Terbiyeli Erişteli Yeşil Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı yeşil mercimek
- 8 su bardağı su + 1,5 su bardağı su
- 1 su bardağı erişte
- 1 tatlı kaşığı tuz
Terbiyesi için;
- 1 adet yumurta
- 1 su bardağı yoğurt
- 3 yemek kaşığı un
Sosu için;
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 tatlı kaşığı nane
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
Nasıl Yapılır?
- Terbiyeli yeşil mercimek çorbası için öncelikle mercimekleri haşlayalım. Bunun için tencereye aldığımız suyun içerisine mercimekleri alalım ve orta ateşte ara ara karıştırarak yumuşayana kadar haşlayalım.
- Pişen mercimekleri ocaktan alalım ve suyunu süzelim.
- Uygun bir tencereye 8 su bardağı suyu alalım ve kaynamaya bırakalım.
- Kaynayan suyun içerisine erişteyi ilave edelim ve ara ara karıştırarak haşlanmaya bırakalım.
- Eriştelerin pişmesine yakın yeşil mercimeği ekleyelim ve 5 dakika daha pişirelim.
- Yeşil mercimek çorbamızın terbiyesi için ayrı bir kapta yumurta, yoğurt ve unu çırpalım.
- Pürüzsüz bir kıvam aldıktan sonra çorbanın suyundan bir kaç kepçe ekleyelim ve karıştırarak ılıtalım. Bu aşama çorbanızın kesilmemesi için oldukça önemli.
- Hazırladığımız terbiyeyi karıştırarak çorbaya ilave edelim ve kaynamaya bırakalım.
- Eğer çorbanızın kıvamı koyu gelirse sıcak su ilave ederek kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Ben bu aşamada 1,5 su bardağı kadar daha sıcak su ekledim.
- 1-2 dakika daha kaynayan çorbamıza tuzu ekleyelim ve karıştırarak ocaktan alalım. 5-10 dakika kadar çorbamızı dinlenmeye bırakalım.
- Sosu için tavaya tereyağını alalım, eritelim.
- Eridikten sonra üzerine nane ve kırmızı biberi ekleyerek kızdıralım.
- Terbiyeli erişteli yeşil mercimek çorbamızı kaselere paylaştıralım ve üzerine sostan gezdirerek servis edelim. Deneyeceklere afiyet olsun!
Etli Pide Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 2,5 su bardağı un
- Alabildiğine su
- 1 çay kaşığı tuz
- 3 küp şeker
- 1 yemek kaşığı kuru maya
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
İçi için;
- Yarım kilo az kavrulmuş kuşbaşı et
- 2 yemek kaşığı domates sosu
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 1 kase kaşar peyniri
Etli Pide Tarifi Nasıl Yapılır?
- Karıştırma kabına unu koyup, ortasını açalım, tuz serpelim ve iyice karıştıralım.
- Küp şekerleri, mayayı, ılık suyu; unun üzerine ekleyelim ardından zeytinyağı ilave ederek yoğurmaya başlayalım.
- Azar azar su ilave ederek hamuru kıvama getirelim ve üzerini sıkıca örtüp sıcak yerde yarım saat dinlenmeye bırakalım.
- Kabaran hamuru açalım ve fazla havasını aldıktan sonra küçük ve eşit parçalara bölelim.
- Hamuru ince uzun dikdörtgen olacak şekilde açalım ve tabanına domates sosu sürelim.
- Domates sosunun üzerine eti koyalım ve hamurun kenarlarını kıvıralım.
- Hazırladığımız pideyi tepsiye alalım ve üzerine rendelenen kaşar peynirini serpelim.
- Diğer pide çeşidi için; hamuru açalım ve eritilmiş tereyağını sürüp üzerine et parçalarını bırakalım.
- Yine hamurun kenar kısımlarını kıvıralım ve üzerine kaşar rendesini ekleyelim.
- Hazır hale gelen pideleri tepsiye dizelim ve hamur kenarlarına tereyağı sürelim.
- Yumurtayı çırpalım ve kenarlarına sürelim, kalanını da üzerine dökelim.
- Önceden ısınan 200 derece fırında 12 dakika boyunca pideleri pişirelim.
- Pişen pideleri ilk sıcağı geçince servis edelim, afiyet olsun.
Poğaça Hamuru Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler
- 2 çay bardağı ılık su (250 ml)
- 2 çay bardağı ılık süt (250 ml)
- 1 su bardağı sıvı yağ (200 ml)
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 paket instant maya
- 3 yemek kaşığı toz şeker
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2 adet yumurta akı
- 8 su bardağı un
Poğaça Hamuru Nasıl Yapılır?
- Mayalı poğaça hamuru nasıl yoğurulur? tarifi için öncelikle yoğurma kabına su, süt, sıvı yağ, yoğurt, yumurta akı ve toz şekeri alarak güzelce çırpalım.
- Üzerine tuz, maya ve unun bir kısmını ekleyelim ve yoğurmaya başlayalım.
- Hamur toparlandıkça unu ekleyerek yoğurmaya devam edelim. Bu aşamada unu yavaş yavaş kontrollü bir şekilde eklemenizi tavsiye ederim.
- Hamurumuzu un serptiğimiz tezgaha alalım ve son kez toparladıktan sonra tekrar yoğurma kabına alalım.
- Hamurumuzun üzerini streçleyip temiz bir bez örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakalım.
- Mayalanan hamurumuzun üzerini açalım, elimizle havasını alarak tezgaha alalım. Ardından hamurumuza dilediğimiz şekli vererek poğaçalarımızı hazırlayalım.
Ispanaklı Tart Kek Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı haşlanmış rondodan geçirilmiş ıspanak püresi
- 1 pk vanilya
- 1 su bardağı şeker
- 1 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 pk kabartma tozu
- Kıvama gelinceye kadar un
Kreması için;
- 1,5 su bardağı süt
- 1 tatlı kaşığı un
- 1 tatlı kaşığı nişasta
- 5 yemek kaşığı şeker
Üzeri için;
- 5 yemek kaşığı hindistan cevizi
- Dondurulmuş meyve ( isteğe bağlı)
Ispanaklı Tart Kek Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle kek hamurunu yukarı da belirtilen sıraya göre çırpalım.
- Unu kıvam alıncaya kadar kontrollü ilave ederek koyalım.
- Yağlanmış tart kalıbına kek harcını dökelim.
- 180 derece de yaklaşık 35 dk pişirelim ama herkesin fırını farklı olduğu için 25 dk den sonra lütfen kontrollü olun.
- Kek piştiğinde soğumaya bırakalım.
- Kreması için tüm malzemeleri tencere alıp karıştıra karıştıra pişirelim.
- Soğuyan keki kalıptan çıkaralım ve kremayı dökelim.
- Üzerini isteğinize bağlı olarak süsleyebilirsiniz.
- Ben hindistan cevizi ve dondurulmuş kiraz tercih ettim. Afiyet olsun
Dereotlu Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler
- 250 gr margarin veya tereyağı
- 2 adet yumurta sarısı
- 1 yemek kaşığı sirke
- 1 demet dereotu
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 paket kabartma tozu
- 3 su bardağı un
Üzeri için;
- 2 adet yumurta akı
- Kavrulmuş susam
Dereotlu Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?
- Pastane usulü dereotlu kurabiye tarifi için öncelikle yoğurma kabına tereyağı, yumurta sarısı, toz şeker, tuz, sirke, unun bir kısmı ve kabartma tozunu ekleyerek yoğurmaya başlayalım.
- Kalan unu yavaş yavaş ilave ederek hamurumuzu yoğurmaya devam edelim.
- Yoğurduğumuz hamurun üzerine ince ince kıydığımız dereotunu da ekleyelim ve tekrar yoğuralım.
- Yoğurduğumuz hamuru tezgaha alalım ve merdane yardımı ile dörtgen şeklinde açalım.
- Açtığımız hamuru kare olacak şekilde şekillendirelim. Kenarlarda kalan hamuru tekrar toparlayıp açarak tekrar kare şeklini verelim. Ben hamuru kare şekillendirmek için mantı merdanesi kullandım, daha pratik oldu. Siz dilerseniz bıçak ile de şekillendirebilirsiniz.
- Şekillendirdiğimiz kurabiyelerin üzerine yumurtanın aklarını sürelim.
- Son olarak kurabiyelerimizin üzerine bolca kavrulmuş susam serpelim.
- Hazırladığımız kurabiyeleri pişirme kağıdı serdiğiniz fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirelim
- Kalan hamuru da aynı şekilde hazırlayıp kurabiyelerimizi tepsiye dizelim.
- Dereotlu ve susamlı kurabiyelerimizi önceden ısıttığımız 175 derece fırında yaklaşık 25 dakika pişmeye bırakalım.
- Fırından aldığımız nefis dereotlu kıyır kıyır kurabiyelerimiz soğuduktan sonra servise hazır. Afiyet olsun!
Ispanaklı Tava Böreği Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 6 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Aldığı kadar su
İç harcı için;
- 1 kg ıspanak
- 2 adet orta boy soğan
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Tuz,pul biber,toz kırmızı biber,az karabiber
- Küçük bir kase peynir(ben tulum kullandım)
Ispanaklı Tava Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?
- Hamuru için unu ve tuzu yoğurma kabına alalım.
- Suyu kontrollü bir şekilde ekleyerek sert kıvamda bir hamur yoğuralım.
- Hamurun üzerini kapatıp 15 dakika kadar dinlendirelim.
- Daha sonra hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayıralım.
- Bezelerinde üzerini hafif nemli bir bezle kapatıp biraz dinlenmeye bırakalım.
- Bu sırada iç harcını hazırlayalım.
- Bunun için ıspanakları güzelce yıkayıp süzdükten sonra çok ince olmayacak şekilde doğrayıp bekletelim.
- Tavaya doğranmış soğanları alıp sıvı yağla kavurmaya başlayalım.
- Soğanlar yumuşadığında ıspanakları ekleyip sotelemeye başlayalım.
- Baharatları da ekleyip beş dakika soteledikten sonra ocaktan alalım.
- İç harcımız ılıdıktan sonra içerisine peyniri ekleyip karıştıralım.
- Dinlenen bezeleri hafif unlayarak tatlı tabağı büyüklüğünde açalım.
- Bütün bezeleri açtıktan sonra bir kenarına iç harcından koyup diğer tarafını üzerine kapatıp d şekli verelim.
- Kenar kısımlarını ruletle ya da çay tabağı kenarıyla kesip alalım.
- Pişmeye hazır olan böreklerimizi tavada arkalı önlü pişirelim.
- Pişen böreklerimizin iki yüzüne hemen yağ(tereyağ ya da margarin isteğe bağlı olarak)sürelim. Afiyet olsun.
- Piştikten sonra da arkalı önlü yağ sürerseniz lezzeti ikiye katlarsınız.
Pofuduk Pofuduk Donut Tarifi İçin Malzemeler
- 2 adet yumurta sarısı
- 1 çay bardağı eritilmiş tereyağı
- 1 su bardağı süt
- 1 paket kuru maya
- 1 çay bardağı şeker
- 1 paket vanilya
- Nutella sütlü, karamel,beyaz çikolata bu ürünler tamamen kendi zevkinize göre ayarlanabilir tarçın ve toz şeker de veya pudra şekeri de kullanabilirsiniz
- 3/3,5 su bardağı un kontrollü kullanılan
Pofuduk Pofuduk Donut Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle hamuru yoğurup 1 saat mayalandırın, süre sonunda tezgahta mandalina büyüklüğünde bezeler yapın.
- Kare şeklinde yağlı kağıt kesilmiş kağıtların üzerine aktarın üzerine bir mutfak bezi örtün ve bu şekilde de 1 saat bekletin.
- Hamurlar iki katına çıkacaktır ocağın altını açın tencereye sıvı yağ ilave edin.
- Donutları altın renginde kızartın kağıt peçete üzerine çıkartın benmari usulü eritilmiş çikolataya batırın.
- Bir bir krema torbasına nutella koyun ve donutların tepe kısmına bir delik açarak içine nutellayı sıkın, üzerlerini dilediğiniz gibi süsleye bilirsiniz. Afiyet olsun
Sıvı Yağlı Portakallı Hanımeli Kurabiyesi Tarifi İçin Malzemeler
- 1 su bardağı sıvı yağı
- Yarım çay bardağı süt
- 1 su bardağı pudra şekeri (Toz şeker)
- 1 portakal rendesi
- 1 yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 2 yemek kaşığı kakao
- 1 su bardağı nişasta (Fark etmez)
- 2 su bardağı un
- 1 çimdik tuz
Sıvı Yağlı Portakallı Hanımeli Kurabiyesi Tarifi Nasıl Yapılır?
- Nefis bir kurabiye. Verdiğim ölçüden 48-50 adet çıkıyor. Bir kapta sıvı yağı, sütü, pudra şekeri, portakal rendesi, yumurta sarısını, tuzu katıştıralım.
- Üzerine elekten geçirdiğimiz un (Kontrolü bir şekilde) nişasta, kakao ve kabartma tozu ilave edelim.
- Ele yapışmayan yumuşacık hamur yoğuralım.
- Dilerseniz 1 su bardağı ufalanmış fındık, ceviz içi kullanabilirsiniz ama unu azaltmanız gerekir 1,5 su bardağı koyacaksınız.
- Hamuru 30 dakika buzdolabı poşetine koyup buzdolabında dinlendirelim.
- Dinlendikten sonra tepsiye yağlı kağıt serip ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlayıp, dizelim kurabiyeleri.
- Önceden 170 derecede ısıtılmış fırında 15 dakika pişirelim.
Dereotlu Poğaça Tarifi İçin Malzemeler
- 100 gram oda sıcaklığında tereyağ
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay kaşığı dolusu tuz
- 1 çay kaşığı dolusu şeker
- 2 adet yumurta (1 in sarısı üzerine)
- 1 paket kabartma tozu
- Yarım bağ dereotu
- Alabildiği kadar un
- Beyaz peynir
Dereotlu Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?
- Un ve dereotu hariç bütün malzemeleri yoğurma kabına alıp, karıştırın.
- Unu azar azar kontrollü bir şekilde ilave edin.
- İnce ince doğranmış dereotunu ilave edin.
- Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edin.
- Hamurdan parçalar alıp içine beyaz peynir koyup şekil verelim.
- Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 25-30 dk pişirelim. Afiyet olsun.
Cevizli Rulo Poğaça Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
- 1 su bardağı ılık su
- 1/2 (yarım) su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta
- 1 paket yaş maya
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- 5 – 5,5 su bardağı un
Ara katlarına;
- 2 yemek kaşığı tereyağ
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
- İnce çekilmiş ceviz
Üzerine;
- 1 adet yumurta sarısı
- Susam
- Haşhaş
Cevizli Rulo Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır?
- Ilık suda şeker ve mayayı eritelim. Karışıma yumurta, sıvı yağ ve tuzu ekleyip tekrar karıştıralım.
- Yavaş yavaş un ilave edip yumuşak kıvamlı ele yapışmayan hamur elde edelim.
- Hamurun üzerini örtüp en az 30 dakika mayalanmaya bırakalım.
- Hamur mayalanırken arasına süreceğimiz yağ karışımını hazırlayalım.
- Tereyağ eridikten sonra sıvı yapı ekleyip soğumaya bırakalım.
- Mayalanan hamuru 6 eşit bezeye ayıralım.
- Bütün bezeleri tabak büyüklüğünde açıp aralarına yağ karışımı ve ceviz ekleyerek üst üste dizelim.
- Hamuru tekrar merdane yardımıyla açabildiğimiz kadar açalım.
- Açtığımız hamurun üzerine tekrardan yağ karışımı ve ceviz ekleyelim.
- Hamuru parçalara ayırıp rulo şeklinde saralım.
- Bütün hamurları rulo yaptıktan sonra kelepçeli kalıba yerleştirelim.
- 15 dakika tepsi mayası yapıp üzerine yumurta sarısı sürüp, susam ve haşhaş ekleyelim.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
- Normalde poğaçaları 200 derece fırında pişiriyorum ama kalıpta birbirine çok yakın pişeceği için orta kısımlarının hamur kalmaması için yavaş ve kontrollü pişirdim. Kendi fırınınıza göre ayarlayabilirsiniz. Lezzetide görüntüsü kadar güzel bir poğaça oldu. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun
Damla (Balparmak) Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler
- 1 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı yumuşak tereyağı veya margarin
- 2 yemek kaşığı şeker
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
- 2 yemek kaşığı irmik
- 1 paket vanilin
- 1/2 (yarım) paket kabartma tozu
- portakal kabuğu rendesi
- 2 su bardağından biraz fazla un (bardak ölçüsü 200 ml.)
Üzerini bulamak için;
Şerbeti için;
- 2,5 su bardağı şeker
- 3 su bardağı su
- 8-10 damla limon suyu
Damla (Balparmak) Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?
- Öncelikle şerbeti için şeker ve suyu tencereye koyup, kaynamaya bırakalım. Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 15 dakika kaynatalım. İnmeye yakın limon suyu koyup, ılımaya bırakalım.
- Yoğurma kabına hamuru için bütün malzemeyi koyup ele yapışmayan orta yumuşaklıkta bir hamur yapalım (Undan una fark olduğu için kontrollü koyun)
- Hamurumuzdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp tezgahta parmak şekli verelim. İki ucunu birleştirerek damla şekli verip tabağa koyduğumuz irmiğe iki taraflı batıralım. Tepsiye dizip ortasına fındık veya badem koyalım.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirelim.
- Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı çıkınca üzerine ılık şerbeti dökelim. 2-3 saat sonra antep fıstığı serperek servis yapalım. Afiyet olsun.