4 Şubat 2022 Cuma

Portakallı Pamuk Lokum (Krem Şantili) Tarifi

 

Portakallı Pamuk Lokum (Krem Şantili) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 tane portakalın suyu +su toplam 3 su bardağı
  • 7,5 yemek kaşığı irmik
  • 5 yemek kaşığı şeker
  • 1 portakalın kabuğunun rendesi
  • 1 paket vanilya
  • 1 yemek kaşığı tereyağ

Piştikten sonra soğuyunca;

  • 75 gramlık 1 paket krem şanti

Lokumları bulamak için;

  • Hindistan cevizi ,badem içi

    Portakallı Pamuk Lokum (Krem Şantili) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Portakalların suyunu sıkalım ,3 bardağa tamamlamak için suyu ilave edelim tencereye alalım.
  • İrmiği ve şekeri ilave edelim karıştırıp pişirelim.
  • Kaynamaya başlayınca tereyağını ve vanilyasını dökelim ,2 dakika kısık ateşte karıştırmaya devam ederek yeterince koyulaşınca ocaktan alalım.Soğumaya bırakalım.
  • Portakallı irmik tamamen soğuyunca toz krem şantiyi içine dökelim güzelce karıştıralım.
  • 20 dakika buzdolabında bekledikten sonra elimizle ceviz büyüklüğünde toplar yapalım.Servis tabağına dizelim .
  • Topların daha düzgün olması için elimizi arada hafif ıslatabiliriz.
  • Hepsini bitirdikten sonra hindistan cevizine bulayarak üzerine bademleri koyalım hepsi bu kadar☺️ pamuk lokumlarımız servise hazırdır.Afiyet olsun.

Gelin Pastası (Tam Kıvamında) Tarifi

 

Gelin Pastası  (Tam Kıvamında) Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı un
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu

Keki ıslatmak için;

  • 2 su bardağı soğuk süt (400 ml)
  • 2 yemek kaşığı şeker

Muhallebisi İçin;

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 3 tepeleme yemek kaşığı un
  • 2 tepeleme yemek kaşığı nişasta
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket krem şanti (75 g)

Üzeri için;

  • Hindistan cevizi, fındık, ceviz

    Gelin Pastası  (Tam Kıvamında) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle kekimizi hazırlayalım. Bunun için öncelikle yumurta ve şekeri uygun bir kapta beyazlaşıp köpük köpük oluncaya kadar çırpalım.
  • Ardından üzerine un, kabartma tozu ve  vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edelim.
  • 27×40 cm çapındaki dikdörtgen borcamı alalım ve sıvı yağ ile yağlayalım.
  • Ardından hazırladığımız kek harcını borcama boşaltalım ve eşit olacak şekilde düzeltelim.
  • Kekimizi önceden ısıttığımız 180 derece alt üst fansız ayardaki fırında 15 dakika pişirelim.
  • Sürenin sonunda kekimizi fırından alalım ve soğuması için bekletelim.
  • Bu sırada muhallebisi için süt, toz şeker, un, nişasta ve vanilyayı tencereye alalım. Karıştırarak pişirmeye başlayalım.
  • Kıvamı koyulaşıp göz göz olduğunda muhallebimiz hazır demektir. Soğuması için muhallebimizi bir kaba aktaralım.
  • Muhallebi ılıdıktan sonra içerisine krem şanti ilave edelim, pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar çırpalım.
  • Keki ıslatmak için uygun bir kapta soğuk süt ve şekeri  karıştıralım.
  • Ardından soğuyan kekin üzerine kürdanla birkaç delik açalım. Hazırladığımız şekerli karışımı kekin üzerine gezdirelim.
  • Kekimiz sütü çektikten sonra muhallebimizi kekin üzerine boşaltalım ve her yeri eşit olacak  şekilde düzeltelim.
  • Son olarak hindistancevizi ile pastanın üzerini kaplayalım ve servis etmeden önce 2-3 saat kadar buzdolabında dinlenmeye bırakalım.
  • Yeterince dinlenen gelin pastasını dilediğimiz gibi süsleyerek servis edelim. Ben toz antep fıstığı ve greyfurt dilimleri ile süsledim siz hayal gücünüze göre süsleyebilirsiniz. Afiyet olsun!

Un Helvası Tarifi (Az Ölçülü)

 

Un Helvası Tarifi (Az Ölçülü) İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • Yarım çay bardağı ayçiçek Yağı (60 ml)
  • 50 gram tereyağı
  • 1 su bardağı süt (200 ml)
  • 1 çay bardağı toz şeker

    Un Helvası Tarifi (Az Ölçülü) Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir karıştırma kabı içerisine süt ve şekeri alalım. Şeker eriyene kadar karıştıralım.
  • Ocağa aldığımız uygun bir tavaya sıvı yağı ve tereyağını alalım ve tereyağı eriyene kadar ısıtalım.
  • Tereyağı eridikten sonra üzerine unu ekleyelim ve unun rengi değişene kadar karıştırarak kavuralım. Bu aşamada ocağı çok yüksek ateşte açarak yakmamaya dikkat etmelisiniz.
  • Unu yeterince kavurduktan sonra yavaş yavaş üzerine sütlü şerbetimizi ilave edelim.
  • Helvamız şerbetini çekene kadar karıştırmaya devam edelim.
  • Hazır olan un helvamızı ocaktan alalım.
  • Dondurma kaşığı ile servis tabağına alıp, üzerini toz antep fıstığı ile süsleyerek servis edelim. Afiyet olsun!

3 Şubat 2022 Perşembe

Antep Tava Tarifi

 

Antep Tava Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram kuş başı et ( kişi sayısına göre)
  • 2 adet patlıcan
  • 3 adet patates
  • 3 adet domates
  • 2 adet soğan
  • 3-4 diş sarımsak
  • 3 adet sivri biber
  • 2 adet kapya biber

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı salça
  • Tuz, karabiber, pul biber,kimyon,kekik (isteğe göre)
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 çay bardağı zeytinyağ (sıvı yağ da olur)

    Antep Tava Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patlıcanları küp küp doğrayıp tuzlu suda 20 dk kadar bekletiyoruz.
  • Diğer malzemeleri küp küp doğrayıp tepsiye yerleştiriyoruz.
  • Patlıcanları da ekliyoruz.
  • Sosunu ayrı bir kapta hazırlıyoruz.
  • Tepsinin üzerine döküyoruz.
  • Üzerine fırın kağıdını ıslatıp nemlendirip kapatıyoruz .
  • 200 derece fırında 1 saate yakın kontrollü şekilde pişiriyoruz, afiyet olsun 

Susamlı Simit Poğaça Tarifi

 

Susamlı Simit Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 1 su bardağı ılık süt (200 ml)
  • 1 su bardağı ılık su (200 ml)
  • 1 çay bardağı sıvı yağ (125 ml)
  • 1 paket instant maya
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 adet yumurta
  • 5 su bardağı un

İçi için;

  • Kaşar peyniri

Üzeri için;

  • 6 yemek kaşığı üzüm pekmezi
  • Yarım çay bardağı su (60 ml)
  • Kavrulmuş susam

    Susamlı Simit Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Hamur için yoğurma kabına ılık süt, ılık su, yumurta, sıvı yağ ve tuzu alarak güzelce karıştıralım.
  • Unun bir kısmını, instant maya ve toz şekeri de ekleyerek hamurumuzu sptatula ile karıştıralım.
  • Ardından yavaş yavaş unu ekleyerek yoğurmaya başlayalım.
  • Kıvam alan hamurumuzu unladığımız tezgaha alıp toparlayalım. Kıvamından dolayı hamur tezgaha yapışacaktır, hamur kazıyıcı ile rahatça toparlayabilirsiniz.
  • Hamurumuzu tekrar yoğurma kabına alıp streçleyelim. Temiz bir bez örterek 45 dakika kadar mayalanmaya bırakalım.
  • İç harcı için kaşar peyniri küçük küpler halinde doğrayalım.
  • Sürenin sonunda mayalanan hamuru tezgaha alalım ve tekrar toparlayalım.
  • Hazır olan hamurumuzu eşit parçalara bölüp elimizle beze haline getirelim ve temiz bir bez üzerine alalım.
  • Üzeri için karıştırma kabına pekmez ve suyu alarak karıştıralım.
  • Bezelerimizden bir tanesini alıp elimizle genişletelim. Ortasına kaşar peyniri koyarak hamurumuzu yuvarlayarak şekil verelim. Hamurumuz bitinceye kadar bu işlemleri tekrarlayalım.
  • Şekil verme işleminden sonra poğaçalarımızı önce pekmezli karışıma ardından kavrulmuş susama batıralım ve pişirme kağıdı serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirelim. Diğer hamurlarımız içinde aynı işlemleri tekrarlayalım.
  • Son olarak poğaçalarımızın üzerine çizikler atalım ve önceden ısıtılmış 180° alt üst fansız fırında 30 dakika kadar pişmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda pişen poğaçalarımız servise hazır. Afiyet olsun!

Kahvaltıya Çok Pratik Çok Lezzetli Tost Omlet Tarifi

 

Kahvaltıya Çok Pratik Çok Lezzetli Tost Omlet Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 dilim tost ekmeği
  • 2 yumurta
  • 2 dilim sucuk
  • 3-4 dal ince kıyılmış maydanoz
  • Yarım yeşil biber
  • Yarım kırmızı biber
  • Çay kaşığı ucuyla tuz
  • Çay kaşığı ucuyla karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 5 dilim kaşar peyniri

    Kahvaltıya Çok Pratik Çok Lezzetli Tost Omlet Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tost ekmeklerinin ortasını kare şeklinde keserek çıkaralım.
  • Yumurtayı, tuz ve karabiberle çırpalım sırayla içine sucuk, biber, maydanozu ekleyip, karıştıralım.
  • Bir tavaya tereyağını koyalım, tost ekmelerini dizelim, ortasına yumurtalı harçtan koyup, pişirelim.
  • Üzerine kaşar peyniri koyalım, ortasından çıkan ekmeği peynirin üzerine koyup, ters çevirip, kızarana kadar pişirelim.

Közlenmiş Patlıcan Biber Salatası Tarifi

 

Közlenmiş Patlıcan Biber Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 500 gr közlenmiş patlıcan
  • 3 adet közlenmiş kırmızı biber
  • 1 tutam maydanoz
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım limon suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 çay kaşığı tuz (içine)
  • 1 çay kaşığı tuz (soğanları ovmak için)

    Közlenmiş Patlıcan Biber Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle közlenmiş kırmızı biberlerimizi doğrayalım.
  • Soğanlarımızı da piyazlık olacak şekilde doğrayalım. Ardından soğanların acılığının gitmesi için üzerine tuz ekleyelim ve ovalım.
  • Ovduktan sonra soğanlarımızı yıkayarak suyunu süzelim.
  • Uygun bir karıştırma kabına közlenmiş patlıcan ve biberlerimizi alalım.
  • Üzerine kıyılmış maydanoz, ezilmiş sarımsak, tuz, limon suyu ve zeytinyağını alarak güzelce karıştıralım.
  • Soğanları da ilave edelim ve karıştırmaya devam edelim.
  • Güzelce karışan köz patlıcanlı salatamız servise hazır. Afiyet olsun!

Tam Kıvamında Mercimek Çorbası Tarifi

 

Tam Kıvamında Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1,5 su bardağı kırmızı mercimek
  • 1 yemek kaşığı tereyağ yada 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası (Acı severler artırabilir)
  • 1 adet büyük boy kuru soğan
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet patates
  • 1 adet havuç
  • Tuz,karabiber
  • İsteğe bağlı bir küçük yada yarım yeşil biber koyun biz tadını beğendik dikerseniz deneyebilirsiniz
  • Yaklaşık 6 su bardağı su (çorbamızı pişirip pürelediğimiz esnada kıvamı katı ise bir bardak daha su ekleyip kaynatılır)

    Tam Kıvamında Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Mercimeklerimizi bir kaç kez yıkayalım temiz suyu çıkınca süzelim.
  • Tenceremize tereyağımızı koyup eritelim.
  • Soğanlarımızı yemeklik doğrayalım,sarımsağı küçük doğrayalım hafif kavuralım.
  • Salçamızı ekleyip kavuralım.
  • Havuçları ve patatesleri de yemeklik doğrayıp tenceremizin içine koyalım tuz karabiber ilave edip karıştıralım dilerseniz yarım yeşil biberde ilave edin.
  • Yıkanmış mercimeğimizi de tenceremize koyalım.
  • Önce üzerine 6 su bardağı su ekleyelim ve patates ,havuçlar yumuşayıncaya kadar orta ateşte pişirelim.
  • Pişen patates havuç ve mercimeğimizi rondodan geçirelim.
  • 5-6 dakika daha pişirelim eğer çorbamızın kıvamı katı olduysa 1 su bardağı daha su ekleyip 10 dakika daha pişirelim ve ocağımızı kapatalım.
  • Üzerine tereyağını eritip toz biberi kavurabilir ve servis esnasında üzerine gezdirebilirsiniz.

Avokado Ezme Salata Tarifi

 

Avokado Ezme Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet avokado
  • Yarım limon suyu
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
  • 1 avuç ince kıyılmış ceviz
  • 1 tutam ince kıyılmış maydanoz veya dereotu
  • 1 çay kaşığı tuz

    Avokado Ezme Salata Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bu tarifi hazırlamak için, olgunlaşmış ve yumuşamış bir avokado kullanmalısınız. Avokadonuz sertse, 1-2 gün yumuşayana kadar bekletmelisiniz. Bir parmağınızın ucunu avokadoya bastırdığınızda izi kalıyorsa, yeterli olgunluğa ulaşmış demektir.
  • Ardından avokadonun dikine olacak şekilde etrafından bir bıçakla geçerek kesin ve iki elinizle ters yönde çevirerek ikiye ayırın.
  • Çekirdeğini çıkarın ve bir çorba kaşığı yardımıyla, kaşığı meyve ile kabuğu arasında gezdirerek iç kısmını çıkartın.
  • Bir çatal yardımıyla avokadoya ezin ve diğer malzemeleri ekleyerek, homojen bir kıvam alana kadar karıştırın.
  • Not: Tuz, limon miktarlarını tadına bakarak kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.

    Afiyet olsun :)

Tavuk Dünyasi Şefin Tavası (Makarnası İle) Tarifi

 

Tavuk Dünyasi Şefin Tavası (Makarnası İle) Tarifi İçin Malzemeler

  • 800 gram tavuk fileto(göğüs ya da kemiksiz but)

Tavukların marinesi için;

  • Yarım çay bardağı zeytinyağ
  • Çeyrek çay bardağı soya sosu
  • Çeyrek çay bardağı süt
  • Çeyrek çay bardağı balzemik sirke(yoksa elma sirkesi kullanabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı esmer şeker(toz şeker de koyabilirsiniz)
  • 1 çay kaşığı pekmez
  • 2 diş rendelenmiş sarımsak
  • 1 çay kaşığı karabiber

Sebzeli kısım için;

  • 2 adet kapya biber
  • 2 adet yeşil biber
  • 10 adet küçük boy mantar
  • 10 adet arpacık soğan

Makarnası için;

  • Yarım paket penne makarna
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • Yarım su bardağı krema
  • 1 tatlı kaşığı fesleğen ya da kuru nane

    Tavuk Dünyasi Şefin Tavası (Makarnası İle) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavukları küp küp doğrayıp marine edeceğimiz kaba alıyoruz.
  • Üzerine marinesi için verilen bütün  malzemeleri ekleyip karıştırıyoruz.
  • Bu şekilde üzerini streçleyip buzdolabında 3 saat kadar dinlenmeye bırakıyoruz.
  • Bu sırada biberleri  doğrayıp sebzelerini hazırlıyoruz.
  • Tavukları pişireceğimiz zaman dolaptan çıkarıp biraz oda ısısına gelmesi için bekletiyoruz.
  • Yapışmaz yüzeyli bir tavayı iyice ısıtıp tavukları ekleyerek pişirmeye başlıyoruz.
  • Tavuklar suyunu biraz çekince mantarları sonra soğanları ve en son da biberleri ekleyip,sebzeler biraz karamelize olana kadar pişiriyoruz.
  • Yemeğimiz pişerken bir yandan makarnasını pişiriyoruz.
  • Bunun için kaynayan suya zerdeçal ve tuz ekleyip makarnaları haşlıyoruz.
  • Haşlanan makarnaları süzgece alıp süzüyoruz.
  • Aynı tencereye tereyağ ekleyip eritiyoruz.
  • Sonra kremayı ve fesleğeni de ekleyip süzdüğümüz makarnaları da ekledikten sonra karıştırarak servis tabağına alıyoruz.
  • Yanına da bol yeşillikli bir salata ile servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.

Evde Portakal Reçeli Tarifi

 

vde Portakal Reçeli Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet portakal
  • 2 adet portakal kabuğu
  • 1 adet limon
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı su (Kıvama göre ilk başta 1/2 (yarım) su yeterli olabilir )

    Evde Portakal Reçeli Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Portakallarımızı soyarak işleme başlıyoruz. Öncelikle şu iki tarafındaki kabukları atıyoruz ve şöyle bir çizik atıp, portakalda kabuklarını soyuyoruz.
  • Beş tane portakal da aynı işlemi uygulayacağım yalnız acılı olmasın diye beyaz kısımlarını süre de çok fazla yani hepsinde alamayız tabi bir yere kadar ama kalın olanları kenara atıyoruz, 5 portakal da aynı işlemi uyguluyoruz.
  • Acı olmasın diye 2 tane portakalın kabuklarını kullanıyoruz ve 3 defa suyunu kaynatıp, döküyoruz.
  • 1 tane limonun kabuklarını soyup, dilimliyoruz.
  • Ardından kaynatıp, acılığını aldığımız portakal kabuklarını, portakalları ve limonları pişirme tenceresine alıyoruz.
  • Malzemeleri koyduğumuz pişirme tenceresine 2 su bardağı şekeri ilave ederek, 1 su bardağı suyumuzuda koyduktan sonra pişmeye bırakıyoruz.
  • Yaklaşık 50-55 dk pişirmeden sonra, ılık olarak kavonozlara boşaltıyoruz. Afiyet olsun :)

Zeytinyağlı Mantar Tarifi

 

Zeytinyağlı Mantar Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg mantar
  • 2 adet kuru soğan
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 5 diş sarımsak
  • 5 yemek kaşığı domates sosu veya 2 adet domates
  • Tuz

    Zeytinyağlı Mantar Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle soğanlarımızı piyazlık olarak doğruyoruz, kenara alıyoruz.
  • Mantar yıkanmaz diyorlar ama ben yıkayanlardanım sap kısmını ucundan kesip, üstündeki ince zarı suyun altında soyuyorum daha sonra yıkadıkları ama içi su dolu bir kabın içine bırakıyorum.
  • Bu işlem bittikten sonra süzüp isterseniz ince ince isterseniz dörde bölüp mantarın boyutuna göre doğraya bilirsiniz.
  • Sıvı yağı, soğanı, tuzu ve sarımsakları pişireceğiniz uygun bir tencereye alıyoruz ve soteliyoruz soteleme işlemi bittikten sonra üzerine doğramış olduğumuz mantarları ilave ediyoruz orta ateşte tencerenin ağzını kapatıp pişmeye bırakıyoruz.
  • Mantarlarımız suyunu çekene kadar kontrollü bir şekilde pişiriyoruz.
  • Pişen mantarların üzerine domates sosunu ilave ediyoruz 2-3 dakika karıştırıp, ocağın altını kapatıyoruz.
  • Üzerine ben maydanoz kullandım kullanmaya da bilirsiniz yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun.