7 Nisan 2022 Perşembe

Lokanta Usulü Altın Sarısı Mercimek Çorbası Tarifi

 

Lokanta Usulü Altın Sarısı Mercimek Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

  • 2 çay bardağı mercimek
  • 1 orta boy soğan
  • 1 orta boy havuç
  • 1 küçük boy patates
  • 1 diş sarımsak
  • 2 tatlı kaşığı un
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 silme tatlı kaşığı zerdeçal
  • 1 litre sıcak su
  • Tuz

Üzeri için

  • Zeytinyağı
  • Nane,toz biber

    Lokanta Usulü Altın Sarısı Mercimek Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Soğanları piyaz olarak doğrayarak tencerenin içerisini yağıyla beraber alarak 2 dakika kavurduktan sonra ince ince doğradığımız havucu alarak 2 dakika daha kavuralım.
  • İnce ince doğradığımız patatesi ekleyerek 2 dakika kadar kavurduktan sonra yıkanmış olan mercimek,ince doğramış olduğumuz sarımsak ekleyerek biraz daha karıştırdıktan sonra ununu ekleyelim ve kavurmadan sıcak suyunu ekleyelim.
  • Son olarak zerdeçal ve tuzunu da ekleyerek altı kısık ateşte kapağı kapalı sebzeler pişene dek pişirelim. Süre sonunda da bilendırla iyice çekelim. (su tam yetiyor ancak yoğunluğuna göre sıcak su ekleyebilirsiniz)
  • Yağı için tavaya dilediğimiz kadar zeytinyağı alarak kızardıktan sonra nanesini ve pulbiberi alarak altını kapatalım ve kaselere bölmüş olduğumuz çorbamızın üzerlerine gezdirelim. Afiyet olsun.

Çıtır Çıtır Sucuk Topları Tarifi

 

Çıtır Çıtır Sucuk Topları Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 su bardağı un
  • 1 su bardağı galeta unu
  • Ayçiçek yağı
  • 1-2 diş sarımsak
  • 2-3 tane acı biber turşusu
  • 100-120 gram sucuk
  • 3 adet yumurta
  • 200-250 gram kaşar rendesi

    Çıtır Çıtır Sucuk Topları Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Sucuğumuzu hafif dişe gelecek kalınlıkta, küp küp doğrayıp genişçe bir tabağa alıyoruz.
  • Rendelenmiş kaşarı, acı biber turşusunu ve sarımsaklarımızı da ince ince kıyarak doğrayıp aynı tabağa alıyoruz ve hepsini güzelce harmanlıyoruz.
  • Göz kararıyla karışımdan biraz alarak iki elimizle iyice sıkıştırarak top şekli veriyoruz.
  • Ortalama bir ceviz büyüklüğünde olan bu toplarımızı dağılmayacak kadar sıkıştırdığımıza emin olalım.
  • Harç bitene kadar aynı şekilde topları hazırlamaya devam ediyoruz.
  • Hazırladığımız toplarımızı teker teker, sırasıyla yumurta – un – yumurta – galeta unu kaplayarak bir kenara alıyoruz. Dağılmaması için bu sıraya riayet etmemiz önemli.
  • Tüm toplarımızı kapladıktan sonra, önceden kızdırılmış yağ içerisinde kızartıyoruz ve sıcak olarak servis ediyoruz. Afiyet olsun.

Çeşmi Nigar Çorbası Tarifi

 

Çeşmi Nigar Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Çorba için;

  • 1 tane soğan (doğranmış)
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tepeleme un
  • 1 su bardağı mercimek
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 6 su bardağı su

Terbiyesi için;

  • 1 adet yumurta sarısı
  • 1 su bardağı süt
  • 1/2 (yarım) limon suyu

Üzeri için;

  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
  • 1 tatlı kaşığı nane

    Çeşmi Nigar Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Bir tencereye sıvı yağını ve soğanı ekleyip rengi dönene kadar kavurun.
  • Unu ilave edip kavurmaya devam edin.
  • Mercimekleri yıkayın ve ekleyip 1 dakika kavurun.
  • Üzerine su ve tuzu ekleyip pişmeye bırakın.
  • Mercimekler yumuşadıktan sonra çorbayı blenderdan geçirin je altını baya kısın.
  • Bir kasede süt, limon suyu ve yumurta sarısını çırpın.
  • Ocaktaki çorbadan biraz terbiyenin içine azar azar ekleyin.
  • Terbiye hafif ılıdıktan sonra karıştırarak tenceredeki çorbaya ekleyin.
  • Hafifçe kaynadıktan sonra altını kapatın ve çorbayı kenara çekin.
  • Servis etmeden önce, bir tavada tereyağı ve sıvı yağı biraz yakın, içine nane ve kırmızı tozbiber ekleyip iyice karıştırın ve kenara alın.
  • Çorbayı servis tabağına aldıktan sonra üzerine yağdan gezdirin.
  • Afiyet olsun

Fırında Kaşarlı Köfteli Mantar Tarifi

 

Fırında Kaşarlı Köfteli Mantar Tarifi İçin Malzemeler

  • 1 paket kültür mantarı
  • 100 gram kıyma
  • 1 küçük soğan
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz
  • Bir fiske karabiber,pul biber,kimyon
  • 1 yemek kaşığı rondodan çekilmiş ekmek içi

Mantarların içine koymak için;

  • Yarım yemek kaşığı tereyağ

Üzerine serpmek için;

  • 100 gram kaşar peyniri,toz biber

    Fırında Kaşarlı Köfteli Mantar Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle köfte malzemelerini hazırlayalım.
  • Kıymanın üzerine sarımsağı rendeleyelim.
  • Soğanı da ayrı bir tabağa rendeleyelim suyunu sıkalım posasını kıymayanın içine ekleyelim.
  • Diğer malzemelerini de ekleyerek yoğuralım bilyeden biraz büyük köfteler yaparak hazır edelim.
  • Mantarların köklerini çıkararak yarım limon suyu sıkılmış suda 5 dakika bekletelim ve durulayıp kurulayalım fırın kabına dizelim.
  • İçlerine çay kaşığı ile tereyağı koyalım.
  • Üzerine misket köfteleri koyalım.
  • 180 derecede ısınmış fırında 15-20 dakika pişirelim fırında biraz mantarlar sulanacaktır kaşıkla biraz alalım, üzerine rendelenmiş kaşar peynirini serpelim.
  • Üzerine toz veya pul biber serpelim tekrar fırına verelim.
  • Kaşarlar eriyince yemeğimiz hazırdır. Sıcak sıcak servis edelim.
    Afiyet olsun 

Nefis Güveçte Beyti Kebabı Tarifi

 

Nefis Güveçte Beyti Kebabı Tarifi İçin Malzemeler

  • 3 adet yufka
  • 400 gram kıyma
  • 1 adet rendelenmiş soğan
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı galeta unu
  • 2 yemek kaşığı süt
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı kimyon
  • 1 çay kaşığı karabiber

Yufkayı soslamak için :

  • 1 yemek kaşığı salça
  • 1 çay bardağı su

Üzerine domates sos için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 su bardağı domates sosu
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı toz biber
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Üzerine :

  • Kaşar peyniri rendesi

    Nefis Güveçte Beyti Kebabı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • İlk olarak köfte harcımızı yapalım tüm malzemeyi bir kaba alalım yoğuralım streç film ile sarıp 1 saat buzdolabında dinlendirelim.
  • Daha sonra elimizle uzun şekil verelim az zeytinyağı eklediğimiz tavada kızartalım.
  • Domatesli sosu için; tereyağı eritelim üzerine domates sos döküp 2 dk pişirelim baharatlarını ekleyip karıştıralım altına kapatalım.
  • Yufkayı soslamak için salça ve suyu karıştıralım.
  • Yufkayı serelim üzerine salçalı sos sürelim.
  • Kızarttığımız köfteleri yufkanın uç kısmına dizelim ve yufkayı saralım.
  • İki parmak kalınlığında verev şeklinde keselim.
  • Tepsiye dizelim üzerine zeytinyağı sürelim üzeri kızarana kadar 200 derecede pişirelim.
  • Pişen köfteleri güveçlere paylaştıralım üzerine 1’er yemek kaşığı domates sos dökelim .
  • En son kaşar rendesi ilave edip 5 dk daha fırında kaşarlar eriyene kadar pişirelim.
  • Servis etmeden önce üzerine biraz maydanoz serpip 1 yemek kaşığı tereyağı eritelim dökelim,yanında yoğurt ile servis edelim ☺️

Yoğurt Tatlısı Tarifi

 

Yoğurt Tatlısı Tarifi İçin Malzemeler

  • 1/2 (yarım) su bardağı ılık süt (bardak ölçüsü 200 ml.)
  • 3 yemek kaşığı yoğurt
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay kaşığı tepeleme kabartma tozu.
  • 1 çay kaşığı vanilin
  • 1,5 su bardağı tepeleme un
  • 1 fiske (parmak uçlarıyla) tuz

Kızartmak için:

  • 1 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 8-10 damla limon suyu

    Yoğurt Tatlısı Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle şerbetimiz için tencereye şeker ve suyu koyup ocağa koyalım şekerlenmemesi için eriyene kadar karıştıralım.
  • Kaynamaya başlayınca kısık ateşte 10 dakika kaynatıp inmeye yakın limon suyu koyup ılımaya bırakalım.
  • Hamuru için büyük bir kaseye yumurta, süt, yoğurt, vanilini koyup çırpıcıyla karıştıralım un, kabartma tozu ve bir fiske tuzu ilave ederek tekrar iyice karıştıralım.
  • Tavamızı ocağa koyalım yağımızın yarısını koyup ısıtalım yarım yemek kaşığı hamurdan aralıklı olarak tavaya bırakalım akıcı olduğu için sıkıntı olmayacak.
  • Püf noktası tatlımız fazla kabarmayacak piştiğinde sünger gibi olacak. Bunun için yağ lokmanın üzerine çıkmayacak altı pembeleşirken kabarmadan hemen çevireceğiz.
  • İki tarafınıda güzel kızartıp geniş bir tabağa alalım.
  • Tekrar tavamıza kalan yağı ilave edip aynı şekilde tamamlayalım.
  • Tamamı kızardığında ılıyan şerbetimize batırıp servis tabağına alalım kalan şerbeti üzerine gezdirip bol dövülmüş cevizle servis edelim afiyet olsun.
  • Not : çıtır lokma sevenler bol yağda daha küçük kızartıp buz gibi şerbete koyup çıkartsınlar.

Yöresel Lezzet Arabaşı Çorbası Tarifi

 

Yöresel Lezzet Arabaşı Çorbası Tarifi İçin Malzemeler

Hamur için :

  • 5 su bardağı su
  • 1 su bardağı + 2 dolu yemek kaşığı un
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Bardak ölçüsü 200ml

Çorbası için :

  • 4 adet tavuk baget
  • 2 litre tavuk suyu
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşı biber salçası
  • 3 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağ
  • Pul biber, tuz ,karabiber arzuya göre

    Yöresel Lezzet Arabaşı Çorbası Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Önce hamuru yapıyoruz.
  • Bir tencereye iki buçuk su bardağı suyu koyup kaynatıyoruz kaynayan suya 1 tatlı kaşığı tuz atıyoruz .
  • Kalan iki buçuk bardak suya unu koyup pürüzsüz çırpıyoruz.
  • Kaynayan suya çırptığımız unu ilave ederken bir taraftan da topak olmasın diye çırpma teliyle çırpıyoruz .
  • Kaynayıp koyulaşınca yapışmasın diye tepsinin altını ıslatıyoruz.
  • Hamuru tepsiye döküp soğuduktan sonra buzdolabına koyuyoruz soğusun.
  • Geçiyoruz çorbamızın yapılışına; tavuk bagetleri temizleyip iki litre suyla 20 dakika düdüklüde pişiriyoruz .
  • Pişince etleri didikliyoruz .
  • Tencereye sıvı yağ, tereyağı koyuyoruz.
  • Unu ilave edip un kokusu çıksın diye bir kaç dakika kavuruyoruz .
  • Biber salçası ,domates salçasını ilave edip birazda bu şekilde kavurup tavuk suyunu yavaş yavaş ilave ederken bir taraftan da telle çırpıyoruz topak olmasın.
  • Tuzunu ,baharatlarını arzuya göre ilave edip kaynatıyoruz.
  • Tavukları ilave ediyoruz bir kaç taşım kaynatıyoruz .
  • Çorbanın koyuluğunu siz ayarlayın ama biraz koyu olursa güzel oluyor tercih sizin.
  • Çorbamız hazır tepsideki hamur eşliğinde servis edebilirsiniz afiyet olsun 

Yaş Pasta Tarifi

 

Yaş Pasta Tarifi İçin Malzemeler

Pandispanya için;

  • 4 büyük boy yumurta ( oda ısısında olmalı)
  • 1 çay bardağı şeker
  • Bir çimdik tuz
  • 4/1 çay bardağı sıvı yağ
  • 4/1 çay bardağı sıcak su
  • 1 paket kabartma tozu ve vanilya
  • 1.5 çay bardağı un
  • 1 yemek kaşığı kakao

Kreması için;

  • 2 su bardağı süt
  • 1 adet yumurta sarısı
  • 35 gr un (yani yarım çay bardağı un)
  • 25 gr nişasta ( yani yarım çay bardağı)
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1.5 yemek kaşığı kakao
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 paket krem şanti

Keki ıslatmak için ;

  • Süt

Üzeri için;

  • 1 paket kakaolu krem şanti
  • 1 çay bardağı biraz fazla süt

    Yaş Pasta Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle yumurtamızı şekerle ve bir cimtik tuzla iyice çırpalım.
  • Yaklaşık 10 dakika çırparsak daha güzel netice alırız.
  • Ardından sıvı yağ ve sıcak suyu ekleyip tekrar çırpalım .
  • Unumuzu, kakaoyu ve kabartma tozu ile vanilyamızı da eleyerek yumurta harcımızı yavaş yavaş ekleyip spatulayla karıştırmaya devam edelim .
  • Kekimizi 180 derece fırında pişirelim.
  • Diğer taraftan kremamızı tereyağı ve krem şanti hariç tüm malzemeyi iyice karıştırıp katılaşıncaya kadar pişirelim.
  • Katılaşan kremaya vanilya ve tereyağını ekleyip karıştıralım.
  • Krema soğumaya yakın içine krema santiyi boşaltıp mikserle iyice çırpalım yaklaşık 10 dk kremamız hazır 👌🏻
  • Kekimiz pişip soğuduktan sonra istediğiniz şekilde bölerek aralarına krema sürelim bu arada kekimizi süt ile ıslatalım.
  • Kekimiz hazırsa streç filme sarıp dolapta en az 1 saat bekletelim eğer vakit varsa bir gün beklemeli.
  • Ardından krem şantimizi hazırlayıp pastamızın her yerine güzelce sürelim ve daha sonrasında süsleme yapalım .
  • Pastamız mutlaka bir gün dinlensin çok daha güzel olacak emin olun.

    Deneyenlere afiyet olsun😉.

Tavuklu Hünkarbeğendi Tarifi

 

Tavuklu Hünkarbeğendi Tarifi İçin Malzemeler

Tavuk sotesi için;

  • 750 gr tavuk göğsü
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 adet kuru soğan
  • 2 adet yeşil biber
  • 2 adet kırmızı biber
  • Yarım yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber

Beğendisi için;

  • 5 adet büyük boy patlıcan veya 1 adet konserve közlenmiş patlıcan (510 gr)
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • 125 gr rendelenmiş kaşar peyniri
  • 1 çay bardağı süt (125 ml)
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Muskat rendesi

    Tavuklu Hünkarbeğendi Tarifi Nasıl Yapılır?

  • Tavuk sotesi için kırmızı biber ve yeşil biberlerin içlerini çıkartarak doğrayalım.
  • Soğanımızı da piyazlık olacak şekilde doğrayalım.
  • Küp küp doğradığımız tavuk göğsünü içerisine sıvı yağ aldığımız tavaya alarak sotelemeye başlayalım. Yüksek ateşte yakmadan sürekli karıştırarak pişirelim ki tavuklar sulanmadan hızlıca pişsin.
  • Tavuklar suyunu çektiğinde doğradığımız sebzeleri de ekleyerek kavurmaya devam edelim.
  • Beğendisi için ayrı bir tavaya tereyağı alarak eritelim.
  • Erittiğimiz tereyağının üzerine un ekleyerek karıştıralım. Kokusu çıkıncaya kadar 1-2 dakika unu kavuralım.
  • Ardından közlenmiş patlıcanlarımızı ekleyerek karıştıralım. Bu aşamada konserve patlıcan kullanabileceğiniz gibi kendiniz közleyerek de kullanabilirsiniz.
  • Daha sonra üzerine  rendelenmiş kaşar peyniri, tuz ve karabiberi ekleyelim. Biraz da muskat rendeledikten sonra karıştırmaya devam edelim.
  • Peynirler eridikten sonra son olarak sütü ilave edelim ve karıştıralım.
  • Beğendimiz kaynamaya başlayınca ocaktan alabiliriz.
  • Sebzelerle birlikte pişen tavuğa domates salçası, biber salçası, tuz ve  karabiberi ekleyerek karıştıralım.
  • Sıcak suyu da ekledikten sonra 5 dakika pişmeye bırakalım. Sonrasında ocaktan alalım.
  • Hazırladığımız beğendiyi tabağın tabanına yerleştirelim, üzerine sotelediğimiz tavukları alarak servis edelim. Afiyet olsun!