5 Nisan 2022 Salı

Sebzeli Sos Eşliğinde Mini Köfteler Tarifi

 

Sebzeli Sos Eşliğinde Mini Köfteler Tarifi İçin Malzemeler

Sebzelerimiz;

  • 1 adet soğan
  • 3 adet havuç
  • Küçük parça pırasa
  • Küçük parca kereviz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Biraz karabiber, kekik, mercan köşk
  • 250ml domates sosu
  • 140ml su
  • 200ml krema
  • 2 yemek kaşığı un

Köfte harcı için;

  • 300 gr dana kıyma
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber
  • 1 adet yumurta
  • 3 yemek kaşığı un
  • 3 yemek kaşığı galeta unu
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ

    Sebzeli Sos Eşliğinde Mini Köfteler Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sebzelerimizi yıkıyoruz soyuyoruz ve ince dilimler halinde doğruyoruz.
  • Köfte harcımızı malzemeleri kıymamıza ilave ediyoruz ve yoğuruyoruz.
  • Elimizi hafif ıslatıp köftelerimize form veriyoruz küçük yuvarlak toplar yapıyoruz boş bir tabağa diziyoruz.
  • Bir tavaya biraz sıvı yağ ekliyor ve köftelerimize kızartıyoruz. Kızarmış olan köfteleri bir tabağa ilave ediyoruz.
  • Aynı tavaya biraz tereyağ ekleyip sebzelerimizi ilave ediyoruz ve kavuruyoruz yumuşayan sebzelerimize bir yemek kaşığı salça ve baharatları ekleyip devam karıştırıyoruz.
  • Üzerine iki yemek kaşığı un serpiştiriyoruz ve tekrar karıştırıyoruz.
  • Son olarak domates sosu, su ve kremamızı ekliyoruz.
  • Tekrardan karıştırıp köfteleri de ilave ediyoruz.
  • Tavamızın kapağını kapatın bir 5 dakika pişirip kenara alıyoruz.
  • Çok kolay yapılışı olan bu köfteli yemeğin tadına doyamayacaksınız çok lezzetli ben yanında patates püresi tercih ettim.

    Afiyet olsun 

Kremasız Trileçe Tarifi

 

Kremasız Trileçe Tarifi İçin Malzemeler

Keki için;

  • 5 adet yumurta
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya

Sütlü sosu için;

  • 1 litre süt
  • 3 yemek kaşığı toz şeker

Karamel sosu için;

  • 1 su bardağı şeker
  • 1 çay bardağı su (125 ml)
  • 2 tatlı kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı tereyağı

Üzeri için;

  • 1 paket krem şanti
  • 1 su bardağı soğuk süt (200 ml)

    Kremasız Trileçe Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kremasız trileçe tatlımızın keki için uygun bir karıştırma kabına yumurtaları ve toz şekeri alarak beyazlaşıp köpük köpük olana kadar çırpalım.
  • Ardından un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave ederek tüm malzemeyi spatula ile karıştıralım.
  • Kek hamurumuzu içerisine pişirme kağıdı serdiğimiz borcama boşaltalım. Borcamı sallayarak hamurun her yere yayılmasını sağlayalım.
  • Ardından kekimizi önceden ısıttığımız 170°C fırında 10 dakika pişirelim.
  • 10 dakikanın sonunda fırınımızı 150°’ye düşürerek 30 dakika daha pişirmeye devam edelim.
  • Karamel sosu için sos tavasına toz şekeri alalım, eriyip karamelize olana kadar pişirelim. Bu aşamada sos tavamızı ara ara sallayalım.
  • Şeker tamamen eridikten sonra içerisine tereyağı ekleyelim ve karıştırarak erimesini sağlayalım.
  • Daha sonra suya nişastayı ekleyelim ve karıştırarak çözünmesini sağlayalım.
  • Hazırladığımız nişastalı suyu sosa ekleyelim ve sos kıvam alıp koyulaşana kadar pişirelim.
  • Hazır olan karamel sosumuzu ısıya dayanıklı bir kap içerisine alalım ve soğumaya bırakalım.
  • Pişen kekimizi fırından alalım ve ilk sıcaklığının çıkması için bekletelim.
  • Keki ıslatmak için süt ve şekeri bir kabın içerisine alalım, şeker eriyene kadar karıştıralım.
  • Kekimizin üzerine kürdanla delikler açtıktan sonra hazırladığımız şekerli sütü sıcak kekin üzerine gezdirelim.
  • Ardından sütü çekmesi için dinlenmeye bırakalım.
  • Bu sırada üzerinin krem şantisi için çırpma kabına krem şanti ve soğuk sütü alarak koyulaşıp kıvam alıncaya kadar çırpalım.
  • Hazırladığımız krem şantiden 1-2 yemek kaşığı kadarını kremasız trileçemizin üzerini süslemek için ayıralım.
  • Kalan krem şantiyi soğuduğundan emin olduğumuz kekin üzerine boşaltalım ve her yerine eşit olacak şekilde yayalım.
  • Tamamen soğuyan karamel sosumuzu da krem şantinin üzerine gezdirelim ve spatula ya da pasta sıvama aparatı ile düzeltelim.
  • Ayırdığımız krem şanti ile tatlının üzerine ince ince çizgiler çekelim.
  • Son olarak bir kürdan yardımıyla çizdiğiniz çizgilere dik olacak şekilde çizikler atalım.
  • Tatlıyı iyice dinlenmesi için birkaç saat buzdolabına kaldıralım. Dinlenen kremasız trileçe tatlımız servise hazır. Afiyet olsun!

İrmik Tatlısı Tarifi

 

İrmik Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı sıvı yağ
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 su bardağı irmik
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
  • 2,5 su bardağı un

Bulamak için;

  • İrmik

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı sıcak su
  • 1 kaç damla limon suyu

    İrmik Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak şerbet için sıcak su ve şeker karıştırılır. Şerbeti kaynatmıyoruz.
  • Yoğurma kabına sun dışında malzemeler alınır ve karıştırılır.
  • Üzerine unda eklenip yoğrulur.
  • Hamurdan ceviz kadar parçalar alınıp yuvarlanır ve irmiğe bulanır.
  • Bir bıçak ile resimlerde gösterdiğim gibi şekil verilir.
  • Tepsiye dizilip 180 derece fırında alt üst güzelce kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak tatlılarımızın üzerine kaynatmadan hazırladığımız şerbet dökülür ve üzeri kapatılıp dinlenemeye bırakılır.

4 Nisan 2022 Pazartesi

Muhteşem Lezzet Ödemiş Köftesi (İrmikli Köfte) Tarifi

 

Muhteşem Lezzet Ödemiş Köftesi (İrmikli Köfte) Tarifi İçin Malzemeler

  • Yarım kilogram kıyma
  • 1 çay bardağı irmik
  • 1 adet rendelenmiş kuru soğan
  • Kimyon
  • Karabiber
  • Tuz
  • Tereyağı
  • Toz kırmızı biber
  • Yarım ekmek
  • Domates
  • Maydanoz

Soğan salatası için;

  • 1 adet kırmızı soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Limon
  • Zeytinyağı

    Muhteşem Lezzet Ödemiş Köftesi (İrmikli Köfte) Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kıymayı bir yoğurma kabına alın.
  • İrmiği, rendelenmiş soğanı ve diğer malzemeleri ilave edip, yoğurun.
  • Daha sonra da, köftelere parmak şeklini verip, buzdolabında yarım saat kadar dinlendirin.
  • Tereyağını ve toz biberi tavaya alıp eritin ve dilimlenen ekmkleri ortadan ikiye kesip, erimiş olan tereyağına bandırıp, ekmeği yağlayın.
  • Ekmek yağlandıktan sonra, ekmeği istediğiniz büyüklükte kesip, servis tabağına koyun.
  • Köfteleri ister döküm tavada, ister tost makinesinde pişirin.
  • Pişen köfteleri ekmeklerin üzerine alıp, domates ve maydanozla süsleyip servis edin.

Patates Oturtma Tarifi

 

Patates Oturtma Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg patates

İç harcı için

  • 500 gram kıyma
  • 1 adet soğan
  • 3 adet yeşil biber
  • 1 adet kapya biber
  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Tuz
  • Kara biber
  • Pul biber

Beşamel sos için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağ
  • 2 yemek kaşığı un
  • 2 su bardağı süt
  • Tuz
  • Kara biber

Üzeri için

  • 200 gram rendelenmiş kaşar peyniri

    Patates Oturtma Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlik olarak patatesleri soyup yuvarlak dilimliyoruz.
  • Uygun bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ekliyoruz ocakta yumuşayıncaya kadar haşlıyoruz suyunu süzüp borcama alıyoruz.
  • Kıymayı uygun bir tencereye alıyoruz.
  • Soğanı yemeklik doğrayıp kıymaya ilave ediyoruz zeytinyağ ve tereyağ ilave edip ocakta rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  • Daha sonra salça tuz karabiber pulbiber ilave edip karıştırıyoruz.
  • Ardından kapya biber ve sivri biberi ince ince doğrayıp kıymaya ilave edip tekrar karıştırıyoruz.
  • Orta ateşte 5-6 dk pişiriyoruz.
  • Tereyağ uygun bir kaba alıyoruz un ekleyip ocakta hafif rengi dönene kadar kavuruyoruz.
  • Daha sonra süt ekleyip karıştırıyoruz tuz ve karabiber ekleyip tekrar karıştırıyoruz koyu olursa süt ekleyebilirsiniz.
  • Kaynadıktan sonra ocaktan alıp patatesin üzerine gezdiriyoruz.
  • Üzerine kıymalı harcımızı döküp güzelce yayıyoruz.
  • En üstüne kaşar peyniri serpip 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz ,deneyeceklere şimdiden afiyet olsun 

Yoğurtlu Soğuk Çorba Tarifi

 

Yoğurtlu Soğuk Çorba Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 kase aşurelik buğday biz yarma diyoruz
  • 1 kase haşlanmış nohut
  • Büyük 1 kase yoğurt
  • İsteğe göre nane ,dere otu
  • 1 tatlı kaşığı tuz

    Yoğurtlu Soğuk Çorba Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Buğdayımızı güzelce açılana kadar pişiriyoruz.
  • Pişen buğdayımıza nohutumuzu ilave ediyoruz.
  • Soğuyan buğdayımıza yoğurdumuzu ,nanemizi tuzumuzu ilave edip karıştırıyoruz.
  • Soğuk olarak servis yapıyoruz.

Ayran Çorbası Tarifi

 

Ayran Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı buğday
  • 5 su bardağı su

Ayranı için;

  • 2.5 su bardağı yoğurt
  • 1.5 su bardağı su
  • 2 yemek kaşığı un

Köftesi için;

  • 200 gram kıyma
  • 2 yemek kaşığı dolusu tereyağ
  • 1 adet soğan
  • Aşotu
  • Tuz

    Ayran Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle tenceremize su ve buğdayımızı koyup haşlıyoruz.
  • Bir taraftan yoğurt ,un ve 1. 5 su bardağı suyu iyice çırpıyoruz.
  • Pişmiş olan buğdayımıza yavaş yavaş ilave edelim.
  • Buğdayımız soğuksa ayranımıza sıcak suyundan ekleme yapmayabiliriz ama buğdayımız sıcak ise kesmemesi için ayrana buğdayın suyundan azar azar ilave edelim o sıcaklığı yakalayım ki çorbamız kesmesin.
  • Bir taraftan soğanları minik minik doğrayıp tereyağ ile iyice kavuralım .
  • Bir taraftan kıymamızıa tuz ekleyip minik minik yuvarlayıp kaynayan çorbamıza ilave edelim.
  • Aşotumuzu da ilave edelim.
  • En son iyice kavrulan soğanlarımızı çorbamıza buluşturalım deneyen yiyenlere afiyet olsun .

Antep Fıstıklı Şekerpare Tarifi

 

Antep Fıstıklı Şekerpare Tarifi İçin Malzemeler

  • 125 gram tereyağ (yumuşamış)
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı irmik
  • 2 dolu yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1,5 çay bardağı çekilmiş antep fıstığı
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1,5 su bardağı un(kontrollü ekleyin)

Şerbeti için;

  • 2,5 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • 1 dilim limon

    Antep Fıstıklı Şekerpare Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Şerbetinin hazırlanışı:bir tencereye şeker ve su koyulur eriyene kadar karıştırılır.
  • İçine bir dilim limon atılır ve orta ateşte kaynamaya bırakılır.
  • Kaynadıktan sonra kısık ateşte 15 dakika daha kaynatıp soğumaya bırakılır.
  • Şerbet soğuk tatlı sıcak olacak.
  • Hamuru için tereyağ,yumurta,pudra şekeri ve irmik bir yoğurma kabına koyulur şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Başka bir kapta kabartma tozu, vanilya ve un karıştırılır ve çekilmiş fıstıkla birlikte karışıma eklenir.
  • Ele yapışmayan kurabiye kıvamında bir hamur yoğurulur ve ceviz büyüklüğünde toplar yapıp yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Yuvarlak uçlu bir aletle tatlının ortasına çukurlar açılır.
  • 180 derece ısınmış fırında 20 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkan tatlıya soğuk şerbet dökülür ve şerbetini çekene kadar üzeri kapatılır.
  • Şerbetini çeken tatlının ortasını fıstık ile süsleyip servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun.

2 Kişilik Sufle Tarifi (Pratik Ve Nefis)

 

2 Kişilik Sufle Tarifi (Pratik Ve Nefis) İçin Malzemeler

  • 2 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 50 gr tereyağ
  • 100 gr bitter-sütlü karışık çikolata
  • Yarım çay bardağı un

    2 Kişilik Sufle Tarifi (Pratik Ve Nefis) Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak fırını 200 derecede ısıtın.
  • Tereyağını eritin.
  • İçine çikolataları ekleyin ve çikolatalar eriyene kadar karıştırın.
  • Yumurta ve şekeri köpürene kadar çırpın.
  • Çikolata tereyağ karışımını ilave edin ve karıştırmaya devam edin.
  • Unu ekleyip karıştırın.
  • 2 adet sufle kabını yağlayın.
  • Karışımı kaplara paylaştırın.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 10-11 dk pişirin. (kontrollü pişirin ,fırına göre değişir çok veya az pişirmemeye dikkat edin. )
  • Üzerine pudra şekeri serpiştirin.
  • Sufleyi dondurma ile servis edebilirsiniz.
  • Afiyet olsun. 

Tavada Pırasalı Havuçlu Kır Pidesi Tarifi

 

Tavada Pırasalı Havuçlu Kır Pidesi Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 su bardağı ılık su
  • 1 paket instant maya
  • 2 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5-6 su bardağı un

İçi için;

  • 3 adet pırasa
  • 1 tane havuç
  • 100 gram beyaz peynir
  • Tuz
  • 1 çay kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzerine :

  • Tereyağı

    Tavada Pırasalı Havuçlu Kır Pidesi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Kaseye ılık su, maya ve sıvı yağ alınarak karıştırılır.
  • Üzerine tuz ve elenerek un eklenir.
  • Ele çok hafif yapışan bir hamur elde edilir. (yoğururken elinize çok yapışırsa yıkayarak devam edin).
  • Üzeri kapatılarak 35 dakika kadar mayalandırılır. Bu sırada havuç rendelenir.Pırasalar ince kıyılır.
  • Tavaya biraz sıvı yağ alınır.
  • Havuçlar biraz sotelenir.
  • Üzerine pırasa eklenerek yumuşayana kadar pişirilir.
  • Son olarak baharat ve tuzu eklenir karıştırır ve alınır.
  • İçine bir miktar peynir ufalanarak karıştırılır.
  • Mayalanan hamura un serpilerek toparlanır.
  • Hamur yumurta büyüklüğünde bezelere ayrılır.
  • Bezeler uzun ince şekilde tavanızın boyutunda açılır.
  • Ortasına iç koyulur. Kenarları ortaya doğru getirilip birleştirilir.
  • Birleşim yerleri hafif bastırılarak ezdirilir ve düzleştirilir. Tüm bezelere aynısı uygulanır.
  • Tava kızdırılır. İçine pide koyulur arkası önü nar gibi olana kadar orta ateşte pişirilir. Pişince üzerine tereyağı gezdirilir.
  • Afiyet olsun 🌸🌸.

Ispanak Ekşileme Tarifi

 

Ispanak Ekşileme Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 kg ıspanak kökü
  • 1 tane küçük kuru soğan
  • 1 tatlı kaşığı un(silme)
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 tane limonun suyu
  • Tuz
  • Zeytinyağı

    Ispanak Ekşileme Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Ispanağın kök kısımlarını temizleyip kaynar suda hafif diri kalacak şekilde haşlayıp soğuk suyla şokladım.
  • Genişçe bir kasede 1 tane limonun suyu,1 tatlı kaşığı un(silme)1 yemek kaşığı dolu dolu yoğurt ile 1 su bardağı suyu çırptım.
  • Tavaya çok az zeytinyağı ekleyip,piyazlık doğradığım kuru soğanı,1 diş sarımsağı soteledim.
  • Hazırladığım sosu yavaş yavaş ekleyip hızlıca karıştırdım.
  • Kaynamaya başlayınca ıspanak köklerini,tuzunu ekleyip 3 /4 dk kadar ocakta tutup soğumaya bıraktım.
  • Ilıdıkdan sonra üzerine zeytinyağı ekleyelim.