Patlıcanlı Ekşili Köfte (Elazığ Yöresine Ait) Tarifi İçin Malzemeler
Köftesi için
- 1 su bardağı köftelik bulgur
- Yarım su bardağı irmik
- Yarım su bardağı kadar un
- 1 yumurtanın beyazı
- 1 su bardağı sıcak su
- Tuz
Sosu için
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet biber
- 1 yemek kaşığı dolusu salça
- 1 adet domates
- 1 tatlı kaşığı kuru reyhan
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 2 adet patlıcan
- Öncelikle köftesini hazırlayalım irmik ve bulguru karıştırma kabına alıp üzerine sıcak suyu ekliyoruz.
- 10 dk kadar kapağı kapalı şekilde bulgurun şişmesini ve soğumasını bekliyoruz.
- Ardından yumurtanın beyazı ve unu ve tuzu ekliyoruz karıştırıyoruz elimizin içerisine çok az su alıp yoğurmaya başlıyoruz.
- Birbirine iyice yapışıp sakız gibi bir hamur elde ediyoruz.
- Nohuttan bir tık büyük parçalar koparıp avucumuzun içerisinde yuvarlıyoruz.
- Tüm hamur bitene kadar böyle yapıyoruz.
- Ardından tencereye yeteri kadar yağ ekliyoruz .
- Yemeklik doğranmış soğan ve biberi alıyoruz kavuruyoruz.
- Ardından salçasını ekleyip onu da kavuruyoruz.
- 1 adet domatesi de doğrayıp ekliyoruz güzelce pişiriyoruz kuru reyhanı ekliyoruz.
- Ardından küçük küçük doğradığımız patlıcanları da ekleyip biraz pişiriyoruz ve suyunu ekliyoruz suyu köfteye göre eklemeyi unutmayın.
- Su kaynamaya başlayınca limon tuzu ve köftelerini ekliyoruz.
- Köfteleri 1 taşım kaynattıktan sonra altını kapatıyoruz.
- Limon tuzunu arzuya göre azaltıp yada fazlalaştırabilirsiniz size kalmış tadı çok lezzetli oluyor mutlaka denemenizi öneririm.
- Sıvıyağ yada zeytinyağı
Patlıcanlı Ekşili Köfte (Elazığ Yöresine Ait) Tarifi Nasıl Yapılır?
Peynirli Patates Kiş Tarifi İçin Malzemeler
- 5 adet orta boy patates
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı dolusu tereyağ
- 50 gram tulum peyniri
Krema sosu :
- 3 adet büyük boy yumurta
- 150 gram labne peyniri
- 150 gram kaşar peyniri
- 100 gram krema
- 2 adet taze soğan
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşığı taze çekilmiş karabiber
Peynirli Patates Kiş Tarifi Nasıl Yapılır?
- Patatesler rendenin iri tarafıyla rendelenir ve üzerine bir tatlı kaşığı tuz atıp karıştırılır.
- Daha sonra patateslerin suyu sıkılır, kabın içine alınır.
- Üzerine rendenin ince tarafıyla rendelenmiş tulum peyniri eklenir, bir yemek kaşık tereyağı eritilir, hepsi beraberce karıştırılır.
- Kelepçeli kalıbın içine yağlı kağıt konur, patatesli harç içine kıyıları biraz yüksek olacak şekilde yerleştirilir.
- Önceden ısıtılmış fırında sadece yarım saat pişirilir.
- Patates pişerken kreması hazırlanır, yumurtalar çırpılır, labne peyniri, krema, rendelenmiş kaşar peyniri, taze çekilmiş karabiber, kıyılmış taze soğan ve maydanozu ekleyerek hepsi bir güzel karıştırılır.
- Yarım saat sonra patates fırından çıkarılır ve kreması içine dökülür düzeltilir, tekrar fırına koyarak yine yarım saat kadar pişirilir.
- Piştikten sonra fırından çıkarıp 15 dakika dinlendirilir, daha sonra dilimlenir, afiyetler olsun.
Zarf Börek Tarifi İçin Malzemeler
Sosu için;
- 1 adet yumurta
- 1 çay bardağı süt
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
İç harcı için;
- 1,5 su bardağı lor peyniri
- 1,5 su bardağı kaşar peyniri rendesi
- Çeyrek demet maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
Üzeri için;
- 1 adet yumurta sarısı
- Susam
- Çörek otu
Zarf Börek Tarifi Nasıl Yapılır?
- Böreğimizin sosu için uygun bir karıştırma kabına süt, sıvı yağ ve yumurtayı alarak tel çırpıcı ile çırpalım.
- İç harcı için maydanozu ince ince kıyalım.
- Bir kap içerisinde rendelenmiş kaşar peyniri, lor peynir, maydanoz ve tuzu karıştıralım.
- Yufkamızın bir tanesini tezgaha serelim ve üzerine hazırladığımız sosun yarısını gezdirelim, fırça ile sosun yufkanın her tarafına gelmesini sağlayalım.
- Üzerine bir kat daha yufka serelim ve kalan sosu da her yerine gelecek şekilde yayalım.
- Daha sonra yufkamızı kenarlarından içe doğru katlayalım ve kare şekline getirelim.
- Peynirli iç harcını yufkanın üzerine eşit bir şekilde yayalım ve yufkamızı her bir köşesinden üçgen şeklinde katlayalım.
- Şekillendirdiğimiz böreğimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alalım ve rulet ya da bıçak ile katlama yerleri ile tam ortasından keselim.
- Böreğimizin üzerine yumurta sarısı sürüp, kavrulmuş susam ve çörekotu serpelim.
- Zarf böreğimizi önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda kızaran böreğimizi fırından alalım. Afiyet olsun!
Gerçek Pastane Poğaçası Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 paket toz maya ya da yarım paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı ya da margarin
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1,5 çay bardağı nişasta
- Aldığı kadar un (Yaklaşık 4-4, 5 su bardağı)
İçine koymak için;
- Kaşar peyniri ya da evde olan peynirlerden
Gerçek Pastane Poğaçası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hamuru için ılık sütü, şekeri ve mayayı karıştırıyoruz. Diğer malzemeleri de ekledikten sonra unu kontrollü bir şekilde ekleyerek ele yapışmayan ama oldukça yumuşak kıvamlı bir hamur yoğuruyoruz.
- Hamurun üzerini kapatıp 1 saat mayalanmaya bırakıyoruz. Mayalan hamuru tezgaha alıp biraz daha yoğurduktan sonra mandalina büyüklüğünde bezelere ayırıyoruz.
- Her bezeyi elimizle biraz açıp bir dilim kaşar peyniri koyduktan sonra kapatıp yuvarlıyoruz. Poğaçalarımızı fırın tepsisine diziyoruz.
- Bütün hamur bittikten sonra fırını 50 derecede ısıtıp 20 dakika tepsi mayası yapıyoruz. Daha sonra üzerlerine bastırmadan yumurta sarısı sürüp çatalla çizik atıyoruz. En susam serperek 180 dereceye getirdiğimiz fırında pişiriyoruz. Afiyet olsun.
Havuçlu Kereviz Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 adet havuç
- 1 adet kereviz
- 1-2 diş sarımsak
- 2 yemek kaşığı mayonez
- 3-4 yemek kaşığı yoğurt
- Ceviz
- Tuz
Havuçlu Kereviz Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Havuç ve kereviz yıkayıp soyulur ve rendelenir.
- Dövülmüş sarımsak yoğurt ve mayonez koyup karıştıralım .
- Tuzu da koyup karıştıralım servis tabağına koyup üzerine ceviz koyup servis edebilirsiniz😊.
Domatesli Tane Tane Bulgur Pilavı Tarifi İçin Malzemeler
- 2.5 su bardağı pilavlık bulgur
- 3 adet yeşil biber
- 2 büyük boy domates
- Sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- 4 su bardağı kaynar su
Domatesli Tane Tane Bulgur Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Domatesli bulgur pilavı yapmak için öncelikle tenceremize sıvı yağı alıp kızdırıyoruz.
- Ardından kızan sıvı yağa halka halka doğradığımız 3 yeşil biberi ekliyoruz. Biberi sıvı yağda karıştırarak yaklaşık 2-3 dakika kavuruyoruz.
- Pilavımızı yaparken ocağın çok açık olmadığına dikkat edin. Ardından 1 yemek kaşığı domates salçasını da ekleyip kavurma işlemine devam ediyoruz.
- Domates salçası biberle karışıp kokusu çıkana kadar kavrulduktan sonra 2 adet büyük boy domatesi de ekliyoruz.
- Domatesi de eklenen pilav malzemeleri bu adımda 3-4 dakika daha kavrulur.
- Daha sonra 2. 5 su bardağı pilavlık bulguru yıkayıp süzün ve tencereye ekleyin.
- Pilavlık bulgur malzemelerle karışana kadar kavurmaya devam edilirken karıştırın.
- Bulgurun rengi dönene kadar yaklaşık 4-5 dakika kavurma işlemine devam edin.
- Sonrasında pilava 1. 5 tatlı kaşığı tuzu da ekleyip iyice karıştırın.
- Son olarak pilavınıza 4 su bardağı kaynar suyu da ekleyip karıştırın.
- Pilavın suyu da eklenip iyice karıştırıldıktan sonra su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve tencerenin kapağını kapatarak pilavı pişmeye bırakın.
- Pilavın pişme süresi yaklaşık 15-20 dakika sürecektir.
- Pişen pilavı karıştırın ve üzerine kağıt havlu sererek nemini alın ve tekrar tencerenin kapağını kapatın. Pilavı en az 15 dakika dinlendirin.
Domates Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- 2 yemek kaşığı un
- 5-6 adet domates
- 1 çay bardağı süt
- 1 litre kadar sıcak su
- Tuz, karabiber, kekik, fesleğen
Dilerseniz:
- 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
Domates Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle soğanı soyup minikçe doğruyoruz ve tencerede biraz sıvı yağ ile kavurmaya başlıyoruz.
- Küp küp doğranmış sarımsağı da ilave edip bir tur kavuruyoruz.
- Salça ve tereyağını ilave edip kısık ateşte kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
- Domatesleri soymadan küp küp doğrayıp tencereye alıyoruz.
- Güzelce karıştırıp sütü ekliyoruz.
- Muhallebi kıvamı alan çorbaya sıcak suyu yavaşça karıştırarak ilave ediyoruz.
- Baharatlarını ekleyip 5 dk kadar kaynatıyoruz.
- En son blenderdan geçirip kaşar peyniri ile servis ediyoruz. Afiyet olsun 😋.
Tavuklu Havuçlu Patatesli Bezelye Yemeği Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kilo bezelye
- Yarım göğüs eti
- 1 adet kuru soğan
- 1 adet patates
- 1 adet havuç
- 1 yemek kaşığı salça
- 5 yemek kaşığı sıvı yağ
- 6-7 su bardağı ılık su
- 2 tatlı kaşığı tuz
- Pulbiber
Tavuklu Havuçlu Patatesli Bezelye Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ben derin dondurucuya koyduğum bezelyeyi kullandım.
- Tavuk göğüs etimizi, patates ve havucu küp küp doğrayalım.
- Kuru soğanı da yemeklik doğradıktan sonra uygun bir tencere içerisinde sıvı yağ koyup kavuralım,
- Doğranmış tavuk etini ekleyip tavuklar suyunu salıp çekene kadar kavuralım.
- Daha sonra patates ve havucu ekleyip kavurmaya devam edelim salçayı da ekledikten sonra bir iki kavurup bezelyeyi ekleyelim. 10 dk kavuralım.
- Tencerenin altını kısıp kapağını kapatalım.
- Bezelyenin rengi açılınca tuzunu ve 5 su bardağı ılık suyunu ekleyip pişmeye bırakalım.
- Suyu çekmiş yemeğimiz halen pişmediyse su ekleyebilirsiniz pişirmeye devam edelim. Afiyet olsun. Not: ben malzemeleri bol tuttum sizde isterseniz arttırabilirsiniz.
Kandil Simidi Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için
- 2 adet yumurta (1 yumurtanın beyazını üzerine sürmek için ayırmayı unutmayın)
- 125 gr yarım paket tereyağı yada margarin (oda ısısında yumuşamış olacak)
- 1 yemek kaşığı sıvı krema(arzuya göre ekleyebilirsiniz)
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1,5 yemek kaşığı sirke
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 1,5 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım paket kabartma tozu
- 3,5 -4 su bardağı un(az gelirse ekleme yapabilirsiniz)
Üzeri için:
- Yumurta akı
- Susam
Kandil Simidi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle yoğurma kabına un hariç diğer tüm malzemeleri ekleyip güzelce karıştırın ardından azar azar un ilavesi yaparak yoğurmaya devam edin. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur olacak hamurun kıvamı.
- Daha sonra hamur hazır olduğunda minik ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp elimizle uzun şeritler olacak şekilde yuvarlıyoruz.
- Daha sonra iki ucunu birleştirip halka şeklini yapıyoruz, ardından ilk önce yumurta akına daha sonrada susama batırıp yağlı kağıt serilmiş fırın kabına diziyoruz. Hamur bitene kadar devam ediyoruz.
- Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
- Pişen simitlerimizi soğumaya bırakıyoruz ve soğuduğunda servis ediyoruz.
Kavurmalı Kaşarlı Çıtır Börekaşırı Lezzetli Tarifi İçin Malzemeler
Sosu için;
- Yarım su bardağından biraz fazla sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı un
- 2 tatlı kaşığı sirke
İçi için;
- Et kavurma
- Kaşar peyniri
- Kekik
- Pulbiber
Üzeri için;
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- Susam
- Çörek otu
Kavurmalı Kaşarlı Çıtır Börekaşırı Lezzetli Tarifi Nasıl Yapılır?
- Yufkadan bir tane alıp tezgaha serin. Sostaki bütün malzemeleri karıştırıp fırça ile yufkanın üzerine sürün.
- İki tarafı içe katlayıp tekrar sos sürün diğer tarafları da katlayıp yufkayı dörde bölün.
- Kavurmadan ortalarına koyun. Üzerine küp küp doğranmış kaşar peynirine kekik ve pul biber serpip ekleyin.
- Dört bir tarafını katlayıp kare olacak şekilde yapıp katlı kısmı alta gelecek şekilde yağlı kağıt serili tepsiye dizin.
- Üzerine yoğurt ile yumurta sarısını karıştırıp sürün.
- Son olarak susam ve çörek otu serpin 180 derece fırında 35 dakika kızarana kadar pişirin.
- Fırından çıkarıp sıcak servis yapın.
Hazırını Aratmayacak Lezzette Ağızda Dağılan Nefis Pastane Usulü Tuzlu Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler
- 125 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 yumurta sarısı
- 1 klasik kahve fincanı sıvı yağ
- 3 yemek kaşığı su
- 1 yemek kaşığı sirke
- 3 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- 1 yemek kaşığı susam
- 1 paket kabartma tozu
- 4 çay bardağı un
- Çay bardağı ölçüsü (125 ml)
Üzerine sürmek için;
- 1 yumurta beyazı (ayırdığımız)
- Çörek otu
- Susam
- Sarı haşhaş
Hazırını Aratmayacak Lezzette Ağızda Dağılan Nefis Pastane Usulü Tuzlu Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?
- Un hariç bütün malzemeleri karıştırın. Yavaş yavaş unu ekleyip hamur haline getirin. Kulak memesi kıvamında bir hamur olmalı.
- İyice yoğurduğunuz hamuru tezgahın üzerine alın. Elinizle bastırarak 1 cm kalınlığında açın.
- Kurabiye kalıbını kullanarak şekil verin. Kalan hamuru tekrar yuvarlayın ve açıp şekil verin.
- Kurabiyeleri pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine dizin.
- Üzerine ayırdığınız yumurta beyazını sürün. Susam, çörek otu serpin.
- Önceden ısıttığınız 180 derece fırında 25 dakika kızarana kadar pişirin. Fırının pişirme ayarına göre süre değişebilir.
Afiyet olsun.