12 Eylül 2021 Pazar

Ezme Salata (Tam Kıvamında) Tarifi

 

Malzemeler

Sosu için;

  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • 1,5 yemek kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 yemek kaşığı kırmızı biber
  • 1,5 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1,5 tatlı kaşığı isot
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • 6 yemek kaşığı sıvı yağ̆
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yemek kaşığı nar ekşisi

Salatası için;

  • 4 adet iri domates
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet kurusoğan
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım demet maydanoz

    Yapılışı

  • Salatanın sosu için gerekli malzemeleri bir kapta karıştıralım.
  • Daha sonra salata için gerekli sebzeleri teker teker robotta çekelim.
  • Ardından salatamızın sosunu ekleyip iyice karıştıralım.
  • Mümkünse dolapta bir kaç saat yada 1 gün dinlendirip servis yapalım.
  • Bu salatamızı ister kahvaltıda ister yemeklerin yanında afiyetle tüketebilirsiniz. Afiyet olsun☺️

Hazır Yufkayla El Açması Lezzetinde Ispanaklı Kol Böreği Tarifi

 

Hazır Yufkayla El Açması Lezzetinde Ispanaklı Kol Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • Yarım kilo ıspanak
  • 1 büyük boy kuru soğan
  • Yarım su bardağı zeytinyağ ya da sıvı yağ
  • 2 çorba kaşığı kadar köy peyniri (Lor beyaz ya da tulum peyniri kullanabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı kadar karabiber
  • Tuz
  • Pul biber (Damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz)

Sosu için

  • 2 çorba kaşığı tereyağ
  • 1 su bardağı zeytinyağ ya da sıvı yağ
  • 2-3 çorba kaşığı un
  • 3 çorba kaşığı sirke (Elma sirkesi kullandım)

Üzeri için

  • 1 adet yumurta sarısı

    Hazır Yufkayla El Açması Lezzetinde Ispanaklı Kol Böreği Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle ıspanakları güzelce yıkayıp iyice süzdürelim ve çok kalın olmayacak şekilde doğrayalım. Geniş bir kabın içine alalım.
  • Daha sonra soğanları ince bir şekilde doğrayıp yarım su bardağı yağ ile kavurup ıspanaklarımızın içine dökelim (Ispanakları kavurmuyoruz)
  • Kaşık yardımıyla karıştırıp elimizle ıspanakları öldürelim. Ispanağımızın içine peynir, tuz ve baharatlarını ekleyip karıştıralım.
  • İç harcımızı bir kenara alıp sosumuzu hazırlamak için bir tereyağını ocakta biraz eritelim. İçine sıvı yağ ya da zeytinyağını dökelim.
  • Un ve sirkesi ekleyip güzelce karıştıralım. Tezgaha yufkamızın 1 tanesini alıp ortadan ikiye bölelim.
  • Fırça yardımıyla yufkanın yarısına hazırladığınız sostan her yerine sürelim.
  • Yufkanın kenarlarını beşer santim olacak şekilde içe katlayalım.
  • Yufkanın geniş olan kısmına ıspanaklı harcımızdan bir miktar koyup düzeltelim ne güzelce saralım.
  • Yağladığımız fırın tepsisinin ortasından başlayarak gül şeklinde saralım. Her yarım yufka için aynı işlemi uygulayalım.
  • Kalan sosumuzun içine 1 adet yumurta sarısını kıralım ve güzelce karıştıralım böreğimizin her yerine sürelim.
  • Önceden ısıtılmış 180-190 derece fırında üzeri ve altı kızarana kadar pişirelim.
  • Fırından çıkan böreğimizi 15-20 dakika dinlendirdikten sonra dilediğiniz gibi dilimleyerek servis edebilirsiniz. 👌👌❤️❤️. Afiyet olsun 😋.

Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi

 

  1. Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

    • 1 su bardağı yoğurt
    • 2 yemek kaşığı un
    • 1 yumurta
    • 1 litreden biraz fazla su (ben kıvama göre ayarlıyorum)
    • 1 çay bardağı arpa şehriye
    • 7 su bardağı su

    Sosu için;

    • 1 yemek kaşığı tereyağı
    • 1 tatlı kaşığı nane
    • Sarımsak (isteğe bağlı)

      Şehriyeli Yoğurt Çorbası Tarifi Yapılışı

    • Öncelikle tencereye yumurtayı ilave edip iyice çırpın.
    • Yoğurdu da ilave edip karıştırın.
    • Daha sonra unu da ekleyip hepsini iyice karışana kadar çırpın. Mikser ya da çırpma teli kullanabilirsiniz.
    • Bir taraftan karıştırırken diğer taraftan  suyumuzu da ilave edelim. Ocağın altını yakın. Kaynayana kadar karıştırın.
    • Kaynadıktan sonra şehriyeleri ekleyin. Çorbamızı kısık ateşte ara ara karıştırarak şehriyeler yumuşayıncaya kadar yaklaşık 15- 20 dakika pişirelim. Çorbanızı ara ara karıştırmayı unutmayın, aksi halde şehriyeler tencerenin taban kısmına yapışabilir.
    • Şehriyelerinizin piştiğinden emin olduktan sonra son olarak  tuz ekleyelim. Birkaç dakika daha kaynatıp ocağı kapatalım.
    • Çorbamızı 10 dakika dinlendirmeye bırakalım.
    • Sosu için, tavamıza tereyağını alarak eritelim. Üzerine 1 tatlı kaşığı nane ilave edip kızdıralım.
    • Sosumu çorbamıza ilave ederek servis edelim.
    • Şehriyeli yoğurt çorbamızı deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

Tavuklu Bamya Tarifi

 

Malzemeler

  • 500g tavuk göğsü
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber
  • Pul biber
  • 500g bamya
  • 1 adet limon suyu
  • 6 su bardağı sıcak su

     Yapılışı

  • Tencereye kuşbaşı doğranmış tavuk göğsünü alalım.
  • Tavuklarımız suyunu salıp çekinceye kadar pişirelim.
  • Sıvı yağ, doğranmış soğan ve yeşil biberi ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Doğranmış domates, domates salçası, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyerek 2-3 dk daha kavuralım.
  • Temizlenmiş taze bamyayı ilave edip 5 dk daha kavuralım. Burada hatırlatmak istiyorum dondurulmuş bamya kullanacaksanız daha fazla kavurmanıza gerek yok.
  • Limon suyu ve sıcak suyu ekleyerek karıştıralım.
  • Bamyalarımızı ezmeden ara ara karıştırarak kontrollü bir şekilde yumuşayıncaya kadar pişirelim.
  • Tavuklu bamya yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun :)

Tok Tutan Gece Maması (1 Yaş Üzeri) Tarifi

 

Tok Tutan Gece Maması (1 Yaş Üzeri) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 tatlı kaşığı irmik
  • 1 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı pekmez
  • İsteğe göre muz ya da mevsimine uygun meyve

    Tok Tutan Gece Maması (1 Yaş Üzeri) Tarifi Yapılışı

  • Sütle irmik pişirilir.
  • Soğuduktan sonra pekmez ve meyve eklenir.
  • Afiyet olsun.

    Not: 1 yaş altı için su süt yerine su kullanabilirsiniz ama su miktarı irmiğe göre fazla olabilir. İrmik miktarını artttın.

Tadına Doyamayacağınız Kayseri Ketesi Tarifi

 

Tadına Doyamayacağınız Kayseri Ketesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 litre süt
  • 2 yumurta akı
  • 1 su bardağı su
  • 1 paket yaş maya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı şeker
  • Alabildiği kadar un

Arasına;

  • Tereyağı

İç harcı;

  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 su bardağı (300 ml) un

Üzerine;

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu

    Tadına Doyamayacağınız Kayseri Ketesi Tarifi Yapılışı

  • Yumurta akı ve tuzu köpürtene kadar çırpıyoruz. Ardından diğer malzemeleri de ilave edip karıştırıyoruz.
  • En son yumuşak bir hamur kıvamına gelene kadar un ilave edip yoğuruyoruz.
  • Yoğurduktan sonra iç harcımızı hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.
  • İç harç soğuduktan sonra bir oklava ya da merdane yardımıyla yuvarlak bir hamur açıyoruz.
  • Hamur cıvık olacak bu yüzden yapışmaması için tahtamızı ya da hamuru açacak tezgahımızı sıvı yağ ile yağlayıp açıyoruz.
  • Açtıktan sonra içine bir çay kaşığı tereyağı koyup tekrar küçük bir daire yapıyoruz ve iç harcımızdan ilave ediyoruz ve istediğimiz şekli veriyoruz.
  • Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede kontrollü olarak 35-40 dakika üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
  • Bu tariften ben 2 tepsi kete hamuru çıkardım yaklaşık 14 tane. 11-14 kadar beze çıkabiliyor. Deneyenlere şimdiden afiyet şifa olsun🤗.

Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi

 

Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2.5 su bardağı pilavlık bulgur
  • 4 küçük kuru soğan
  • 4 domates
  • 1 kapya biber
  • 3 yeşil biber
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tatlı toz biber
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 5 su bardağı normal çeşme suyu

    Domatesli Bulgur Pilavı Tarifi Yapılışı

  • Pilavı pişireceğimiz tencereye yemeklik doğranmış soğanları ve yağı alıp hafif pembeleşene kadar pişiriyoruz.
  • Daha sonra biberleri ekliyoruz onlarda pişince domatesin kabuklarını soyup küp küp doğrayıp onları da kavuruyoruz.
  • Domates pişince toz biber ve salçayı ekliyoruz karıştırıp bulgurunu ekliyoruz.
  • Bulgurları bir kaç dakika kavurup tuzunu, pul biberini ve karabiberini ekleyip suyunu koyuyoruz, karıştırıp ağzını kapatıyoruz.
  • Kaynadıktan sonra altını kısıp suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
  • Pilavımız suyunu çekince altını kapatıp 5-10 dk dinlendirip servis ediyoruz afiyet olsun.

Ekşili Mantı Tarifi

 

Ekşili Mantı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı hazır mantı
  • 1 adet soğan
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 1 buçuk tatlı kaşığı tuz
  • 4-5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3 4 küçük parça limon tuzu
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 5 su bardağı su

️Sosu için

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı nane
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

    Ekşili Mantı Tarifi Yapılışı

  • Soğanı sıvı yağ ile kavuralım. Biber ve domates salçasını ekleyelim. 1 bardak su ekleyip mantıyı atalım.
  • Haşlanmış nohutları atıp üzerine 4 bardak su, limon tuzunu ve tuzunu ekleyelim.
  • Mantı ve nohut haşlanınca tavada yağ, pul biber, nane kızdırıp tencereye ekleyelim.
  • Güzelce karıştıralım. Sıcak servise alalım afiyet olsuun ☺️.

Macun Kıvamında İrmik Tatlısı Tarifi

 

Macun Kıvamında İrmik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

️şerbeti için;

  • 3 su bardağı su
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 su bardağı şeker

️ helva için;

  • 1 tatlı kaşığı tereyağ
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1,5 su bardağı irmik

    Macun Kıvamında İrmik Tatlısı Tarifi Yapılışı

  • Önce su, süt ve şekeri karıştırarak soğuk serbetimizi hazırlayalım.
  • Tereyağ, sıvı yağ kızdıktan sonra irmik ekleyelim.
  • İrmiği istediğimiz rengi alana kadar kavuralım.
  • Renk istenilene dönünce tencereye şerbetimizi ekleyelim.
  • Kapağını kapatalım ve kısık ateşte suyunu çekinceye kadar çektirelim.
  • Biraz ıslak bırakırsanız şerbeti ıslak bir kıvamla daha güzel olacaktır. Afiyet olsun 😊.

Kreması Kahveli Kek Tarifi

 

Kreması Kahveli Kek Tarifi İçin Malzemeler

Kek için;

  • 4 yumurta
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • Yarım su bardağı ılık su
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 2 su bardağı un
  • 2 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 yemek kaşığı kakao

Kreması için;

  • 3 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı toz şeker
  • 2 yemek kaşığı granül kahve (nescafe de olabilir ama 2’si bir arada tercih edin 3-4 yemek kaşığı sıcak suda çözdürün)
  • yarım paket krem şanti

Keki ıslatmak için;

  • 1,5 su bardağı soğuk süt
  • 1,5 yemek kaşığı granül kahve
  • 2 yemek kaşığı toz şeker

Üzeri için;

  • Kakao

    Kreması Kahveli Kek Tarifi Yapılışı

  • Kek için yumurtanın sarısını ve beyazını ayırıp beyazı köpük köpük oluncaya dek çırpalım. İçerisine toz şekeri ve sarısını da ekleyip çırpmaya devam edelim.
  • Sıvı malzemeleri ardından da elenmiş kuru malzemeleri de kontrollü şekilde ekleyelim. Yumurtaları söndürmeden bir kaç kez spatula ile karıştıralım.
  • Yağlanmış dikdörtgen borcama dökelim ve önceden ısıtılmış 170° fırında kürdan temiz çıkıncaya kadar pişirelim.
  • Keki ıslatmak için süt, şeker ve kahveyi bir kaseye alıp karıştıralım.
  • Fırından çıkan keki 10 dk dinlendirelim, üzerine kürdanla delikler açalım. Soğuyan keki hazırladığımız karışımla ıslatalım.
  • Ardından kremayı hazırlamak için tencereye tüm malzemeleri alalım kısık ateşte muhallebi kıvamını alıncaya kadar pişirelim. Ocaktan alınca kabuklanmaması için ara ara karıştırıp iyice soğutalım.
  • Soğuyan muhallebinin üzerine yarım paket krem şantiyi toz olarak dökelim mikser ile orta devirde 2-3 dakika çırpalım.
  • Kekin üzerine kahveli kremayı spatula yardımı ile yayıp dilimleyelim üzerine kakao eleyip 2 saat buzdolabında dinlendirelim. Ne kadar dinlenirse o kadar güzel oluyor.
  • Afiyet olsun😋.

Rulo Kıymalı Kabak Tarifi

 

Rulo Kıymalı Kabak Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 tane kabak
  • 4 tane yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz

İç harcı için;

  • 150 gram kıyma
  • 1 tane kuru soğan
  • 1 tane domates
  • 1 tane yeşil biber
  • 1 çay kaşığı tuz, karabiber, pul biber
  • Sıvı yağ

İçine koymak için;

  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri

    Rulo Kıymalı Kabak Tarifi Yapılışı

  • Öncelikle kabakları yıkayıp dilimleyelim yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizelim.
  • Yumurtayı bir kaba kırıp üzerine tuz ilave edip çırpalım kabakların üzerine gezdirelim.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 20 dakika kadar pişirelim. Kabaklar pişmişse daha da erken çıkarabilirsiniz.
  • İç harcı için kıymayı tavaya alalım kavurmaya başlayalım, kavrulunca üzerine yemeklik doğranmış soğan ve biberi ilave edip karıştıralım.
  • Biraz kavrulunca tuz ve baharatları ilave edip karıştıralım.
  • Ocaktan alalım pişen kabağın üzerine iç harcı yayalım peyniri de ilave edip rulo şeklinde saralım.
  • Peynirin erimesi için tekrar fırına verip 6-7 dakika daha pişirelim, mis gibi kabak rulo hazır afiyet olsun 😊.