5 Mayıs 2021 Çarşamba

Ev Yapımı İskender Tarifi

 

Ev Yapımı İskender Tarifi İçin Malzemeler

  • 400 g dana tranç
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • Tuz
  • Karabiber

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 200 ml domates püresi
  • 1 su bardağı sıcak su
  • Tuz

Servis için

  • Tırnaklı pide
  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 4 sivri biber
  • 2 domates

Kızartmak için

  • Ayçiçek yağı

Üzeri için

  • Yoğurt
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Ev Yapımı İskender Nasıl Yapılır?

  • Dana bonfile etini streç filme sarıp dondurucuya alın. Yaklaşık 1-1,5 saat buzlukta bekletin. Bıçakla ince dilimler kesebileceğiniz sertliğe geldiğinde eti buzluktan çıkarın.
  • Keskin bir bıçak yardımıyla ince yaprak şeklinde dilimler kesin. Yapışmaz yüzeyli bir tencereye etleri alın ve suyunu salıp tekrar çekene kadar karıştırmadan kapağı kapalı olarak pişirin.
  • Zeytinyağı ve tereyağını da tencereye ilave edip kızartın. Tuz ve karabiber ile tatlandırıp ocaktan alın.
  • Sosu için zeytinyağı ve tereyağını bir sos tenceresine alıp ısıtın. Domates püresi ve sıcak suyu ekleyip kaynamaya bırakın. Kaynamaya başladığında tuzunu ilave edip karıştırın ve ocaktan alın.
  • Yapışmaz yüzeyli bir tavada tereyağını eritin. Pideleri küp küp doğrayıp tavaya ekleyin ve hafif pembeleşene kadar kızartın.
  • Ayçiçek yağını bir tavada ısıtın. Biberleri ve dörde böldüğünüz domatesleri yağda kızartıp hazırlayın.
  • Servis tabağına önce hafif kızarttığınız pideleri yayın. Üzerine domates sosu gezdirin ve kızarttığınız etleri yerleştirin. Tereyağını eritip etlerin üzerine gezdirin. Yanında yoğurt, kızarttığınız domates ve biberleri yerleştirin.

Ev Yapımı İskenderin Püf Noktaları Nelerdir?

  • İskender etinin kesilmesi için buzlukta bekletme işlemini ihmal etmeyin. Kesmeye başlamadan 30 dakika önce çıkarıp çözünmesini bekleyin.
  • Tencerenin kapağını kapatmak, etlerin daha kısa sürede pişmesini sağlayacaktır.
  • Tenceredeki su bitmiş fakat hala etler pişmediyse, içerisine yarım çay bardağı kadar su ilave edebilirsiniz.
  • Domates ve salçayla hazırlanan sosun içerisine az miktarda toz şeker ekleyerek daha lezzetli bir tat elde edebilirsiniz.
  • Pidelerin küçük küçük kesilmesi de önemli noktalardan biridir. Küçük parçalar daha çabuk kızararak pidenin çiğ kalmasını önleyecektir.

1 Porsiyon Ev Yapımı İskender Kaç Kaloridir?

  • 200 gramlık bir porsiyonda iskender, yaklaşık 400 kaloridir. 

İrmik Helvası Tarifi

 

İrmik Helvası Tarifi İçin Malzemeler

İrmik Helvası malzemeleri

  • 1 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı su
  • 1 su bardağından 2 parmak kadar az şeker
  • 60 gram tereyağ
  • 1 çay bardağı ceviz

İrmik Helvası Nasıl Yapılır?

  • 60 gram tereyağını kısık ateşte eritin. Tereyağ eridikten sonra 1 çay bardağı cevizi ve 1 su bardağı irmiği ilave edip kavurun. (Ceviz yerine çam fıstığı da kullanılabilir.)
  • Şerbeti için bir tencereye süt, su ve şeker ekleyerek şeker eriyinceye kadar pişirin.
  • İrmiğin rengi koyulaşınca hazırladığınız şerbeti ilave edip irmik iyice suyunu çekene kadar karıştırın.
  • İrmik suyunu çekip kıvam alınca ocağın altını kapatıp demlenmesi için 15 dakika bekletin.
  • 15 dakikanın sonunda tane tane olması için tahta kaşıkla karıştırın.
  • İsteğe bağlı olarak toz şekerin dışında helvayı yaparken ek olarak 1 yemek kaşığı bal eklenebilir.
  • Süsleme kısmı için nane yaprakları ve taze meyve dilimlerini kullanabilirsiniz. Misafirlerinize sunmak için irmik helvasını, doğal meyvelerden hazırlanan karışık hoşaf ile ikram edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Beef Stroganoff Tarifi

 

Beef Stroganoff Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg dana bonfile
  • 3 soğan
  • 200 ml ayçiçeği yağı
  • 150 gr mantar
  • 150 gr kornişon turşu
  • 250 ml krema
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı kırmızı şarap
  • Tuz

Beef Stroganoff Nasıl Yapılır?

  • Ayçiçeği yağını tavada iyice ısıtın. Soğanları piyazlık doğrayıp ayçiçeği yağında soteleyin. Bonfileleri jülyen doğrayın soğana ilave edin. Ara ara karıştırarak pişirin.
  • Küçük doğradığınız mantar ve turşuları ilave edip birkaç dakika daha pişirin. Şarap, tuz ve karabiber ile tatlandırın.
  • Ocaktan almadan önce kremayı ilave edip beş dakika daha pişirin. Servis tabağına alıp, isteğe göre pirinç pilavı ile servis yapın.

Beyran Çorbası (Gaziantep) Tarifi

 

Beyran Çorbası (Gaziantep) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg kuzu incik
  • 2 çay bardağı pirinç
  • 5~6 su bardağı su
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
  • 8 diş sarımsak
  • Tuz
  • Karabiber

Beyran Çorbası (Gaziantep) Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle düdüklü tencereye kuzu etini, kabuklarını soyduğunuz bütün sarımsakları ve suyu ekleyip haşlayın.
  • Haşladığınız eti küçük parçalar halinde didikleyin. Et suyunu ve yıkadığınız pirinci ekleyip pirinci haşlayın.
  • Üzerine tereyağı, salça, pul biber, tuz ve karabiberi ilave edip 2-3 dakika kaynatın. Etleri ilave edip 1-2 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın. Sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

Beyran Çorbasının Püf Noktaları Nelerdir?

  • Çorbanın lezzetini arttırmak için et suyu ile haşlayabilirsiniz.
  • Pirinci ilave etmeden önce sudan geçirip süzün. Bu sayede nişasta miktarını azaltabilirsiniz.
  • Kullanacağınız sarımsakları ezin ve suyunu çorbaya ilave edin. 
  • Kırmızı et sevmeyenler, standart tarifi tavuk eti ile hazırlayabilir.
  • Çorbayı servis ederken üzerini baharatlar ile tatlandırın ve limon suyu ekleyin.

1 Porsiyon Beyran Çorbası Kaç Kaloridir?

Standart malzemelerle hazırlanan beyran çorbasının bir porsiyonu, yaklaşık 360 kaloridir.

Patlıcan Soslu Sebze Graten Tarifi

 

Patlıcan Soslu Sebze Graten Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük brokoli
  • 1 küçük karnabahar
  • 150g mısır
  • 2 patlıcan
  • 2,5 yemek kaşığı un
  • 300ml soya sutu
  • Tuz
  • 50g soya kıyma
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 400ml kaynar su
  • 1 kuru soğan
  • 2 tepeleme yemek kaşığı salça
  • Tuz
  • Trakya çiftliği vegan pizza peyniri

    Patlıcan Soslu Sebze Graten Tarifi Yapılışı

  • Brokoliyi ve karnabaharı uygun büyüklükte doğrayıp karıştırma kabına alın. Mısırı ekleyin.
  • Beşamel sos için patlıcanları közleyin.
  • Unu, sütü ve tuzu tencereye alın ve ısınana kadar karıştırın.
  • Patlıcanları ekleyip hepsini birlikte rondodan geçirin ve 1 dk daha pişirin.
  • Bu sosu sebzelerle karıştırın. Sebzeleri büyük borcama dökün.
  • Domates sos yapımına geçin. Bir tencerede soğanı yemeklik doğrayın ve yağda kavurun.
  • Salçayı, tuzu ve soya kıymasını ekleyip karıştırın. Suyu ekleyin.
  • Biraz koyulaşana kadar pişirin. Bunu da rondodan geçirin. Oluşan karışımı sebzelerin üzerine dökün. Onun da üzerine peynir serpin.
  • 180 derecelik fırında 30dk pişirin.

Kaymakpare Tarifi

 

Kaymakpare Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram kaymak
  • 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un ( ele yapışmayan olana dek eklenecek yaklaşık 4-5 bardak )

Şerbeti için;

  • 2 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su

    Kaymakpare Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak şerbeti yaparak tatlımıza başlıyoruz. Şeker ve suyu tencereye alıp 5-6 dk kaynatıp soğumaya bırakıyoruz.
  • Hamuru için kaymak, sıvı yağ, kabartma tozu ve vanilini alıp biraz harmanlayalım. Unu da kontrollu şekilde ekleyip yuvarlanacak kıvama gelene dek yoğuralım.
  • Hamuru çok hassas yuvarlamak biraz zor olabiliyor, sürekli un eklemeyin ele yapışmıyorsa tamamdır. İstediğimiz büyüklükte yuvarlayalım.
  • 160 derece fırında hafif pembeleşene dek pişirelim.
  • Fırından çıkınca dikkatlice yağlı kağıt serili tepsiden farklı kaba alıp yerleştirelim. Dikkat edelim dağılmasın.
  • Soğuk şerbeti sıcak tatlıyla buluşturalım. Şerbeti yemek kaşığıyla her birinin üstüne dökerek pay edelim.
  • Ben toz fıstıkla süsledim. Siz istediğiniz şekilde süsleyin. 😍 deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Muzlu Puding Tarifi

 

Muzlu Puding Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı şeker
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 adet yumurta
  • 2 adet muz
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Ufalanmış kek veya bisküvi (İsteğe bağlı yani olmasa da olur)

    Muzlu Puding Tarifi Yapılışı

  • Süt, şeker, un, nişasta, yumurta tencereye koyulur.
  • Muzlar çatalla gelişigüzel ezilip eklenir.
  • Ocağın altı açılıp fokurdayana kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınıp hemen vanilya ve tereyağ eklenir. Pürüzsüzleşene kadar blenderdan geçirilir.
  • Sunum kaplarına arzuya göre ufalanmış kek veya bisküvi koyulur(benim buzlukta kekim vardı alt ve üstte olacak şekilde onu ufalayıp koydum)ve puding dökülür.
  • Oda ısısına gelince buzdolabında soğutulup afiyetle yenilir.

Kabak Mücveri Bu Tarif Başka Tarifi

 

Kabak Mücveri Bu Tarif Başka Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 orta boy ince kabak
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 tutam dereotu
  • 3 dal ince taze soğan
  • 1 dal taze sarımsak yoksa 2 diş olur
  • 3 yemek kaşığı süt
  • 2 yumurta
  • 1, 5 çay bardak un
  • 1 çay kaşığı karabiber kırmızı pul biber
  • 2 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • Kızartmak için ayçiçek yağı

    Kabak Mücveri Bu Tarif Başka Tarifi Yapılışı

  • Kabakları rendeleyip elimizle suyunu sıkalım.
  • Süzgece koyup bekletelim.
  • İncecik kıyılmış̧ maydanoz dereotu ve yeşil soğanı yeşil sarımsak ve kabakları da ekleyip karıştıralım yumurta süt un koyup karıştırıp baharatlarını koyalım.
  • Tavaya altını kaplayacak kadar sıvı yağı koyalım ısıtalım.
  • İki yemek kaşığı ile şekil vererek veya elimizi yağlayıp yuvarlak halinde tavaya koyalım kenarlarını kaşıkla düzeltelim iki tarafını da güzelce kızartalım.
  • Kağıt havlu serili bir tabağa üst üste gelmeyecek şekilde alalım. 10-15 dk kadar bekleyelim ki fazla yağını alsın ağır olmasın. İster sıcak ister soğuk servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun 🤤.

Mamursa (Çerkes Yemeği) Tarifi

 

Mamursa (Çerkes Yemeği) Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 su bardağı su
  • 2.5 su bardağı mısır unu
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz
  • Tereyağı
  • Varsa çerkes peyniri
  • Yoksa kaşar peyniri

    Mamursa (Çerkes Yemeği) Tarifi Yapılışı

  • Tencereye suyu tuzu alalım .
  • Kaynadıktan sonra mısır ununu ekleyelim.
  • Bütün suyu çekene kadar pişirelim.
  • Tencereyi tepsiye çevirelim.
  • Ortasını hafif oyalım tereyağı oyduğumuz yere koyalım kenarlarına peynirleri dizelim.
  • Yanına sucuk, tereyağlı yumurta, biber yoğurtlaması, üzüm pekmezi ile servis yapabilirsiniz.
  • Afiyet olsun 🥰.

Brokoli Çorbası Tarifi

 

Brokoli Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım demet brokoli
  • 1 havuç
  • 1 soğan
  • 1 patates
  • Tuz, karabiber

Beşamel sosu için ;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı tereyağ  

    Brokoli Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Temizleyip yıkadığınız brokoliyi, küp küp doğradığınız patatesi, halka halka dilimlenmiş havucu ve doğradığınız soğan bir tencereye koyun.
  • Üzerini geçecek kadar su ilave ederek sebzeler yumuşayana kadar haşlayın.
  • Başka bir tencerede tereyağını eritin ve unu ekleyerek kavurun.
  • Üzerine yavaş yavaş sütü ilave ederek karıştırarak beşamel sosu pişirin.
  • Sebzeleri beşamel sosun üzerine ilave ederek haşlama suyunun da yarısı kadarını tencereye alarak blender ile güzelce ezin.
  • Kıvamı koyu olursa kalan haşlama suyundan ilave ederek kıvamı ayarlayın.
  • Tuz ve karabiberi ekleyerek 3-4 dakika kadar kaynatın.
  • Afiyet olsun.

    Not: servis esnasında brokoli ile süslemek isterseniz haşlanan sebzelerden servis için bir kaç brokoli ayırmayı unutmayın.

Kuru Biber Dolma Tarifi

 

Kuru Biber Dolma Tarifi İçin Malzemeler

  • 12 adet kuru biber
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Yarım limon suyu
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 küp şeker
  • 4-5 yemek kaşığı acı ezme (bir önceki tarifimde var) acı ezme yoksa domates rendesi ve 1tatlı kaşığı sumak karışımı hazırlayabilirsiniz
  • Maydanoz
  • Tuz karabiber

Sosu için;

  • Patlıcanları kaynattığınız su (süzülmüş)
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Tuz şeker
  • Zeytinyağı

    Kuru Biber Dolma Tarifi Yapılışı

  • Kuru biberleri iyice yıkayıp suda 10 dk kaynatıp soğuk suya alıp süzelim.
  • Soğanı küp küp doğrayıp sıvı yağda kavurun.
  • Pirinç, baharat ve salça sıra ile ilave edin.
  • Acı ezme ilave edin yoksa domates rendesi ilave edin 1-2 dk pişirip 1 buçuk su bardağı su ilave edin ve kapağı kapalı 5 dk kadar pişirin.
  • Pirinci pişirmiyoruz sadece hafiften öldürüyoruz.
  • Hazır olunca bir kaba alıp nar ekşisi, limon suyu ve maydanoz ilave edin.
  • Biberleri bir parmak kalacak şekilde harç ile doldurun. Tencereye dizin.
  • Biberleri kaynatıp ayırdığınız sudan 1 buçuk su bardağı ısıtıp süzün.
  • İçine diğer malzemeleri ekleyin ve dolmaların üzerine sosu dökün.
  • Tencere boyundan ufak bir tabağı ters çevirin üzerine yerleştirin.
  • Kapağı kapalı içi hazır olana kadar pişirin. (yaklaşık 45 dk).
  • Ocağı kapatın ve tencerede dolmaları soğumaya bırakın.
  • Afiyet olsun.

Şekerbura (Azerbaycan Tatlısı) Tarifi

 

Şekerbura (Azerbaycan Tatlısı) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım su bardağı ılık süt
  • Yarım tatlı kaşığı maya
  • 120 gram eritilmiş tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 3 su bardağı un
  • Yarım çay kaşığı tuz

İç harcı malzemeleri;

  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay kaşığı kakule

    Şekerbura (Azerbaycan Tatlısı) Tarifi Yapılışı

  • İlk olarak iç harcı hazırlamak için bir kaba ceviz, şeker ve kakuleyi güzelce karıştırıyoruz.
  • Ardından hamur için sütü ve mayayı bir kaba alıp güzelce çırpalım.
  • Üzerine tereyağı ve yumurtayı da ekleyip güzelce çırpalım.
  • Ardından 1 su bardağı un ve yarım çay kaşığı tuzu da ekleyip karıştıralım.
  • Kalan unu azar azar ekleyerek yoğuralım. Hafif sert bir hamur olacak.
  • Hamuru yoğurduktan sonra streçleyip 30 dakika dinlendirmeye bırakıyoruz.
  • Ardından 30-40 gram olacak şekilde ceviz büyüklüğünde parçalara ayırıp üzerinin kurumaması için streçliyoruz.
  • İlk bezeden başlayarak yuvarlak açıyoruz. Avuç içine alıp 3 tatlı kaşığı harçtan koyuyoruz.
  • Kenarını su ile ıslatıp güzelce kapatıyoruz. Kenarını büküyoruz.
  • Ardından makkaş yardımı ile üzerine nakış işliyoruz.
  • Hepsine aynı işlemi uyguladıktan sonra iğne ile birkaç delik açıyoruz ki içinde hava kalıp şekli bozulmasın.
  • 180° de 20-30 dakika üzeri beyaz kalacak şekilde altı kızarıncaya kadar kontrollü pişiriyoruz.
  • Biraz dinlendikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsunn😇😇😇

Sebzeli Nefis Somon Tarifi

 

Sebzeli Nefis Somon Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 dilim fileto somon
  • 1 kapya
  • 2 yeşil biber
  • 1 soğan
  • 1 patates

Sos İçin

  • 4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Tuz
  • Üzerine
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • 1 çay kaşığı kekik

    Sebzeli Nefis Somon Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle malzemeleri doğrayıp bir kaba alalım ve üzerine zeytinyağ ve baharatları ekleyip güzelce karıştıralım.
  • Bir borcama somon dilimlerini dizelim ayrı bir kasede zeytinyağ yoz biber kekikli sostan fırca yardımı ile sürelim.
  • Üzerine patatesli karışımı ilave edelim. Fırın kağıdıyla üzerini kapatalım.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında pişirelim.
  • Miss gibi nefis baharatlarıyla somon yemeği 🍣 Afiyet olsun 🤩.