6 Eylül 2021 Pazartesi

Sodalı Patatesli Börek Tarifi

 

Malzemeler

  • 8 adet yufka

İç Harcı İçin;

  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 adet soğan
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Yarım çay kaşığı toz biber
  • Yarım çay kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6 adet patates

Sos için;

  • 1 şişe maden suyu
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı sıvı yağ

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • Susam
  • Çörekotu

     Yapılışı

  • Öncelikle iç malzemeyi hazırlamaya başlıyoruz. Soğanları küçük küçük doğrayalım ve bir tavaya sıvı yağ koyarak soğanları pembeleşene kadar iyice kavuralım.
  • Soğanlar kavrulduktan sonra üzerine baharatları ve tuzu ekleyerek 1-2 dakika daha kavuralım.
  • Sonra üzerine haşlayıp ezdiğimiz patatesleri ilave ederek 5 dakika daha kavuralım ve ocaktan alarak soğumaya bırakalım.
  • Yufkaları ıslatmak için ayrı bir kapta soda, süt ve sıvı yağı karıştıralım.
  • Yufkanın bir tanesini tezgaha serelim ve yarısına sodalı karışımdan sürerek diğer yarısını üzerine kapatalım. Yani yarım daire şekline getirin.
  • Yarım dairenin de üzerine sodalı karışımdan sürelim.
  • Yufkamızın düz olan kısmına soğuyan iç harcımızdan yerleştirelim ve  yufkanın kenar kısımlarını hafif içe doğru katladıktan sonra ne çok sıkı ne de çok gevşek olacak şekilde sararak rulo yapalım. Yufkalarımız bitene kadar bu işleme devam edelim.
  • Hazırladığımız börekleri pişirme kağıdı serili tepsimize uzun uzun yerleştirelim.
  • Üzerine yumurta sarısı sürerek, çörek otu ve susam serpelim.
  • Ardından böreklerimizi 3-4 parmak genişliğinde keselim ve önceden ısıttığımız 180°C fırında yaklaşık 30 dakika pişirelim. Patatesli böreklerimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Nektarin Reçeli Tarifi

 

Nektarin Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kilo nektarin
  • 2 kilo şeker çeyrek limon

    Nektarin Reçeli Tarifi Yapılışı

  • Nektarinleri çekirdeklerinden ayırıyoruz.
  • İstediğimiz büyüklükte zevkinize kalmış doğruyoruz.
  • Bir tencereye bir kat nektarin, bir kat şeker sıralıyoruz .
  • 1 gece bekletip ertesi gün pişirmek üzere ocağa alıyoruz 😊 ( ben odun ateşinde pişirdim )
  • Kaynamaya başlayınca üzerindeki köpüğü alıyoruz ki parlak olsun.
  • 35 dakikadan sonra kontrollü pişirelim .
  • Porselen tabağa alıp kıvamına bakalım, koyulmuşsa şerbeti😉 limon ekleyip beş dakika daha kaynatıp altını kısıp kapakları kaynarlanmış kavanozlara doldurup ters çevirelim.
  • Üzerini örtelim soğuyana kadar bekletelim. Sonra yerlerine yerleştirelim 😊😊✌️✌️afiyet olsun 😉.

4 Eylül 2021 Cumartesi

4 Malzemeli Pratik Kahvaltı Pofuduğu (İçi Dolgulu) Tarifi

 

4 Malzemeli Pratik Kahvaltı Pofuduğu (İçi Dolgulu) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı süt
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım tatlı kaşığı tuz

Dolgusu :

  • 150 gram beyaz peynir

    4 Malzemeli Pratik Kahvaltı Pofuduğu (İçi Dolgulu) Tarifi Yapılışı

  • Kasenin içine un, süt, kabartma tozu ve tuz koyularak hamur yoğrulur. Bu aşamada hamur ele baya yapışıyor un eklemesi yapmıyoruz.
  • Daha sonra başka bir kasede beyaz peyniri tercihen içine kaşar da ekleyebilirsiniz eziyoruz.
  • Hamuru biraz toparlamak için tezgaha hafif un atıp unda yoğurup toparlıyoruz.
  • Daha sonra hamuru 8 parçaya ayırıyoruz. Ben bıçakla tart dilimler gibi kestim eşit parçalar oldu böylece. Ayırdığımız bezeleri yuvarlıyoruz.
  • Üzerini örtüp 5 ya da 10 dakika bekletiyoruz.
  • Tezgaha biraz un alıp hamuru pasta tabağı büyüklüğünde açıyoruz.
  • Yarısına peynirli içten koyuyoruz. Diğer yarısını üzerine kapatarak kenarlarına parmakla bastırıyoruz.
  • Sonra hamuru biraz genişletmek için parmakla hamuru yana doğru bastırıyoruz.
  • Tüm hamura aynı işlemi uygulayın. Tava ocakta yağ eklemeden iyice ısınsın.
  • Isınan tavaya 2 tane hamuru koyup biraz altının kızarmasını bekliyoruz.
  • Daha sonra üst kısmına fırça ile biraz sıvı yağ sürüyoruz.
  • 9. Sıvıyağ sürdüğünüz yeri alta getirip diğer tarafına fırça ile yağ sürüp kızarana kadar pişiriyoruz. Böylece daha az yağlı ve lezzetli oluyor.Şimdiden afiyet olsun 🥰😻.

Domatesli, Zerdeçallı Pirinç Pilavı (Tadına Doyamayacaksınız) Tarifi

 

Domatesli, Zerdeçallı Pirinç Pilavı (Tadına Doyamayacaksınız) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 su bardağı domates rendesi
  • 1 su bardağı et suyu, (yoksa bulyon, su miktarı artacak)
  • 1 su bardağı kaynar su
  • 1 küp şeker, 1 çay kaşığı zerdeçal, tuz
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ veya margarin

Üzerine serpmek için;

  • Karabiber ve biraz kuru nane

    Domatesli, Zerdeçallı Pirinç Pilavı (Tadına Doyamayacaksınız) Tarifi Yapılışı

  • Pirinçimizi bir çay kaşığı tuz ve üzerini geçecek kadar ılık su ile en az 15 dakika bekletiyoruz.
  • Sonra iyice yıkayıp süzdürüyoruz.
  • Tenceremizde yağları eritiyoruz.
  • Pirinci ekleyip orta ateşte 3-4 dakika kavuralım.
  • Tuz ve şekerini ekleyelim.
  • Salçasını koyup bir iki tur çevirelim.
  • Domates rendesini, et suyunu ve kaynar suyunu, zerdeçalını koyalım.
  • Kaynayınca kapağı kapalı bir şekilde kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
  • Ocağı kapatalım, bir bez örtüp 10-15 dakika demlendirip servis yapalım.
  • Üzerine karabiber ve çok az kuru nane serpelim.
  • Deneyecek olanlara şimdiden kolay gelsin 🌹.

Yoğurt Terbiyeli Mercimek Çorbası Tarifi

 

Yoğurt Terbiyeli Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • 2 adet tavuk bulyon
  • 2 tatlı kaşığı vegeta
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 8, 10 bardak su
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ

Terbiyesi için :

  • 3 yemek kaşığı dolusu yoğurt
  • Yarım limonun suyu

Üzerine :

  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı pulbiber
  • 1 tatlı kaşığı tozbiber 

    Yoğurt Terbiyeli Mercimek Çorbası Tarifi Yapılışı

  • Tencereye sıvı yağı alıp üzerine küçük küçük doğranmış kuru soğan, patates ve havucu alın, beş dakika kadar kavurun.
  • Daha sonra yıkanmış mercimeği ilave ederek biraz daha kavurun, iki tatlı kaşığı vegeta bir çay kaşığı karabiber ve tavuk bulyonları ekleyerek hepsini beraberce karıştırın.
  • Üzerine 8 bardak kaynamış sıcak suyunu dökün, orta ateşte sebzeler ve mercimek yumuşayıncaya kadar pişirin ( 20 dakika ) bu arada kıvamına göre sıcak su eklemesi yapabilirsiniz.
  • Çorbayı blendrdan geçirin,, üç yemek kaşığı yoğurt ve yarım limon suyunu çırpın.
  • Kaynayan çorbadan birkaç kaşık ilave ederek ılıştırın, ve yoğurtlu sosu tencereye dökün son bir taşım kaynadıktan sonra ocaktan alın.
  • Küçük bir tavada tereyağını eritin, içine tozbiber, pulbiber ve kuru nane ilave edin, tereyağını çorbaya karıştırın, afiyetler olsun.

Semizotlu Tavuklu Şehriye Salatası Tarifi

 

Semizotlu Tavuklu Şehriye Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı arpa şehriye
  • 1 parça haşlanmış tavuk göğsü
  • 1 çay bardağı mısır
  • 1 demet semizotu
  • 1 tutam dereotu
  • 2 adet közlenmiş biber
  • Şehriyeyi kavurmak için sıvı yağ
  • 1 kase sarımsaklı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı hardal
  • Öncelikle şehriyeleri sıvı yağ da kavurup suyunu ilave ederek pişirelim.
  • Semiz otunu yıkayıp ayıklayalım. Dereotu ve biberide doğrayalım.
  • Tavuğuda tiftikleyip hepsini bir kasede buluşturalım.
  • Soğuyan şehriyeleri ve diğer malzemeleride ilave edip hardalı ve mayonezi yoğurda ilave ederek salatamıza döküp harmanlayalım
  • Servis tabağına alalım. Doyurucu ve çok lezzetli bir salata denemenizi tavsiye ederim. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun ❤️.
  • Tuz

    Semizotlu Tavuklu Şehriye Salatası Tarifi Yapılışı

Köz Patlıcanlı Köpoğlu Tarifi

 

Köz Patlıcanlı Köpoğlu Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 bostan patlıcan ya da 2 kemer patlıcan
  • 2 adet kapya biber
  • 2 adet köy biberi
  • 1 adet domates
  • Pulbiber
  • Karabiber
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

Üzeri için;

  • Sarımsaklı yoğurt
  • Zeytinyağı
  • Kırmızı tozbiber
  • Maydanoz

    Köz Patlıcanlı Köpoğlu Tarifi Yapılışı

  • Patlıcan ve kapya biberi fırında yada ocakta közleyelim ve küp şeklinde doğrayalım.
  • Tavaya 2 kaşık zeytinyağı koyalım.
  • Üzerine rendelenmiş domates ve ince doğranmış köy biberi ekleyelim.
  • Kavrulunca üzerine doğradığımız patlıcan ve kapya biberi koyalım.
  • Baharatlarını ve tuzunu ayarlayalım.
  • 5 dakika kısık ateşte pişirelim.
  • Üzeri için sarımsaklı yoğurt hazırlayalım.
  • Küçük bir tavaya az zeytinyağı ve tozbiber ekleyelim ve kızdıralım.
  • Servis tabağımıza patlıcanlı mezemizi koyalım.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurdumuzu ekleyelim.
  • Zeytinyağlı tozbiberi üzerine gezdirelim.
  • İnce kıyılmış maydanoz ile süsleyelim. Deneyenlere afiyet olsun 🌺

Yeşil Mercimekli Erişteli Soğuk Çorba (1 Kase Asla Yetmeyecek) Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 su bardağı yeşil mercimek (Bardak ölçüsü 250 ml)
  • 1 su bardağı erişte (Ev yapımı erişte)
  • 3 su bardağı yoğurt
  • 3 diş sarımsak
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane

    Yapılışı

  • Yeşil mercimekleri yıkadıktan sonra bir tencereye alalım.
  • Üzerine geçecek kadar su sıcak su ilave edip haşlayalım.
  • Daha sonra soğuk suyla yıkayıp bir kenara alalım.
  • Ayrı bir tavanın içerisine sıvı yağı alalım.
  • Erişteler hafif renk alana kadar kavuralım ve üzerine baharatları ilave edip bir kenara alalım.
  • Uygun bir kasenin içerisine mercimekleri dövülmüş sarımsağı tuz alıp karıştıralım.
  • Üzerine yoğurdu ekleyip karıştırmaya devam edelim.
  • Son olarak kavurduğumuz erişteleri de gezdirip servis yapalım çok lezzetli harika bir soğuk çorba oluyor. Kesinlikle denemenizi tavsiye ediyorum. Şimdiden herkese afiyet olsun🤗

Püreli Soslu Köfte (Nefis Lezzet) Tarifi

 

Püreli Soslu Köfte (Nefis Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

Köftesi için

  • 400 gram kıyma
  • 1 adet soğan (Rendelenmiş)
  • 2 diş sarımsak (Rendelenmiş)
  • 1 adet yumurta
  • 2-3 dilim ekmek içi (Ya da iki yemek kaşığı dolusu galeta unu)
  • Karabiber
  • Pul biber
  • Kimyon
  • Tuz

Köftenin sosu için

  • 2 adet domates (Rendelenmiş)
  • 1 diş sarımsak (Rendelenmiş)
  • 1 adet küçük boy soğan
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı su
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz

Püresi için

  • 3 adet patates
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 yemek tereyağı
  • Tuz

    Püreli Soslu Köfte (Nefis Lezzet) Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle köfte harcımızı hazırlıyoruz. Bunun için verilen bütün malzemeleri yoğurma kabına alıp güzelce yoğuruyoruz.
  • Daha sonra üzerini strec filmle kapatıp buzdolabında en az yarım saat dinlendiriyoruz bu sırada püresi için patatesleri haşlıyoruz. Haşlanan patatesleri ezdikten sonra tereyağı ve tuzunu ekleyip püre yapıyoruz.
  • Yavaş yavaş süt ilavesi ile de pürenin kıvamını ayarlıyoruz. Dinlenen köfte harcından misketten biraz büyük parçalar alıp yuvarlıyoruz.
  • Yapışmaz yüzeyli bir tavaya az sıvı yağ koyup köftelerimizi arkalı önlü kızartıyoruz. Kızaran köfteleri tabağa alıp aynı tavaya biraz daha yağ ekleyip ince doğradığımız soğanları kavuruyoruz.
  • Ardından salçayı ve sarımsağı ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz. Ardından rendelediğimiz domatesleride ekleyip domatesler suyunu çekinceye kadar pişiriyoruz.
  • Suyunu çeken domateslere bir çay bardağı kadar sıcak su ekleyip kıvamını ayarlıyoruz (Gerekirse biraz daha su ekleyebilirsiniz) Bu şekilde biraz pişirip son olarak tuzunu da ekledikten sonra kızaran köfteleri sosun içine alıyoruz.
  • Köftelerle birlikte de bir iki dakika kadar daha pişirip altını kapatıyoruz. Servis ederken tabağın alt kısmına püreden üzerine ise köfte ve sosundan ekleyip, isteğe bağlı olarak ince kıyılmış maydanoz serperek servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Hazır Yufkadan Kıymalı Siron Tarifi

 

Hazır Yufkadan Kıymalı Siron Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 tane taze yufka

İç harcı için

  • 409 gram kıyma
  • 1 tane soğan
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Tuz
  • Karabiber
  • Yufkalara sürmek için sos malzemeleri
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı su
  • 1 tatlı kaşığı salça

Üzerine dökmek için

  • Sarımsaklı yoğurt

Üzerinin sosu için

  • 1 tatlı kaşığı salça veya kırmızı pul biber
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

    Hazır Yufkadan Kıymalı Siron Tarifi Yapılışı

  • Tavaya sıvı yağ ve yemeklik doğranmış soğanı koyup kavurun sonra kıymayı ekleyin kavurun tuz karabiber ekleyip piştikten sonra ılımaya bırakın ılıyınca yufkaya sarılması daha kolay oluyor.
  • Yufkalar tek tek sarılacak.
  • Tezgaha yufkayı serin dört köşesinide dört parmak genişliğinde içine katlayın böylelikle yufka dikdörtgen oluyor üzerine salçalı sosu kaşıkla döküp kıymalı harcı döşeyin sonra rulo yapın iki parmak kalınlığında kesip yağlanmış borcama dizin üzerine içine sürdüğünüz sosun kalanını döküp önceden ısınmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirin.
  • Fırından çıkınca biraz ılıtın üzerine sarımsaklı yoğurt dökün sonra tereyağ ve salçayı kavurup dökün yada tereyağında pul biberi kavurup dökebilirsiniz ikiside güzel oluyor. Sıcak sıcak servis edin soğutmayın.

Icebergli Hardallı Tavuk Salatası Tarifi

 

Malzemeler

  • 1 parça haşlanmış tavuk göğsü
  • 1 kase dolusu iri kıyılmış iceberg
  • 1 havuç rende
  • 7-8 adet kornişon turşu (Küçük küp doğranmış)
  • 1 kahve fincanı mısır
  • 6-7 dal dereotu (Kıyılmış)

Sosu için

  • 1 kase süzme yoğurt
  • 2 yemek kaşığı mayonez
  • 1 tatlı kaşığı hardal
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kekik

    Yapılışı

  • Haşlanmış tavuk minik minik parçalara ayrılır. İsterseniz minik küpler halinde doğrayabilesiniz.
  • Diğer malzemeler de ilave edilir.
  • Sosu için yoğurt, mayonez, hardal, tuz ve baharatlar ayrı bir kasede karıştırılır. İsterseniz hardal eklemeyebilirsiniz.
  • Diğer malzemelere aktarılır. Karıştırılıp servis yapılır. Afiyet olsun 🌸