Yoğurt Yatağında Mantar Mezesi Tarifi İçin Malzemeler
- 2 kutu mantar konserve
- 1 adet soğan
- 2 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı kıyılmış maydanoz
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Tuz ve karabiber
Yoğurt için;
- 4 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1 diş rendelenmiş sarımsak
- Biraz ince kıyılmış dereotu
- Tuz
Yoğurt Yatağında Mantar Mezesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Mantarları yıkayıp süzülür. Kenara alınır.
- Tavaya yağları dökün küçük küçük doğranmış soğanları ekleyin ve kavurun.
- Çok yüksek olmayan bir ateşte yaklaşık 1-2 dakika kavurun.
- Sonra mantarları ekleyin, pişene kadar ara ara çevirerek kızartın.
- Tuz ve karabiber serpin, suyu çıkana kadar pişirin.
- Kızaran mantarlara sarımsak eklenir, 2 dk bu şekil kavurun.
- Son olarak maydanoz serpip 2-3 saniye karıştırın ocağı kapatın.
- Yoğurdu rendelenmiş sarımsak, ince kıyılmış dereotu ve tuz ekleyip karıştırın.
- Servis için yoğurdu servis tabağına yayın, mantarları tavadan alıp yoğurdun üzerine koyun.
- En sonunda üzerine pulbiber serpin. Afiyet olsun 🤗❤️.
Kızartmadan Musakka Tarifi İçin Malzemeler
- 5-6 adet patlıcan
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ
Kıymalı harç için;
- 300 gram kıyma
- 2 adet sivri biber
- 1 adet soğan
- 2 ader domates
- 2 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı salça
- Tuz,karabiber,kimyon
- Sıvıyağ
Üzeri için;
- 1 yemek kaşığı salça
- 2 su bardağı su
- Tuz
Kızartmadan Musakka Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle patlıcanları soyup doğrayalım.
- Daha sonra fırın tepsisine yağlı kağıt serip patlıcanları tepsinin üzerine alalım.
- 1 yemek kaşığı sıvı yağ ilave edip harmanlayalım .
- Üzerinede yağlı kağıdı ıslatarak kapatalım.
- 200 dereceli fırında kızarana kadar pişirelim.
- Patlıcanlar pişerken kıymalı harcımızı hazırlayalım.
- Soğanı küçük küçük doğrayıp sıvı yağda kavuralım.
- İçerisine kıymayı alalım kıyma ile birlikte kavurmaya devam edelim.
- Daha sonra sırasıyla biber domates salçayı ilave edelim.
- Sarımsak ve baharatları da ilave edip kısık ateşte güzelce kavuralım.
- Fırından çıkan kızarmış patlıcanları fırın kabının altına sererim.
- Üzerine kavurduğumuz kıymalı harcı dökelim.
- Kıymalı harcı yaydıktan sonra kalan patlıcanları da harcın üzerine kapatalım.
- Salça, 2 su bardağı su ve tuzu küçük bir tavada karıştırarak kaynatalım salçanın açılmasını sağlayalım.
- Kaynadıktan sonra yemeğimizi üzerine döküp üzerini dilediğiniz gibi domates biber istediğiniz şeyler süsleyelim.
- 200 derecelik önceden ısıtılmış fırında 20-25 dakika kadar pişirelim. Deneyenlere şimdi afiyet şifa olsun.
Soslu Elmalı Kek Tarifiİçin Malzemeler
200ml su bardağı ile
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı şeker
- 1 paket vanilin
- 3 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 2 su bardağı un
Üzeri için:
- 2 adet kabukları soyulmuş elma
- 2 yemek kaşığı fındık kırıkları
Soslu Elmalı Kek Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle yoğurt, şeker, sıvı yağ ve vanilya uygun bir kaba alınır ve 2 dakika çırpılır.
- Elde ettiğimiz sostan bir su bardağı ayrılır ve buzdolabına kaldırılır.
- Kabımızda geride kalan karışıma üç yumurta eklenir ve 2 dakika çırpılır.
- Son olarak kabartma tozu ve un eklenir karışana kadar çırpılır.
- 24cm yuvarlak pasta kalıbına yağlı kağıt serilir hazır olan kek harcı içerisine dökülür.
- Kabukları soyulmuş ve yarım ay şeklinde doğranmış elma kek hamuru üzerine dizilir.
- Fındık serpiştirilir ve önceden ısıtılmış 180 derce fırında 40-45 dakika pişirilir. Çıkarmadan önce kürdan testi yapabilirsiniz.
- Kek fırından çıkartılır ve 2 dakika kadar sonra ayırmış olduğumuz sos üzerine dökülür. Dilerseniz bir fırça yardımıyla her yerine dağıtabilirsiniz.
- Kek 2 saat dinlendikten sonra dilimlenerek servis edilir. Afiyet olsun 😋.
Kıyır Kıyır Un Helvası Tarifi İçin Malzemeler
- 200 gram margarin veya tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 su bardağı ceviz
- 4 su bardağı un
- 3 su bardağı şeker
- 2 su bardağı soğuk su
- Ayrıca piştikten sonra 2 kaşık toz şeker
Kıyır Kıyır Un Helvası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle şerbetimizi hazırlayalım.
- Soğuk su ve şekeri iyice eriyene kadar karıştıralım.
- Tenceremizde yağı eritelim.
- Sıvıyağıda ekleyelim.
- Cevizleri ilave edelim ve rengi hafif dönene kadar kavuralım.
- Unu ekleyelim. Yavaş yavaş kavuralım.
- Püf noktası burada. Yaklaşık 40-45 dakika kısık ateşte rengi koyulaşana kadar kavuralım.
- Süre sonunda un iyice kendini salacaktır.
- Şerbeti ilave edelim.
- Şerbetide verdikten sonra 10 dakika çekmesi için demlendirelim.
- Son olarak 2 kaşık şekerimizide ilave edip güzelce karıştıralım.
- Kaşıkla şekil verelim. Afiyet olsun.
Çörek Otlu Kurabiye (Bitli Kurabiye) Tarifi İçin Malzemeler
- 125g tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta akı
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı mahlep
- 3 yemek kaşığı çörekotu
- 3 su bardağı un
Üzeri için;
- Yumurta sarısı
Çörek Otlu Kurabiye (Bitli Kurabiye) Tarifi Nasıl Yapılır?
- Uygun bir yoğurma kabına tereyağı, sıvıyağ, yumurta akı, sirke, pudra şekeri, tuz, kabartma tozu, mahlep ve çörek otunu alarak elimizle karıştıralım.
- Ardından yavaş yavaş unumuzu ilave edelim ve yoğuralım. Kulak memesi kıvamında yumuşak bir hamur elde ettikten sonra şekillendirme aşamasına geçebiliriz.
- Hamurumuzdan fındık büyüklüğünde parçalar alalım ve avuç içerisinde yuvarlayalım. Şekillendirdiğimiz kurabiyelerimizi pişirme kağıdı serili fırın tepsisine yerleştirelim.
- Tüm hamurumuz bitene kadar şekillendirme işlemine devam edelim. Ben bu ölçülerle 100 adet kurabiye elde ettim.
- Kurabiyelerimizin üzerine yumurta sarısı sürelim ve önceden ısıttığımız 180°C fırında üzerleri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda pişen kurabiyelerimizi fırından alalım ve soğumaya bırakalım. Afiyet olsun!
Karnabahar Köftesi Tarifi İçin Malzemeler
- 1 adet karnabahar (benimki 500 gramdı)
- 1 adet soğan
- 1 adet yumurta
- Bir tutam maydanoz
- 4 su bardağı ekmek içi (doğrayıcıda çekilmiş, kullandığım bardak 200 ml)
- 4 yemek kaşığı un
- 1 çay kaşığı pulbiber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı nane
- 1 çay kaşığı kimyon
- 2 çay kaşığı tuz
Kızartmak için;
- Sıvıyağ
Karnabahar Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle karnabaharı küçük parçalara bölerek yumuşayana kadar haşlayın.
- Haşlanan karnabaharın suyunu süzerek çatal yardımı ile iyice ezin.
- Uygun bir kapta ezilmiş karnabaharı, yumurtayı, rendelenmiş soğanı, doğranmış maydanozu, çekilmiş ekmek içini, unu, baharatları ve tuzu güzelce karıştırın.
- Köfte harcınızın ele yapışmaması gerekiyor.
- Yapışırsa unu ve ekmek içini arttırabilirsiniz.
- Elinizle yuvarlak şekil verin ve harç bitene kadar devam edin.
- Bir tencereyi ocağa alarak ısıtın.
- Ardından sıvı yağı dökerek kızdırın.
- Kızmış yağda arkası ve önünü pişirin.
- Köftelerin fazla yağını alması için bir peçetenin üzerine alabilirsiniz.
- Sıcak sıcak servis edin. Afiyet olsun.
En Sevdiğim Meyveli Kurabiye Tarifim İçin Malzemeler
Hamuru için:
- 1 yumurta sarısı
- 100 g tereyağı (oda sıcaklığında)
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 17 yemek kaşığı un (tepeleme) (300-350 gr)
- 1 paket kabartma tozu
- 1 yemek kaşığı pudra şekeri
İçi için:
- 3 adet kuru kayısı
- 3 adet kuru incir
- 3 tane elma
- 1 su bardağı şeker
- 1 tatlı kaşığı tarçın
Üzeri için:
- Yumurta akı
- Fındık
- Üzüm pekmezi
En Sevdiğim Meyveli Kurabiye Tarifim Nasıl Yapılır?
- Uygun bir kap içerisine kuru incir ve kayısıları alarak üzerine sıcak su ilave edelim ve yumuşamaları için bekletelim.
- Ardından elmaların kabuklarını soyalım ve rendeleyelim.
- Suda beklettiğimiz kuru meyvelerimizi küçük küçük doğrayalım.
- Ocağa aldığımız tavaya rendelediğimiz elmaları, kuru inciri, kayısıyı ve şekeri alarak şekerler eriyene kadar kavuralım.
- Son olarak tarçını ilave edip iyice karıştırarak ocaktan alalım.
- Daha hızlı soğuması için harcımızı ayrı bir kaseye aktaralım ve soğumaya bırakalım.
- Hamuru için yoğurma kabına un, sıvı yağ, yumurta sarısı, sirke, yoğurt, tereyağı, kabartma tozu ve pudra şekerini alarak hamuru yoğurmaya başlayalım. Ne çok sert ne de çok yumuşak bir hamur elde edeceğiz.
- Tezgaha streç filmden bir parça alalım ve hazırladığımız hamurumuzdan yumurta büyüklüğünde bir parça koparalım ve strecin üzerine yerleştirelim.
- Merdane yardımı ile hamurumuzu daire şeklinde genişletelim ve ortasına hazırladığımız iç harçtan yerleştirelim.
- Streç filmi kenarlardan yukarı kaldırarak, kurabiyemize şeklini verelim. Tüm malzemelerimiz bitene kadar bu işleme devam edelim.
- Şekillendirdiğimiz kurabiyelerimizi pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine alalım.
- Üzerine ayırdığımız yumurtanın akından bir fırça yardımı ile sürelim.
- Son olarak orta kısımlarına fındık batıralım ve önceden ısıttığımız 170°C fırında yaklaşık 35 dakika pişmeye bırakalım.
- Sürenin sonunda pişen kurabiyeleri fırından alalım ve üzerine çok az artı şeklinde üzüm pekmezi gezdirelim.
- Meyveli kurabiyelerimiz servise hazır. Afiyet olsun!
Patates Karnıyarık Tarifi İçin Malzemeler
- ️7 adet patates
- 200 gram kıyma
- 1 adet soğan
- 1 adet domates
- 1 yeşil biber
- 3 diş sarımsak
- 1 tatlı kaşığı salça
- Çeyrek demet maydanoz
- Pulbiber, karabiber, tuz
Sos için:
- Yarım yemek kaşığı salça
- 1 su bardağı su
Patates Karnıyarık Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tavaya kıymayı alıp kavurmaya başlayalım.
- 4 yemek kaşığı sıvı yağ ekleyip kavurmaya devam edelim.
- Küp küp doğranmış soğanı ilave edelim.
- Pembeleşinceye kadar kavurduktan sonra biber ve rendelenmiş sarımsağı ilave edip kavuralım.
- Salçayı ekleyelim.
- En son kabuğunu soyup küp küp doğradığımız domateslerimizi ilave edelim.
- Baharatları ekleyip edip 6-7 dakika kadar daha pişirip ocaktan alalım.
- Patateslerimizi güzelce soyup ortadan ikiye bölelim.
- Benim patateslerim küçük olduğu için bölmedim. Sizde bu şekilde hazırlayabilirsiniz.
- Patatesleri tatlı kaşığı ile içini oyalım(kalan patatesleri atmayın soğanla kavurup gözlemede yada börek yaparak değerlendirebilirsiniz).
- Oyduğumuz patatesleri az yağla önlü arkalı hafif kızartalım.
- Kızaran patatesleri hafif tuzlayıp tepsiye dizelim.
- Ortasına kıymalı harçtan doldurup üzerine domates ve biber dilimi bırakalım.
- En son sosu hazırlayıp üzerine gezdirelim.
- 190 derece fırında üzerine ıslattığımız yağlı kağıdı kapatıp yaklaşık 30 dakika pişirelim.
- Patateslerimiz yumuşadığında servise hazır. Afiyet olsun.
Turşu Tadında Nefis Mor Lahana Salatası Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım orta boy mor lahana
- Yarım demet maydanoz
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 adet kırmızı kapya biber
- 2 yemek kaşığı nar ekşisi
- 1 tatlı kaşığı sumak
- Yarım çay bardağına yakın sıvı yağ yada zeytinyağı
- Yarım limon suyu (Sumak kullanmazsanız 1 limon suyu)
Turşu Tadında Nefis Mor Lahana Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Mor lahana ince ince kıyılır derin bir kaba koyulur.
- Üzerine tuz ve sirke ilave edilir ve lahanalar diriliğini kaybedene kadar elimiz ile ovalım.
- Limon suyu, nar ekşisi ve sumak ilave edilir.
- Yarım demet maydanoz ve kapya biber küçük doğranır ilave edilir.
- Sıvıyağ yada zeytinyağı ilave edilerek tüm malzeme karıştırır servis tabağına alınır.
- İsteğe bağlı yarım demet dereotu da ince kıyılarak ilave edilebilir.
Deneyecek arkadaşlarıma afiyet olsun ❣️.
Özel Sosuyla Fırında Tavuk Şiş Tarifi İçin Malzemeler
- 1 kg tavuk göğsü ya da pirzola
Marinesi için;
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 diş rendelenmiş sarımsak
- Yarım çay bardağı zeytinyağ
- 1 tatlı kaşığı sirke
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı kekik
- Yarım çay kaşığı kimyon
- 1 tatlı kaşığı bal
- 1 tatlı kaşığı tuz
Aralarına dizmek için;
- Domates
- Biber
Özel Sosuyla Fırında Tavuk Şiş Tarifi Nasıl Yapılır?
- Tavukları kuşbaşı doğrayıp marine edeceğim bir kaba aldım.
- Ayrı bir kapta marinesi için olan tüm malzemeleri karıştırdım.
- Tavukların üzerine döküp iyice harmanlayıp üzerlerini kapattım.
- Bu şekilde buzdolabında 4 saat beklettim.
- Tavuklar bekledikten sonra çöp şişlere tavuk ,biber ve aralarına domates olacak şekilde dizdim.
- Hazır olan şişleri yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirdim.
- Üzerine başka bir yağlı kağıdı ıslatıp serdim.
- Bu şekilde önceden ısıttığım 200°c fırında yaklaşık 30! dakika pişirdim.
- Daha sonra yağlı kağıdı üzerinden alıp 20 dakika da bu şekilde pişirdikten sonra fırından aldım.
Afiyet olsun.
Toyga Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- Yarım su bardağı yarma (dövme)
- 1 su bardağı süzme yoğurt
- 2 yemek kaşığı un
- 1 yumurta sarısı
- 1 su bardağı haşlanmış nohut (ben haşlayıp dondurucuya kaldırmıştım, oradan kullandım)
- 6 su bardağı su
- Tuz
Üzeri için
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
Toyga Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?
- Süzme yoğurt, un ve yumurta tencereye alınır üzerine bir su bardağı kadar su dökülerek çırpılır.
- Sonrasında kalan 5 bardak su da tencereye eklenerek ocağa alınır.
- Yarma da eklenerek kaynayana kadar sürekli karıştırılır.
- Kaynadıktan sonra yarmalar pişene kadar arada karıştırılıp hem çorbanın kıvamı kontrol edilir hem de yarmaların tencerenin tabanına yapışmaması sağlanır.
- 10-15dk kadar sonra nohut ilave edilerek yarmalar pişene kadar kısık ateşte pişirilir.
- Çorba piştikten sonra küçük bir tavada tereyağı eritilir, nane eklenerek karıştırılır. Hazırlanan yağ çorbaya eklenerek karıştırılır.
- Çorbanın kıvamı koyu ise su ilavesi yapabilirsiniz. Afiyet olsun.