11 Mart 2022 Cuma

Karamelli Krokanlı Pasta Tarifi

 

Karamelli Krokanlı Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Pandispanya için;

  • 4 adet yumurta (oda sıcaklığında)
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 5 yemek kaşığı soğuk su
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 paket vanilin
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3,5 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
 (kek kalıbını yağlamak için)

Krema için;

  • 2 su bardağı süt
  • 2 yumurta sarısı
  • 1.5 kahve fincanı un
  • 1.5 kahve fincanı şeker
  • 50 gram tereyağı
  • 1 paket vanilya
  • Krema katı olursa 1 çay bardağı süt

Krem şanti için;

  • 2 paket krem şanti
  • 1 su bardağı süt

Krokan için;

  • 1 çay bardağı şeker
  • 3 yemek kaşığı su
  • 10 damla limon suyu
  • 1 çay bardağı fındık

Karamel için ;

  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 3 yemek kaşığı süt

    Karamelli Krokanlı Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pandispanya yapılışı;Pastanın kekini hazırlamak için; 4 adet yumurta beyazı, yarım çay kaşığı tuz ve 5 yemek kaşığı soğuk suyu ilave edin.
  • Kar haline gelene kadar çırpın.
  • Yumurta sarılarının üzerine geriye kalan toz şekeri ve vanilini ekleyip, yumurta sarılarının rengi açılana ve şeker eriyene kadar çırpın.
  • Çırptığınız yumurta aklarını yumurta sarılarına ilave edin ve bir spatula yardımıyla alttan üste doğru karıştırın.
  • 3 yemek kaşığı un, 3,5 yemek kaşığı nişasta ve 1 paket kabartma tozunu yumurtalı karışıma eleyin.
  • Tekrar spatula yardımıyla alttan üste doğru karıştırın ve kuru malzemeleri sıvı karışıma iyice yedirin. Hazırladığınız karışımı yağlanmış kelepçeli karışıma aktarın ve önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin.
  • Pişmiş ve soğumuş olan pandispanyayı ortadan ikiye bölün ve alt tabanını rahat çalışabileceğiniz bir servis tabağına alın.
  • Krem şanti;2 paket krem şantiye 1 su bardağı süt ile mikser yardımıyla çırpıp donması için dolaba kaldırıyoruz.
  • Kreması için;Süt, yumurta sarıları, şeker, tereyağ, vanilin ve unu bir tencereye alıyoruz.
  • Kısık ateşte katı bir kıvam alana kadar karıştırıyoruz.
  • Ardından soğuması için üstünü kapatıp buzdolabında beklemeye alıyoruz.
  • Krokan için;Tavaya döktüğümüz şekerimizin erimesi bekliyoruz ve ardından üzerine 2 ilave ediyoruz.
  • Fındıklarımızı döküp hemen limonumuzu sıkıyoruz.
  • Önceden ayarladığımız yağlı kağıdın üstüne döküp soğumasını bekliyoruz.
  • Karamel;Tavada eriyen şekere süt ilave ediyoruz ve akışkan bir karamel elde ediyoruz. Soğumaya bırakıyoruz.
  • Pandispanyayı dönen bir tabanın üstünde daha rahat çalışabilirsiniz.
  • Kremamızı dolaptan alıp biraz soğuk süt ilave edip mikser yardımıyla çırpıyoruz.
  • Islattığımız pandispanyanın alt tamanına kremamızı sürüyoruz ve dilerseniz muz veye damla çikolatada ekleyebilirsiniz. Ben çikolata topları ekledim.
  • Pastamızın üst katmanınıda yerleştirdikten sonra kremamızı dilediğiniz şekilde sürebilirsiniz ben şekilli bir spatula ile şekillendirdim.
  • Krokanları donduktan sonra kırıyoruz ve hazırladığımız karamel ile üstünü süslüyoruz.
  • Afiyet olsun :).

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi

 

Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo yaprak
  • 3 adet soğan
  • 3 su bardağı pirinç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 yemek kaşığı kuru reyhan
  • Yarım yemek kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Yarım yemek kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı pulbiber
  • Küçük bağ maydanoz
  • Küçük bağ dereotu
  • 1 adet limon

Pişirirken;

  • 1 su bardağı su
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • İnmeye yakın bir adet limon suyu

    Zeytinyağlı Yaprak Sarması Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İç malzemelerimizi bir kapta karıştırıyoruz.
  • Pirinç, rendelenmiş soğan, salça, baharatlar, maydanoz, dereotu, ve zeytinyağı ekleyip harmanlıyoruz.
  • Yaprağımızı tezgahımıza serip birer tatlı kaşığı iç harcımızdan ekleyip sarıyoruz.
  • Tenceremize diziyoruz.
  • Ardından bir su bardağı su ve yarım çay bardağı zeytinyağı ekleyip kısık ateşte ortalama yarım saat pişiriyoruz, afiyetler olsun

Peynirli Dilim Böreği Tarifi

 

Peynirli Dilim Böreği Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet yufka
  • 150 gram margarin veya tereyağı
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 şişe soda
  • Beyaz peynir ve kaşar peynir

Üzeri için:

  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • Çörek otu

    Peynirli Dilim Böreği Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Margarini bir tavada eritin.
  • Derin bir kaba peynirleri rendeleyin,süt,kabartma tozu,yoğurt ve sodayı ekleyip karıştırın.
  • Son olarak eritilmiş margarini ekleyin.
  • Margarin hafif donarak harcı toparlayabilir.
  • Düz bir zemin yufkayı serin ve üzerine iç harcın 6’da birini serpin diğer yufkayı üstüne yayın.
  • Yufkalar bitene kadar işleme devam edin.
  • Rulo yapın ikiye bölün ve streç filme sarıp buzdolabında 1 saat dinlendirin.
  • Sonrasında bir parmak eninde dilimleyin.
  • Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin ve üzerine yumurta yoğurt harcını sürüp çörek otunu dökün.
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun.

Şambali Tatlısı Tarifi

 

Şambali Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 5 su bardağı irmik (750g)
  • 1.5 su bardağı bardağı toz şeker
  • 2 su bardağı süt (400 ml)
  • 1 tatlı kaşığı karbonat (10 gr)

Şerbeti için;

  • 4 su bardağı toz şeker
  • 3 su bardağı su (600 ml)
  • Çeyrek limon suyu

    Şambali Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak sütün içerisine toz şekeri ekleyelim. Şeker sütün içerisinde eriyinceye kadar güzelce karıştıralım.
  • Diğer taraftan yoğurma kabına  irmik ve karbonatı ekleyelim.
  • Ilıttığımız sütü irmiğin üzerine yavaş yavaş boşaltalım ve tüm malzemeyi bir spatula veya tahta kaşık yardımı ile karıştırdıktan sonra kabın üzerini streç filmle kapatarak bir gece dinlenmesi için buzdolabına kaldıralım. Şambali hazırlarken hamurunu bu şekilde bir gece önceden hazırlayıp mutlaka en az 12-15 saat dinlendirmemiz gerekiyor.
  • Yeterince dinlendirdiğimiz irmiği dolaptan çıkardıktan sonra bi 15-20 dakika bekletelim ve elimizle irmiği 3-4 dakika kadar yoğuralım.
  • Fırın tepsisinin tabanını yağlayalım ve içerisine hamuru boşaltalım. Ben 25×35 santimetrelik baklava tepsisi kullandım.
  • Hamuru tepsiye eşit miktarda dağıttıktan sonra üzerini önce elimizle daha sonra bir spatula yardımıyla güzelce düzleyelim.
  • Daha sonra tatlımızı eşit olacak şekilde keselim. Bu aşamada tatlıyı tamamen kesmenize gerek yok. Kesme yerleri belli olacak şekilde iz yapmanız yeterli olacaktır.
  • Her bir dilimin üzerine daha sonra tuzsuz yer fıstığı yerleştirelim.
  • Tatlımızı 180 derece ısıttığımız fırında yaklaşık 30 dakika pişmeye bırakalım.
  • Şambali tatlımızın şerbeti için toz şeker ve  suyu tencereye alarak karıştıralım.
  • Şerbetimiz kaynamaya başladıktan sonra içerisine limon suyunu ilave edelim ve 15 dakika daha kaynatalım.
  • Fırından aldığımız tatlıyı üzerindeki izlerden geçerek keselim.
  • Sıcak şambalinin üzerine sıcak şerbeti gezdirerek dökelim.
  • Tatlımızı en az 4-5 saat bu şekilde dinlendirelim ve servis edelim. Afiyet olsun!

Açma Gibi Peynirli Yumak Poğaça (Yumuşacık) Tarifi

 

Açma Gibi Peynirli Yumak Poğaça (Yumuşacık) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik sıvı yağ
  • 1 paket instant/kuru maya (10g)
  • 1 büyük yumurta (sarısı üzerine)
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1.5 tatlı kaşığı tuz
  • 6-6,5 su bardağı un

İçi için;

  • 150 gram beyaz peynir
  • Yarım demet maydonoz

Üzerine :

  • Yumurta sarısı
  • Çörek otu

    Açma Gibi Peynirli Yumak Poğaça (Yumuşacık) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kaseye ılık süt, şeker ve maya alınarak karıştırılır.
  • Üzerine ılık su, sıvı yağ, yumurta beyazı ve tuz eklenerek karıştırmaya devam edilir.
  • Elenerek kontrollü şekilde un eklenir ve ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edilene kadar yoğrulur.
  • Üzeri streç film ile kapatılarak 45 dakika mayalanmaya bırakılır. İçi için peynir rendelenir ve kıyılmış maydonozla karıştırılır.
  • Mayalanan hamur tezgahta 2 dakika daha yoğrulur. Yumurtadan biraz büyük bezeler alınır. Bezeler uzunlamasına açılır.
  • Açılan bezelere dikine olacak şekilde çizikler atılır. Üzerine hazırlanan iç yayılır.
  • Hamurun sağ uç kısmından tutularak çapraz şekilde rulo halde sarılır. Daha sonra ucu içe kıvrılarak gül şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serili ya da yağlanmış tepsiye dizilir. Tüm hamura aynı işlem uygulanır.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür. Ortasına çörek otu serpilip önceden ısıtılan 180 derece fırında pişirilir.
  • Afiyet olsun 

Piyaz Tarifi

 

Piyaz Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
  • 1 adet kırmızı soğan
  • 2 adet haşlanmış yumurta
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • Çeyrek demet maydanoz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı sumak
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı tuz (soğanları ovmak için)

    Piyaz Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurtalarımızı haşlayalım.
  • Diğer taraftan soğanımızı piyazlık olacak şekilde doğrayalım.
  • Doğrama işlemi bittikten sonra soğanlarımızın üzerine tuz serpelim ve elimizle ovalım. Bu işlem acısının çıkmasını sağlayacaktır.
  • Daha sonra soğanlarımızı sudan geçirelim ve suyunun süzülmesi için bekletelim.
  • Maydanozlarımızı ince ince kıyalım.
  • Uygun bir karıştırma kabına haşlanmış kuru fasulye, doğradığımız soğan, maydanoz, pul biber, sumak, limon suyu ve zeytinyağını alarak tüm malzemeleri güzelce karıştıralım.
  • Haşladığımız yumurtaları soyalım ve dilimleyelim.
  • Servis tabağına salatamızı boşaltalım ve üzerini dilimleyelim.
  • Yumurta dilimlerini de piyazımızın üzerine yerleştirelim ve servise hazır. Yapımı kolay piyaz tarifini deneyecek herkese şimdiden afiyet olsun!

Pırasa Köftesi Tarifi

 

Pırasa Köftesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet pırasa
  • 3 adet taze soğan
  • 2 adet yumurta
  • 2 adet havuç
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 3 yemek kaşığı mısır unu
  • 1 küçük kase kaşar peyniri ya da beyaz peynir
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı karabiber
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı muskat rendesi (isteğe bağlı)

    Pırasa Köftesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Pırasayı ve taze soğanı çok ince doğruyoruz ,iyice pişmesi için.
  • Tuz ile biraz ovuyoruz.
  • Havuçları ve peyniri rendenin ince tarafı ile rendeliyoruz.
  • Tüm malzemeler karıştırıyoruz.
  • Dondurma kaşığı ile tavaya döküp şekil alması için spatula ile bastırıyoruz üzerine.
  • 1 çay bardağı sıvı yağda kızartıyoruz.
  • Kızartmadan önce önce tavayı 9 ayarında ısıtıp kızartacağımız zaman 7 ayarında ile kızartıyoruz. Çok yüksek ateşte içi pişmez.
  • Not: eğer pırasalar büyükse 3 yumurta kullanabilirsiniz.

Sultan Sarması Nasıl Yapılır?

 

Sultan Sarması Nasıl Yapılır? İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı Hindistan cevizi
  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt (200 ml)

Kakaolu Muhallebi İçin;

  • 1 litre süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 2 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket vanilya

Üzeri için;

  • Toz Antep fıstığı
  • Kırmızı meyveler

    Sultan Sarması Nasıl Yapılır?

  • Sultan sarması tatlısı tarifi için ilk olarak tatlımızın muhallebisini hazırlayalım. Bunun için uygun bir tencereye süt, şeker, kakao ve unu alarak muhallebimiz koyulaşana kadar karıştırarak pişirelim.
  • Muhallebimiz koyulaşıp göz göz olmaya başladıktan sonra içerisine vanilya ve tereyağını ekleyerek ocağı kapatalım. Tereyağı eriyene kadar muhallebimizi güzelce çırpalım.
  • Fırın tepsimizin tabanını hindistan cevizi ile kaplayalım.
  • Hazırladığımız muhallebimizi hindistan cevizinin üzerine gezdirerek dökelim ve yayalım.
  • Ardından muhallebimizi dinlenmesi için oda ısısında bekletelim.
  • Arasına sürmek için uygun bir karıştırma kabına krem şanti ve sütü alarak çırpalım. Krem şantimizin daha güzel kıvam alması için kullandığınız sütün soğuk olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Krem şantimiz koyulaştıktan sonra muhallebimizin üzerine eşit olacak şekilde yayalım.
  • Ardından tepsimizi buzdolabına kaldıralım ve yarım saat kadar dinlendirelim. Eğer vaktiniz yoksa dinlendirmeden direkt sarma aşamasına da geçebilirsiniz.
  • Sürenin sonunda tatlımızı dolaptan alalım ve 12 parça olacak şekilde dilimleyelim.
  • Ardından dilimlerimizi köşesinden tutalım ve dikkatli bir şekilde rulo yapalım.
  • Rulolarımızı servis tabağına alıp dilediğimiz şekilde süsleyelim. Sultan sarmalarımız servise hazır. Afiyet olsun!

Mantar Kurabiye Tarifi

 

Mantar Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 250 gr margarin veya tereyağı
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı Pudra Şekeri
  • 4 su bardağı Mısır Nişastası (400 gr)
  • 2 yemek kaşığı Toz Kakao
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 3 çay bardağı un

    Mantar Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Uygun bir yoğurma kabına oda ısısındaki tereyağı veya margarin, yumurta ve pudra şekerini alarak mikser ile çırpalım.
  • Üzerine kabartma tozu, vanilya ve nişastamızı ekleyerek hamuru elimizle yoğurmaya başlayalım.
  • Ardından unu ilave edelim ve yoğurmaya devam edelim.
  • Hamurumuz istediğimiz kıvama geldikten sonra parçalar kopartalım, elimizle yuvarlayarak şekil verelim.
  • Bir şişenin uç kısmını kakaoya batıralım. Daha sonra hamurun ortasına hafifçe bastıralım.
  • Tüm kurabiyelerimize aynı işlemi uygulayalım.
  • Kurabiyelerimizi 170°C fırında 15 dakika kadar pişmeye bırakalım.
  • Pişen mantar kurabiyelerimizi fırından alalım, ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edelim. Afiyet olsun!

10 Mart 2022 Perşembe

Kore Mutfağından Muhteşem Soya Soslu Ballı Tavuk Tarifi

 

Kore Mutfağından Muhteşem Soya Soslu Ballı Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 parça tavuk göğsü
  • 2 yemek kaşığı soya sosu
  • 2 dolu yemek kaşığı bal
  • 10 yemek kaşığı zeytinyağ
  • 2 dolu yemek kaşığı tereyağ
  • 2 tatlı kaşığı üzüm sirkesi
  • 5 diş ezilmiş sarımsak
  • 1 tutam tuz
  • 2 dolu tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı dağ kekiği
  • Yarım tatlı kaşığı pul biber
  • Yarım su bardağı un
  • Tarifte ekstra tuz yok (Soyada tuz bulunuyor)

    Kore Mutfağından Muhteşem Soya Soslu Ballı Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Etlere öncelikle boydan uzunlamasına derin kesikler atalım uzun çizgiler halinde,.
  • Daha sonra enden derin kesikler atıp, kare kutucuklu forma getirelim.
  • Üzerlerine bir tutam tuz serpelim. Daha sonra arkalı önlü şekilde una bulayıp fazlalığını çırpıp geniş bir tabağa biriktirelim.
  • Tava içine 6 yemek kaşığı zeytinyağını ve 2 yemek kaşığı tereyağını eritelim.
  • Orta ateşten yüksek getirip etleri sığdığı kadar dizip arkalı önlü kızartalım, biraz kırmızı renk alsınlar. Daha sonra etleri bir tabağa biriktirelim.
  • Ardına etlerin tümünün sığacağı genişçe bir tava alıp ocağa koyalım orta ateşte ısıtalım.
  • Diğer tavada kalan yağı temiz yeni tavaya aktaralım. Üzerine 4 yemek kaşığı zeytinyağı ve 1 yemek kaşığı tereyağı ekleyip, eritelim. Isınmış yağ içine hızla tüm baharatları, balı, sirkeyi, soya sosunu herşeyi ilave edip, karıştıralım.
  • Üzerine etleri dizelim. Kapak kapatalım orta ateşe yakın ayarda arada evir çevir yaparak 20 dk etlerimizi sosta pişirelim. Ardına servise hazırdır. Afiyet şifa olsun.