5 Şubat 2022 Cumartesi

Kivi Rüyası (Jöleli Kivili) Tarifi

 

Kivi Rüyası (Jöleli Kivili) Tarifi İçin Malzemeler

  • 4 adet yumurta
  • 1 su bardağı toz şeker
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 çay bardağı ıspanak püresi
  • 1 çay, bardağı nişasta buğday veya mısır farketmez
  • 2 su bardağı +2 yemek kaşığı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket şekerli vanilin

Üzerini ıslatmak için;

  • 1 su bardağı süt

Kreması için;

  • 4 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 tepeleme kaşık nişasta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 çay, bardağı toz şeker
  • Şekerli vanilin
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Krema soğuduktan sonra eklenecekler
  • 2 paket toz kremşanti
  • 1 yemek kaşığı mavi haşhaş

En üst süsleme için;

  • 1 paket kivili elmalı jöle
  • 2.5 su bardağı sıcak su
  • 2 adet orta boy kivi

    Kivi Rüyası (Jöleli Kivili) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle ıspanağımızı 1 çay bardağı olacak şekilde ayarlayıp hafif haşlayıp blendardan geçiriyoruz, oda ısısına gelene kadar bekliyoruz.
  • Daha sonra yumurta toz şeker ile beyazlaşana kadar çırpıyoruz. Daha sonra sıvı yağ ıspanak püresi koyup karıştırıp, daha sonra un nişasta kabartma tozu ve şekerli vanilini de eleyerek koyuyoruz.
  • Önceden ısıtılmış 180 derecede fırında kontrollü şekilde pişiriyoruz. Pişen keki fırından alıp ilk sıcaklığı çıkınca 1 su, bardağı süt ile ıslatıyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.
  • Daha sonra derin tencereye şekerli vanilin, tereyağ, haşhaş, kremşanti haricinde diğer malzemeleri koyuyoruz. Süt, toz şeker, un, nişasta, yumurta koyup puding kıvamı alana kadar pişiriyoruz.
  • Pişince altını kapatıp şekerli vanilin ekleyelim ve tereyağ koyup, eriyene kadar karıştıralım 1 yemek kaşığı mavi haşhaşı da ekleyip güzelce karıştıralım kenara alıp iyice soğumasını bekleyelim.
  • İyice soğuyunca içine 2 paket kremşanti ekleyip iyice 5 dk boyunca kıvam alana kadar karıştıralım. Soğumuş keke soğuk kremayı güzelce eşit olacak şekilde sürelim 30 dk dinlendirelim buzdolabında.
  • Daha sonra kaynamış sıcak 2. 5 su bardağı sıcak suya 1 paket elmalı kivili jöleyi dökelim 15 dk arada karıştıralım ve bekletelim 15 dk sonra krema in üzerinden 4 er sıra olacak şekilde kivi dilimleri dizelim (Ben fazla koydum ama sizler 4 er tane koyun keserken daha pratik olacaktır)
  • her dilime 1 kivi olacak şekilde daha sonra ki ilerin üzerinden 15 dk dinlendirdiğimiz jöleyi ki ilerin üzerinden yavaşça dökelim ve buzdolabına alalım bir gün önceden yapılması gerekiyor ki kıvam daha iyi oluyor tatlımız hazır deneyenlere afiyet olsun.

Sosisli Kaşarlı Tava Böreği Tarifi

 

Sosisli Kaşarlı Tava Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 adet dana sosis
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım çay bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı kaşar rendesi
  • 3 adet yufka

    Sosisli Kaşarlı Tava Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sosisleri doğrayıp az yağda hafifçe pişirin. 28-30 cm teflon tavaya az yağ sürüp, 1 bütün yufkayı kenarlarından taşacak şekilde serin (Kenardan sarkan yufkayı üstüne kapatacağız) süt ve yağı bir kasede karıştırın.
  • 1. Yufkayi parçalara ayırıp tavaya serin üzerine süt ve yağı gezdirin. Sosis ve kaşar peyniri iyice serpiştirin.
  • Son kalan yufkayı parçalara ayırıp üzerine serin süt ve yağı gezdirin. Kenardan taşan yufkayı katlayarak kapatın.
  • Büyük ocağın en kısığında altı kızarana kadar pişirin. Bir tabak veya bir tepsi yardımıyla ters çevirip kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

4 Şubat 2022 Cuma

Brüksel Lahanası Yemeği Tarifi

 

Brüksel Lahanası Yemeği Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilo brüksel lahana
  • 1 tane soğan
  • 1 tane havuç
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağ
  • Tuz

    Brüksel Lahanası Yemeği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tenceremize yağımızı alıp küçük küçük doğradığımız soğanları pembeleşinceye kadar kavuralım.
  • Üzerine bir yemek kaşığı salçamızı ekleyip biraz dağa kavuralım.
  • Güzelce yıkayıp temizlediğimiz lahanalarımızı üzerine ekleyelim halka halka doğradığımız havuçlarımızıda ekleyelim.
  • Üzerini biraz geçecek kadar suyumuzuda ekleyip pişmeye bırakalım.
  • Lahanalar ve havuç yumuşayıncaya kadar pişirelim.

Portakal Soslu Kereviz Tarifi

 

Portakal Soslu Kereviz Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 büyük boy kereviz
  • 3 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 1 adet soğan
  • 3 adet portakal
  • 1 adet limon
  • Zeytinyağı

    Portakal Soslu Kereviz Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Küp doğradığımız kuru soğanı zeytinyağında kavuruyoruz.
  • Ardından halka halka havuçlar, yarım ay şeklinde patatesleri de ekleyip sotelemeye devam ediyoruz.
  • En son yine yarım ay doğranan kerevizleri, ince kıyılmış kereviz saplarını ve bir avuç bezelyeyi ekliyoruz.
  • Soteleme işlemi devam ederken üç portakalın ve bir limonun suyunu sıkıp ekliyoruz.
  • Son olarak tencereye 2 bardak su, tuz ve karabiber ekleyip ilk beş dk yüksek ateşte sonra 25 dk kısık ateşte pişiriyoruz.
  • Kokusu mutfağı, tadı damağınızı fethedecek. Afiyet olsun!.

Kandil Simidi Tarifi

 

Kandil Simidi Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram margarin veya tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı sirke ( elma sirkesi kullandım)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 yumurta akı ( sarısı üzerine sürmek için ayrılacak)
  • 1 çay kaşığı mahlep
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

Üzerine sürmek için:

  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çay kaşığı pekmez
  • Çörek otu
  • Susam

    Kandil Simidi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bütün malzemeleri yoğurma kabına alarak güzelce yoğuralım.Çok sert bir hamur olmasın.
  • Dilediğimiz şekli vererek tepsimize dizelim.
  • Üzerine yumurta sarımızı ve pekmezimizi güzelce karıştırıp sürelim.
  • Bir çatal yardımı ile çizikler atalım.
  • İsteğe göre susam veya çörek otu serperek önceden ısıtılmış 170 derece fırında pişirelim 👌🏻 afiyet şifa bal olsun 💞.

Kaşık Kaşık Yediren Yoğurtlu Salata Tarifi

 

Kaşık Kaşık Yediren Yoğurtlu Salata Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet patates
  • 2 adet havuç
  • 1 adet kırmızı biber
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım konserve mısır
  • 5 adet jalapeno turşusu
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 4 -5 yemek kaşığı yoğurt
  • Tuz

    Kaşık Kaşık Yediren Yoğurtlu Salata Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patates ve havucu rendeleyip tavaya alalım.
  • Üzerine ince doğranmış kırmızı biberleri ekleyelim.
  • Sıvıyağı da ekleyerek kavuralım.
  • İyice kavrulunca altını kapatıp soğumaya bırakalım.
  • Üzerine ince doğranmış turşuyu, konserve mısırı, yoğurt, mayonez ve tuzu ilave ederek karıştıralım.
  • Servis tabağına alalım.
  • Ben üzerine maydanoz ekleyip servis yaptım.
  • İsterseniz pulbiber yakarak gezdirebilirsiniz. Deneyeceklere afiyet olsun.

Portakallı Nemli Kek (Buram Buram Kokusuyla) Tarifi

 

Portakallı Nemli Kek (Buram Buram Kokusuyla) Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yumurta
  • 1 su bardağı +2 yemek kaşığı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı portakal suyu
  • Yarım su bardağı sıvı yağ
  • 3 dolu yemek kaşığı nişasta
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tuzu
  • 1 paket şekerli vanilin
  • Un
  • 1 portakal kabuğunun rendesi

Portakallı Nemli Kek (Buram Buram Kokusuyla) Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. Yumurta ve şekeri karıştırma kabına alın ve mikser ile çırpmaya başlayın (5 dakika ).
  2. Sıvı malzemeleri ekleyin ve karıştırın.
  3. Unu kabartma tozunu vanilyayı ve nişastayı ekleyip karıştırın.
  4. Klasik kek kıvamında olacak.
  5. Kek kalıbınızı yağlayın ve hamurun yarısını kalıba dökün.
  6. Kalan kek hamurunu kakao ekleyip karıştırın ve kalıba dökün.
  7. 170 derecedeki fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Portakal kokulu mis gibi kekimiz hazır

Pastane Usulü Muhteşem Hanım Göbeği Tatlısı Tarifi

 

Pastane Usulü Muhteşem Hanım Göbeği Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

Hamuru için;

  • 125 gram orta yumuşak margarin
  • 2 adet tüm yumurta (hamuru için)
  • 100 gram sıvı yağ (1 küçük çay bardağı)
  • 125 gram incecik çekilmiş fındık (1 su bardağından yarım parmak eksik)
  • 125 gram hindistan cevizi (2 su bardağından iki parmak eksik)
  • 20 gram yaş maya (yarım paket)
  • 1 yemek kaşığı irmik (25 gram)
  • 150 gram su (1 çay bardağı ve çeyrek çay bardağı daha)
  • 500 gram un (4 su bardağından 2 parmak eksik)
  • 1,5 paket kabartma tozu

Üstüne sürmek için;

  • 4 adet büyük yumurta sarısı

Su bardağı ölçüm 220 ml.

Şerbeti için;

  • 5 su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su
  • Çeyrek limon suyu

    Pastane Usulü Muhteşem Hanım Göbeği Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Fırınınızı önceden alt üst ayarda 175° de açıp ısıtalım.
  • Karıştırma kabı içine, su ve mayayı koyup karıştırarak eritelim.
  • Un hariç tüm malzemeyi sırayla ekleyerek yoğuralım. Azar azar un ekleyerek ele yapışmayan tok bir hamur elde edelim.
  • Kulak memesinden daha sertçe. Üzerini örtüp 10 dk dinlendirelim.
  • 2 tepsi tatlı çıkıyor 42 adet. Gördüğünüz gibi şeklini verelim.
  • Tepsileri margarinle yağlayalım ve ilk tepsi üzerine yumurta sarısı sürüp streçle kaplayıp 40 dk ılık yerde mayalandıralım.
  • Bizde ikinci tepsiye şekil verip yumurta sürüp onuda kapatıp dinlenmeye bırakalım.
  • Bu sırada şerbetini kaynatalım. 15 dk kaynatıp ocaktan alalım.
  • Şerbet 15 dk kaynatılacak.Tatlıda, şerbette sıcak olucak.
  • Dinlenme süresi dolan tatlının ilk tepsisi üzerine bir kat daha yumurta sarısı sürslim ve fırının alttan ikinci rafına verelim.
  • 23 dk pişirdim ben. Daha sonrada orta rafa çıkarıp 2-3 dk daha kızartıp fırından aldım.Altı üstü nar gibi kızarmalı. Süre herkesin fırınına göre değişir.
  • Fırından çıkarır çıkarmaz tatlılar üzerine kaynar şerbetin yarısını kepçeyle gezdirelim ve üzerine tepsi örtüp 20 dk bekletip kaldıralım.
  • İkinci kat yumurta sürülüp pişen ikinci tepsiyide fırından alıp üzerine yine sıcak (ısıtılmış) şerbetin kalanını dökelim ve tepsi kapatalım.
  • Ardına talımız en az 5 saat dinlendikten sonra servise hazırdır.

Zerdeçallı Havuçlu Enfes Pirinç Pilavı Tarifi

 

Zerdeçallı Havuçlu Enfes Pirinç Pilavı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet havuç
  • 1,5 su bardağı pirinç
  • 3 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 tutam dereotu
  • 1 tutam maydanoz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

    Zerdeçallı Havuçlu Enfes Pirinç Pilavı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • 2 adet havuçu kısa şeritler şeklinde doğrayın.
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavurun ,sarı rengini vermeye başladığı zaman tereyağı ekleyin.
  • Tereyağı eriyince pirinçi ekleyin ve 3 dk kavurun.
  • Tuz, karabiber ,zerdeçal ekleyin ve 3 su bardağı sıcak su ekleyip pişmeye bırakın.
  • Pişince kaşık ile alt üst karıştırın bir tutam dereotu ve bir tutam maydanoz ekleyin tekrar karıştırın.
  • 5 dk demlenmeye bırakın. Mutlu kalın

Havuç Salatası Tarifi

 

Havuç Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 iri havuç
  • 1 orta boy turp
  • Çeyrek mor lahana
  • Yarım demet kadar dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kuru reyhan
  • 1 küçük limonun suyu
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Çok az sıvı yağ veya zeytinyağı
  • Tuz

    Havuç Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Havucun kabuklarını soyup rendeleyelim.
  • Turbun kabukları acıysa soyalım ve rendeleyelim.
  • Uygun bir kaba alalım.
  • Üzerine ince doğranmış mor lahanayı ,kıyılmış dereotunu ekleyin.
  • Son olarak avcumuzda ufaladığımız kuru reyhanı ,limonun suyu, nar ekşisi ,yağ ve tuzunu ilave edip karıştıralım salatamız hazır.
  • Afiyet olsun 💜.

Etli Kuru Fasulye Tarifi

 

Etli Kuru Fasulye Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kg kuru fasulye
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 200 gr kuş başı et
  • 1 adet soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Tuz
  • Su (Yaklaşık 7 su bardağı)

    Etli Kuru Fasulye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tencereyi ocağa koyun.
  • İçine zeytinyağı ve tereyağını ekleyip, karıştırın ve erimesini sağlayın.
  • Daha sonra soğanı küp küp doğrayın ve tencereye koyun.
  • Birazcık rengi değişinceye kadar kavurun.
  • Kuş başı eti de içine koyup, kavurmaya devam edin.
  • Kavrulmuş soğan ve etin üzerine domates salçasını ve biber salçasını da ilave edin.
  • Bir iki kez daha karıştırın.
  • Daha sonra önceden ıslatılmış kuru fasulyeyi de içine koyup, karıştırın.
  • Suyunuda dökerek tuzunu da ekleyin ve kapağını kapatın pişmeye bırakın. Afiyet olsun.
  • Not:

    1-Mutlaka kuru fasulyeyi akşamdan suya ıslatın. Pişmesi daha kolay olacaktır.

    2-Pişirmek için düdüklü tencere kullanın ,pişme süresi normal tencereye göre çabuk olacaktır.

    3-Soğanı ve eti iyi kavurun ki daha lezzetli olur.

    4-İsteğe bağlı olarak kemik suyu da kullanılabilir.

    5-Tabiki güveç tencereyi de demeden edemeyeceğim onda pişen yemekler hem yavaş pişiyor hemde lezzeti bambaşka oluyor. Deneyenlere şimdiden afiyet olsun.

Lahanalı Sebze Çorbası Tarifi

 

Lahanalı Sebze Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 4 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çorba kaşığı un
  • 1 tane patates
  • 1 tane havuç
  • 1 tane kırmızı biber
  • 1 kase lahana
  • 1 kase haşlanmış yeşil mercimek
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz

    Lahanalı Sebze Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Zeytinyağı, ince doğranmış havuç, ince doğranan patates, tuz, ince doğranmış kırmızı biber ve ince doğranan sarımsağı tencereye alalım, iyice kavuralım.
  • Sebzeler biraz kavrulunca üzerine irice doğranan lahanaları ekleyelim ve karıştıralım.
  • Kapağı kapalı olacak şekilde ara ara karıştırdığımız sebzeler üzerine tereyağı, un ve haşlanmış yeşil mercimeğin yarısını ekleyelim.
  • Karıştırdığımız sebzeler üzerine suyu ekleyelim ve kırmızı toz biber, kara biber ilavesinden sonra çorbayı pişmeye bırakalım.
  • Kaynayan çorbayı ocaktan alalım ve el robotundan geçirelim.
  • Hiç topak kalmayana dek çektiğimiz çorba içerisine, önceden ufak ufak doğrayıp haşladığımız havuç, lahana ve kırmızı biber karışımını ekleyelim.
  • Bu eklediğimiz sebzeler sayesinde çorbamız taneli ve daha lezzetli olacaktır.
  • Ayırdığımız yeşil mercimeği de tencereye ekleyelim ve tuzunu kontrol edelim.
  • Kıvamı koyu gelirse su ekleyelim ve bir taşım daha kaynatalım.
  • Hazır hale gelen çorbayı kaselere doldurup servis edelim afiyet olsun.

Makarnadan Su Böreği Tarifi

 

Makarnadan Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kelebek makarna
  • 3 adet yufka
  • 3 adet yumurta
  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 500 gram beyaz peynir
  • 1 bağ maydanoz

    Makarnadan Su Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Makarnayı haşlayıp süzüyoruz.
  • Süt,yağ ve yumurtaları tuz ekleyerek çırpıyoruz.
  • Hazırladığımız bu sosun dörtte üçünü makarnaya ekleyip karıştırıyoruz.
  • Kalan makarnayı ikinci kata yayıyoruz.
  • Fırın tepsimizi yağlayıp ilk yufkayı seriyoruz.
  • Yufkanın kenarları dışarıda kalacak.
  • Üzerine soslu makarnanın yarısını alıp tepsiye yayıyoruz.
  • İkinci yufkayı ikiye bölerek yarısını tepsinin üzerine kapatıyoruz ve peynirle maydanozu yayıyoruz.
  • Diğer yarım yufkayı da üzerine kaparak bu işlemler arasında ayırdığımız sosla yufkaları ıslatıyoruz.
  • İlk yufkanın kenarda kalan kısımları bu aşamada içe katlanıyor.
  • Son yufkayla da en üstü kaparak kalan sosu en üste bir fırça marifetiyle yayıyoruz.
  • 225 derecede orta bölmede yaklaşık bir saatin ardından koca bir tepsi su böreğimiz hazır 😍
  • Fırından çıkarınca yine bir fırçayla biraz su sürerseniz böreğin üstü yumuşacık olacaktır. Ve tabi dinlendikçe de güzelleşecektir.
  • Ertesi güne en güzel halini alıyor. Afiyetler olsun!.