3 Kasım 2021 Çarşamba

İçli Köfte Tarifi

 

İçli Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ince bulgur
  • 1/2 (yarım) su bardağı irmik
  • 3 su bardağı kaynar su
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı un
  • Tuz, pul biber,karabiber

İç malzemesi;

  • 300 gram az yağlı dana kıyma
  • 3 adet küçük doğranmış kuru soğan
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı ceviz içi
  • 1 tutam maydanoz
  • Karabiber,tuz, kimyon, yenibahar

    İçli Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğan ile kıyma suyunu çekinceye kadar kavrulur, suyunu çekmesine yakın sıvı yağ konulur.
  • Ceviz, baharatlar ve ince doğranmış maydanoz ilave edilir karıştırılır, soğumaya bırakılır.
  • Buzdolabında iyice soğutulur. Bir gün önceden hazırlayabilirsiniz.
  • Bulgur ve irmik bir kaba alınır.
  • Üzerine kaynar su ilave edilir, karıştırılır, kapak kapatılır, bekletilir.
  • Bulgur yumuşadığında diğer malzemeler ilave edilir 10-15 dakika iyice yoğurulur.
  • Yumurtadan büyük parçalar alınır, elimiz ıslatılır.
  • Sol avuç içinde hamur döndürülerek sağ elimizin işaret parmağı ile içi oyulur.
  • Soğutulmuş iç harcımız sıkılıp küçük köfte yapılarak hamurun içine yerleştirilir. Yavaş yavaş yine ıslatılmış elimiz ile ağzı kapatılır.
  • Tepsiye sıkışmadan hazırlanan köfteler dizilir, ( ben içli köfte aperatı kullanarak yaptım. )
  • Bol yağda döndüre döndüre kızartılır. Ya da haşlanacak ise, kaynayan tuzlu suya sıkışık olmayacak şekilde köfteler atılır.
  • Köfteler su yüzüne çıktıktan sonra 2 dakika kadar bekletilir sonra servis tabağına alınır.

Sodalı Dilim Börek Tarifi

 

Sodalı Dilim Börek Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet yufka

İç harcı için;

  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 adet yumurta
  • 4 yemek kaşığı tereyağı (Eritilmiş)
  • 1 adet soda
  • 1 paket kabartma tozu
  • Peynir yada patates
  • Çeyrek demet maydanoz

Üzeri için;

  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt

    Sodalı Dilim Börek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç harç için malzemeleri derin bir kaseye alıp karıştıralım. Yufkamızı tezgaha açalım.
  • Hazırladığımız sosu kaşıkla üzerine döküp her tarafına yayalım.
  • Ardından diğer yufkayı üzerine kapatıp tekrar sostan döküp sürelim.
  • Yufkaların tamamını bu şekilde üst üste koyup sostan sürelim.
  • Son kata tekrar sostan sürüp saralım. 4 e keselim yufkamızı.
  • Ardından streç filme sarıp buz dolabında dinlendirelim.
  • Dinlenen hamuru buz dolabından çıkarıp dilim dilim keselim.
  • Yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye dizelim. Bütün yufkayı bu şekilde hazırlayalım.
  • Üzerine yumurta ve yoğurt karışımını sürelim.
  • 200 derece fırında kızarana kadar pişirelim. Afiyet olsun.

Yoğurtlu Arpa Şehriye Salatası Tarifi

 

Yoğurtlu Arpa Şehriye Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1- 1,5 su bardağı arpa şehriye
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz  (şehriyeyi haşlamak için)
  • 1,5 su bardağı Yoğurt
  • 3 yemek kaşığı mayonez
  • 2 diş sarımsak
  • 1 adet havuç
  • 1 su bardağı haşlanmış ya da konserve bezelye
  • 7-8 adet kornişon turşu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı konserve mısır

    Yoğurtlu Arpa Şehriye Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir tencerede şehriyeleri haşlamak için suyu kaynatalım, kaynayan suya sıvı yağı, tuzu ve şehriyeleri ilave edelim. Yumuşayana kadar haşlayalım.
  • Yeterince haşlanan şehriyelerimizin suyunu süzelim ve soğuk sudan geçirelim.
  • Ardından derin bir kabın içerisinde yoğurdu, mayonezi, rendelenmiş sarımsak ve tuzu alarak tel çırpıcı ile güzelce karıştıralım. Bu aşamada dilerseniz mayonez ve sarımsak eklemeden de yapabilirsiniz.
  • Daha sonra haşlanmış ya da konserve bezelyeleri ve rendelenen havucu, konserve mısırı ve küp küp doğradığımız turşuyu da ekleyelim.
  • Son olarak şehriyeleri de karışıma ekleyerek malzemelerimiz birbiri ile özleşene kadar karıştıralım. 7
  • Hazırladığımız arpa şehriye salatasını servis tabağına alarak süsleyelim. Dilerseniz mısır ve dereotu ile süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun.

Tulumba Tatlısı Tarifi

 

Tulumba Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 2 adet L yumurta
  • 3 yemek kaşığı irmik
  • 1 fiske tuz
  • 1 yemek kaşığı nişasta
  • 60 gram tereyağı

Şerbeti için

  • 1 kilo şeker
  • 2.5 su bardağı su
  • 1-2 damla limon suyu

    Tulumba Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şerbetimiz için gerekli tüm malzemeyi tenceremize alıp 15-20 dakika kaynatalım ve buzdolabında soğutalım.
  • Tulumba tatlımızdaki en önemli kural şerbeti bal gibi ve koyu mutlaka şerbet soğuk olmalı.
  • Suyumuzu tenceremize alalım ve içine tereyağını atıp eritelim
  • Eriyen yağlı suyumuza unumuzu katıp iyice kaşıkla karıştırarak kavuralım.
  • Yaklaşık 5-10 dakika hiç durmadan karıştırarak kavurma işlemine devam edelim.
  • Sonra iyice kıvama gelen hamurumuzu soğuması için bir tabağa alalım.
  • Soğuyan hamurumuzu yoğurma kabımızın içine alalım ve içine yumurtalar hariç geri kalan tüm malzemeyi katıp yoğuralım.
  • Sonra yumurtanın birini katalım ve iyice yoğuralım.
  • Son olarak da ikinci yumurtayı katalım ve yine yoğuralım.
  • Yoğurduğumuz hamurumuzu sıkma torbasına dolduralım.
  • Bir tavaya sıvı yağımızı dökelim.
  • Tavadaki yağ soğuk iken tulumbalarımızı torbasından sıkıp makas ile kesip soğuk yağa atalım
  • Tüm işlem bittikten sonra ocağımızın altını yakalım ve yağın iyice kızmasını bekleyelim.
  • Yağ iyice kızıp tulumbalar canlanmaya başlayınca ocağın ayarını biraz azaltıp orta ayarda tulumbalarımız pişene kadar devamlı tavayı sallayarak veya kepçeyle karıştırarak kızartalım.
  • Tulumbalarımızı kevgir yardımı ile alıp yağı iyice sızdırıp soğuk şerbetin içine dökelim.
  • En fazla bir  dakika şerbette bekletip tulumbalarımızı servis edeceğimiz tabağımıza alıp servis edelim.
    Afiyet olsun.

Fırında Tavuklu Krep Sarma Tarifi

 

Fırında Tavuklu Krep Sarma Tarifi İçin Malzemeler

Krep için;

  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 su bardağı su (200 ml)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 2 su bardağından biraz eksik un
  • Sıvı yağ (pişirmek için)

Tavuklu harcı için;

  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet kırmızı biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 400 gr mantar
  • 750 gr kemiksiz tavuk pirzola
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ

Beşamel sosu için;

  • 2 su bardağı süt (400 ml)
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Üzeri için;

  • Kaşar peyniri

    Fırında Tavuklu Krep Sarma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle mantarların kabuklarını soyarak hızlıca sudan geçirelim ve doğrayalım. Ardından soğanı da piyazlık doğrayalım.
  • Yeşil ve kırmızı biberleri de küçük küçük doğradıktan sonra tavuk etimizi de doğrayalım.
  • Doğradığımız tavukları tavaya alalım ve suyunu salıp çekene kadar pişirelim.
  • Daha sonra sıvı yağı ekleyelim ve karıştıralım. Soğanları da ilave ederek güzelce kavuralım.
  • Kırmızı, yeşil biber ve mantarları da ekleyerek kavurmaya devam edelim.
  • Mantarlar suyunu çekmeye başladıktan sonra salça, tuz, pul biber, kırmızı toz biber ve karabiberi  ilave ederek güzelce karıştırarak 5 dakika daha pişirelim ve ocaktan alalım.
  • Krep için uygun bir karıştırma kabına un, su ve sütü alarak çırpalım.
  • Üzerine yumurta ve tuzu ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • Pürüzsüz bir hamur elde ettikten sonra ocağa aldığımız teflon tavaya fırça ile çok az yağ sürelim.
  • Yağ kızdıktan sonra hamurumuzdan 1 kepçe kadar tavaya dökerek yayılmasını sağlayalım.
  • Hamurun yüzeyi göz göz olduktan sonra tersini çevirerek o yüzeyini de pişirelim.
  • Pişen krebimizi tabağa alalım ve hamur bitinceye kadar bu şekilde pişirmeye devam edelim. Ben bu ölçülerle 6 adet krep elde ettim. Aynı zamanda tavamı sadece bir kere yağladım.
  • Tavuklu harcımızdan krebimizin ortasına 2-3 kaşık olacak şekilde koyalım ve krebi harcın üzerine doğru kapatarak bohça haline getirelim, fırın tepsisine yerleştirelim. Tüm malzemelerimiz bitene kadar bu şekilde hazırlamaya devam edelim.
  • Beşamel sosu için uygun bir tencereye sıvı yağ ve unu kavuralım.
  • Ardından sütü yavaş yavaş ekleyelim ve karıştıralım. Sos kaynayana kadar  çırparak pişirmeye devam edelim.
  • Kaynadıktan sonra karabiber ve tuzu ekleyerek 1-2 dakika daha karıştıralım.
  • Beşamel sosumuz göz göz olup kıvam aldıktan sonra ocaktan alalım.
  • Tavuklu kreplerimizin üzerine beşamel sosumuzdan paylaştırdıktan sonra kaşar peyniri rendesi serpiştirelim.
  • Çeri domatesleri de üzerlerine yerleştirdikten sonra tavuklu kreplerimizi önceden ısıtılmış 180°C fırında peynirler eriyip kızarana kadar pişmeye bırakalım.
  • Pişen yemeğimiz servise hazır. Afiyet olsun!

Brownie Tarifi

 

Brownie Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker (Bardak ölçüm 220 ml )
  • 320 gram bitter çikolata
  • 125 gram tereyağ
  • 1 su bardağından bir serçe parmağı eksik un
  • 1 paket vanilya
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 2 yemek kaşığı kakao

    Brownie Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yumurta ve şekeri uygun bir kaba alıyoruz mikserle köpürene kadar çırpıyoruz.
  • Çikolatayı benmari usulü eritiyoruz.
  • Eritmiş olduğumuz çikolatanın içine tereyağ ekleyip tereyağ eriyene kadar karıştırıyoruz.
  • Daha sonra çikolatamızı ,yumurta, şeker karışımına ekleyip mikserle çırpıyoruz.
  • Un, kakao, tuz, vanilya yı eleyerek ekliyoruz.
  • Daha sonra spatula ile un kaybolana kadar karıştırıyoruz.
  • Pişirme kağıdı sermiş olduğumuz tepsimize döküp güzelce yayıyoruz.
  • 180 derece önceden ısıtılmış fırında 25-30 dk pişiriyoruz.
  • Yarım saat dinlendirdikten sonra dilimleyip servis yapıyoruz.
  • İsteğe bağlı üzerine benmari usulü çikolata eritip gezdirebilirsiniz dondurma ile servis yapabilirsiniz deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.

2 Kasım 2021 Salı

Profiterol Tarifi

 

Profiterol Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 125 gram margarin
  • 3 adet yumurta

Krema için;

  • 3 yemek kaşığı un
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet vanilya

Sos için;

  • 1 paket hazır çikolata sosu
  • 2,5 su bardağı süt
  • 1 tatlı kaşığı tereyağ 

    Profiterol Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce hamuru yapıyoruz. Bir tencerede su ve margarini kaynatın ve unu ekleyip iyice karıştırın.
  • 2-3 dakika kadar karıştırıp soğumaya bırakın,hamuru soğuyup dinlenince yumurtaları teker teker kırıp iyice hamura yedirin.
  • Önemli olan bir yumurtayı kırıp yedirip sonra ikincisini kırıp yedirip sonra üçüncüsünü kırıp yedirmeniz.
  • Hamur iyice yapışkan kıvam alınca 10 dakika kadar dinlendirin.
  • Bu işlem de bitince fırın tepsisine yağlı kağıt serip hamurları ceviz büyüklüğünde yerleştirin.
  • 180 derecelik fırında 40 dakika pişirin.
  • Hamur pişerken kremasını hazırlayın.
  • Bir tencereye vanilya hariç tüm malzemeyi ekleyip iyice karıştırın ve pişirin.
  • Pişince ocağı kapayın ve vanilyayı ekleyin ve karıştırın.
  • Hamurlar pişince de ortadan ikiye kesin ve kremayı içine sürün.
  • Bir yandan da bir tencereye sütü ve çikolata sosunu ekleyip pişirin ve pişince tereyağı sosun içine ekleyip karıştırın.
  • Bu sosu da profiterol hamurlarının üzerine dökün.
  • Afiyet olsun.

Pratik Pırasa Yemeği Tarifi

 

Pratik Pırasa Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • 3-4 adet pırasa (büyük)
  • 2 adet orta boy havuç
  • 1 su bardağı pirinç
  • 1 yemek kaşığı salça
  • Yarım çay bardağından bir parmak eksik sıvı yağ
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • İsteğe göre tuz
  • Üzerini geçecek kadar su
  • 1 tablet knorr bulyon 

    Pratik Pırasa Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle pırasalarımızı güzelce yıkayalım ve ayıklayalım.
  • Daha sonra güzelce doğrayalım ne çok ince ne çok kalın olacak şekilde.
  • Daha sonra avuçlarımızı istediğimiz boyutta doğrayalım.
  • İster yuvarlak yuvarlak ister küp küp.
  • Daha sonra tencereye yağımızı alalım.
  • Üzerine 1 yemek kaşığı salçayı ekleyip kavuralım.
  • Daha sonra güzelce yıkadığımız pirinçleri ekleyelim .
  • Bir dakika daha kavurup üzerine doğramış olduğumuz pırasaları ekleyelim.
  • 2-3 dakika da bu şekilde kavuralım ve daha sonra üzerine suyunu, baharatlarını tuzunu ve knorunu ekleyip kaynamaya bırakalım piştikten sonra altını kapatıp servis edelim.
  • Not: içerisine bir yemek kaşığı limon eklerseniz daha lezzetli olur.

    Dilerseniz pırasalar ve havuç biraz yumuşadıktan sonra pirinçini ekleyebilirsiniz.

    Çok sulu istiyorsanız suyunu ölçüden bir iki bardak fazla koyun.

Fırında Karnabahar Köftesi Tarifi

 

Fırında Karnabahar Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 küçük karnabahar
  • 1 adet yumurta
  • 1 adet kuru soğan rendesi
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım çay bardağı pirinç (basmati pirinç kullandım)
  • Pul biber
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Tuz
  • 5 yemek kaşığı tam buğday unu(normal un da olabilir)

    Fırında Karnabahar Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencerede kaynamakta olan suyun içerisine pirinçleri koyup haşlayalım.
  • Suyunu süzüp bir kenara alalım.
  • Maydanozları küçük küçük doğrayalım, soğanı rendeleyelim. Şimdi hepsini birleştirme vakti.
  • Derin bir kabın içine alalım rondodan geçirdiğimiz karnabaharı pirinçleri ekleyelim.
  • İnce kıyılmış maydanoz, rendelenmiş soğan, 1 yumurta, sıvı yağ, tuz, baharatlar ve un ilave edip güzelce karıştıralım.
  • Bu harcı yarım saat kadar dinlendirelim.
  • Sonra elimizle şekil verip yağlı kağıt üzerine dizelim.
  • 180 derece fırında kontrollü bir şekilde pişirelim sıcak servis yapabiliriz, yanında sarımsaklı yoğurtla afiyet olsun💫.

Ev Yapımı Krema İle Domatesli Makarna Tarifi

 

Ev Yapımı Krema İle Domatesli Makarna Tarifi İçin Malzemeler

Ev yapımı krema için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 1,5 yemek kaşığı un
  • 1,5 su bardağı süt
  • Yarım paket erişte makarna
  • 2 adet domates
  • 1 diş orta boy sarımsak
  • 1 çay kaşığı kekik
  • 1 çay kaşığı kuru fesleğen
  • 1 çay kaşığı nane
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı köri  

    Ev Yapımı Krema İle Domatesli Makarna Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Suya koyduğumuz makarna haşlanırken başka bir tencerede/tavada kremamızı hazırlıyoruz.
  • Tereyağını eritelim.
  • Eridikten sonra unumuzu ilave edelim. Unu biraz kavuralım.
  • Kavurduktan sonra sütümüzü ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim.
  • Süt kaynamaya başladıkta koyu bir kıvam olacak.
  • Eğer koyu kıvam istemezseniz biraz daha süt ekleyebilirsiniz. Kremamızı bir kenara alalım.
  • Haşlanan makarnayı süzelim ve onuda kenarda bekletelim.
  • Bir tencereye margarin ya da tereyağımızı ekleyelim.
  • Yağ eridikten sonra rondodan geçirdiğimiz domatesleri ekleyelim.
  • Kavrulan domateslerin içine sarımsağı koyalım.
  • Biraz daha kavurduktan sonra üstüne kremamızı da ekleyelim.
  • Fokurdamaya başladığında içine makarnamızı atalım.
  • Makarnadan sonra sırasıyla baharatlarımızıda ekleyelim.
  • Ve işte tarifimiz hazır 🤩 o kadar güzel oluyor ki.