütü ekleyin.
  • 10 dakika daha süt ile kaynatıp ocaktan alın. Afiyet olsun💙.

Harput Köftesi Tarifi

 

Harput Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram yağsız kıyma
  • 2 parça tavuk göğsü
  • 1 yumurta
  • 1 adet kuru soğan
  • 4 su bardağı köftelik bulgur
  • Yarım su bardağı irmik
  • Tuz
  • Yarım çay kaşığı karbonat yada kabartma tozu
  • 1 yemek kaşığı karışık salça
  • Kuru reyhan
  • Maydanoz

Salçalı suyu için ;

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1.5 yemek kaşığı karışık salça
  • Kuru reyhan

    Harput Köftesi Tarifi Yapılışı

  • Tavuk göğsünü robotta çekelim ,daha sonra kıymayı ,bir adet soğan, 1 yemek kaşığı karışık salça, 1 tatlı kaşığı tuzu ekleyip tekrar karıştıralım .
  • 1 yumurtayı da kırıp tekrar çalıştıralım.
  • Geniş bir leğene kıymayı koyalım ,kabartma tozu ,irmik ve bulguru ekleyip güzelce karıştıralım.
  • Bu karışımı 3 e bölelim tekrar robota azar azar hamurdan koyalım .
  • Üzerine biraz su dökelim robotu çalıştıralım.
  • Tüm köfteyi robotta 3-4 dk çalıştıralım tekrar leğene alalım .
  • Üzerine kuru reyhan ve maydanoz doğrayıp karıştıralım (bu aşamada elimizi suya batıralım) misket büyüklüğünde parçalar koparalım.
  • Önce yuvarlayalım sonra parmağımızı ortaya bastıralım.
  • Köftelerin yapımı bitince salçalı suyunu hazırlayalım tereyağı ve sıvı yağı tencereye alalım, tereyağı eriyince salçasını ve reyhanı ekleyelim bir kaç dakika kavuralım.
  • Su ekleyelim su kaynamaya başlayınca tuz atalım ve köfteleri kaynayan suya dökelim .
  • 10 dk kaynadıktan sonra altını kapatalım.
  • Not ;hemen tüketmeyecekseniz köfteleri başka tencereye alın yoksa köfteler yumuşar.

Güllaç Tarifi

 

Güllaç Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket güllaç
  • 1,5 litre süt
  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı dövülmüş ceviz
  • İsteğe bağlı 2 damla gülsuyu

Süslemek için;

  • Fıstık tozu, çilek

    Güllaç Tarifi Yapılışı

  • Sütü ve şekeri bir tencereye alıp 10 dk kadar kaynatın ve ılık olması için bir kenara bırakın.
  • Geniş borcama bir yaprak güllaç ekleyin .
  • Üstüne 2 kepçe süt gezdirin, her yerine eşit.
  • Diğer yaprağı ekleyin, yine süt gezdirin.
  • 5. Yaprağa kadar aynı işlemi yapın.
  • 5. Katına dövülmüş 2 su bardağı cevizi ekleyin ve güllaç yaprağından 1 adet üstüne koyun. Ve süt gezdirin.
  • Yaprakla bitene kadar süt gezdirin her katına.
  • 1 saat dinlendikten sonra süsleyip servis edebilirsiniz 😍.

Yöresel Tavşan Yemeği (Elazığ Tunceli Bölgesine Ait) Tarifi

 

Malzemeler

  • 3-4 adet yufka ekmeği
  • 1 tane tüm tavuk
  • 4-5 diş sarımsak
  • Tuz
  • Su
  • Margarin(100 gr)
  • Zeytin yağı (yarım çay bardağı)

    Yapılışı

  • Gelelim şimdi yemeğin nasıl yapıldığına. İlk olarak kullanacağımız hayvanın etini tavuk olabilir, horoz olabilir, tavşan, keklik, hindi, dana artık bu sizin tercihinize kalmış. Hangi eti kullanacaksanız bunu düdüklü tencerede sadece su ekleyerek haşlıyoruz.
  • Et haşlanırken biz diğer yandan yufka ekmeklerini küçük küçük parçalara bölüyoruz. Ben hazır evde bulunan yufka ekmeği kullanmayı tercih ettim. Siz de hazır kullanabilirsiniz veya kendiniz yufka ekmeği açabilirsiniz.
  • Ekmeklerimizi küçük parçalara böldükten sonra üzerine tereyağı ve zeytinyağını birlikte eritip, bölmüş olduğumuz ekmeklerimizin üzerine döküyoruz.
  • İyice karıştırdıktan sonra 180 derece fırında kontrollü bir şekilde ekmeklerimiz çıtır çıtır olana dek, üzeri kızarıncaya kadar kızartıyoruz.
  • Daha sonra haşladığımız tavuğun etini didik didik edip ekmeğimizin üzerine seriyoruz.
  • Tavuk suyunun içine yaklaşık 1 yemek kaşığı kadar tuz ekledim. Tuz oranı sizin damak zevkinize kalmış arttırılıp azaltılabilir.
  • Sonra içerisine 3 büyük boy sarımsak rendeledim. Bol sarımsaklı bir yemek olduğundan sarımsaklarınız küçükse 5 – 6 adet kullanın.
  • Hazırladığım tavuk suyunu ekmeklerin ve etin üzerine her tarafını ıslatacak şekilde döküyoruz. Burada dikkat etmemiz gereken nokta tavuk suyu soğuk olmayacaktır ama kaynar seviyede de olmayacaktır. Çok sıcak olduğu zaman ekmeklerin hamurlaşmasına sebep olur. Tarifimizi beğendiyseniz videomuzu beğenip kanalımıza abone olmayı unutmayın. Afiyet olsun.