2 Mayıs 2021 Pazar

Konya Usulü Su Böreği Tarifi

 

Konya Usulü Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için;

  • 4 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 bardak su
  • Alabildiğince un

İç harcı için

  • 350- 400 gram kadar kıyma
  • 1 adet soğan
  • Maydanoz
  • Pul biber ,karabiber ,tuz

    Konya Usulü Su Böreği Tarifi Yapılışı

  • Bir tavaya kıymamızı alalım rengi dönene kadar kavuralım .
  • Rengi dönünce ince doğranmış soğanlarımızı atalım ,baharatlar ve tuzu atıp soğanlar ölene kadar güzelce kavuralım.
  • Soğanlar ölünce ince doğranmış maydanozu da atıp 2 -3 çevirip altını kapatalım.
  • Diğer yandan hamur için bir kaba 4 yumurta tuz ve bir bardak suyu katalım yavaş yavaş unu ekleyelim ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  • Hazır olunca bir kapakla ağzını kapatalım yarım saat dinlendireceğiz.
  • Dinlendikten sonra 6 normal boy beze 2 biraz daha büyük beze tutalım yine ağzı kapalı olarak dursun önce büyük olan bezeyi açalım tepsi boyunca açalım.
  • Yağlayıp sumak çörek otu attığımız tepsiye ilk açtığımız yufkayı serelim ilk ve son yufka sudan çıkmayacak.
  • Daha sonra küçük olan 6 bezeyi açalım açtığımız bezeleri temiz bir örtüye serelim.
  • 1 büyük beze kalana kadar hepsini açalım açtığımız yufkaları 4 e keselim kaynayan suyun içerisine atalım ,az durunca alalım hemen soğuk su dolu bir kaba atalım,orda az durduktan sonra delikli üzerine koyalım suyunu alınca tepsiye dizelim .
  • 3 yufkayı altına bu işlemleri yaparak güzelce tepsinin her yerine denk gelecek şekilde yerleştirelim .
  • 3 yufka bitince iç harcımızı her yere gelecek şekilde serpelim kalan 3 yufkayı aynı sudan geçirip tepsiye serelim.
  • Daha sonra kalan 1 bezeyi açalım sudan geçirmeden tepsinin en üstüne heryerini kapatacak şekilde kapatalım.
  • Ocağın 4 gözünüde açıp en kısık yapıp çevirerek pisiselim dikkatli pişirelim piştikten sonra başka büyük bir tepsiyi ters çevirelim gazete koyup pişirdiğimiz böreği ters çevirelim.
  • Tepsiyi tekrardan yağlayıp ters çevirdiğiniz böreği güzelce aktaralım bu yüzü daha pişecektir.
  • Pişince altını kapatıp kesip servis edebilirsiniz.

Etli Çiğköfte Tarifi

 

Etli Çiğköfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 300 gr çiğköftelik et
  • 2 kase ciğköftelik bulgur
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 büyük rendelenmiş domates
  • 1 kase hem kırmızı hem siyah karışık pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı beştürlü
  • Tuz
  • 3 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 avuç doğranmış maydanoz
  • Ilık su
  • Nar ekşisi
  • Sıvı yağ

Etli Çiğköfte Tarifi Yapılışı

  1. Tüm malzemeleri hazırlayıp bir kenara bırakın.
  2. Tepsiye bulguru ekleyin ve üstüne 1 su bardağı sıcak su ekleyin biraz beklemeli.
  3. Sonra yoğurmaya başlayın önce soğan, sarımsak, salçalar, domates, et, bunları ekleyip iyice yoğurun arada ılık suya elinizi bandırın ve yoğurmaya devam edin yaklaşık 1 saat kadar yoğurun.
  4. Sonra baharatları ekleyin. Yoğurmaya devam edin.
  5. En son maydanoz, sıvı yağ, narekşisi ekleyip tam yoğurun yumuşadıktan sonra eliniz ile şekil vererek servis edebilirsiniz 😍.

Tam Kıvamında Fıstıklı Kadayıf Tarifi

 

Tam Kıvamında Fıstıklı Kadayıf Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gram çiğ kadayıf
  • 200 gram sade yağ
  • 200 gram antep fıstığı

Şerbeti için;

Bardak ölçüm: 250 ml

  • 3 su bardağı su
  • 4 su bardağı toz şeker
  • Çeyrek dilim limon

    Tam Kıvamında Fıstıklı Kadayıf Tarifi Yapılışı

  • Şerbeti için; su ve şekeri bir tencereye alıp şeker eriyene kadar karıştırıp kaynatın. Kaynamaya başladıktan sonra çeyrek limon dilimi ekleyip 15 dakika daha kısık ateşte kaynatın. Ardından soğumaya bırakın.
  • 35 cm boyutundaki tepsiye sade yağın 150 gramını dökün. Tepsinin her tarafına eşit bir şekilde yayın.
  • Kadayıfları bıçakla ince ince doğrayın. Yarısını tepsiye döküp eşit bir şekilde yerleştirin. Kadayıfların üzerine başka bir tepsiyle iyice bastırın. (bu aşamayı atlamayın. ).
  • Antep fıstığını tepsiye eşit bir şekilde dökün. Üzerine kalan kadayıfları dizin. Tekrar tepsiyle iyice bastırın.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırının en alt rafında yaklaşık 20-25 dakika pişirin. ( altı kızardıysa tamamdır.)
  • Kadayıfı fırından çıkarıp tersine çevirin. Kalan yağı tepsiye döküp kadayıfı yerleştirin. Tekrar 5-10 dakika daha pişirin.
  • Kadayıf sıcakken üzerine soğuk şerbeti dökün. 2-3 saat dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.

Kısır (Bol Ekşili, Bol Lezzetli) Tarifi

 

Kısır (Bol Ekşili, Bol Lezzetli) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 çay bardağı kısırlık bulgur
  • 2 bardak kaynar su (200 ml standart ölçü)
  • 1 tatlı kaşığı salça
  • 1 diş sarımsak (isteğe göre)
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet soğan
  • 2-3 dal taze soğan
  • Maydanoz
  • Kıvırcık
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Karabiber
  • Pulbiber
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

(benim ölçüm minimum siz ailenizin sayısına göre ölçüleri çoğaltabilirsiniz😉)  

Kısır (Bol Ekşili, Bol Lezzetli) Tarifi Yapılışı

  1. Bulguru uygun bir kaba alıp kaynar suyla yıkayalım ve fazla suyunu döküp üzerini kapatalım, şişmesi için bir kenara alalım. 👇👇👇
  2. Ben kaynar suyu üzerine döküp bırakmıyorum bu yöntemi uyguluyorum bence böyle bulgur daha kuru daha lezzetli oluyor isteğe göre bir tane domates de rendeleyebilirsiniz😉.
  3. Soğanları yemeklik ince ince doğrayalım ve güzelce soteleyelim.
  4. Üzerine salçayı ekleyelim (rengini koyu seviyorsanız salça miktarını bir tık arttırın ben tamda böyle seviyorum 😉) ve iyice kavuralım.
  5. Tuzunu baharatlarını ilave edip altını kapatalım ve soğumaya bırakalım.
  6. Yeşillikleri sirkeli suda 10 dakika.
  7. Beklettikten sonra iyice yıkayıp güzelce süzdürelim. İnce ince doğrayalım.
  8. Bulgurumuzu karıştıralım. İçerisine salçalı sosu ilave edip karıştıralım.
  9. Yeşillikleri, limon suyunu, nar ekşisini de ilave edip elimizle narin narin yoğuralım ki şöyle elimizin o lezzeti iyice geçsin kısırımızın içerisine🤤😇😉.

🤗🤤👇 ahhhh Öznur bunun ekşisi az olmuş biraz daha diyorsanız hiç sorun değil efendim😉 baharatını da ekşisini de damak zevkinize bırakıyorum 👍servis tabağına alabiliriz, kısırımız hazır👍😉🤗😇 afiyetler olsun 💐.

Lalanga Tarifi

 

Lalanga Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

Kızartmak için;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ

    Lalanga Tarifi Yapılışı

  • Yumurta, tuz, süt, un bunları bir kapta çırpalım.
  • Kaşarı rendeleyip üstüne ekleyelim spatula yardımı ile karıştıralım.
  • Sıvı yağ teflon tavaya ekleyip birer kaşık aralıklı dökelim 3 adet sığdı benim tavaya.
  • Arkalı önlü orta ateşte kızartalım. Afiyet olsun.

Yumuşacık Ve Aşırı Lezzetli Çilekli Cupcake Tarifi

 

Yumuşacık Ve Aşırı Lezzetli Çilekli Cupcake Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 adet limon kabuğu rendesi
  • 1 şişe maden suyu
  • 2,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • 10-12 adet çilek
  • Bitter çikolata

    Yumuşacık Ve Aşırı Lezzetli Çilekli Cupcake Tarifi Yapılışı

  • Bir kaba oda sıcaklığında yumurta ve toz şekeri ekleyip kabarıp beyazlaşana kadar mikser yardımıyla çırpın.
  • Maden suyu, sıvı yağı, limon kabuğu rendesi ve vanilyayı da ekleyip karıştırın. Ardından un ve kabartma tozunu elekten geçirip spatula yardımıyla karıştırın.
  • Kek harcınızı muffin kalıplarına bölüşürün.
  • Üzerlerine minik doğradığınız çilekleri ve bitter çikolatayı yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20 dakika pişirin. Pişme süresi fırından fırına değişebilir kontrol edin.

Çatlamayan Dağılmayan İçli Köfte Tarifi

 

Çatlamayan Dağılmayan İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 su bardağı köftelik bulgur
  • 4 su bardağı sıcak su
  • 1 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı un
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2,5 su bardağı su

İç harcı için;

  • 500 kg orta yağlı kıyma
  • 4-5 adet soğan
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 kase ceviz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 2 tatlı kaşığı tuz

    Çatlamayan Dağılmayan İçli Köfte Tarifi Yapılışı

  • İlk önce kıymayı tavamıza alıp kavurmaya başlıyoruz. İçerisinde ki yağ miktarı az gelirse tereyağ eklenebilir.
  • Ardından soğanlarımızı robottan geçirip suyunu süzelim.
  • Soğanlarıda tavamıza alıp birlikte kavurmaya devam edelim.
  • Salça ve baharatlarımızı ekleyelim. Robottan geçirdiğimiz cevizleri de içerisine ekleyelim.
  • İlk sıcaklığı çıktıktan sonra buzdolabında soğumaya bırakalım.
  • İç köftenin hamuru için köftelik bulguru bir kaba alıp içerisine 4 su bardağı sıcak su ilave edelim.
  • Üstünü kapatıp 15 dk dinlemeye bırakalım.
  • Ardından üzerine un, yumurta, baharatları, salçayı ve 1 bardak su ekleyip yoğuralım.
  • Ben elimle yaklaşık 10 dk dan fazla yoğurdum ve 2, 5 su bardağı su kullandım.
  • Kıvam aldıktan sonra ceviz büyüklüğünde koparıp elinizle ortasından açabilirsiniz veya salatalık kullanarak açıp içini dolduralım.
  • Kızgın yağda renk alana kadar kızartalım. Şimdiden deneyenler için afiyet olsun 🤤.

1 Mayıs 2021 Cumartesi

Kabak Sevmeyene Kabak Sevdirecek Dolma Tarifi

 

Kabak Sevmeyene Kabak Sevdirecek Dolma Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet kabak

İç Harcı İçin

  • 300 gram kıyma
  • 1 su bardağı ince bulgur
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Pul biber
  • Kimyon

    Kabak Sevmeyene Kabak Sevdirecek Dolma Tarifi Yapılışı

  • Yapılışı kabakları uzunlamasına kabak soyacağı ile ince ince dilimlere ayrılalım iç harcı için öncelikle 1 çay bardağı bulguru sıcak su ile demleyelim.
  • Demlenen bulgur üzerine diğer malzemeleri ekleyip güzelce yoğuralım ardından ince ince kestiğimiz kabakları arasına koyup yuvarlayalım kabaklar bitene kadar aynı işlemi devam ettirelim.
  • Bir adet patatesi soyup ince ince dilimleyip tencerenin altına serelim.
  • Üzerine dolmaları ekleyip salçalı su yapıp üzerine gezdirip üzerini geçecek kadar su ekleyip kontrollü bir şekilde pişirin 🌺.

Fıstık Ezmeli Tatlı Tarifi

 

Fıstık Ezmeli Tatlı Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti için

  • 2 buçuk su bardağı şeker
  • 2 buçuk su bardağı su
  • 1-2 damla limon

Hamuru için

  • 125 gram margarin ya da tereyağı
  • Yarım çay bardağından 1 parmak az sıvı yağ
  • 1 yumurta
  • 2 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 2 yemek kaşığı fıstık ezmesi (eğer fıstık ezmesini sevmezseniz tahin ekleyin)
  • 2 yemek kaşığı irmik
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un

Bulamak için

  • 1 kase kadar irmik

    Fıstık Ezmeli Tatlı Tarifi Yapılışı

  • Nasıl yaptım?Öncelikle tüm hamur malzemelerini yoğurdum ve sonra mandalina büyüklüğünde gelişi güzel bezeler yapıp hazırladım.
  • Uzun bir tabağa bolca irmik koydum.
  • Hazırladığım bezeleri 1 parmak genişliğinde ince uzun rulo haline getirdim.
  • İrmikli tepsi içerisine alıp heryerini irmiğe buladım.
  • 1 parmak genişliğinde kesip hafifçe yağladığım tepsiye dizdim.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif kızarana kadar pişirdim.
  • Tatlılar pişerken şerbeti hazırladım.
  • Kaynamaya başladıktan sonra limonu ekleyip 10 dakika kaynatıp altını kapadim.
  • Pişen tatlılarin ilk sıcağı çıkınca, sıcak serbeti tatlıma döktüm.
  • Şerbetini çekip soğuyana kadar bekleyip soğuduktan sonra servis ettim😍 Afiyet olsun.

Gaziantep Mutfağından Simit Kebabı Tarifi

 

Gaziantep Mutfağından Simit Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg yağlı kıyma
  • 1,5 su bardağı ince bulgur
  • 1 baş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Gaziantep Mutfağından Simit Kebabı Tarifi Yapılışı

  • Simidi yani ince bulguru sıcak suyla ıslatılıp şişirin, soğuyunca diğer tüm malzemeleri ekleyin ve iyice yoğurun. (Ben stand mikserinde yaklaşık 10 dakika düşük devirde yoğurdum)
  • Yoğrulan köfteyi 1 saat dinlendirin. Az karbonatlı suyla elinizi ıslatarak şişe takın.
  • Mangalda çevir çevire pişirin.
  • Mangal imkanı olmayanlar şişleri yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında 25 dakika pişirin. Köfteleri şişe ince takmaya özen gösterin. Afiyet olsun.

Soğuk Baklava Tarifi

 

Soğuk Baklava Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram baklavalık yufka
  • 250 gram tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ

Arası İçin

  • Ben ceviz ve fıstık kullandım (Fındıkta kullanabilirsiniz)

Süt Şerbeti İçin

  • 1 litre süt
  • 3.5 su bardağı şeker
  • 1 paket vanilya

Üzeri İçin

  • 3 yemek kaşığı nesquik tozu
  • 1 paket rendelenmiş çikolata
  • Toz antep fıstığı

    Soğuk Baklava Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle şerbeti yapmakla başlıyoruz tencereye sütü ve şekeri alalım kaynayana kadar karıştıralım.
  • Kaynadıktan 15 dakika sonra orta ateşte tekrar kaynatalım ve vanilyasını ekleyip soğumaya bırakalım.
  • Sonra küçük bir tencere de tereyağ eritelim sıvı yağı da ekleyelim ve eritelim üzerine çıkan beyaz ayranını alalım.
  • Ben baklava tepsisi kullandım ama yoksa büyük dikdörtgen borcamda da yapabilirsiniz. Yufkayı tezgaha alalım ve tepsimizin ölçüsünde yanlardan keselim.
  • Tepsiyi yağlayalım her iki katta bir yağlıyoruz ve yufkamızı koyuyoruz bu şekilde 25 kat elde ediyoruz. 25 katta içine malzemesini koyuyoruz ben ceviz ve fıstık koydum siz istediğinizi koyabilirsiniz.
  • Geriye kalan yufkaları aynı şekilde iki yufka bir yağ şeklinde tepsiye diziyoruz kalan parçalarıda aralara eklemeyi unutmayın.
  • En üst kata yağ sürmeden tatlımızı baklava şeklinde keselim kalan yağıda üzerine gezdirerek dökelim önceden ısıtılmış alt üst fansız ayarda 160 derecede iyice kızarana kadar pişirelim.
  • Şerbet soğumuş, tatlı ılık olacak buna dikkat edin lütfen.
  • Şerbetini döktükten sonra üzerine nesquik tozu dökelim ve rendelenmiş çikolata serpiştirelim antep fıstığıylada süsleyip dolapta 3 4 saat dinlendirip servis edelim 🔥😍❤️ Deneyeceklere afiyet olsun.