24 Şubat 2022 Perşembe

Yöresel Mahluta Çorbası Tarifi

 

Yöresel Mahluta Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı su
  • 2 su bardağı tavuk suyu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 2 tane sarımsak
  • Yarım limon suyu
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı pirinç
  • 1 tane küçük boy kuru soğan
  • Yarım su bardağı kırmızı mercimek
  • Yarım çay kaşığı kimyon
  • Bir miktar tuz

    Yöresel Mahluta Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tencereye yağı alalım ve üzerine ince doğranmış olan soğan ile sarımsağı ekleyip kavuralım.
  • Soğanlar kendini salınca tereyağı ilave edelim ve karıştıralım.
  • Tuzu serpelim ve bu sayede soğanı daha hızlı kavuralım.
  • Pembeleşen soğanlar üzerine suyu ve tavuk suyunu karıştırıp ekleyelim.
  • Ocağı orta ateşe getirelim ve kaynamaya bırakırken pirinçi ekleyelim.
  • Pirinçler 3 dakika boyunca kaynayınca ocağın altını kısalım ve mercimeği de tencereye ekleyelim.
  • Tencere içerisine kimyon ekleyelim ve hızlı ateşe alıp, bir taşım kaynattıktan sonra çorbayı karıştırıp ocaktan alalım.
  • Ocaktan aldığımız çorba sıcakken limon suyunu ekleyelim.
  • Pişen çorbayı kaselere alıp servis edelim, afiyet olsun.

Hazır Yufka ile Sodalı Su Böreği Tarifi

 

Hazır Yufka ile Sodalı Su Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 8 adet yufka
  • 1 şişe maden suyu

Sosu için;

  • 3 adet yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı sıvı yağ

İç Harç İçin;

  • 300g beyaz peynir
  • 200g lor peynir
  • Yarım demet maydanoz

Üzeri için;

  • Yumurta sarısı
  • Susam

    Hazır Yufka ile Sodalı Su Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak böreğimizin sosunu hazırlayalım.. Bunun için derin bir kap içerisine birinin sarısını üzeri için ayırdığımız yumurtaları, süt ve sıvı yağı alarak tel çırpıcı ile malzemeleri güzelce karıştıralım.
  • Tepsimize pişirme kağıdı serelim ve yufkanın bir tanesini kenarlarından sarkacak şekilde yerleştirelim.
  • Sosumuzdan bir kaç kaşık alarak fırça ile her yerine gelecek şekilde sürelim.
  • Diğer yufkayı iki parçaya bölelim ve elimizle gelişigüzel tepsimize yerleştirelim.
  • Üzerine tekrar sosumuzdan dökelim ve fırça ile yayalım.
  • Diğer yufkayı da yine iki parçaya bölelim ve tepsimize tekrar gelişigüzel şekilde yerleştirelim ve sosumuzdan bir iki kaşık sürelim.
  • Ardından peynirli maydanozlu iç harcımızın yarısını her yerine gelecek şekilde yufkamızın üzerine serpelim.
  • İç harcının üzerine yine aralarına sos sürerek 4, 5 ve 6. yufkayı da aynı şekilde yerleştirelim.
  • 6. yufkanın üzerine de sos sürdükten sonra kalan peynirli hacımızı her yerine gelecek şekilde serpelim.
  • 7.kat yufkayı da yine iç harcın üzerine yerleştirelim ve sosumuzdan sürelim.
  • Kenarlardan sarkan kısmı üstlere doğru kapatalım ve kenarlarına da sosumuzdan sürelim.
  • 8. kat yufkamızı da yerleştirip kalan sosu üzerlerine gezdirelim.
  • Ardından böreğimizi dilediğimiz boyutta dilimleyelim.
  • Böreğimizin üzerine maden suyunu her yerine gelecek şekilde dökelim ve sosunu çekmesi için 1 saat kadar dinlenmeye bırakalım.
  • Sürenin sonunda üzerine yumurta  sarısı sürüp, susam serperek önceden ısıtılmış 180°C fırında yaklaşık 40 dakika pişmeye bırakalım.
  • Pişen sodalı su böreğimiz servise hazır Afiyet olsun!

Elmalı Kek (Elma Suyu İle) Tarifi

 

Elmalı Kek (Elma Suyu İle) Tarifi İçin Malzemeler

Alt taban için;

  • 2 adet elma
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 3 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 1 çay bardağı iri kırık ceviz

Kek için;

  • 2 adet yumurta
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 çay bardağı elma suyu
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 1 tatlı kaşığı toz tarçın
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 5 tepeleme yemek kaşığı un

    Elmalı Kek (Elma Suyu İle) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Elmaları soyup rendeleyin,üstüne şekeri ilave edip suyunu çektirin çok ölmesin.
  • Kuru üzümü atıp iki karıştırın ve cevizle tarçını karıştırıp soğumaya alın.
  • Kek için un hariç tüm malzemeleri çırpma teliyle karıştırın ‼️mixer kullanmayın çünkü kekin çok kabarmasını istemiyorum.
  • Son olarak unu ekleyin ve karıştırın.
  • Şimdi yağlı kağıt serili kalıba elma harcını yayın ama‼️ kenarları birer santim boş bırakın‼️.
  • Harcı üstüne döküp 170 derecelik fırında kızarana dek 30-35 dakika pişirin.
  • Keki çıkarıp ılıtın sonrasında üstüne tarçın serpin ve ters çevirerek kağıdı çıkarın.
  • Soğuk yada ılık servis edin.

Yumuşak Zeytinli Poğaça Tarifi

 

Yumuşak Zeytinli Poğaça Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 3 yemek kaşığı şeker
  • 1 paket yaş maya(42gr)
  • 2 yumurta(beyazı içine sarısı dışına)
  • 1. 5 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un(yaklaşık 8-9 su bardağı)

İçi için:

  • Siyah zeytin

Üzeri için:

  • Yumurta sarısı

    Yumuşak Zeytinli Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ilık su, süt, şeker ve mayayı derin bir kaba koyup, karıştırarak  biraz beklenir.
  • Sonra sıvı yağ, şeker, tuz, yumurtanın beyazları koyup karıştırılır.
  • Un yavaş yavaş eklenip yoğurulur. Kulak memesi yumuşaklığında hamur elde edilir.
  • Ardından hamur yaklaşık 45 dakika mayalandırılır.
  • Mayalanan hamurun üzeri açılır, tekrar yoğurularak havası alınır.
  • Elimize hamur yapışmaması için, elimizi sıvı yağa batırılır.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp ortasına zeytin koyup tekrar yuvarlayarak tepsiye dizilir.
  • Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayarak tepsi mayası için 10 dakika bekletilir.
  • Mayası gelen poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürerek 180°fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 25 dakika pişirilir. Dilerseniz poğaçalarınızın üzerine susamda serpebilirsiniz.
  • Sürenin sonunda pişen zeytinli poğaçalarımız servise hazır.
    AFİYET OLSUN

Kereviz Mücver | Çocuklar Bu Yemeğe Bayılıyor Tarifi

 

Kereviz Mücver | Çocuklar Bu Yemeğe Bayılıyor Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet orta boy kereviz
  • 1 adet havuç
  • 1/2 (yarım) su bardağı süt
  • 1/2 (yarım) su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ

    Kereviz Mücver | Çocuklar Bu Yemeğe Bayılıyor Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kereviz ve havucumuzu soyuyoruz ve rondodan geçiriyoruz.
  • İçerisine un, süt, yumurta, tuz ve sarımsağı ilave edip güzelce karıştırıyoruz.
  • Yanmaz tavamızı 2 yemek kaşığı sıvı yağ ile yağlayıp ısıtıyoruz.
  • Birer çorba kaşığı harcımızdan alıp tavaya koyuyoruz.
  • Mücverlerimizin üzerinde kabarcık gözenekleri oluşmaya başlayınca ters çevirip diğer tarafını da pişiriyoruz.
  • Yoğurt ile servis ediyoruz. Afiyet olsun.

23 Şubat 2022 Çarşamba

Hindistan Cevizli Makaron Tarifi

 

Hindistan Cevizli Makaron Tarifi İçin Malzemeler

  • 90 gram yumurta akı
  • 115 gram hindistan cevizi
  • 40 gram pudra şekeri
  • 180 gram toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • Renklendirici olarak gıda boyası kullanabilirsiniz

Ganaj için;

  • 110 gram istediğiniz herhangi bir çikolata ( bitter, sütlü ve beyaz çikolata)
  • 100 gram çiğ krema

Hindistan Cevizli Makaron Tarifi Nasıl Yapılır?

  1. İlk önce hindistan cevizi ve pudra şekerini mutfak robotuna alarak hindistan cevizini iyice inceltiyoruz.
  2. Yumurta akını karıştırma kabına alarak 1 tutam tuz atıyoruz mikserin yüksek devriyle çırpıyoruz.
  3. Yumurta akı beyazlaşmaya başladığı an toz şekerimizi 3 seferde ekleyerek kremşanti kıvamına gelene kadar çırpıyoruz.
  4. Kıvama gelen harcımıza spatula yardımıyla 3 seferde hindistan cevizini ekleyerek karıştırıyoruz. ( bu aşamada mikser kullanmıyoruz).
  5. Karıştırdığımız harca bu aşamada isterseniz renklendirici katabilirsiniz.
  6. Hazırladığımız harcı krema sıkma poşetine doldurarak yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize aralıklı olarak sıkalım.
  7. Hepsinin aynı boyda olmasına dikkat edelim.
  8. Tepsimizi tezgaha bir kaç kez vurarak makaronlarımızın birazcık yayılmasını sağlayalım.
  9. Daha sonra makaronlarımızı 1 saat bekleterek üzerinin kurumasını sağlayalım.
  10. Bu durum içerinizin nem durumuna bağlı olarak daha erkende kuruyabilir.
  11. Önceden ısıttığımız 150 ° lik fanlı fırında 15 -20 dakika pişirelim.
  12. Fırından çıkardığımız makaronların soğumasını bekleyelim sıcak sıcak müdahale etmeyelim.
  13. Ganajımız için; Kremamızı kaynama noktasına getirip altını kapatalım.
  14. Çikolatamızı kremamıza ekleyelim karıştırarak çikolatamızı hazır hale getirip soğumasını bekleyelim.
  15. Makaronlarımızın arasına çikolatamızdan koyup kapatalım.

Not: bu tarifte mutfak tartısı kullanmak şart

Yumurta akına kesinlikle hiç birşey karışmaması lazım


Gül Mantısı Tarifi

 

Gül Mantısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı su
  • 1 adet yumurta
  • 3-4 su bardağı un
  • 1 çay kaşığı tuz

Sosu için:

  • 3 yemek kaşığı domates salçası (çok dolu olmasın)
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yaklaşık 4 su bardağı su

Kıymalı harcı için:

  • 300 gram kıyma
  • Bir tutam ince doğranmış maydanoz
  • 1 rendelenmiş kuru soğan
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Karabiber
  • Kimyon
  • Pulbiber
  • Tuz

    Gül Mantısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kıymalı harcı için gerekli tüm malzemeleri karıştırıp harcımızı hazır hale getirelim.
  • Hamuru için tüm malzemeleri karıştıralım kulak memesi kıvamından bir tık sert bir hamur hazırlayalım.
  • Suyu kontrollü ekleyin.
  • İstediğimiz kıvama gelen hamurumuzu 20 dk dinlendirin.
  • İki yumak çıkardım ben.
  • Normal mantı inceliğinde açıp yuvarlak bir kalıpla yada bardak ,kapak gibi birşeyle istediğiniz büyüklükte kesin.
  • 5 yuvarlağı görseldeki gibi yan yana getirip ortasına uzun bir şekilde kıymalı harcı yerleştirin.
  • Katlayıp rulo şeklininde yuvarlayıp uçlarını dışarı doğru kıvırıp gülşeklini verin.
  • Yağlanmış tepsimize dizip 200 derecede 10 dk pişirdikten sonra salçalı sos için gerekli tüm malzemelerimizi karıştırıp mantılarımızın üzerine dökün.
  • Suyunu çekene kadar fırında yaklaşık 20 dk daha pişirip yoğurtla servis edelim. Herkese afiyet olsun

İrmik Helvası (Tam Kıvamında Yumuşacık) Tarifi

 

İrmik Helvası (Tam Kıvamında Yumuşacık) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı sıvı yağı
  • 2 su bardağı irmik
  • 2 su bardağı süt (dolu dolu)
  • 1.5 su bardağı toz şeker

Süsleme için;

  • Tarçın
  • Ceviz

    İrmik Helvası (Tam Kıvamında Yumuşacık) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tereyağı ve sıvı yağı bir tencereye koyup ocağı orta derecede açıp eritelim.
  • Eriyip köpükleşmeye başladıysa irmik ekleyip,devamlı karıştırıp yakmadan istediğimiz renk kıvamına gelinceye kadar kavuralım.
  • İstenilen kıvamına gelince ocağın altını kısıp sütü yavaş yavaş ekleyelim ki elimiz zarar görmesin.
  • Sütünü çekene kadar karıştıralım.
  • En son olarak şekeri ekleyelim devamlı karıştırıp şekeri eritelim,şeker iyice eridikten sonra ocağın altını kapatalım,tencerenin kapağını kapatıp 15 dk dinlendirelim ve servis yapalım.
  • Şimdiden afiyet olsun

Tavuklu Pilav Tarifi

 

Tavuklu Pilav Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket tavuk but ve kanat
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • 1 kase haşlanmış bezelye
  • 1 kase haşlanmış havuç
  • 1 kase haşlanmış patates
  • 1 kase haşlanmış mısır
  • 4 su bardağı pirinç
  • 1 kaşık tereyağı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kaseler klasik boy
  • Pirinç gönen baldosu

    Tavuklu Pilav Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tavuklarımı 20 dk kadar haşladım.
  • Sonra uygun bir tencerenin dibine önce tavukları, sonra nohutu, bezelyeyi, havuç, mısırı ,patatesi koydum.
  • Sonra yıkayıp 15 dk ılık suda bekletip yıkadığım pirinçleri ayrı bir tencerede tereyağıda ekleyerek sıvı yağ ile kavurdum.
  • Tuz ve karabiber ekledim.
  • Pirinçi de diğer tencereye koyup 4-5 bardak kadar tavuk suyu ekleyip pişirdim.
  • Demlendikten sonra ters çevirdim. Afiyet olsun.

Tencerede Patates Oturtma Tarifi

 

Tencerede Patates Oturtma Tarifi İçin Malzemeler

  • 6-7 adet orta boy patates
  • 300-500 gram kıyma
  • 3 adet sivri biber
  • 5-6 ceri domates ( normalde kullanabilirsiniz )
  • 2 adet orta boy soğan
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 2 su bardağı su
  • Tuz
  • Kızartmak için sıvı yağ

    Tencerede Patates Oturtma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Patatesleri soyalım, yarım ay şeklinde doğrayıp kızartalım.
  • Bir tencereye soğanları küp küp doğrayıp koyalım kavuralım.
  • Kavrulan soğanlara kıymamızı ekleyip kavurmaya devam edelim.
  • Suyunu çekmeye başlayan kıymaya biberleri de ekleyelim.
  • Biberler biraz ısı gördükten sonra domatesimizi ekleyelim.
  • Biraz kavurduktan sonra salçamızı ekleyip karıştıralım.
  • Pişen sosumuzu bir kaseye alalım.
  • İç yaptığımız tenceremize patatesleri ekleyelim.
  • Kıymalı harcımızı da üzerine serelim.
  • Bir sıra daha patates ekleyelim.
  • Suyumuzu da ekleyelim.
  • Kısık ateşte 15-30 dk arası kontrollü pişirelim.

Evde Cevizli Sucuk Yapımı Tarifi

 

Evde Cevizli Sucuk Yapımı Tarifi İçin Malzemeler

  • 2,5 su bardağı su (500 ml)
  • 2,5 su bardağı pekmez (500 ml)
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağı nişasta
  • Yarım çay bardağı toz şeker
  • 250 gr ceviz

    Evde Cevizli Sucuk Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Cevizlerimizi, yumuşaması ve üzerindeki tozların gitmesi için bir kaç saat ılık suda bekletelim.
  • Sürenin sonunda cevizlerin suyunu süzelim ve iğneye ipi geçirerek ipin alt kısmına düğüm atalım.
  • Cevizlerin mümkün olduğunca ince yerinden iğneyi batırarak üst üste olacak şekilde ipe dizelim. Cevizlerimiz bitene kadar istediğimiz boyutlarda olacak şekilde ipe dizelim.
  • Pekmezli karışım için uygun bir tencereye su, nişasta, un ve şekeri alarak güzelce karıştıralım. Ben şekeri parlaklık vermesi için kullandım dilerseniz kullanmadan da hazırlayabilirsiniz.
  • Nişasta tamamen çözündükten sonra pekmezimizi ekleyelim ve güzelce karıştıralım.
  • Ardından ocağın altını açalım, kaynayıncaya kadar karıştırarak pişirmeye devam edelim.
  • Pekmezli sosumuz kaynadıktan sonra da 5-6 dakika daha karıştırarak pişirelim.
  • İpe dizdiğimiz cevizleri pekmezli karışıma bulayalım.
  • Sosun fazlasının akması için biraz beklettikten sonra cevizli sucuğumuzu uygun bir yere asarak kurutalım. Ben giysi askısını mutfak rafına astım ve alt kısmına da pişirme kağıdı serdim. Sizler de o şekilde asarak kurutabilirsiniz. Diğer cevizli sucuklarımızı da aynı şekilde pekmeze bulayarak aralıklı olacak şekilde asalım ve 2-3 gün kadar bekletelim.
  • Kalan sosu değerlendirmek için cevizli sucukların altındaki pişirme kağıdına tamamını dökelim ve çok kalın olmayacak şekilde yayalım.
  • Üzerine kırılmış ceviz serpelim ve bir kaç gün kurumaya bırakalım.
  • Sürenin sonunda kuruyan cevizli sucuklarımızı askından alalım ve dilimleyelim.
  • Kuruyan cevizli pestillerimizi de dilimleyelim ve dilerseniz rulo dilerseniz de muska şeklinde saralım ve servis edelim. Evde cevizli sucuk nasıl yapılır? diyenler için detaylı olarak anlattığım tarifimi umarım sizler de dener ve beğenirsiniz. Afiyet olsun!