Güveç Kapama Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 2 su bardağı ılık su
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 4-5 su bardağı un ( kontrollü koyun)
İç harcı için;
- 1 kilo kuş başı et
- 3-4 adet sivri biber
- 6-7 adet mantar ( isteğe göre)
- Tuz, karabiber, pul biber
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay bardağı sıvı yağ
Güveç Kapama Tarifi Yapılışı
- Hamurumuz için malzemeleri yoğurma kabına alıyoruz, orta yumuşaklıkta bir hamur elde ediyoruz, mayalanmaya bırakıyoruz.
- Etlerimizi bir kabın içine alıyoruz, biberleri, domatesleri ve mantarı küçük bir şekilde doğruyoruz içine alıp karıştırıyoruz.
- Baharatlarını ve salçasını ve yağını ilave ediyoruz tekrar karıştırıyoruz.
- Etlerimizi güveçlere koyuyoruz.
- Mayalanan hamuru bezelere ayırıyoruz, tabak büyüklüğünde açıyoruz güveçlerin üzerini kapatıyoruz,.
- Üzerine sıvı yağ sürüp 200 derece fırında 1 saate yakın pişiyoruz.
- Piştikten sonra ters çevirip güveç kaplarını çıkarıyoruz, servis edebilirsiniz afiyet olsun hepimize ✨.
Nefis Kahvaltılık Dilimler Tarifi İçin Malzemeler
- 1 çay bardağı süt
- 5 yumurta
- Tuz
- Karabiber
- 4-5 dal dereotu
- 2 dal yeşil soğan
- 1 su bardağı kadar ince doğranmış sucuk
- 1 su bardağı kadar rendelenmiş kaşar peyniri
- 3 büyük dilim doğranmış hindi füme
- 2-3 adet doğranmış lavaş ( ekmek de olur.)
Nefis Kahvaltılık Dilimler Tarifi Yapılışı
- Yumurta sütle çırpılır, tuz ve karabiber eklenir; karıştırılır.
- Doğranan tüm malzeme, rendelenen kaşar peyniri de eklenir, karıştırılır.
- Üzeri kapatılıp buzdolabında yarım saat bekletilir.
- Bu arada fırın kabı yağlanır, fırın 200 dereceye ayarlanır.
- Dolaptaki malzeme fırın kabına yayılır.
- Isınmış fırında üstü kızarana kadar pişirilir ve sıcak sıcak servis edilir.
- Evdeki uygun görülen diğer malzemelerle de zenginleştirilebilir.
Afı̇yet olsun :).
Sıvıyağlı Tahinli Kurabiye (Kıyır Kıyır) Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı sıvı yağ ( tereyağı veya margarin de kullanabilirsiniz 200 grlık)
- 1 su bardağı tahin
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı pudra şekeri
- Alabildiğince un (ben 3 su bardağı kullandım)
Sıvıyağlı Tahinli Kurabiye (Kıyır Kıyır) Tarifi Yapılışı
- Öncelikle yoğurma kabına un hariç geri kalan tüm malzemeler eklenip güzelce karıştırılır .
- Daha sonra unu kontrollü şekilde koyulup yoğurulur.
- Bu kurabiye hamuru dağılan bir hamur olduğu için elimizle güzelce sıkıştırılıp resimdeki gibi şekil verilip aralıklı olarak tepsiye dizilir.
- Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırına atılıp pişirelim. (önceden muhakkak fırın ısıtılsın aksi taktirde yayılır.
- Altı pembeleşince kurabiyelerimiz soğuduktan sonra tabağa alınır. (sıcakken alırsanız kırılır. ).
Elmalı Bisküvili Kek Tarifi İçin Malzemeler
- 4 yumurta
- 4 fincan şeker
- 4 fincan un
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 paket kabartma tozu
- 1 paket vanilya
- Burçak bisküvi
- 2 adet ince dilimlenmiş elma
- Çekilmiş ceviz
- Tarçın
- Pudra şekeri
Elmalı Bisküvili Kek Tarifi Yapılışı
- Yumurta ve şekeri köpük köpük olana kadar çırpalım, sıvı yağ, un, kabartma tozu ve vanilyayı ekleyip tekrar çırpalım.
- Dikdörtgen orta boy borcama önce bisküvileri dizelim.
- Üzerine dilimlenmiş elmaları, sonra tarçın, sonra ceviz serpelim.
- Daha sonra hazırlamış olduğumuz kek harcımızı dökelim.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 10 dk sonra 160 dereceye düşürüp bu ayardada 40 dk kontrollü şekilde pişirelim.
- Fırından çıkardıktan sonra biraz dinlendirip üzerine pudra şekeri serpip servis edelim.
Kakao Dolgulu Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler
- 125 gram oda sıcaklığında yumuşamış tereyağ veya margarin
- 1 çay bardağı pudra şekeri
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı nişasta
- 2,5 su bardağı un
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 paket vanilin
- Yarım paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı kakao
Kakao Dolgulu Kurabiye Tarifi Yapılışı
- Kakao ve un hariç diğer malzemeler karıştırma kabında karıştırılır .
- Ardından kontrollü olarak un eklenir hamur 2 parçaya ayrılır bir parçasına kakao eklenir.
- Beyaz hamur ceviz büyüklüğünde yuvarlak yapılır avuç içinde inceltilir .
- İçerisine kakaolu hamurdan uzun uzun çubuklar yapılıp kapatılır .
- 175 derece fırında hafif kızarıncaya kadar pişirilir .
- Soğuyunca üzerine benmari usulü erittiğimiz çikolatalar ile süslenir fıstık atılır 🍫🍫🍫.
Kayseri Yağlaması Müthiş Lezzet Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 paket yaş maya
- 2 tepeleme tatlı kaşığı şeker
- 1.5 su bardağı süt
- 2.5 su bardağı ılık su
- Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
- 3 tatlı kaşığı tuz
- 1 kilo+ 5 su bardağına yakın un
Kıyması için;
- 1 kilo kıyma
- 5 tane iri kuru soğan
- 5 tane çarliston biber
- 4 iri domates
- 1 çay bardağından biraz fazla zeytin yağı
- 2.5 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
- Yarım yemek kaşığı acı biber salçası
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kimyon
- 1-2 tatlı kaşığı pul biber
- 4 su bardağı kaynar su ( piştikçe azalıyor)
- Yarım demet maydanoz
- Tuz
Kayseri Yağlaması Müthiş Lezzet Tarifi Yapılışı
- Yoğurma kabına mayayı ufalayıp ılık süt ile şekeri ilave edip maya kabarana kadar bekleyelim.
- Üzerine su, zeytinyağı ekleyip tuzunu atıp, azar azar un katalım yoğuralım.Yumuşak bir hamur olsun.
- Üzerini örtüp ılık ortamda bir saat dinlendirelim hamur kabarsın.
- İç malzemesi için doğradığımız soğanları biberi tavaya alıp bir bardak zeytinyağını ekleyelim.Kavuralım.
- Kıymayı da ekleyip kavurmaya devam edelim.
- Rengi değişince tane tane olan kıymayının kapağını kapatıp orta ateşte kavuralım.
- Üzerine küçük doğranmış domatesleri ilave edip karıştırıp biraz pişirince salçalarını, baharatlarını ekleyip karıştırmaya devam edelim kaynar suyu ekleyip 10 dk kapağı kapalı kısık ateşte pişirelim .
- Altını kapatmaya yakın kıyılmış maydanozu ekleyelim.
- Lavaşlar açılıp pişince, kıymayı ısıtıp tek tek lavaşların üzerine yayalım.
- En az yedi kat bu işlemi yapalım, dilimleyelim sarımsaklı yoğurtla servis edelim.
Üç Malzeme İle Un Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım paket margarin oda ısısında
- 1 su bardağı pudra şekeri
- Aldığı kadar un
Üç Malzeme İle Un Kurabiyesi Tarifi Yapılışı
- Margarini ,pudra şekerini yoğurma kabına alıp yoğuralım .
- Unu azar azar katıp ele yapışmayan yumuşak hamur yapalım .
- Küçük parçalar koparıp yuvarlayıp yağlı kağıt serili tepsiye dizelim .
- Ben duyu ucu ile şekil verip ortasına pasta süsü koydum.
- 180 derece önceden ısıtılmış fansız alt üst ayarda fırının orta rafında kontrollü 18 dakika pişirelim.
Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi İçin Malzemeler
- 2 bağ pazı
- 3 adet orta boy soğan
- 1 buçuk su bardağı pirinç
- 1 buçuk yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 su bardağı zeytinyağı
- Yarım demet maydanoz
- Yarım demet dereotu
- 1 çay kaşığı dolusu karabiber
- 1 çay kaşığı dolusu kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı dolusu sumak
- 1 çay kaşığı dolusu nane
- 1 çay kaşığı dolusu susam
- Tuz
Üzeri için;
- Yeteri kadar sıcak su
- Zeytinyağı
Zeytinyağlı Pazı Sarması Tarifi Yapılışı
- Pazı yapraklarının sap kısımlarını kesip kenara saplarını ayırın.
- Saplarını da atmayın sapların kavurmasını yapıp tarifini bir sonraki gönderimde anlatıcam.
- Yaprakları yıkayıp suyunu süzdürün.
- Katılda sıcak su kaynatıp uygun bir kaba dökün.
- Pazı yapraklarının bir kısmını alıp sıcak suya koyup 2 – 3 sn bekletip ayrı bir kaba çıkarın.
- Yapraklar çok hassastır dikkatli olun yırtılma olmasın çıkarırken.
- Sıcak sudada fazla bekletmeyin sararken sıkıntı çekersiniz.
- Batırıp alt üst döndürüp çıkarmanız yeterli olacaktır. Tüm yapraklara bu işlemi uygulayın.
- Sıra geldi iç harcını hazırlamaya; Soğanları yemeklik den daha ince olacak şekilde doğrayın bur kava alın.
- Maydanoz ve dereotunu da ince ince doğrayıp üzerine atın.
- Yıkanıp suyu süzülmüş pirinçi baharatları ve geri kalan tüm malzemeleri ekleyip karıştırın.
- Baharatları damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
- Resimlerde gösterdiğim gibi pazı yapraklarını sarıp tencereye dizin.
- Sap kısımlarının olduğu taraf sert oluyor sarmakta zorluk çekmemek için elinizle o kısma bastırıp ezebilirsiniz daha rahat sarılır.
- Biraz zeytinyağı gezdirip üzerini 1 parmak geçecek şekilde sıcak su ekleyip yumuşayana dek orta ateşte 40 – 45 dk kontrollü pişirin.Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 🌹.
Nefis Soslu Sebze Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 bağ brokoli
- 4-5 adet patates
- 1 kırmızı dolma biber
- 2 adet havuç
- 5-6 adet kornişon turşu
- Sebzeleri sotelemek için zeytinyağı
- 2 adet kırmızı soğan
- 4 kesme şeker
- 1,5 yemek kaşığı elma sirkesi
- 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Sosu için;
- 1 su bardağı yoğurt
- 3 yemek kaşığı remulade ya da mayonez
- 2 diş sarımsak rendelenmiş
- 1 yemek kaşığı hardal
- Tuz, karabiber
Nefis Soslu Sebze Salatası Tarifi Yapılışı
- Patatesleri soyup yıkayıp iri kup şeklinde doğrayalım ve tuzlu su da haşlayalım, daha sonra süzelim ve soğumaya bırakalım.
- Brokolileri ufaltıp yıkayalım haşlanmış suda 4 dakika kadar haşlayalım hafif diri kalacak şekilde süzelim ve soğuk suda şoklayalım.
- Biber ve havuçları iri küp şeklinde doğrayalım tavaya zeytinyağı ekleyip soteleyelim.
- Soğanları iri kup şeklinde doğrayalım ve tavaya zeytinyağı alıp soteleyelim şeker ve elma sirkesi ekleyip karamelize edelim.
- Sosunu bir kap içinde malzemeleri karıştırıp hazırlayalım.
- Soğumuş sebzeleri bir araya getirip sosunu ekleyip güzelce karıştıralım.
Afiyet olsun.
Soğuk Baklava Rakip Soğuk Kadayıf Tarifi İçin Malzemeler
- 500 gram kadayıf
- 250 gram tereyağ veya margarin
- 1 su bardağında biraz fazla çekilmiş ceviz veya antep fıstığı
Şerbeti için;
- 5 su bardağı süt
- 4 su bardağı şeker
- 1 tane vanilya
Üzeri için;
- 100 gram çikolata
Soğuk Baklava Rakip Soğuk Kadayıf Tarifi Yapılışı
- İlk olarak şerbetini yapalım. Tencereye sütü ve şekeri alıp karıştıralım ocağa koyup kaynamaya başlayınca orta ateşe alıp 15 kaynatalım kaynayan şerbeti kenara alıp içine vanilya ilave edip soğumaya bırakalım.
- Tereyağını eritelim kadayıfın üzerine döküp her yerine yağ gelecek şekilde karıştıralım.
- Kadayıfı ikiye bölelim dikdörtgen borcama kadının yarısını serelim, arasına ceviz atıp kalan yarısı ile üzerini kapatalım.
- Kesme tahtası ile kadayıfın üzerine bastıralım.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirelim.
- Tatlımızın ilk sıcaklığı çıkınca yaklaşık 7-8 dk sonra soğuk şerbeti dökelim.
- Şerbeti tam çekmeden tatlımızı keselim, kesmesi daha kolay olur şerbeti çekince üzerine rendelediğimiz çikolatayı üzerine serpiştirelim.
Bu Çorba Favoriniz Olacak - Terbiyeli Havuç Çorbası - Tam Bir Lezzet Harikası Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet havuç
- 1/2 (yarım) çay bardağı tel şehriye
- 2 su bardağı tavuk suyu
- 1 çay kaşığı tuz
Terbiye için;
- 1 yumurta sarısı
- 5 yemek kaşığı yoğurt suyu/yada 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1/4 (çeyrek) limon suyu
- 1 yemek kaşığı un
Sosu için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Bu Çorba Favoriniz Olacak - Terbiyeli Havuç Çorbası - Tam Bir Lezzet Harikası Tarifi Yapılışı
- Havucu yıkayıp ince rende ile rendeleyin. 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ile havucu 1-2 dk kadar kavurun.
- Üzerine tel şehriye, tavuk suyu ve sıcak su ilave edin ve tel şehriye ile havuç pişene kadar pişirin.
- Terbiyesi için un hariç tüm malzemeyi karıştırın. En son unu yavaş yavaş ilave edip bir yandan da çırpın.
- Terbiyeyi çorbaya ilave edebilmek için çorba suyundan 1-2 kepçe ekleyin ve çırparak karıştırıp sonra çorbaya ilave edin.
- Sosu hazırlamak için, tereyağı eritin. Eriyen tereyağına kuru nane ekleyip naneyi biraz yakın ve çorbaya ilave edin. 1-2 dk kadar çorba piştikten sonra ocağı kapatın. En son tuzunu ekleyin ve çorba servise hazır :).
Afiyet olsun :)
Zeytinyağlı Fasülye Dizmesi Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo taze fasülye
- 3 orta boy domates
- 1 orta boy kuru soğan
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı sıvı yağ veya zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tozşeker
- Tuz
Zeytinyağlı Fasülye Dizmesi Tarifi Yapılışı
- Fasülyeleri ilk önce boyuna sonra tencereye göre enine kesiyoruz
- Bir kap içerisinde domates soğan sarımsak ufak şekilde doğrayıp salça yağ tuz şeker koyup karıştıralım.
- Tencerenin ortasına bir domates koyup etrafına fasülyelerin yarısını dizelim.
- Üzerine domates harcının yarısını eşit şekilde yayalım.
- Tekrar kalan fasulyeyi dizip kalan domatesi üzerine verelim.
- Domatesiniz sulu değilse yarım çay bardağı su ilave edip kapağı kapalı şekilde ilk önce orta ateşte kaynayınca kısık ateşte pişirelim.
- Tamamen soğuyunca servis edeceğimiz tabağa ters çevirelim ben bir gece bekletiyorum zeytinyağlı yemekleri daha kıvamlı ve lezzetli oluyor afiyet olsun 🤗
Kuru Cacık ( Ferah Salata) Tarifi İçin Malzemeler
- 3 büyük boy salatalık
- 1 kase yoğurt
- 1 tutam dereotu
- 10 yaprak taze nane
- 1 diş sarımsak( isteğe göre)
- Tuz
- Üzerine gezdirmek için zeytinyağı
Kuru Cacık ( Ferah Salata) Tarifi Yapılışı
- Salatalıkları küp küp doğrayıp bir kaba alalım.
- Üzerine ince kıydığımız nane ve dere otunu ekleyelim.
- Yoğurt ve tuzunu ekleyip karıştıralım.
- Servis tabağına alıp zeytinyağı gezdirelim.
- Dilediğiniz gibi süsleyip servis yapabilirsiniz. Afiyet şifa olsun 😊😊