16 Ekim 2021 Cumartesi

Efsane Tatlı Taş Kadayıf Tarifi


 

Efsane Tatlı Taş Kadayıf Tarifi İçin Malzemeler

Şerbeti için

  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

Hamuru için

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 paket kuru maya veya yarım paket yaş maya
  • Yarım su bardağı irmik
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağı un

İç harcı için

  • 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz

Kızartmak için

  • Sıvı yağı

Kullandığım su bardağı 200 ml 

Efsane Tatlı Taş Kadayıf Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Tatlımız için önce şerbeti hazırlayalım ki iyice soğumuş olsun. Şerbeti için şeker ve suyu tencereye alalım şeker eriyene kadar karıştıralım ocağa alalım kaynamaya başlayınca ocağı kısıp içine limonu ilave edip 15 dakika kaynatalım altını kapatıp soğumaya bırakalım.
  2. Hamuru için süt, su, maya ve toz şekeri yoğurma kabına alalım karıştıralım üzerini kapatıp 10 dakika bekletelim. Süre sonunda mayamız aktifleşip köpürmüş olmalı.
  3. Kalan malzemeleri ilave edip mikser ile düşük devirde 1-2 dakika çırpalım krep hamuru kıvamında bir hamur elde edelim. Hamurumuzun üzerini kapatıp 15 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.
  4. Uygun bir tavayı orta ateşte ocağa alalım çok az yağlayarak pankek yapar gibi yarım kepçe yuvarlak şekilde dökelim sadece tek tarafını üzeri göz göz olacak şekilde üst tarafının nemliliği geçene kadar pişirelim.
  5. Pişirdiğimiz hamurları pişmeyen tarafları üstte gelecek şekilde mutfak bezine alalım üst üste gelmemesine dikkat edelim.
  6. Sadece tek taraflarını pişirdiğimiz hamurların pişmeyen yani göz göz olan kısımlarına birer tatlı kaşığı ceviz koyup ikiye katlayıp kenarlarını iyice kapatalım.
  7. Bolca yağda arkalı önlü kızartalım soğuk şerbete atıp 15 saniye tutalım hemen çıkaralım.

Patatesli Graten Tarifi

 

Patatesli Graten Tarifi İçin Malzemeler

  • 10-15 adet patates benim patatesler küçüktü
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çeyrek tatlı kaşığı tuz tuzunu kendinize göre ayarlıya bilirsiniz
  • Kaşar peyniri

Beşamel sosu için

  • 5 yemek kaşığı un kaşık tepeleme olmasın
  • 5 su bardağı süt klasik su bardağı
  • 1 çeyrek tatlı kaşığı tuz tuzunu ayarlıya bilirsiniz
  • 5 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay kaşığının ucuyla karabiber

    Patatesli Graten Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri yuvarlak şekilde doğrayalım İçine tuzunu, karabiberini, sıvı yağını, koyalım karıştıralım. Kare borcama dökelim ve fırına atalım. 40, dakika pişirelim.
  • Üzerine Beşamel sosunu dökelim ve rendelenmiş kaşar peyniri koyalım. Kızarınca fırından çıkaralım. Servis yapalım.
  • Beşamel sosu için 5 yemek kaşığı sıvı yağ ve tereyağını tavada eritelim. Üzerine unu koyup biraz kavuşalım. Pembeleşmesin az kavurun.
  • 5 bardak süt, tuz, ve karabiberini koyun ve çırpın topaklanmasın.
  • Ocağa alalım kaynayana kadar karıştıralım.
  • Kaynadıktan sonra altını kapatalım. Patateslerimizin üzerine dökelim. Rendelenmiş kaşar peynirinide koyalım kızarana kadar pişirelim.
  • Not: Bu tarif kare borcam için.

Kuru İncir Tatlısı Tarifi


 

Kuru İncir Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 25 adet kadar incir
  • 1 çay bardağı dolusu şeker
  • 2 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Ceviz

Süslemek için

  • Kaymak
  • Dondurma
  • Kremşanti
  • Damak zevkinize göre ne ile süslemek isterseniz

    Kuru İncir Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle incirlerimizi yıkayıp bir kapta sıcak su 10-15 dakika ile yumuşaması için bekletiyoruz.
  • Daha sonra incirlerin baş kısmını kesip kenarlarını iç kısma doğru kıvırıyoruz ve yaptığımız çukur kısma ortasına yarım cevizi koyup yayvan bir tencereye diziyoruz.
  • Üzerine bir çay bardağı şekeri döküp iki su bardağı suyu ilave ediyoruz.
  • Tatilinizi önce orta ateşte kaynayana kadar daha sonra da kısık ateşte şerbeti koyulaşıncaya kadar pişiriyoruz.
  • Servis edeceğimiz zaman tereyağını eritip üzerine gezdirin ve dilerseniz kaymak veya dondurma veya da şanti ile süsleme yapabilirsiniz ben kremşanti tercih ettim. Deneyecek olan herkese afiyet olsun 💕🥰😍

Rulo Börek Tarifi

 

Rulo Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yufka
  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 100 gram margarin (Eritilmiş)
  • 1 tutam dereotu veya maydanoz
  • 1 paket kabartma tozu
  • 200 ml soda
  • Tercih edilen peynir türü
  • ️️️ Her türlü iç harcı kullanabilirsiniz. patatesli, peynirli, pırasalı, ıspanaklı, kıymalı vb. buzluğa atıp ihtiyacınız olduğunda çıkarıp pişirebilirsiniz.

    Rulo Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle doğranmış dereotu, yumurta, süt, sıvı yağ, margarin, kabartma tozu, peynir ve sodayı derin bir kapta karıştırıyoruz.
  • Yufkayı tek kat açıyoruz içerisine harcımızdan döküyoruz elit olarak dağıtıyoruz. Üzerine bir yufka daha açıyoruz ve aynı işlemi tekrarlıyoruz.
  • Daha sonra yufkaların sağ ve sol taraflarından içe doğru bir kat katılıyoruz. Yufka mızı rulo haline getiriyoruz. Streç film ile sararak buzlukta 1 saat dinlendiriyoruz.
  • Daha sonra 2-3 parmak kalınlığında dilimler kesiyoruz. Üzerine yumurta sarısı sürerek fransız fırında alt üst kızarana kadar pişiriyoruz. Sıcak servis etmenizi öneririm 😊 Afiyet olsun 💁🏼‍♀️🥨.

Efsane Tat Snickers Pasta Tarifi

 

Efsane Tat Snickers Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Kek için

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 su bardağı un (Kontrollü ekleyelim)

Pişen kekin üzerine dökmek için

  • 1 çay bardağı süt

Kreması için

  • 1 paket kremşanti
  • 1 su bardağından 2 parmak eksik süt

Karameli için

  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 ymk kaşığı tereyağı
  • 1 paket krema
  • 1 su bardağı yer fıstığı

    Efsane Tat Snickers Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak kekimizi yapalım. Uygun bir kaba yumurta ve şekerimizi alarak güzelce çırpalım.
  • Sonrasında sıvı yağ, yoğurt, kabartma tozu vanilya ve unu ekleyerek hamurumuzu hazırlayalım.
  • 180 derecelik fırında pişirelim.
  • Kekimiz pişerken bizde kremşantimizi ve karamelimizi hazırlayalım.
  • Karamel için tavamıza şekerimizi alıp eritelim.
  • Eriyen şekerimize tereyağı ve kremamızı ekleyelim.
  • Karıştıralım ve soğuması için kenara alalım.
  • Pişen kekimizin sıcaklığı gidince sütle ıslatalım.
  • Kremşantimizi sürerek dolapta yarım saat bekletelim.
  • Soğuyan karemalimize fıstığımızı ekleyelim ve kremşantili pastamızın üzerine dökelim.
  • En az 2 saat dolapta bekletelim. Daha sonra servise hazır Afiyet olsun.

Mercimek Çorbası Tarifi

 

Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 240g kırmızı mercimek
  • 4 adet havuç
  • 1,5 yemek kaşığı domates salçası
  • 70ml zeytin yağı
  • 1,5er tatlı kaşığı tuz karabiber kuru nane kırmızı toz biber
  • 2,5 litre su

Üzeri için:

  • 30g tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı pul biber

    Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk başta soğan, sarımsakları ve havuçları soyun ve küpler şeklinde doğrayın.
  • Not: isterseniz havuçları rendeleyebilir siniz istersenizde küp şeklinde doğrayabilirsiniz.
  • Derin bir tencerede zeytinyağını, soğan sarımsağı ilave edip soteleyin.
  • Daha sonra havuçları ve sonradan salçayı ilave edin.
  • Kırmızı mercimeği iyice yıkayın ve daha sonra baharatlarla beraber tencere ilave edin.
  • İlk 2 litre su ilave edin ve orta ateşte mercimek yumuşayana kadar pişirin. 30 dakika sonra su hafif çekilirse ama mercimek daha pişmediyse kalan 500 ml suyu ilave edip tekrardan 15 dakika kaynatın.
  • Üzeri için küçük bir tencerede tereyağını eritip pul biberi ilave edip karıştırın. Helal hoş olsun.

Çıtır Çıtır Peynirli Börek Tarifi

 

Çıtır Çıtır Peynirli Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet günlük yufka
  • 250 gram beyaz peynir
  • 1 su bardağı kaşar peyniri rendesi
  • 6-7 dal maydanoz ( kıyılmış)

Sosu için

  • 1 çay bardağı su
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı (Eritilmiş )
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 3 tatlı kaşığı nişasta

Üzeri için

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı pekmez (Olmasa da olur)
  • Susam, çörek otu

    Çıtır Çıtır Peynirli Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle iç harcı hazırlayalım. Beyaz peynir çatalla ezilir. Kaşar peyniri ve maydanoz da eklenip karıştırılır.
  • Sosu için su sirke ve yağlar karıştırılır. Yufka tek kat açılır. Yuvarlak kenarları içeri katlanır. Büyük bir kare elde edilir. Kepçeyle sosun üçte biri yufkanın üzerine aktarılır. Fırça yardımıyla her yerine yayılır.
  • Üzerine 1 tatlı kaşığı nişasta süzgeçle serpiştirilir. Peynirli harçtan yeteri kadar uç kısmına yerleştirilir ve rulo yapılır. 8 eşit parçaya bölünür. Yufkanız küçükse 6 ya da bölebilirsiniz. Tepsiye dizilir. Diğer 2 yufkaya aynı işlem yapılır.
  • Yumurta sarısı pekmezle çırpılır ve böreklerin üzerine fırçayla sürülür. İsteğe bağlı susam ve çörek otu serpiştirilir.
  • Önceden ısıtılmış fırında alt üst ayarda 180 derecede üzerleri kızarana kadar pişirilir. Pişerken puf puf kabarıyorlar. Yaklaşık 25-30 dk kadar. Sıcak sıcak servis yapılır. Afiyet olsun 🌸.
  • Not: İç harcını farklı tercih edebilirsiniz. Bu miktardan 24 tane mini börek çıkmaktadır. Nişasta ve sirke ekstra çıtırlık katacaktır.

Dağılmayan Anne Usulu Terbiyeli Ekşili Köfte Tarifi

 

Dağılmayan Anne Usulu Terbiyeli Ekşili Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 200 gram kıyma
  • 1 çay bardağı ince bulgur
  • 1 rende soğan
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • 1 çorba kaşığı un
  • 2 orta boy patates
  • 1 adet havuç
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Maydanoz
  • Kaynar su 5 bardak

Terbiyesi için

  • 1 yumurta sarısı
  • Yarım limon suyu

    Dağılmayan Anne Usulu Terbiyeli Ekşili Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğanı rendeliyoruz kıymamızın içine bulgur tuz ve baharatları ilave edelim yoğuralım bir tepsiye unumuzu serpelim misket büyüklüğünde köfteleri yapalım ve tepsiye unun içine atalım arada sallayalım köfteler unlansın.
  • Köfteler bitince patates ve havucu küp küp doğrayalım yağımızı tencereye alalım az kızsın içine patates havucu ilave edelim 5 dk kadar kavuralım 5 bardak kaynar su ilave edelim 5 dk pişirelim.
  • Sonra köfteleri ilave edelim karıştıralım birazda köftelerle pişerken biz terbiyesini hazırlayalım yumurta sarısı limon suyu bir kasede çırpalım çorbanın suyundan ilave edelim çırpalım çorbayla aynı sıcaklığa gelene kadar çorbamızın suyundan ilave edelim ki kesilmesin.
  • Sonra tenceremize karıştırarak dökelim tuzuna bakalım azda sosla pişince altını kapatalım maydanoz ilave edelim kapağını kapatalım.
  • Ben biraz sulu yaptım çorba gibi olsun istedim daha koyu yapmak isterseniz suyunu daha az kulanın deniyecek olanlara afiyet olsun.

15 Ekim 2021 Cuma

Haydari Meze (Çok Pratik ) Tarifi

 

Haydari Meze (Çok Pratik ) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kalıp beyaz peynir (200gr)
  • 6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 1 tutam dereotu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Haydari Meze (Çok Pratik ) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle beyaz peynirini bir çatal ile ezelim.
  • Yoğurdu, sarımsak, tuz ve dereotunun ekleyelim ve güzelce karıştıralım.
  • Bir tavada tereyağ eritelim, naneyi ekleyip kavuralım.
  • Yoğurdun için dökelim. 1-2 saat buzdolabına kaldıralım.
  • Servis tabağına aldığınız haydari’yi dilediğiniz gibi süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifi

 

Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı pilavlık bulgur
  • 1-2 adet büyük boy patlıcan
  • 1 adet büyük boy domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 adet soğan
  • 1 diş rendelenmiş sarımsak
  • 2 adet yeşil biber benim yoktu kapya kullandım.
  • 3 su bardağı sıcak su ( iri bulgur kullandım ince bulgur için 2, 5 su bardağı yeterli olacaktır)
  • Tuz, karabiber
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ 

    Patlıcanlı Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle patlıcanı kabuğunu alacalı soyulur, orta büyüklükte küpler halinde doğranır.
  • Daha sonra kızgın yağ içinde kızartıp, mutfak havlusu serili bir tabağın üzerine alınır.
  • Diğer taraftan uygun bir tencere içine 2 yemek kaşığı sıvı yağ koyulur.
  • Üzerine ince ince doğranmış soğan, sarımsak ve yeşil biber eklenir. 2 dakika kadar sotelenir.
  • Ardından ince ince doğranmış domates ve salça koyulur, 1 dk kadar daha sotelenir.
  • Daha sonra yıkanmış suyu süzülmüş bulgur eklenir iki tur karıştırılır, tereyağ, tuz, karabiber ve 2, 5-3 su bardağı sıcak su eklenir.
  • Kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra altı kısılıp, kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Pişen pilavın üzerine 1 tatlı kaşığı nane serpiştirilir. Son olarak kızarmış patlıcanları bir kısmı üzerine eklenip karıştırılır ve 15 dakika kadar demlenmeye bırakılır.
  • Demlenen bulgur pilavı servis tabağına alınır ve geri kalan kızarmış patlıcanlar üzerine koyulur.Deneyecek olanlara şimdiden Afiyet olsun. Ben yanına kavrulmuş et ve sarımsaklı yoğurt servis ettim.Afiyet Olsun.

Mısır Salatası Tarifi

 

Mısır Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı konserve mısır
  • Rendelenmiş 1 adet havuç
  • 2 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 1 tutam dereotu
  • 1 adet limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı

    Mısır Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak uygun bir kasenin içerisine suyunu süzdüğümüz konserve mısırı alalım.
  • Ardından üzerine rendelediğimiz havucu, közlediğimiz ve doğradığımız kırmızı biberi ekleyelim.
  • Dereotunu kıyalım, limonun suyunu sıkarak kasedeki malzemelerimize ekleyelim. Dilerseniz salatanızın içerisine farklı malzemeler de ekleyebilirsiniz.
  • Zeytin yağını da ilave ettikten sonra tüm malzemeleri güzel bir şekilde karıştıralım.
  • Son olarak mısır salatamızı servis tabağımıza alalım ve servis edelim. Afiyet olsun.