22 Mart 2022 Salı

Menemen Tarifi

 

Menemen Tarifi İçin Malzemeler

  • 2-3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 3-4 yeşil biber
  • 3 orta boy domates
  • 1/2 (yarım) çay kaşığı tuz
  • 3 adet yumurta

    Menemen Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sıvı yağı tavaya alın.
  • Biberleri halka halka doğrayın.
  • Domateslerin kabuklarını soyun ve minik minik doğrayın yada benim gibi mixerle püreleyin.
  • Önce biberleri rengi dönünceye kadar kavurun.
  • Üzerine domatesleri ilave edin.
  • Kısık ocakta tavanın kapağını kapatarak domatesleri yumuşayana kadar pişirin.
  • Domatesler çok sulu değilse, biraz sıcak su ekleyebilirsiniz.
  • Domatesler piştikten sonra yumurtaları kırın ve bir kapta karıştırın sonra tavaya ekleyin.
  • Üzerine tuz ve dilediğiniz baharatları ekleyin ve yumurtalar pişene kadar hafif karıştırın.Afiyet olsun!

Tahin Helvalı Islak Kurabiye Tarifi

 

Tahin Helvalı Islak Kurabiye Tarifi İçin Malzemeler

  • 60 gram oda sıcaklığında margarin
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 kahve fincanı pudra şekeri
  • 3- 3 ,5 su bardağı un

Islatmak için

  • Yarım su bardağı sıcak su
  • Yarım su bardağı şeker

İçine

  • 200 gr tahin helvası
  • 1 çay bardağı ceviz isteğe bağlı

Üzerine

  • Yulaflı bisküvi

    Tahin Helvalı Islak Kurabiye Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kurabiye hamuru için un hariç bütün malzemeleri katıp karıştırıyoruz unu azar azar kontrollü bir şekilde ekliyoruz.
  • Yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edelim.
  • Ceviz tahin helvasını karıştırıp ceviz büyüklüğünde aldığımız kurabiye hamurun içine koyup şekil verelim
  • 180 dc 20 dk pişirelim.
  • Islatmak için şeker ve suyu eriyene kadar karıştıralım.
  • Fırından çıkan kurabiyelere önce şerbete sonra robottan çektiğimiz bisküvilere batıralım.
  • Soğuyunca servis yapalım yapacak olanlara şimdiden afiyet olsun 

Balkabağı Çorbası Tarifi

 

Balkabağı Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kilo balkabağı
  • 4 küçük boy soğan
  • 1 kök taze zencefil
  • Varsa biraz zencefil turşusu
  • Taze kekik 5-6 dal
  • 1/2 (yarım) paket krema

    Balkabağı Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Zeytinyağ ile soğanlar kavrulacak .
  • Sonra doğranmış kabaklar ve zencefiller atılıp kavrulacak.
  • Taze kekiği de ekleyip suyu ekliyoruz suyu kabağın üzerine geçecek kadar ekleyelim.
  • Piştikten sonra blender ile çekiyoruz.
  • Kremayı ekleyip tuzunu ekleyip servis ediyor.

Patates Püresi Yatağında Soslu Tavuk Tarifi

 

Patates Püresi Yatağında Soslu Tavuk Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 -8 parça tavuk

Tavuğu bulamak için

  • Karabiber,kekik,pul biber, fesleğen,kimyon

Sos için

  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tepeleme yemek kaşığı un
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı tavuk suyu(yok ise bu su bardağı su ve 1 tavuk bulyon)
  • 1 tatlı kaşığı sebze tozu
  • Yarım demet maydanoz ve dereotu

Patates püresi için

  • 5 adet patates
  • 1 çay bardağı sıcak süt
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Kaşar peyniri
  • Tuz ve karabiber

    Patates Püresi Yatağında Soslu Tavuk Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavukları bulamak için. Tüm baharatları düz bir tabağa ilave edip karıştırdım.
  • Bu karışıma tavukları önlü arkalı bulayıp,sıvı yağ eklediğim tavada önlü arkalı kısık ateşte kızarttım.
  • Sos için,uygun bir kaba sıvı yağ ekleyip minik doğranmış soğan ve sarımsak ilave edip kısık ateşte kavurdum.
  • Ardından unu ilave edip 1 2 dakika kavurdum.
  • Süt ve tavuk suyunu da ilave ettikten sonra sebze tozu,minik doğranmış maydanoz ve dereotunu da ilave edip kıvam aldıktan sonra kızarttığım tavukları sosun içine aldım biraz kaynadıktan sonra ocaktan aldım.
  • Püre için kaynattığım patatesleri ezdim.
  • Üzerine süt, tereyağ karabiber,tuz ve rendelenmiş kaşar peyniri ilave ederek karıştırdım.
    Servis aşamasında tabağa önce püre daha sonra üzerine tavukları ve son olarakta sostan ilave ederek sıcak olarak servis yaptım .

Peynirli Dizmana (Efsane Lezzet Göçmen Böreği) Tarifi

 

Peynirli Dizmana (Efsane Lezzet Göçmen Böreği) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 2 adet yumurta akı
  • 1/2 (yarım) çay bardağı sıvı yağ
  • 2 yemek kaşığı instant maya
  • 1,5 yemek kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı silme tuz
  • 5 su bardağı un

İç harcı için

  • 250 gram beyaz ve lor peyniri karışımı

Üzeri için

  • 2 adet yumurta sarısı
  • 1 orta boy çay bardağı yoğurt
  • 1 orta boy çay bardağı sıvı yağ
  • 1 fiske tuz,susam,çörek otu

    Peynirli Dizmana (Efsane Lezzet Göçmen Böreği) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ilık su, ılık su ve şekeri yoğurma kabına alalım karıştıralım.
  • Üzerine yumurta beyazı,tuz ve yağı ilave edelim .
  • Üzerine unu yavaş yavaş dökerek hafif ele yapışan yumuşak bir hamur elde edelim.
  • Hamurun üzerini kapatalım sıcak ortamda 1 saat beklesin hamur güzelce kabarınca dizmanayı yapmak için hamuru hafif unlanmış tezgaha alalım.
  • Elimizle toparlayalım.
  • 4 parçaya bölelim ve ceviz den biraz büyük bezeler yapalım.
  • Hamurun elimize yapışmaması için hafif unlayarak bezeleri tamamlayalım.
  • Fırın tepsisini yağlayalım.
  • Bezeyi elimizle hafif bastırıp peynir harcından içine alalım ve tekrar yuvarlayıp kapattığımız yer alta gelecek şekilde tepsiye çok az aralıklarla dizelim.
  • Bezelerin hepsini bitirince parmak ucunu sıvı yağa batırıp bezelerin üzerine basalım.
  • Tepsinin üzerine bir tepsi kapatarak 20 dakika tepsi mayası yaptıralım.
  • Üzerine sürmek için yumurta sarısı,yoğurt ,tuz ve yağ karışımını güzelce çırpalım kaşıkla dizmananın üzerine dökelim ve fırça yardımı ile her yerine sürelim.
  • Üzerine susam ve çörek otu serpelim.
  • 200 derecede önceden ısınmış fırında istediğimiz gibi kızarınca fırından alalım. Efsane lezzet peynirli dizmana böreğimiz soğuyunca servise hazırdır.
    Afiyet olsun:)).

Patlıcanlı Bulgurlu Köfte Tarifi

 

Patlıcanlı Bulgurlu Köfte Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kase köftelik bulgur (Ben bir kasesini malatyamızın yarma bulgurundan kullandım bulamayanlar köftelik bulgura 1 kase irmik ve 1 bardak un kullanabilirsiniz (gerekirse un biraz daha ilave edebilirsiniz)
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Islatmak için

  • 1,5 bardak ılık su
  • Haşlanmış 1 tabak dolusu kuru patlıcan ve biber
  • 1 tane yemeklik doğranmış kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yeteri kadar sıcak su gerekirse ilave edebilirsiniz
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 kase haşlanmış nohut

    Patlıcanlı Bulgurlu Köfte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Islattığımız bulgurumuzu güzelce yoğuruyoruz. Azar azar su ilavesi yaparak hamurumuzu toparlıyoruz. ( 10-15 dakika arası iyice yoğuruyoruz. )
  • Yoğurduğumuz bulgurdan küçük köfteler yapıyoruz.
  • Soğanımızı tenceremize alarak güzelce kavuruyoruz.
  • Kavrulan soğana salçamızı ilave ediyoruz kokusu çıkana kadar kavuruyoruz.
  • Kavrulan salçamıza haşladığımız patlıcanlarımızı ilave ediyoruz.
  • Bir kaç dakika kavurup ayrı bir tabağa alıyoruz. Suyumuzu tenceremize ilave ederek kaynatıyoruz.
  • Kaynayan suyumuza tuzumuzu atıyoruz.
  • Köftelerimizi de ilave ediyoruz 15 dakika köftelerimizi pişiriyoruz.
  • Pişen köftelerimize kavurduğumuz patlıcanlarımızı ve nohutlarımızıda ilave ediyoruz.
  • 5 dakika daha kaynatıp altını kapatıyoruz.

Tereyağlı Cevizli Erişte Tarifi

 

Tereyağlı Cevizli Erişte Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 dolu su bardağı erişte (300 gr)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • 2,5 su bardağı sıcak su (500 ml)

Üzeri için;

  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 çay bardağı ceviz kırığı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
  • Peynir
  • Maydanoz

    Tereyağlı Cevizli Erişte Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak tencereye tereyağı ve sıvı yağı alarak ısıtalım.
  • Ardından erişteyi ilave edeli ve karıştırarak erişteler hafif kızarmaya başlayıncaya kadar bir kaç dakika kavuralım.
  • Ardından sıcak suyu tencereye ilave edelim.
  • Tuzu da ekledikten sonra tencerenin kapağını kapatarak enişteleri kısık ateşte pişmeye bırakalım.
  • Diğer taraftan cevizi ince ince kıyalım.
  • Eriştelerimiz yumuşadıktan sonra ocağın altını kapatalım, demlenmesi için bir parça kağıt havlu serip tencerenin kapağını kapatalım.
  • Üzeri için uygun bir tavada tereyağını erittikten sonra doğradığımız cevizleri ilave edelim.
  • Kırmızı toz biber ekleyelim. Cevizlerin ve toz biberin kokusu gelinceye kadar birkaç dakika birlikte kavuralım.
  • Yaklaşık 10-15 dakika dinlendirdiğimiz erişteye hazırladığımız cevizli sosu ilave ederek karıştıralım. Ben bir kısmını içine ekleyerek karıştırıyorum bir kısmında üzerinde kullanacağım.
  • Tereyağlı cevizli eniştemiz hazır. Servis tabağına aldıktan sonra üzerine biraz daha tereyağlı ceviz gezdiriyorum. İsteğe bağlı olarak peynir ve maydanozu serpiştirebilirsiniz.

Elmalı Sihirli Kek Tarifi

 

Elmalı Sihirli Kek Tarifi İçin Malzemeler

  • 6 adet elma
  • 1 yemek kaşığı tarçın

Kuru malzemeler

  • 1,5 su bardağı irmik
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1,5 su bardağı elenmiş un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Üzeri için

  • 125 gram yumuşamış margarin veya tereyağı
  • Ceviz

    Elmalı Sihirli Kek Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Elmaların kabuklarını soyup rendeleyin ve tarçın döküp karıştırın bir kenara alın.
  • Ayrı bir kapta kuru malzemeleri karıştırın.
  • Büyük boy yuvarlak borcamı sıvı yağ ile yağlayıp kuru malzemeden serpelim.
  • Birinci kat kuru malzemenin üzerine elmalı harçtan serpin, tekrar kuru malzeme ve tekrar elmalı harç olacak şekilde 3 kat elmalı harç, 4 kat kuru malzeme olacak.
  • En üst katta kuru harcı serptikten sonra iri kıyılmış ceviz serpip yumuşamış tereyağını küçük parçalara ayırıp üzerine paylaştırın.
  • 170 derece fırında yaklaşık 40-50 dakika pişirin.
  • Fırından çıkıp ilk sıcağı çıkınca isteğe bağlı pudra şekeri serpip servis edebilirsiniz.
  • Not: Daha kabarık olmasını isterseniz malzemeleri arttırıp kat sayısını arttırabilirsiniz.Afiyet şifa olsun.

Nefis Lezzetiyle Elmalı Kıyır Kıyır Turta (Tepside Elmalı Kurabiye) Tarifi

 

Nefis Lezzetiyle Elmalı Kıyır Kıyır Turta (Tepside Elmalı Kurabiye) Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 paket margarin veya tereyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un

İç harcı için

  • 6 adet elma
  • Yarım su bardağı şeker
  • 1 su bardağı iri çekilmiş ceviz veya fındık
  • 1 tatlı kaşığı tarçın

    Nefis Lezzetiyle Elmalı Kıyır Kıyır Turta (Tepside Elmalı Kurabiye) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce elmalar soyulup rendelenir.
  • Tavaya koyulur, içine şeker koyulur ve renk değiştirip koyulaşsana kadar pişirilir.
  • Ocaktan alıp içine ceviz ve tarçın eklenerek güzelce karıştırılır.
  • Soğumaya bırakılır.
  • Sonra hamuru için önce margarin eritilip soğutulur.
  • Karıştırma kabına erimiş margarin, yumurta, şeker ve kabartma tozu alınıp güzelce karıştırılır.
  • Aldığı kadar un eklenir.
  • Hamur 2 parçaya bölünür birinci hamur yağlı tepsiye güzelce düzgün bir şekilde yayılır.
  • Diğer hamur ise 15-20 dakika buzlukta bekletilir.
  • Tepsideki hamurun üzerine elmalı harç eşit bir şekilde yayılır.
  • Sonrasında buzluktaki hamur rendenin kalın tarafıyla tepsiye rendelenir.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında üst kızarana kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra istenirse üzerine pudra şekeri serpilir.
  • Soğuyunca servise hazırdır 👌👌👌afiyet olsun 

Fırında Portakal Ve Limonlu Helva Suflesi (Müthiş Lezzet) Tarifi

 

Fırında Portakal Ve Limonlu Helva Suflesi (Müthiş Lezzet) Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 (yarım) kilo tahin helvası
  • 1/2 (yarım) adet limon
  • 3 adet portakal
  • 3 çay kaşığı tarçın
  • 3 tatlı kaşığı dövülmüş fıstık

Kapları yağlamak için:

  • Sıvı yağ

    Fırında Portakal Ve Limonlu Helva Suflesi (Müthiş Lezzet) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir kabın içerisine sıktığınız portakal ve limon suyunu alın.
  • Helvayı ekleyin ve önce kaşıkla bastırarak biraz ezin, sonra hiç bir pürüz kalmayacak şekilde blenderdan geçirin.
  • Tarçını ve fıstığı ekleyip kaşıkla karıştırın.
  • Harcı, içini yağladığınız fırına dayanıklı kaplara bölüştürün.
  • 170° önceden ısıtılmış fırında 20 dk. Civarı pişirin.
  • Sıcak ya da soğuk olarak servis yapın. Afiyet olsun.

21 Mart 2022 Pazartesi

Su Kullanmadan Yapılan Mayasız Yumuşacık Balon Lavaşlar Tarifi

 

Su Kullanmadan Yapılan Mayasız Yumuşacık Balon Lavaşlar Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2 buçuk su bardağı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı kabartma tozu

    Su Kullanmadan Yapılan Mayasız Yumuşacık Balon Lavaşlar Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Yoğurma kabına yoğurt ve tuzu ekleyip tuz eriyinceye kadar biraz karıştıralım. Ardından öncelikle 1 bardak un ve kabartma tozunu ekleyip karıştıralım.
  • Geriye kalan unu yavaş yavaş ekleyip elimizle yoğurmaya başlayalım. Yumuşak kıvamda hafiften ele yapışır kıvamda olsun ama öyle çok yapış yapış olmasın tabiki.
  • 3 -4 dakika yoğurduğumuz hamuru hiç beklemeden tezgah üzerine alıp 8 eşit parçaya bölelim.
  • Herbir parçayı elimizde yuvarlayıp beze yapalım. Hamuru açacağımız zemini biraz unlayıp 1 adet bezeyi alalım. Üzerine un serpip merdane ile tatlı tabağı büyüklükte açalım.
  • Üzerindeki fazla unu silkeleyelim çünkü un pişerken yanıp kötü bir görüntü ve duman çıkarıyor.
  • Açtığımız hamuru bir bez üzerine bırakıp üzerinin kurumaması için örtelim ve geriye kalan bütün bezeleri bu şekilde açalım.
  • Açma işlemi bitince orta ateşte yağsız kızdırılmış tavaya 1 adet açtığımız hamuru bırakalım üzerinde minik baloncuklar oluşmaya başlayınca yaklaşık 20 saniye sonra diğer yüzünü çevirelim ve kabarmasını bekleyelim.
  • 20 saniye aralıklarla kabarıncaya kadar ara ara çevirebilirsiniz her bir lavaş yaklaşık 2 dakika da pişiyor.
  • Pişen lavaşın üzerine temiz bez örtelim ve geriye kalan bütün bezeleri bu şekilde pişirelim lavaşları ister dürüm ister kahvaltıda istediğiniz alanda kullanabilirsiniz afiyet olsun hoşçakalın.

Sağlıklı Lezzetli Maş Fasulye Salatası Tarifi

 

Sağlıklı Lezzetli Maş Fasulye Salatası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı maş fasulyesi 200 ml
  • 2 kapya biber
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 5 dal yeşil soğan
  • 1 kase pancar turşusu
  • 1 kase süt mısır
  • 1 kase salatalık turşusu küp doğranmış
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı kıyılmış ceviz içi

Sos için

  • 1 adet limon suyu
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi

    Sağlıklı Lezzetli Maş Fasulye Salatası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Maş fasulyesini yıkayıp tencereye alalım üstüne çıkacak kadar su koyup pişirelim yaklaşık 20 dakika ama değişebilir bazıları geç pişiyor.
  • Pişen fasulyeyi süzelim.
  • Soğuyunca doğranmış bütün malzemeleri sırasıyla büyük bir kaseye boşaltalım.
  • Sosu hazırlayıp üzerine gezdirelim sosu damak zevkine göre azaltıp çoğalta biliriz.Afiyet olsun.